Απάντηση στον Δήμο Λουτρακίου περί διαχείρισης δεσποζομένων ζώων συντροφιάς παράνομου κυνοκομείου

Share with your friends


Submit

Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 στον Δήμο Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγ. Θεοδώρων και στο Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα «Απάντηση περί διαχείρισης δεσποζομένων ζώων συντροφιάς παράνομου κυνοκομείου».

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι του Δήμου Λουτρακίου,

Σε σχέση με το παράτυπο μεν αλλά «αποδεκτό» δε για χρόνια από το Δήμο σας καταφύγιο της κας Ζερβού, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Η περίπτωση του εν λόγω καταφυγίου αποτελεί μια διαχρονική κατάσταση για την οποία η δημοτική αρχή έχει ευθύνες γιατί επέτρεψε να συμβεί. Τόσο το κράτος όσο και οι δημοτικές αρχές έχουν συνέχεια και οι ευθύνες για όσα έκαναν ή δεν έκαναν δεν σχετίζονται με το ποιος διοικεί είτε πρόκειται για την εκτελεστική εξουσία είτε για εκλεγμένο δήμαρχο. Στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για ορθολογιστική διαχείριση. Η παρουσία του δήμου ήταν δυστυχώς για χρόνια ανύπαρκτη και το γεγονός της συγκέντρωσης των σκύλων κάτω από απαράδεκτες συνθήκες παρέμενε τόσο αποδεκτό όσο και ανέγγιχτο από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι που η κατάληξη της κας Ζερβού εξανάγκασε για την εύρεση μιας λύσης (πρακτική όχι άγνωστη για την περιοχή αν συμπεριλάβουμε και την περίπτωση της χωματερής και του εκεί χώρου συγκέντρωσης/ αποθήκευσης σκύλων κάτω από άθλιες συνθήκες).

Είναι επίσης γεγονός ότι η αρνητική στάση της κας Ζερβού για υιοθεσίες τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καταγράφηκε περισσότερο σαν μια ιδιοτροπία/παραξενιά και όχι ως μια καταστροφική στάση σε σχέση με την ευζωία και το μέλλον των σκύλων. Οι συνθήκες, όπως γνωρίζουμε, περισσότερο παρέπεμπαν σε κολαστήριο παρά καταφύγιο. Φυσικά δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε την στάση πολλών πολιτών/δημοτών που εγκατέλειπαν κουτάβια και ενήλικους σκύλους έξω από το παράνομο κολαστήριο. Ίσως δεν γνωρίζετε πόσα σκυλιά πέθαναν αβοήθητα από θεραπεύσιμες ασθένειες, πόσο αλληλοσκοτώθηκαν και το χειρότερο από όλα πόσα αναπαράχθηκαν μέσα σε αυτό το χώρο. Μπορεί να μην έχετε ευθύνη ως τωρινός υπεύθυνος αντιδήμαρχος αλλά η ανοχή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης για τουλάχιστον μια δεκαετία είναι δείγμα του διαχρονικού δημοτικού ενδιαφέροντος που κατέληξε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η περίπτωση του παράνομου εκτροφείου μικρόσωμων σκύλων για κερδοσκοπικούς λόγους είναι μια εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου, επενέβη η εισαγγελία, οι εκτροφείς θα δικαστούν και οι σκύλοι έπρεπε να αφαιρεθούν, κάτι που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του τοπικού δήμου και των αστυνομικών οργάνων, ήταν μια κατάσταση ανάγκης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην οποία συνέδραμε η ομοσπονδία μας ως όφειλε.

Κάνετε λόγο για άμεσες υιοθεσίες με συνδρομή της ομοσπονδίας μας. Αυτό δεν είναι εφικτό. Για την επίτευξη μιας υπεύθυνης υιοθεσίας κάθε σκύλος πρέπει να έχει ήδη ακριβή φάκελο με φωτογραφίες, το κουρίκουλουμ καθώς και το κτηνιατρικό ιστορικό του σκύλου. Είναι η καθιερωμένη διαδικασία την οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε με τα συνεργαζόμενα με εσάς φιλοζωικά σωματεία και που φυσικά δεν μπορεί να αναλάβει η ομοσπονδία μας εκ του μακρόθεν και χωρίς φυσική παρουσία και πολλή δουλειά στο καταφύγιο με τους ίδιους τους σκύλους.

Οι σκύλοι που βρίσκονται για χρόνια μέσα σε ένα καταφύγιο είναι με κάποια έννοια ασυλοποιημένοι, ακόμα και αν ανοίξετε τις πόρτες κάποιοι θα φύγουν, θα βρεθούν σε εχθρικό περιβάλλον, κάποιοι θα πέσουν θύματα τροχαίων, θα δηλητηριαστούν ή θα κακοποιηθούν αλλά οι περισσότεροι θα μείνουν στην περιοχή γιατί αυτό ξέρουν και αναγνωρίζουν ως «σπίτι» τους.

Σκυλιά με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι μάλλον δύσκολο να υιοθετηθούν απευθείας από το καταφύγιο και να καταλήξουν σε ένα σπίτι. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αγγελίες είτε στο διαδίκτυο, είτε στον έντυπο τύπο αποφέρουν πενιχρά αποτελέσματα χωρίς καμία προεργασία. Αρκετά συχνά μετά από βιαστικές υιοθεσίες τα ζώα καταλήγουν στους δρόμους και ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμείτε.

Η μοναδική ελπίδα για αυτά τα σκυλιά είναι να στηρίξετε αμέριστα τους συνεργαζόμενους τοπικούς συλλόγους σας για τις αναγκαίες υιοθεσίες έτσι ώστε να εκλείψει επιτέλους αυτό το χρόνιο πρόβλημα στο Δήμο σας που δεν τιμά κανέναν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, ειδικά σε περιπτώσεις ανάλογων καταφυγίων, παρέχουν εξαιρετική βοήθεια φιλοζωικοί σύλλογοι του εξωτερικού με ειδικές θέσεις φιλοξενίας ή υιοθεσίας για ασυλοποιημένους σκύλους καταφυγίων, με εξειδικευμένους εκπαιδευτές ή ακόμα και με επιτόπια συνδρομή στο πεδίο.

Η κα Αρετή Βασιλειάδου, την οποία και αναφέρετε στην επιστολή σας, είναι αντιπρόεδρος της ΚΟΠΡΑΠ και μέλος της πενταμελούς επιτροπής του δήμου σας για τα αδέσποτα. Γνωρίζουμε ότι μέλη της ΚΟΠΡΑΠ έχουν διαχειριστεί με επιτυχία το καταφύγιο/κολαστήριο της κας Δούκα στην Βελίνα Κορινθίας μέχρι την τελική του εκκένωση. Κατά συνέπεια υπάρχει σχετική τεχνογνωσία στον σύλλογο με τον οποίο συνεργάζεσθε για την λύση του ζητήματος των αδέσποτων.

Πέραν τούτου θα έπρεπε να συνδράμετε και να προωθήσετε δράσεις στο Δήμο σας για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σας για το πρόβλημα, στις οποίες οι τοπικοί σύλλογοι θα συμμετείχαν ενεργά με την εμπειρία τους σε σχέση με την προώθηση των ζώων. Και προπάντων για να σταματήσει η μέχρι και σήμερα εναπόθεση των ανεπιθύμητων δεσποζόμενων έξω από το καταφύγιο της κας Ζερβού που θεωρούνται πλέον αυτόματα αδέσποτα και συνεχίζουν να επιβαρύνουν το Δήμο σας με ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Εάν ο Δήμος σας δε, στηρίξει τον νόμο περί ευζωίας των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα αν παροτρύνετε τους δημότες σας να στειρώσουν τα δεσποζόμενα τους, να τοποθετήσουν το τσιπ στο ζώο τους ώστε να καταγραφούν ως ιδιοκτήτες στη βάση δεδομένων που τηρείται στο ΥΠΑΤΤ καθώς και στη βάση δεδομένων που υποθέτουμε ότι τηρείταιι στο Δήμο σας ως οφείλουν, θα έχετε κάνει σημαντικά βήματα ώστε σταδιακά να λύσετε το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση

Με εκτίμηση

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (63 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 146 Ζωοφιλικών Σωματείων