Συχνές ερωτήσεις για τα Δημοτικά Κτηνιατρεία

Απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης χώρων στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους. Ακολουθεί εγκύκλιος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. ΥΠΑΠΕΝ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ

Η ΠΦΠΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΩΝ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2014

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, στην ατέρμονη προσπάθειά της να προστατέψει τα δικαιώματα των ζώων, και να αφυπνίσει την Ελληνική πολιτεία και τους πολίτες, όχι μόνον αναδεικνύοντας τα προβλήματα, αλλά και προτείνοντας λύσεις για αυτά, εκπονεί πρόγραμμα ενθάρρυνσης και ενημέρωσης των φορέων (Δήμων και φιλοζωικών σωματείων), με σκοπό την δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων στην επικράτεια.

Το πρόγραμμά μας, έχει χαρακτήρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ενημερωτικό και συμβουλευτικό, καθώς, δεν γνωρίζουμε εκ των πρωτέρων τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου (οικονομικές και κοινωνικές). Οι προτάσεις μας μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις δυνατότητες των δήμων, τις διμερείς συνεργασίες οι οποίες θα θεσπιστούν μεταξύ Δήμων και εθελοντών και φυσικά τις συμβάσεις με τον εκάστοτε κτηνίατρο.

Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας αυτής, απευθυνόμαστε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και τον Π.Κ.Σ., προσδοκώντας να σταθούν στο πλευρό μας και να ενθαρρύνουν, κτηνίατρους, να προσφερθούν να καλύψουν μελλοντικά, θέσεις επιστημονικά υπεύθυνων κτηνίατρων στα δημοτικά κτηνιατρεία.

Για να διευκολύνουμε αμφότερα τα μέρη (Δήμους και κτηνίατρους), διαθέτουμε ενημερωτικό υλικό (FAQ) και προσεχώς, λίστα ενδιαφερόμενων κτηνιάτρων.

Η ανάρτηση του ονόματος του ενδιαφερόμενου κτηνίατρου στην λίστα, ουδόλως τον δεσμεύει, παρά μόνον του δίνει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με κάποιον Δήμο, μέσω της ΠΦΠΟ.

Με την παρέμβασή μας αυτή προσδοκούμε να :

• Διευκολύνουμε τους Δήμους στην δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων.
• Αποτρέψουμε την ασυλοποίηση αστείρωτων και άρρωστων ζώων.
• Δώσουμε την δυνατότητα σε νέους και άνεργους κυρίως, κτηνίατρους να αποκομίσουν πολύτιμη εμπειρία.
• Βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας των αδέσποτων.

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Χρήσιμη συμβουλή: Κάντε κλικ στις ερωτήσεις ώστε να εμφανιστούν οι αντίστοιχες απαντήσεις!

1. Γιατί ένας Δήμος να προτιμήσει την ίδρυση Δημοτικού κτηνιατρείου και όχι καταφυγίου;
Το πρώτο δεν απαγορεύει το δεύτερο.Το δεύτερο, μάλιστα, επιβάλλεται να έπεται του πρώτου.

2. Ποιός είναι ο προυπολογισμός για την δημιουργία και λειτουργία ενός καταφυγίου;
Αν το καταφύγιο, τηρεί τις προδιαγραφές που απαιτούνται από τον νόμο και από τους κανόνες ευζωίας των ζώων, ο προυπολογισμός είναι πολύ ψηλός. Σίγουρα, υπερπολλαπλάσιος από αυτόν του δημοτικού κτηνιατρείου. Την στιγμή που είναι αμφίβολη κάθε κρατική επιχορήγηση, πλέον, οι Δήμοι είναι πολύ δύσκολο να σηκώσουν το οικονομικό βάρος μόνοι τους. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί η μη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού.

3. Μπορεί μέσα σε ένα καταφύγιο να ιδρυθεί δημοτικό κτηνιατρείο;
Φυσικά. Σε περίπτωση που υπάρχει αξιοπρεπές και νόμιμο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων  συντροφιάς, δεν χρειάζεται ειδική απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου για την ίδρυση στον χώρο αυτού και δημοτικού κτηνιατρείου καθ’ όσον θεωρείται λειτουργική συνέχεια και συνέπεια του χώρου.

