Νέα επιστολή της ΠΦΠΟ στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για πρόστιμα για τάισμα αδέσποτων

Share with your friends


Submit

 

Νέα επιστολή της ΠΦΠΟ στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για πρόστιμα για τάισμα αδέσποτων

Αξιότιμε κ. Στρατηγέ,

Βρισκόμαστε και πάλι στη δυσάρεστη θέση να απευθυνθούμε σε σας προκειμένου να δώσετε μια συνολική λύση μέσω εγκυκλίου στα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά βεβαίωσης διοικητικών προστίμων από αστυνομικά όργανα εναντίον πολιτών που σιτίζουν αδέσποτες γάτες με το πρόσχημα ότι αυτές δεν είναι αδέσποτες αλλά ιδιόκτητες.

Επιτρέψτε μας επίσης να σας ενημερώσουμε, επισυνάπτοντας το σχετικό έγγραφο, ότι στο πρόσφατο και πανομοιότυπο περιστατικό στο Α.Τ. Λήμνου η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία ΑΚΥΡΩΣΕ τα βεβαιωθέντα πρόστιμα ως παράνομα γεγονός που εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/211518_kampana-6000-eyro-giati-taize-adespota

Σε μια χώρα με 3.000.000 αδέσποτα, όπου πολίτες προσπαθούν να σιτίσουν και να μειώσουν την πείνα τους από το πενιχρό υστέρημά τους, έρχεται η Ελληνική Αστυνομία και τους βεβαιώνει υπέρογκα πρόστιμα τιμωρώντας τους έτσι για το δημόσιο, νόμιμο και αξιακό έργο το οποίο επιτελούν.

Παρατηρούμε ότι, παρά τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ κεντρικά δυστυχώς υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ενστόλων που παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στη γνώση της περί των ζώων νομοθεσίας με αποτέλεσμα να έχουμε μη σύννομες πράξεις από μέρους τους αλλά και άσχημες συμπεριφορές αστυνομικών απέναντι σε φιλόζωους πολίτες.


Συνημμένα θα βρείτε την νέα καταγγελία που έκανε σε μας η πολίτης κα ……… στην οποία βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 1.800 ευρώ από το Α.Τ Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Ένστολοι που αντί να επιδεικνύουν επιμέλεια στα άφθονα περιστατικά παθητικής κακοποίησης ζώων, που διώκονται αυτεπάγγελτα, επιδίδονται σε πράξεις τιμωρίας των νομίμων φιλόζωων πολιτών αποτρέποντάς τους επί της ουσίας της φροντίδας των αδέσποτων.

Αναρωτιόμαστε πόσες δικογραφίες αυτεπαγγέλτως έχουν σχηματιστεί από το Α.Τ. Θέρμης για κακοποιήσεις ζώων, τι πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί σε αυτούς που τα κακοποιούν παθητικά, τι πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί για πραγματικά ιδιόκτητους σκύλους για έλλειψη σήμανσης, καταγραφής, βιβλιαρίων υγείας κλπ;

Αξιότιμε κ. Στρατηγέ,
Είναι γνωστή η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών, από φιλόζωους πολίτες χωρίς αυτή η νόμιμη αλλά και ηθικά επιβεβλημένη πράξη να τα καθιστά ιδιόκτητα, όπως αυθαιρετώντας θεωρούν ορισμένοι αστυνομικοί.

Οι αδέσποτες γάτες δεν είναι σκύλοι, πηδούν παντού, μπαίνουν παντού, σε αυλές, σε άλλους χώρους και χιλιάδες εθελοντές πολίτες τις ταΐζουν και τις φροντίζουν όπου μπορούν.

Σύμφωνα δε με τη νομοθεσία “Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε µη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άµεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του.”

Σε τι από τον παραπάνω ορισμό του δεσποζόμενου ζώου ανταποκρίνεται η τυχαία ύπαρξη αδέσποτων γατών σε μια αυλή που την επόμενη ώρα τριγυρνούν παντού, αφού είναι αδέσποτες;
Δηλαδή αν έλθει μια αδέσποτη γάτα στην αυλή του σπιτιού σας αυτό την καθιστά δεσποζόμενη;
Τότε τα εκατομμύρια αδέσποτων γατών είναι ιδιόκτητες;
Με ποιο τρόπο θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ ότι μπορούμε να εμποδίσουμε μια αδέσποτη γάτα από το να μπει σε μια αυλή;
Να της ρίχνουμε νερό, να της πετάμε πέτρες, να την κλωτσάμε;
Γιατί άλλος τρόπος να το καταλάβουν δεν υπάρχει.

Εκτός κι αν η ΕΛ.ΑΣ εμμέσως προτείνει να μη σιτίζονται τα αδέσποτα, να πεθαίνουν από ασιτία για να μην μπαίνουν στις αυλές, ώστε να μη βεβαιώνονται τα υπέρογκα πρόστιμα.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχει τεράστιο έλλειμμα φιλοζωικής καλλιέργειας για το οποίο δεν θα πρέπει ως λαός να νοιώθουμε υπερήφανοι.

Τέτοιες ενέργειες εκ μέρους αστυνομικών υποθάλπουν ακόμη περισσότερο τα αντιφιλοζωικά αντανακλαστικά των πολιτών, που πολλές φορές προβαίνουν σε ψεύτικες καταγγελίες με απώτερο σκοπό να απομακρυνθούν τα αδέσποτα από την γειτονιά τους.

Θα τους επιβραβεύσουμε;

Ευελπιστούμε ότι θα διενεργηθούν τα νόμιμα για τους αστυνομικούς του Α.Τ Θέρμης και ότι θα μας ενημερώσετε για την έκβαση των ενεργειών σας για την υπόθεση του Α.Τ. Λήμνου.

Έχουν επιβληθεί τα δέοντα στους αστυνομικούς μετά την ακύρωση των προστίμων για το οποίο γεγονός ήδη σας έχουμε ενημερώσει;

Σας ευχαριστούμε θερμά,

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία