Μήνυση από ProWal κατά Αττικού Πάρκου για εγκληματική συμπεριφορά για τα δελφίνια που διατηρεί — Εδώ και 1,5 χρόνο συνεχίζει να μην επικυρώνει τα διοικητικά πρόστιμα για τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες η Δνση Κτηνιατρικής Κερκύρας/Prosecution from ProWal against Attika Park for criminal behaviour regarding the dolphins which it preserves-For the past 1,5 years the Directory of the Veterinary Service of Corfu continues not to validate the administrative fines concerning shows with sea lions

Share with your friends


Submit

 

Το θέμα των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από βίντεο του Γερμανού ακτιβιστή Andreas Morlok της οργάνωσης ProWal ο οποίος επισκέφτηκε το Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 2017. Στο βίντεο φαίνεται η παράσταση στην οποία συμμετέχουν τα κητώδη εκτελώντας εντολές και γενικότερα οι συνθήκες εγκλεισμού τους στις πισίνες του Πάρκου.

Τα ρινοδέλφινα που είναι είδος με υψηλότατο δείκτη νοημοσύνης, ενσυναίσθηση και αυτοσυνείδηση, είναι αναγκασμένα να ζουν σε πισίνες και όχι στο φυσικό τους περιβάλλον, για σκοπούς καθαρά επιχειρηματικούς.

Πέραν του ηθικού ζητήματος, υπάρχει και η παράνομη πράξη χρησιμοποίησης ζώων σε παράσταση, που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία.

Καμία πισίνα δελφιναρίου στον κόσμο δεν μπορεί να προσομοιώσει την ανοιχτή θάλασσα. Τα ζώα αυτά ζουν ολόκληρη την ζωή τους και πεθαίνουν φυλακισμένα σε μερικές χιλιάδες λίτρα φιλτραρισμένου και χλωριωμένου νερού.

Ο Andreas Morlok που ανήκει στην ακτιβιστική οργάνωση ProWal, κατέγραψε με την κάμερά του τις εγκαταστάσεις του δελφιναρίου με τις τσιμεντένιες πισίνες και τα μικρά και ανεπαρκή σκίαστρα, τον τραυματισμό πτερυγίου ενός δελφινιού, τις κολοτούμπες και ολόκληρη την παράσταση που έδωσαν τα ζώα, τον εξαναγκασμένο υποσιτισμό τους ώστε να εκτελούν τις εντολές των χειριστών, όπως και ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται «target» και χρησιμοποιείται για να τα εκπαιδεύει να πηδούν ψηλά έξω από το νερό.

Δείτε τι αποκαλύπτει μέσω του Δελτίου Τύπου του ο οργανισμός ProWal (η μετάφραση στα ελληνικά είναι από την ProWal)

Δελτίο Τύπου

Ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας των Ζώων ProWal, επισκέφθηκε το Αττικό Πάρκο και δελφινάριο στα Σπάτα Αθήνα, και αφού κατέγραψε παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας προβαίνει σε μήνυση για εγκληματική συμπεριφορά.

Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και καταγράψαμε σε βίντεο και φωτογραφίες το «πρόγραμμα επιμόρφωσης με δελφίνια» το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία σιχαμένη και απεχθής παράσταση που στοχεύει ΟΧΙ σε επιμόρφωση αλλά στο κέρδος των ιδιοκτητών του δελφιναρίου και στη ψυχαγωγία των θεατών, κάτι που ρητά απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 4039/2012, Aρ. 12).

Ο Ανδρέας Μόρλοκ, διευθύνων σύμβουλος της ProWal, κατέγραψε προσωπικά τις παραστάσεις των δελφινιών και δηλώνει: «Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. Όσο πιο θεαματικές είναι οι “τούμπες” και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας, σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών. Μάθαμε ότι η επίσημες Ελληνκές αρχές θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά “εκπαιδευτική”, εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη αφού έχουμε καταγράψει και παρατηρήσει δελφίνια σε πάνω από 50 δελφινάρια του κόσμου. Καταγράψαμε επίσης ελλιπείς εγκαταστάσεις κράτησης των φυλακισμένων δελφινιών και διαπιστώσαμε σοβαρότατες παραβάσεις κατά την επιθεώρησή μας.»

Ο Ανδρέας Μόρλοκ στη καταγραφή και αναφορά του παρατηρεί:

«Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέι μπογιάς, σκουριασμένα εργαλεία, καλώδια και σύρματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ακόμα και ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στη πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα έγκλειστα δελφίνια.