4. Σε τι οφελεί η ύπαρξη Δημοτικού κτηνιατρείου μέσα σε ένα καταφύγιο;
Τα ζώα σε ένα καταφύγιο πρέπει να είναι όλα στειρωμένα και να απολαμβάνουν τακτικής κτηνιατρικής φροντίδας, πριν επανενταχθούν ή πριν υιοθετηθούν. Τα αστείρωτα ζώα είναι η καταδίκη των Ελληνικών καταφυγίων.

5. Ποιοί λόγοι οδηγούν ένα αξιοπρεπές καταφύγιο να καταντήσει κολαστήριο;
Α. Η έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης των ζώων
Β. Η μη στείρωσή τους με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό τους μέσα στο καταφύγιο.
Γ. Η έλλειψη ελέγχου του αριθμού των ζώων (πρέπει να υπάρχει αυστηρή περιφρούρηση, έτσι ώστε να αποθαρρυνθούν όποιοι συνηθίζουν να παρατάνε τα ζώα τους στον περιβάλλοντα χώρο των καταφυγίων, σαν να είναι σκουπίδια σε χωματερές…)
Δ. Η μη σωστή οργάνωση προγράμματος υιοθεσιών.
Ε.Το καταφύγιο καταλήγει να είναι «χώρος απόσυρσης» ζώων και όχι πρόσκαιρης φιλοξενίας. Μετά από κάποιο διάστημα, τα ζώα, αποκτούν σύνδρομο ασυλοποίησης και είναι πλέον αδύνατον να υιοθετηθούν ή να επανενταχθούνμων
ΣΤ. Η αδιαφορία αφ’ενός, η αδράνια αφ’ετέρου πολλών Δήμων, λόγω ελλειμματικής κουλτούρας. Επιπροσθέτως, η άγνοια των υποχρεώσεών τους έναντι του νόμου και των πολιτών, οι μειωμένοι προυπολογισμοί, καθώς και η μη γνώση αντιμετώπισης του προβλήματος.

6. Γιατί να ιδρυθεί Δημοτικό κτηνιατρείο μέσα στο καταφύγιο και να μην μισθώσει ο Δήμος υπηρεσίες ιδιωτών κτηνιάτρων;
Για οικονομικούς λόγους αλλά και πρακτικούς. Ο ιδιώτης κτηνίατρος δεν θα μπορεί να αφιερώνει τις ώρες που χρειάζονται για την παρακολούθηση και περίθαλψη όλων των ζώων του καταφυγίου. Το πολύ χαμηλό κόστος ίδρυσης και λειτουργίας του δημοτικού κτηνιατρείου, κόστος στο οποίο κάθε Δήμος μπορεί να ανταποκριθεί, θα έχει σαν αποτέλεσμα, την τακτικότερη φροντίδα, μεγαλύτερου αριθμού ζώων.

7. Μπορούν πολλοί όμοροι Δήμοι να ιδρύσουν διαδημοτικό καταφύγιο και διαδημοτικό κτηνιατρείο;
Ο νόμος το προβλέπει αυτό και είναι μία έξυπνη λύση, όταν κυρίως φτωχότεροι Δήμοι γειτνιάζουν με πλουσιότερους.

8. Πώς μπορεί ένας Δήμος, με οικονομικό τρόπο να ιδρύσει Δημοτικό κτηνιατρείο;
Σε ανεκμετάλλευτο χώρο του Δήμου,  να τοποθετηθεί ένα λυόμενο, από αυτά που περισσεύουν σε όλους τους Δήμους ή να μετατραπεί κάποιος ανεκμετάλλευτος χώρος ή κτίριο  του Δήμου σε κτηνιατρείο. Ο νόμος περιγράφει την διαδικασία.

9. Πόσο αναγκαία είναι η συνεργασία Δήμων και φιλοζωικών σωματείων;
Κατά τον νόμο 4039/2012, αρ. 9 παρ. 1, οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για τη περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο νόμος, ορίζει ως αρμόδιες και τις φιλοζωικές οργανώσεις και τα σωματεία, με την προϋπόθεση όμως της ύπαρξης «υποδομής, συνιστάμενης στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων». Λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως, Δήμοι και σωματεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου. Τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με την συνεργασία των φορέων. Οι Δήμοι, εφόσον διαθέτουν αναξιοποίητες κτιριακές εγκαταστάσεις, μπορούν να παρέχουν την αναγκαία υποδομή και εγκαταστάσεις στις φιλοζωικές οργανώσεις και τα σωματεία, ώστε να μπορέσουν με δικά τους πλέον μέσα και ανθρώπινο δυναμικό να φροντίσουν για τη περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

10. Στο δημοτικό κτηνιατρείο πραγματοποιούνται όλες οι κτηνιατρικές πράξεις ή μόνον στειρώσεις, εμβολιασμοί, ηλεκτρονική ταυτοποίηση;
Το δημοτικό κτηνιατρείο είναι ένα κανονικό κτηνιατρείο, οπότε, μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι κτηνιατρικές πράξεις.

11. Το Δημοτικό κτηνιατρείο εξυπηρετεί πολίτες οι οποίοι ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες;
Κατά το άρθρο 4, παρ.3β, οι ευαίσθητες΄κοινωνικά ομάδες (ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεικές οικογένειες, άνεργοι, όσοι παίρνουν επίδομα πρόνοιας) εξυπηρετούνται για όλες τις κτηνιατρικές πράξεις από το δημοτικό κτηνιατρείο.

12. Μπορεί ένα φιλοζωικό σωματείο να ιδρύσει κτηνιατρείο;
Ναι. Προβλέπεται από τον νόμο 4039/2012. Με την νέα εγκύκλιο με ΑΔΑ: ΒΕΑ8Β-Π4Ζ, η διαδικασία γίνεται ευκολότερη και οι προυποθέσεις ξεκάθαρες.

13. Ποιές είναι οι προδιαγραφές του κτιρίου;
Βάσει του ΠΔ 463/1978 και του νόμου 604/1977( περί ίδρυσης – λειτουργίας  κτηνιατρείου, όροι και προϋποθέσεις). Αρκούν  βάσει αυτών, δύο αίθουσες διαστάσεων το λιγότερο 12 τ.μ. η κάθε μία, εύκολα καθαριζόμενες, και ενα μπάνιο. Απαραίτητος είναι ένας θερμοσίφωνας για να ζεσταίνει το νερό και εξαερισμός,  αν είναι δυνατόν (λόγω των Ελληνικών συνθηκών), air condition.

14. Ποιός είναι ο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ εξοπλισμός ώστε να αδειοδοτηθεί ένα κτηνιατρείο;
Ένα τουλάχιστον χειρουργικό τραπέζι. Πάγκο εργασίας. Επαρκή φωτισμό. Χειρουργικά εργαλεία (συνήθως ο κάθε κτηνίατρος προτιμάει τα δικά του). Τρόπο αποστείρωσης των εργαλείων (κλίβανο κατά προτίμηση). Ψυγείο. Εξοπλισμός του γραφείου (τα απαραίτητα, πχ γραφείο, καρέκλες, ντουλάπια κλπ).
Οτιδήποτε άλλο (φυγόκεντρος, μικροσκόπιο, συσκευή οξυγόνου, ακτινολογικό μηχάνημα κλπ) είναι καλοδεχούμενα, αλλά δεν αποτελούν προυπόθεση για την αδειοδότηση.
ΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. ΑΥΤΕΣ, ΣΥΝΕΠΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ, ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ.

15. Πρέπει να υπάρχει χώρος αποθεραπείας;
Για να αδειοδοτηθεί το κτηνιατρείο, δεν επιβάλλεται χώρος αποθεραπείας. Καλό  όμως θα είναι, να υπάρχει τέτοιος χώρος.

16. Τι συνιστάται για χώρος αποθεραπείας;
Ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του Δήμου. Αν υπάρχει καταφύγιο, το καταφύγιο. Σε άλλη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο λυόμενο, ή αν το κτηνιατρείο γίνει σε κτίριο του δήμου που μπορεί να διαθέτει  χώρο ,διαμορφωμένο ανάλογα (με χώρο για σκυλιά, χώρο για γάτες οι οποίες θα είναι σε καλάθια, σίγουρα με θέρμανση για τον χειμώνα).

