Το προφίλ της ΠΦΠΟ – PFPO’s profile

Δείτε εδώ ποιοι είμαστε.

See who we are here.

English translation following greek text.
Αγγλική μετάφραση ακολουθεί το Ελληνικό κείμενο.

 


H Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της Ελλάδας. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβιστικό τρόπο. Στις πολλαπλές δράσεις της περιλαμβάνονται:

 • Η εκπόνηση επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα των ζώων προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (καθ’ ύλην υπουργεία, αυτοδιοίκηση, κτηνιατρικές υπηρεσίες, εισαγγελικές αρχές, κ.λπ.) και το καθημερινό λόμπι για την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο

Τον Μάρτιο του 2012 η ΠΦΠΟ κατόπιν συνάντησής της με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου, πέτυχε την έκδοση της 2ης διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας για την ορθή εφαρμογή του Ν.4039/2012. Επίσης, πολλές από τις προτάσεις της ενσωματώθηκαν στον παραπάνω νόμο μετά από τις δυναμικές και επίμονες παρεμβάσεις της τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του νόμου (π.χ. η κατάργηση της χρήσης ζώων σε παραστάσεις και θεάματα, η έννοια της παθητικής κακοποίησης ως ποινικό αδίκημα, η μη θανάτωση ζώων από λεϊσμάνια βάσει του Π.Δ. 400/83, ο περιορισμός της χρήσης της ευθανασίας μόνο στο στάδιο της μη αναστρέψιμης πλέον κατάστασης της υγείας των ζώων).

Το Νοέμβρη 2012 συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με θέμα «Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα».

 • Οι εκστρατείες και οι ακτιβιστικές διαμαρτυρίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή και δίκαιη μεταχείριση των ζώων ως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα

Μερικές από τις εκστρατείες της αφορούν την απελευθέρωση των βαρελόσκυλων και της μόνιμης αλυσόδεσης των ζώων, τη βελτίωση των δημοτικών κυνοκομείων και την ορθή λειτουργία τους, την κατάργηση της πώλησης παντός είδους ζώου, την κατάργηση της χρήσης της γούνας, την κατάργηση του κυνηγιού, την καλύτερη μεταχείριση των παραγωγικών ζώων, την προώθηση της χορτοφαγίας και την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα.

Ιδιαιτέρως, για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών των βαρελόσκυλων, η ΠΦΠΟ εκτός από την εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου πανελλαδικά, κατάφερε να συνενώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης.

 • Η συνεργασία με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και πολιτικούς
 • Η συνεργασία με μεγάλες φιλοζωϊκές οργανώσεις του εξωτερικού (Βritish Union for the Abolition of the Vivisection, Anti-Fur Coalition)
 • Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα» σε όλη τη χώρα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων
 • Η διοργάνωση σεμιναρίων στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας ανά την επικράτεια
 • Η διαρκής κυκλοφορία και προώθηση δελτίων τύπου σε όλα τα ΜΜΕ
 • Η διαρκής φροντίδα και περίθαλψη ζώων χρηζόντων βοήθειας
 • Οι κατασχέσεις ζώων που πωλούνται παρανόμως και οι απελευθερώσεις των
 • Η συνεργασία με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων
 • Οι καταγγελίες και μηνύσεις κατά ομάδων ή ατόμων που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα ζώα
 • Η διοργάνωση Ημερίδων

Τον Οκτώβριο του 2011 η ΠΦΠΟ πραγματοποίησε την Ημερίδα με θέμα: «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» και τον Φεβρουάριο 2013 διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, κ. Εμμανουήλ-Ρούσσο Παπαδάκη την Ημερίδα με θέμα: «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή». Η Ημερίδα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου του Αρείου Πάγου με θέμα: «Αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του ν.4039/2012».

Στις Ημερίδες συμμετείχαν με ομιλίες τους νομικοί, συνταγματολόγοι και εισαγγελείς, καθηγητές φιλοσοφίας, κτηνιατρικής, εγκληματολογίας και ψυχιατρικής, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και εκπρόσωποι των δήμων.

Τον Αύγουστο του 2013 η ΠΦΠΟ συμμετείχε με ομιλία της για τα δικαιώματα των ζώων στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξήχθη στην Αθήνα, όπου και βράβευσε τον διακεκριμένο φιλόσοφο του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ζώων Garry Steiner και εγκατέστησε ακαδημαϊκή και μελετητική σχέση με το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο του.

Τον Ιούνιο του 2014 η ΠΦΠΟ σε συνεργασία με τον Συνταγματολόγο Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων της Αυτοδιοίκησης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, παρουσίασαν, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, μία πρώτη δέσμευση για την Συνταγματική αλλαγή της αντιμετώπισης της Φύσης και του Ζώου, όχι πλέον σαν αντικείμενο, στο επερχόμενο Αναθεωρητικό Σύνταγμα, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 50.000 υπογραφές.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η ΠΦΠΟ με Αυτοδιοικητικούς του Δήμου Βαρης Βουλιαγμένης συνδιοργάνωσε Διημερίδα με θέμα “ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ- Πολεοδομικές, Νομικές και Περιβαλλοντικές Παράμετροι για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Σαρωνικού” Οι συμμετέχοντες, κατά μείζονα λόγο Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και Ερευνητές, εφέραν όχι μόνον την έξωθεν καλή μαρτυρία της εγκυρότητας τους, αλλά και απόψεις πιθανώς διιστάμενες που κατατέθηκαν προς επίτευξη γόνιμης και ευεπίφορης ζύμωσης. Οικοδεσπότες ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη.