Η μεγαλύτερη πισίνα στερείται σκιερών σκέπαστρων με αποτέλεσμα τη παντελή έλλειψη προστασίας των δελφινιών από τον ήλιο.

Ένας εργαζόμενος στο πάρκο μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα δελφίνια έχουν πρόσβαση σε όλες τις πισίνες. Ακόμα και αν αυτό αληθεύει, δεν ισχύει πάντα καθώς παρατηρήσαμε βαλβίδες απομόνωσης στο πάτωμα σε όλες τις πισίνες.

Καταγράψαμε επίσης ότι τα δελφίνια είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο και κλειδωμένα σε μινιμαλιστικά περιφράγματα, κάτι που φυσικά είναι απαράδεκτο για τόσο κινητικά ζώα όπως τα δελφίνια είναι.

Ακόμη και η μεγαλύτερη από τις πισίνες του πάρκου είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλη για δελφίνια, ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον κολυμπούν μέχρι 100 km την ημέρα.

Παρατηρήσαμε επίσης τη παντελή απουσία παιχνιδιών για τα δελφίνια, συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια καθώς η στέρηση από παιχνίδια είναι συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια έτσι ώστε τα δελφίνια να βαριούνται και να θεωρούν παιχνίδι την παράσταση.

Καταγράψαμε επίσης την απάνθρωπη συμπεριφορά προς ένα τραυματισμένο δελφίνι που παρά το τραυματισμό του αναγκάστηκε να συμμετάσχει στη παράσταση, κάτι που είναι καθαρά εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτό το ζώο.

Καταγράψαμε επίσης κιβώτια με χλωρίνη. Ναι μεν απολυμαίνει το νερό της πισίνας αλλά η έκθεση τραυματισμένου δελφινιού σε χλωρίνη είναι καθαρή εγκληματική ενέργεια και η καταγραφή του γεγονότος περιλαμβάνεται στη μήνυσή μας και στη δημοσίευση της αναφοράς μας στις μεγαλύτερες Ελληνικές και Γερμανικές εφημερίδες.

Και φυσικά παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τη τακτική του δελφιναρίου, γνωστή μέθοδος σε όλα τα δελφινάρια, που είναι η στέρηση τροφής.

Είδαμε δελφίνια να προσπαθούν να φτάσουν ένα κουβά με τροφή πηδώντας έξω από τη πισίνα πάνω στο τσιμέντο. Τα δελφίνια δεν πηδούν πάνω σε τσιμεντένια πατώματα για διασκέδαση. Η γνωστή πρακτική των δελφιναρίων, και του Αττικού πάρκου εν προκειμένω, είναι η στέρηση τροφής στα δελφίνια έτσι ώστε να αμείβονται με κάτι που τους στερείται, δηλαδή τροφή, μετά από κάθε εκτέλεση εντολής.

Αν εσείς τέτοια συμπεριφορά τη θεωρείτε “…εκπαιδευτική”, εμείς τη θεωρούμε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και ως τέτοια τη καταγγέλλουμε.

Το συμπέρασμα από την επίσκεψή μας στο Αττικό πάρκο και μετά από καταγραφή των πάντων, συνοψίζεται στη φράση: Το Αττικό πάρκο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλο για δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών από το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη.»

Η ProWal υπέβαλλε μήνυση κατά των υπευθύνων αρχών για παράβαση του ισχύοντος Ελληνικού νόμου και για εγκληματική συμπεριφορά προς τα ζώα.

Επίσης δημοσίευσε πλήρη αναφορά και σε συνεργασία με άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις, έθεσε αυτή την αναφορά στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης σε Γερμανία και Ελλάδα.

Κλείνουμε αυτή την αναφορά μας υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα διατήρησης των ρινοδέλφινων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν όλα τα δελφινάρια της ΕΕ. Αυτό το πρόγραμμα συντονίζεται από το Ολλανδικό δελφινάριο στο Harderwijk. Είναι σκανδαλώδες ότι αυτή η συγχώνευση το 2016 συγκατατέθηκε στη μεταφορά δελφινιών από τη Γαλλία και τη Φιλανδία στο Αττικό πάρκο στα Σπάτα, αφού ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος λειτουργούσε παράνομα και χωρίς άδεια επί χρόνια.

Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα θελήσουν τελικά ώστε να δώσουν ένα οριστικό τέλος στη λυπηρή ιστορία των αιχμάλωτων δελφινιών στην Ελλάδα.