17. Τι εννοείτε «αποθεραπεία»;
Τον χρόνο κατά τον οποίο το κάθε χειρουργημένο ζώο θα καταστεί έτοιμο να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον. Αυτός εξαρτάται και από την τεχνική της τομής( μικρή ή μεγάλη τομή) που ακολουθεί ο κάθε κτηνίατρος. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος αποθεραπείας είναι σημαντικό να είναι μικρός. Κυρίως όταν τα ζώα είναι μη συνεργάσιμα (όπως πολλές αδέσποτες γάτες) δεν πρέπει να αποκοπούν από τον χώρο κυριαρχίας τους.

18. Πότε οι στειρώσεις, είναι πιο αποτελεσματικές για μία περιοχή;
Όταν γίνονται μαζικά και δεν δίνεται δυνατότητα συνέχισης του πολλαπλασιασμού τους.

19. Με τι κριτήρια πρέπει να διαλέξει ο Δήμος κτηνίατρο για το δημοτικό κτηνιατρείο;;
Το χαμηλότερο κόστος με το καλύτερο αποτέλεσμα.

20. Πρέπει ο κτηνίατρος του δημοτικού κτηνιατρείου να είναι μέλος του τοπικού κτηνιατρικού συλλόγου;
Όχι απαραίτητα. Πρέπει όμως να είναι μέλος του ΠΚΣ.

21. Ποιές είναι κάποιες ενδεικτικές τιμές των κτηνιάτρων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς;
Μέση τιμή για στείρωση γάτας (θηλυκιάς ή αρσενικής) : από 10 – 30 ευρώ
Μέση τιμή για στείρωση σκύλου (θηλυκού ή αρσενικού) : 40 – 60 ευρώ

22. Τι συμπεριλαμβάνεται στις τιμές αυτές;
Αμοιβή, όλα τα αναλώσιμα, αποθεραπεία μίας ημέρας.

23. Ποιές είναι οι τιμές των εμβολιασμών;
Οι εμβολιασμοί γίνονται δωρεάν και είναι ευθύνη του Δήμου να προμηθεύσει τα εμβόλια (ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ) και τις σύριγγες,  εφ’όσον έχει προσλάβει κτηνίατρο για το δημοτικό κτηνιατρείο,  ή έχει ενεργό σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο.

24. Ποιά είναι η τιμή της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης;
Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ  γίνεται δωρεάν, εφ’ όσον ο δήμος παράσχει τα μικροτσίπ.

25. Ποια είναι η τιμή της αιμοληψίας;
Δωρεάν

26. Σε τι οφελείται ένας νέος κτηνίατρος από την συμμετοχή του σε πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών κτηνιατρείων;
Εκτός από τις οικονομικές απολαβές, οι οποίες θα καθορίζονται από την σύμβαση του κάθε Δήμου και φυσικά θα κινείται σε επίπεδα κατώτατης αποζημίωσης,  θα αποκομίσει γνώσεις και εμπειρία η οποία θα του είναι πολύτιμη στην μελλοντική επαγγελματική του σταδιοδρομία και φυσικά την ευχαρίστηση της κοινωνικής προσφοράς, η οποία στις ημέρες μας αναγνωρίζεται και χειροκροτείται από την κοινωνία.

27. Στο Δημοτικό κτηνιατρείο, τις κτηνιατρικές πράξεις επιτρέπεται να τις πραγματοποιεί ΜΟΝΟΝ ο επιστημονικά υπεύθυνος κτηνίατρος;
Όχι. Ο νόμος (άρθρο 9, παρ.11) προβλέπει οτι, στον χώρο του κτηνιατρείου, μπορεί να πραγματοποιήσει κτηνιατρικές πράξεις άλλος κτηνίατρος ο οποίος αναφέρεται ως «εθελοντής». Αν ο εθελοντής είναι αλλοδαπός, πρέπει να συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις προκειμένου να μπορεί να ασκήσει νόμιμα το επάγγελμα του κτηνίατρου στην Ελλάδα σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

28. Ποιός πληρώνει τον κτηνίατρο;
Ο Δήμος ή  το φιλοζωικό σωματείο, αν υπάρχει διμερής σύμβαση με τον κτηνίατρο. Προτιμητέα η ενιαία τριμερής σύμβαση μεταξύ των ανωτέρω (που υπέχει και θέση μνημονίου συνεργασίας).

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:
στη φόρμα επικοινωνίας, ή στο τηλέφωνο: 6943212791

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

3 comments for “Συχνές ερωτήσεις για τα Δημοτικά Κτηνιατρεία

Comments are closed.