Toν Μάρτιο του 2015 στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης
διοργάνωσε με την συμμετοχή Πανεπιστημιακών & Νομικών την Ημερίδα με θέμα «Η κακοποίηση των ζώων και η αντιμετώπιση του φαινομένου σε μια σύγχρονη κοινωνία» που απευθυνόταν σε αστυνομικούς, σε εισαγγελείς, σε αρμόδιους για θέματα των ζώων, στους Δήμους.

Τον Μαρτιο του 2015 σε συνεργασια με καλλιτεχνες αθλητες και ανθρωπους των τεχνων δημιουργησε 8 θεματικα tv spots (αγρια ζωα, εγκαταλειψη, βαρελοσκυλα, στειρωση, κακοποιηση, ηλεκτρονικη σημανση, εγκαταλέιψη τροχαιου) για ενημερωση των πολιτων Τέλος στην κακοποίηση των ζώων

Τον Μάιο του 2015 Κορυφαία στιγμή της Ομοσπονδίας η αποδοχή από τον Πίτερ Σίνγκερ της πρόσκλησης μας να παρευρεθεί και πρωταγωνιστήσει σε 4ήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα, οπου κατόπιν αιτήματός της η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος.

Η Περιφέρεια Αττικής φυσικά προσέφερε την αιγίδα της και κάθε ουσιαστική βοήθεια, ώστε η Ελληνική κοινωνία να γνωρίσει από κοντά τον άνθρωπο που ήδη από το 1970 επανατοποθέτησε τις σχέσεις του Ανθρώπου με τους βιολογικούς του εταίρους, τα Ζώα, αλλά και το Περιβάλλον που εμπεριέχει αμφοτέρους.

Το έργο του Singer εμπνέει φιλοσόφους, ακτιβιστές και όλο σχεδόν το φιλοζωικό κίνημα της Ελλάδας, καθώς και καλλιτέχνες και διανοούμενους ποικίλλων γνωστικών πεδίων.

Το Μαΐο του 2015 μετά από παρέμβαση στους αρμοδίους φορείς Εισαγγελιών, Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, δήμων κτηνιατρικών υπηρεσιών, Αρχιεπισκοπής καταργήθηκε το εγκληματικό έθιμο δημόσιας σφαγής του ταύρου στο Μανταμαδο της Λέσβου και των αιγοπροβάτων και ταύρων στα Αναστενάρια Σερρών.

Τον Οκτώβριο του 2016 οργάνωσε με πλήθος κόσμου Επιστημονική Ημερίδα ειδικών Εισαγγελέων & Ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ Κρητης για το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη, τα δικαιώματα των ζώων – ηθικά και νομικά ζητήματα, και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Τον Οκτώβριο του 2016 επίσης εκμαίευσε μετά απο συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ την σημαντική για το κίνημα εγκύκλιο 1244/16 της Αστυνομίας για το “βηματολόγιο αστυνομικών ενεργειών για κακοποίηση -θανάτωση ζώων” ανά την Επικράτεια

 • Η ενεργή και ένθερμη υποστήριξη στις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και των βιότοπων (π.χ. fast truck για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας, εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις νήσους Χίος-Λέσβος-Λήμνος, κ.λπ).

 

*****


Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 118 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα. Εξάλλου διαθέτει ομάδα Επιστημόνων – Καθηγητών από πάρα πολλά γνωστικά πεδία και από όλα σχεδόν τα Ελληνικά ΑΕΙ που υποστηρίζουν από το ειδικό του μετερίζι ο καθένας τους σκοπούς της Ομοσπονδίας και συντονίζονται από ειδικό Πανεπιστημιακό Συντονιστή.

 

 

info@pfpo.gr

 

Π.Φ.Π.Ο.

Λύκτου 7, ΤΚ.71307

Ηράκλειο Κρήτης

 


 

qcli
The Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation, was established in December 2010 and is the largest animal welfare organization in Greece consisting of 50 Associations while the Steering Committee consists of 115 Animal Welfare Associations. Their calling (mission) is to protect animals and uphold their rights both by taking legal actions and protesting in any way deemed appropriate. Actions taken for these aims so far are:

 • The designing of detailed realistic views and proposals addressed to appropriate authorities such as Ministries, Municipalities, Vet Unions and Public Prosecutors and lobbying in order to have them included in the Law.

In March 2012, the PFPO had a meeting with the deputy Minister for Citizen Rights, E. Oikonomou which resulted in the issuing of a circular sent to all Police stations in the country in order to clarify police duties according to the Animal Protection Law 4039/2012. Many of the PFPO proposals had been embodied in the above law as a result of continuous lobbying of both the Ministry of Agriculture and the Greek Parliament as a whole. Such proposals include: The banning of animals in circuses and shows, Introducing passive abuse of an animal in the penal code. Restriction of the practice of euthanasia to only incurable deseases, Abolishing euthanasia in cases of leishmania which was the practice, according to the older law 400/1983

In November 2012, the PFPO was invited to participate in a discussion at the European Parliament in Brussels. The discussion was on “Stray animals in Greece and how to control their population”.

 • Campaigns and protests in order to inform people and make them aware of the right way to treat animals as sentient and intelligent creatures.

Some of these campaigns aimed to change the living conditions of dogs permanently chained and  the so-called barrel dogs, the improving of conditions in  Municipality Shelters and the correct running of them, the banning of selling animals at Pet Shops, the banning of hunting and the use of fur in manufacturing clothes. Others aimed to the better treatment of farm animals, the promotion of vegetarianism or veganism and the abolition of animal experiments.

In particular, as regards the barrel dogs the PFPO not only campaigned to raise public awareness of the phenomenon but managed to unite all the authorities concerned on the island of Crete, against it.

 • Collaboration with scientists, academics and politicians
 • Collaboration with many foreign animal welfare societies such as the British Union for the abolition of Vivisection and the Anti-fur Coalition
 • Realization of the educational program “Living with animals” which took place all over the country under the auspice of the Ministry of Education
 • Organising seminars which took place in Police Academies
 • Continuous circulation of bulletins to all media
 • Caring of animals in need
 • Confiscation of animals sold illegally
 • Co-operation with wild life sanctuaries
 • Reporting and suing those who act against the law for the protection of animals
 • Meetings

In October, 2011 a meeting took place for the “European perspective of the Animal Welfare culture in today’s Greece” and

In February 2013 in co-operation with the Public Prosecutors Union and Highest Court public prosecutor Emmanuel Roussos Papadakis, organized a meeting with the subject “Incidental matters of our judiciary system in relation with European Union directives and further social acceptance”. As a result the Higher Court issued the circular “Clarification of matters arising from the application of the 4039/2012 law.
The participants were lawyers, constitutionals, public prosecutors, professors of philosophy, veterinary and psychiatry as well as representatives of the Greek Police and local councils.

In August 2013 the PFPO took part in the 23rd International Conference of Philosophy where they delivered a speech on Animal Rights. The conference took place in Athens. Garry Steiner the outstanding environmental philosopher was presented an award at the conference and the federation established academic relations with the University where he works.

In June 2014 the federation in collaboration with the constitutionalist Constantinos Chryssogonos, representatives of Local government and academics held a meeting in the Athens Cultural centre where they presented “the commitment to amend the constitution which will treat nature and animals no longer as objects”. A petition on it has gathered 50.000 signatures up to now.

In December 2014 the PFPO together with the local councils of Vari Vouliagmeni  organized a conference. The subject was: “Beaches belong to the Municipalities – Town planning, legal and environmental parameters for the regeneration of the coast of Saronikos. The participants mainly Academics and researchers brought not only their validity but also expressed different views which were deposited for further discussion. Hosts were the Mayor of Vari, Voula, Vouliagmeni Gregory Konstantellos, the head of Attica local government Rena Dourou and the President of the federation Anastasia Bobolaki.

In March 2015, a meeting was organized by the PFPO at the Police Headquarters in Salonica with the participation of academics and jurists “on the maltreatment of animals and how to deal with the phenomenon in a modern society”. It was addressed to police officers, public prosecutors and concerned members of the local councils.

In May 2015 the crowning moment came when Peter Singer accepted our invitation to be present at a four day  meeting. After our request he will be awarded the title of honorary professor of philosophy of Athens University. The event will take place under the auspice of the local government who also offered any required help so that the Greek public can meet the man who since 1970 put the relationship between man and his biological partners and their environment under different perspective. His work has inspired philosophers, activists and the whole of the animal welfare movement in Greece but also artists and intellectuals in all academic fields.

Ιn October 2016, was organized with crowd participation Symposium with Special Advocates & Leadership of the Hellenic Police of Crete on the legal status of animals in Greek law, animal rights – ethical and legal issues, and the forthcoming constitutional review.

In October 2016 also elicited, in cooperation with the Headquarters of the Hellenic Police the important for animalwelfare Circular 1244/16 of the Police for “specific police actions for abusment – killing of animals by humans” for the whole Territory

 • The federation actively supports different environmental organizations aiming at the conservation of the environment, the wild life and the natural habitat like the fast track on industries of renewable energy sources, gold mining in Skouries  Halkidiki and wind farms on the islands of Chios, Leros and Limnos

 

*****


The Panhellenic Steering Committee was established in 2008 by the Animal Welfare Association of Chania – The Protection of Animals. Ever since, it has been fighting for the recognition of animal rights. It consists today of 118 organisations from all over Greece. It has also a group of scientist and professors of many academic fields and almost all Greek universities who support the goals of the federation and are coordinated by a specially appointed academic coordinator.

info@pfpo.gr