Η ΠΦΠΟ θα συνεχίσει με αμείωτη αγωνιστικότητα την προσπάθεια για την καθολική απαγόρευση εισαγωγής κητωδών στην Ελλάδα αλλά και την παύση των δήθεν «εκπαιδευτικών παραστάσεων» με τα δελφίνια στο Αττικό Πάρκο.


Συναφές θέμα αποτελεί και η συνέχιση της εκμετάλλευσης δυο θαλάσσιων λεόντων σε τουριστική επιχείρηση στην Κέρκυρα, αφού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να μην απαντά για τους υπαλλήλους του που επιτρέπουν την εκμετάλλευση των θαλάσσιων λεόντων.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017, ο Βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κος Γεώργιος Αμυράς, κατέθεσε ξανά επερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα παράνομα σώου με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα. Για το ιστορικό της υπόθεσης, η Δνση Κτηνιατρικής Κερκύρας εδώ και 1,5 χρόνο συνεχίζει να μην επικυρώνει τα διοικητικά πρόστιμα ύψους δεκάδων χιλιάδων που επεβλήθησαν από το Λιμεναρχείο Κερκύρας σε τουριστική επιχείρηση του νησιού, η οποία χρησιμοποιούσε δύο θαλάσσιους λέοντες ως «κλόουν» στο πρόγραμμά της, κατά παράβαση της Ελληνικής Νομοθεσίας (Ν. 4039/2012).

Ήδη στην εν λόγω επιχείρηση έχει υποβληθεί μήνυση και αναμένεται η τακτική δικάσιμος ενώ, κατόπιν των καταγγελιών της ΠΦΠΟ και της αρχικής επερώτησης του κ. Αμυρά στις 27 Ιουλίου 2017, το Υπουργείο Ναυτιλίας διαπίστωσε ότι είναι παράνομο και το θαλάσσιο κλουβί που διαβιούσαν τα δύο ζώα και διέταξε την απομάκρυνσή της επιβάλλοντας πρόστιμο 7.000 ευρώ.

Πέντε μήνες μετά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να κωφεύει και να καλύπτει τους υπαλλήλους του, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν επικυρώσει τα διοικητικά πρόστιμα που απαιτεί ο Νόμος που ψήφισε το ίδιο το Υπουργείου τους! Αν αυτοί είναι οι κατά νόμον προστάτες των ζώων στην Ελλάδα, τότε δεν μας χρειάζονται οι εχθροί.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

 

Αγγλική μετάφραση
English translation

 

The issue of the dolphins of the Attika Zoo Park is resurfacing after the video of the German activist,Andreas Morlok, of the ProWal organization, who visited the Park on November 19,2017.The show, whereby the cetaceans execute orders, is displayed on the video,and generally, their conditions of confinement are revealed.

The bottle-nosed dolphins, a species of high intelligence, sensitization and self-consciousness, are forced to live in pools, and not in their natural habitat, solely for the means of profit.

Besides the ethical aspect, there is also the illegal act of animal exploitation in shows which is forbidden by Greek legislature.

There is no pool for dolphins in the world which can rival the open sea.These animals live their entire lives and die imprisoned in a few thousand litres of filtered and chlorified water.

Andreas Morlok who belongs to the activist organization ProWal, has recorded on camera the facilities of these dolphin pools with the cement-layered pools and the small and inadequate shades,the injury of the fin of a dolphin, the acrobatics of the whole show which the dolphins performed, their forced starvation for the purpose of executing their operators’ orders ,such as a special tool named ”target” and which is used to train dolphins to jump high out of the water.

View what the organization ProWal reveals via Press Conference(the Greek translation is from ProWal)

                                                   Press Conference

The German Organization of Protection of Animals, ProWal, visited the Attika Park and Dolphin Pool in Spata,Athens, and upon recording violations of the existing legislation, is prosecuting criminal behaviour.

We witnessed first-hand and recorded on camera and through photographs the ”educational programme with dolphins”, which is nothing more than a disgusting and revolting show which targets NOT enlightenment but the profit of the owners of the dolphin pool as well as the entertainment of spectators, something wich is clearly forbidden by Greek legislature(Act 4039/2012,Article 12).

Andreas Morlok, the CEO of ProWal, personally recorded the dolphin shows and states : ”Orders are given to the dolphins by instructors to perform shows in the presence of the public.The more spectacular the ”acrobatics” and the pirouettes of the dolphins are, the stronger is the applause of the public. We observed and recorded on camera the dolphins having to jump over cement-walls exceeding the range of the pool; definitely not normal dolphin behaviour.We learnt that official Greek authorities consider the behaviour to be ”educational”.We,however,have a different viewpoint since we have recorded and observed dolphins in more than 50 dolphin pools in the world. We also recorded the insufficient facilities of containment of imprisoned dolphins and ascertained serious violations in our inspection.”

Andreas Morlok observes in his recording and report:

”Behind the bleachers there were cans of spray paint, corroded tools, cables and wires. Any visitor, including a child, could throw one of these objects in the pool,something which comprises of mortal danger for confined dolphins.

The largest pool is devoid of shade , resulting in a total lack of protection of dolphins from the sun.

An employee of the park assured us that all the dolphins have access to all the pools.Even if this is true, it is not always applied as we observed isolated valves on the floors of all pools.

We also recorded the dolphins being isolated from one another and locked within minimal enclosures , something which of course, is unacceptable for such kinetic animals as are dolphins.

Even the biggest of the pools of the park are COMPLETELY unsuitable for dolphins, animals which in their natural habitat, swim up to 100km a day.

We also observed the entire absence of toys for dolphins; a standard practise in dolphin pools as the lack of toys in dolphin pools is a usual tactic .In this way dolphins are bored and consider the show to be a toy.

We also recorded the inhumane behaviour towards an injured dolphin, and which despite its injury, was forced to participate in the show, something which is purely criminal behaviour towards this animal.

We also recorded crates of chlorine.Certainly it disinfects the water of the pool,however the exposure of an injured dolphin to chlorine is a purely criminal act, and the recording of this incident is included in our prosecution as well as in our publication of our reports in the most renowned Greek and German newspapers.

And certainly we observed and recorded the dolphin pool tactic, a classic method in all dolphin pools, which is the deprivation of food.

We saw the dolphins trying to reach a bucket of food, jumping outside the pool and onto the cement.Dolphins do not jump onto cement floors for amusement.The standard practise of dolphin pools, and in this case, the Attika Park, is the deprivation of food for dolphins so that they are rewarded with something which is witheld from them, namely food, until after every order is executed.

If you consider such behaviour as ”..educational”, we regard it as CRIMINAL and we report it as such.

The conclusion we draw from our visit to the Attika Park and after our recording of everything, can be summarised in the phrase: ”Attika Park is COMPLETELY unsuitable for dolphins and the deaths of six dolphins since 2010 reinforces our view.”

ProWal has filed a prosecution against the authorities in charge for violation of the existing Greek law as well as for the criminal behaviour towards animals.

It has also published a complete report and in co-operation with other activist organizations, it has displayed this report at the disposal of the Media in both Germany and Greece.

We conclude our report highlighting that there is a preservation programme of bottle-nosed dolphins in the European Union in which all the dolphin pools of the EE participate.This programme is co-ordinated by the Dutch dolphin pool in Harderwijk.It is scandalous that the merge in 2016 consented to the transportation of dolphins from France and Finland to the Attika Park in Spata,since this specific park was in illegal operation and without a permit for years.

We hope that the authorities in charge will eventually wish to definitively end the sad story of the captive dolphins in Greece.

The Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation will continue with unsuppressed fighting spirit in the attempt of the absolute banning of he import of cetaceans in Greece but also in the cessation of the so- called ”educational shows” with the dolphins in Attika Park.

An interrelated issued is also the continuation of the exploitation of the sea lions in a tourist business in Corfu, since the Ministry of Food and Agricultural Development continues not to take a stand for its civil officers who allow the exploitation of sea lions.

On December 20,2017, the Member of Parliament of POTAMI, Mr.Georgios Amyras, posed once again a question to the Ministry of Food and Agricultural Development regarding the illegal shows with the sea lions in Corfu.The case history is that the Directory of the Veterinary Service of Corfu for the past 1,5 years continues not to validate the administrative fines amounting to tens of thousands which were imposed by the Coast Guard of Corfu on a tourist business of the island, which used two sea lions as ”clowns” in its programme- a violation of Greek legislature(Act 4039/2012).

Charges have already been lodged against the specific business and a trial date awaits, following the tcharges of the Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation and the initial question of Mr.Amyras on July 27,2017; the Ministry of Navigation ascertained that the sea cage which the two animals lived in is illegal and ordered the removal of the cage imposing a fine of 7.000 euros.

Five months later the Ministry of Food and Agricultural Development continue to disengage from their reponsibilities and to cover up for its civil officers who have yet to validate the administrative fines which is required by law and which the very Ministry has voted!If these are the legal protectors of animals in Greece, then we do not need enemies.
                   

                       Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation