Η Ελληνική μόδα λέει ΟΧΙ στη γούνα / Greek fashion says NO to fur

Share with your friends


Submit

English translation following greek text.
Αγγλική μετάφραση ακολουθεί το Ελληνικό κείμενο.

Νέα επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ στον κόσμο της μόδας, σχετικά με το θέμα της γούνας

Η Μόδα για το ευρύ κοινό είναι Τέχνη, είναι εκλεπτυσμένη έκφραση, είναι δημιουργία και είναι συνυφασμένη με την ομορφιά, τα φώτα, την αποδοχή κι επιδοκιμασία, τον συναγωνισμό, την καινοτομία, την επιτυχία και τη χαρά. Η Ελληνική Μόδα έχει αποδείξει και έχει αναδείξει τεράστια δημιουργικότητα και φωτεινά ταλέντα!

Και οι επιδείξεις Μόδας που διοργανώνονταικαι στη χώρα μας, αλλά και τόσες άλλες εκδηλώσεις ως γιορτές χαράς, δημιουργίας και όμορφου συναγωνισμού, θα ήταν σκόπιμο να αναδεικνύουν ακριβώς αυτήν την δημιουργικότητα των ανθρώπων με έμπνευση, με ταλέντο, με γνώσεις, με διάθεση ειρήνης και σεβασμού προς τη φύση, χωρίς να σκιάζεται από το κρυμμένο έγκλημα με βασανισμό που χωρίς αμφισβήτηση προϋποθέτει η γούνα και όλα τα υλικά και προϊόντα που σχετίζονται μ’ αυτήν.

Η αλήθεια που περίτεχνα εδώ και χρόνια κρύβεται είναι πως :

Τα ζώα που σκοτώνονται κατά εκατομμύρια προκειμένου η γούνα τους να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο, είναι άγρια ζώα που είτε αιχμαλωτίζονται, είτε εκτρέφονται και εξαναγκάζονται να ζουν σε μικροσκοπικά βρώμικα και κατασκότεινα κλουβιά μέχρι την ώρα της θανάτωσής τους με βασανιστικές μεθόδους. Όσο είναι στα κλουβιά προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους, κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, και παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.
Μέθοδοι θανάτωσής τους είναι η πρωκτική ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός, εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά που ατυχώς δεν πεθαίνουν αμέσως, γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ηθικό.
Διάσημοι επιστήμονες υπογραμμίζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας γουνοδερμάτων, αλλά και της χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.
Κάποιες από τις μεγαλύτερες επώνυμες μελέτες, είναι η “ PoisoninFurs”η οποία εκδόθηκε από την EcoAid από τον επιστήμονα Χημικό μηχανικόManfredKrautter, η “ToxicFur”, που πραγματοποιήθηκε από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης, και η (LifeCycleAssessment) που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμόCEDelft -μια ανάλυση του κύκλου ζωής ώστε να προσδιορίσει ποσοτικά την περιβαλλοντική επίπτωση των διαφόρων σταδίων της παραγωγικής αλυσίδας, «από το κοτόπουλο που χρησιμοποιείται ως τροφή για τα μινκ μέχρι το στάδιο που παράγεται η γούνα».

Η Poison in Furs τονίζει συγκεκριμένα ότι: « η μόδα της γούνας είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες».
Η έρευνά τους που έγινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με δείγματα γούνας από Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέληξε σε ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση είναι ανησυχητικά συνεχής.

Χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα όπως (καθαρισμός, επεξεργασία, βαφή, συντήρηση, κ.λ.π), μιας εντατικής χημικής διαδικασίας, με σκοπό την παραγωγή ενός προϊόντος της μόδας ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.
Κάποια από αυτά δε κρίθηκαν και ως πιθανοί επιμολυντές του νερού.

Εδώ κρίνεται αναγκαίο να αναφέρουμε ως ενημέρωση πρόσφατες μολύνσεις του υδροφόρου ορίζοντα, με μαζικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές : Tον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου. Είναι γνωστό δε ότι η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε.
Επίσης το Μάρτιο του 2019 σφραγίστηκε επίσης η πηγή «Μπέης Μπουνάρ» μετά από μόλυνση, ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στο Άργος Ορεστικό από βυρσοδεψείο δερμάτων, τόσο εκτεταμένη και εμφανής που για πρώτη φορά σφραγίστηκε βυρσοδεψείο -έστω και προσωρινά
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις οι ρυπαντές που εντοπίστηκαν χρησιμοποιούνται κυρίως σε βυρσοδεψεία και καθαριστήρια δερμάτων ενώ αποφεύγονται συστηματικά οι απαντήσεις από τις Αρχές σχετικά με το πόσο διάστημα οι κάτοικοι έπιναν εν αγνοία τους μολυσμένο νερό αλλά και σχετικά με το ποιες είναι οι αιτίες μόλυνσης.

Το θετικό είναι πως ο κόσμος αλλάζει. Ήδη 15 Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία απαγόρευσης ή σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών με πρόσφατη τη Νορβηγία (παρότι ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως),μεταξύ των οποίων η Ολλανδία (παρότι ήταν η δεύτερη παραγωγός γουνοδερματων μινκ παγκοσμίως) ενώ προτεινόμενα νομοσχέδια για κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων έχουν ήδη κατατεθεί σε Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ουκρανία και Πολωνία. Όλα δεικνύουν τη βιομηχανία γούνας ως μια ηθικά κατακριτέα αλλά και διαρκώς φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα.

Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν διάσημοι σχεδιαστές και οίκοι μόδας, που εξαιρούν τη χρήση γούνας από τις δημιουργίες τους χρησιμοποιώντας εναλλακτικές άφθονες που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος, φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς θάνατο και βασανισμό ζώων που βάφουν με αίμα τα χέρια τους, ενώ όλο και περισσότεροι προχωρούν στην εξαίρεση αυτή.
Burberry, Versace, Galliano, Furla, Donna Karan, DKNY, Michael Kors, Gucci, The Kooples, Giorgio Armani, Hugo Boss, Lacoste, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, J.Crew, Calvin Klein, Stella McCartney, Kate Spade NewYork, Alexa chung,Jan Paul Gaultier, Maik Nikolatos, Prada, Όλγα Καραβερβέρη, Τζου Κουμεντάκου, Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδη , EatingTheGoober, Μαρία Διαμαντή και άλλοι Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές.

Πολλά πρόσωπα του δημοσίου βίου από το χώρο της μόδας αλλά και των τεχνών και των γραμμάτων, υποστηρίζουν την εκστρατεία αυτή :
Άννα Αδριανού, Τζένη Οικονόμου Ρίζου, Τάνια Νικολοπούλου, Αναστασία Γκούβα, Χρήστος Πετρίδης, Γιώργος Ζούβελος, Μαίρη Γκαζιάνη, SimoneArnaboldi, Άρης Ρουπινάς, Ναταλί Ρίζου, Γιάννης Ευσταθίου, Βίκυ Μπάδα, Σοφία Τζιράρκα, Στέλιος Μπεμπλιδάκης, Μαίρη Καρατσιώλη.
Στις ακόλουθες εβδομάδες Μόδας εξαιρέθηκε η φυσική γούνα η/και το δέρμα από τις δημιουργίες των σχεδιαστών:

στο Ελσίνκι: https://www.peta.org.uk/blog/helsinki-fashion-week-goes-leather-free-after-peta- appeal/?utm_source=PETA%20UK::E-Mail&utm_medium=Alert&utm_campaign=0818::skn::PETA%20UK::E-Mail::helsinki::::aa%20em
στο Λονδίνο:  http://www.kathimerini.gr/983626/article/must/in-fashion/apagoreythke-h-goyna-sthn-evdomada-modas-toy-londinoy-kai-xairomaste-toso-poly-gi-ayto
στο Άμστερνταμ: https://www.peta.org.uk/media/news-releases/amsterdam-fashion-week-goes-fur-free-after-conversations-with-peta/

Κλείνοντας, απευθυνόμενοι στους σχεδιαστές μόδας και στον κόσμο που δουλεύει και στηρίζει την Ελληνική μόδα, στους διοργανωτές και σε κάθε παράγοντα (μοντέλα, φωτογράφους, στυλίστες, fashionmanagers, hairstylists, makeupartists, δημιουργούς κοσμημάτων και υποδημάτων, εταιρίες καλλυντικών και προϊόντων μακιγιάζ, fashionbloggers, fashionbrands, τηλεοπτικούς & ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρουσιαστές, ηθοποιούς & τραγουδιστές) δηλώνουμε ότι επιθυμούμε και στη χώρα μας η Μόδα να είναι καινοτόμα, λαμπρή, δημιουργική, εξαιρώντας τη φυσική γούνα, εξαιρώντας το δέρμα ζώων και τα βασανιστήρια τους και όλα τα παράγωγα, βάζοντας τέλος στο έγκλημα και προάγοντας τον Πολιτισμό και την Ειρήνη!
Είναι αυτονόητη η με κάθε τρόπο εκ μέρους μας δημοσιοποίηση της στήριξής σας υπογράφοντας την επιστολή μας https://pfpo.gr/i-elliniki-moda-leei-ochi-sti-gouna/.

Θα ενεργήσουμε έτσι ώστε να ακουστεί παντού στη Ευρώπη και στον Κόσμο ότι η Ελληνική Μόδα με αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα, λέει ένα μεγάλο Όχι στη χρήση γούνας.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Την επιστολή συνυπογράφουν

Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
Ethos and Empathy
Dreamdancers
Eλληνικός Σύλλογος Περίθαλψης Ιπποειδών , Ε.Σ.Π.Ι.
Κόμμα για τα Ζώα ΚύπρουΖώωνΚύπρου
Ομοσπονδία η Φωνή των Ζώων Κύπρου
ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
Φοίνιξ , περιβαλλοντική οργάνωση Ηρακλείου
Φ.Σ. Χανίων Η Προστασία των Ζώων
Ζωφόρος Ηρακλείου Κρήτης
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Κιβωτός του Νώε»
Φιλοζωική Οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι»
Φιλοζωικό Σωματείο Θεσσαλονίκης «Φροντίζω»
Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου «Άργος»
«Αδεσποτολόγιο»
Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια»
Φιλοζωικό Σωματείο Αλεξανδρούπολης «Κιβωτός»
Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού
Φιλοζωικός Σύλλογος Βόλου «Κόσμος και Φύση»
Σωματείο Βουλιαγμένης «Ο Άργος»
Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
«Κίνηση Προστασίας Σκύλων» Έδεσσα
VoiceoftheCat’sAlliance “V.O.C.AL” Κρήτη (Ελούντα)
Φιλοζωικό Σωματείο Β. Εύβοιας «Άρτεμις»
Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας «ΖΩ.Η»
Προστασία Αδέσποτων Ζώων Θεσσαλονίκη (Πυλαία) «Η Αγάπη»
Φιλοζωική Οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι»
Φιλοζωικός Σύλλογος Ιθάκης «Ο Άργος»
Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος»
Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας «Φιλοκάρδι»
«Συμμετέχω» Αδέσποτα Κατερίνης
Σωματείο Αδέσποτων Ζώων Κατερίνης «ΖΕΥΣ»
Φιλοζωικό Σωματείο Κατερίνης «Ο Άργος»
Φιλοζωική Κάσου
Ζωοφιλικό Σωματείο Κέρκυρας «Κιβωτός»
Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «DorisArk»
AnimalRescueKefalonia
Φιλοζωικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Σχέσεις Στοργής» Κιάτο
Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «Αγγίζωο»
Προστασία Αστικής Πανίδας Κορινθίας «Κο.Πρ.Α.Π»
Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας «Anim.A.L»
Φιλοζωικό Σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας»
Καταφύγιο Σκύλων «Ελπίδα» Λιβαδειά
Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας «L.A.W.S»
Φιλόζωοι της Λέρου
Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου «Αδέσποτες Ψυχές»
Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Δίου-Ολύμπου, Λιτόχωρο «ο Περίτας»
Φιλοζωική Μεγαλόπολης
Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη»
Φιλοζωική Νάξου «NAWS»
Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου
Φιλοζωικό Σωματείο Π. Φαλήρου
Πλακιάς Ρεθύμνου «ProtectionandLifelineFinikas»
Ρέθυμνο «Φίλοι των Ζώων»
Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών
Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας «Αλληλεγγύη»
Skopelos Πολιτισμός-Περιβάλλον-Ζωοφιλία
Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης
Πολιτιστικός Ζωοφιλικός Σύλλογος Δ. Ευρώτα Σπάρτη
Φιλοζωική Σύρου
Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας
Φιλοζωική και Οικολογική Εταιρεία Χαλκιδικής
Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
Φίλοι Ζώων Παπάγου-Χολαργού
Φ. Ο. Αρχανών Αστερούσιων Ηρακλείου
Θεσσαλονίκη Πανόραμα «Κύων και Γαλή»
Σύλλογος Ζωόφιλων Καλύμνου
Μεσολόγγι «Φίλοι Ζώων»
Φιλοζωική Νάξου
Σωματείο Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας
Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου
Φιλοζωικό Σωματείο Τρίπολης

Οι αιτούντες φορείς & πρόσωπα:

ΠΦΠΟ Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Πετρίδης Χρήστος
Τζένυ Οικονόμου Ρίζου
Γκούβα Αναστασία
Ρουπίνας Άρης

 

Another letter on real fur was sent by PFPO to people in the fashion industry

For people at large fashion is art, refined expression, creation and it is incident to beauty, recognition and approval, competition and innovation, success and pleasure. Greek fashion has showcased major creativity and brilliant talents!

Every fashion show organized in our country is a celebration that should showcase the creativity of inspired people, people who have talent and knowledge, respect nature and they are in harmony with nature. It should not be overshadowed by the hidden crime of animal torture that is connected with the real fur and all fur products.

For years, the truth is elaborately hidden:

Every year, millions of animals are killed for the international fur trade. Being wild animals by nature, they are captured or they are bred and forced to live in tiny, dirty and dark cages till they are killed by methods which are gruesome. While they remain encaged, they bite the cage bars all the time as they are trying to escape and most of them are led to self-mutilation and cannibalism, signs of their misery life.

Fur animals are killed by cruel methods as anal electrocution, neck-breaking, gassing, beating to the head. Some of them are skinned alive as they are not totally consciousness.

But the use of real fur is not only a moral issue.

Famous scientists underline the harmful effects on human health and the environment of all stages of production and manufacturing process of fur garments and use of real fur.

There are some important studies and reports, such as “Poison in Furs” written by Manfred Krautter (chemical engineering and founder of EcoAid), “Toxic Fur” – a report of the research laboratory Bremer Umweltinstitut and “Environmental Impact of Mink Farm Production” – a study by independent research institute CE Delft which is actually a life cycle assessment on environmental impact of several stages of the production chain “from chicken used as food for minks till the final stage of real’s fur production”.

“Poison in Furs” highlights that: “real fur is contaminated with dangerous and harmful chemicals”.

Fur products from seven European countries were purchased and investigated. The items of clothing came from Bulgaria, Germany, Great Britain, the Netherlands, Austria, Rumania and Switzerland. The study concluded that the contamination was worryingly consistent.

Chemical substances, that are used at all steps of fur and skin production (such as cleaning, tanning, bleaching, dyeing, preservation etc.) with the intention of a fashion product originated from a live organism and sustainable to decomposition, are classified as dangerous for both the environment and human health.

Some of them have been categorized as potential water contaminants.

Thus, it is important to be mentioned that there are some recent incidents of groundwater contamination with massive impact on human health of people living in those areas: In June 2018, Kastoria Public Body for Water Supply and Sewerage admitted that a water source in Dispilio had been contaminated with high levels of tetrachloroethylene, following a lot of complaints.  After that, the contaminated water source stopped to be used for water supply.

Also, in March 2019 a water source found to be contaminated and it stopped to be used. The most recent incident of groundwater contamination took place in Argos Orestiko, a fact that led to the temporary closure of a leather factory. In all contamination incidents, any pollutants found, are used in leather factories and leather dry cleaners. At the same time, Authorities do not give an answer concerning the causes of contamination and also the period during which residents had unknowingly been drinking contaminated water.

On the plus side, our world is changing for the better. Fifteen European countries, amongst which Holland (world’s second largest producer of mink pelts), have already signed legislation to ban or phase-out fur farming. The latest one is Norway which used to be a world leader in production of fox pelts. Proposed legislation to prohibit fur farming is currently being considered in Poland, Ireland, Estonia, Lithuania and Ukraine.

More and more famous fashion designers and brands go fur-free by using alternative, eco-friendly, cruelty-free materials that are not connected to animal torture and death: Burberry, Versace, Galliano, Furla, Donna Karan, DKNY, Michael Kors, Gucci, The Kooples, Giorgio Armani, Hugo Boss, Lacoste, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, J.Crew, Calvin Klein, Stella McCartney, Kate Spade NewYork, Alexa chung,Jan Paul Gaultier, Maik Nikolatos, Prada, Olga Karaververis, Joy Koumentakou, Konstantina Konstantinidi , EatingTheGoober, Maria Diamandi and other Greek and foreign fashion designers.

Apart from people in the fashion industry, artists and also people of culture support this campaign: Anna Andrianou, Jenny Oikonomou Rizou, Tania Nikolopoulou, Anastasia Gouva, Christos Petridis. Georgios Zouvelos, Mary Gaziani, Simone Arnaboldi, Aris Roupinas, Natalie Rizou, Giannis Efstathiou, Vicki Mpada, Sofia Tzirarka, Stelios Beblidakis, Mary Karatsioli.

It should be noted that the following fashions weeks have already gone fur-free:

Finally, appealing to fashion designers and fashion shows organizers, everyone who works in fashion (models, photographers, stylists, fashion managers, hair stylists, make-up artists, jewelry and shoe designers, cosmetics and make up companies, fashion bloggers, fashion brands, fashion & lifestyle sites, television and radio stations, television presenters, actors and singers) we state that we would like Greek fashion to be fur-free! We would like to be innovative and creative, while excluding real fur and animal skin products that are connected to animal torture. Greek fashion should put an end to this crime and promote peace and civilization!

If you sign our letter, your support to this effort will be made public.

We will take actions as to be known all around Europe and the entire world that Greek fashion with reference to specific persons says no to fur!!!

Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation

Our letter is co-signed by:

Federation of Animal Welfare Societies of Attica and Saronic Gulf

Ethos and Empathy

Dreamdancers

Hellenic Society for Equine Welfare, E.S.P.I.

Animal Party Cyprus

Cyprus Voice for Animals (CVA)

Ippothesis, Panhellenic Equine Welfare Society (PA.S.P.I.)

Phoenix, Environmental Organization of Heraklion (Crete)

Animals’ Welfare Association of Chania “The protection of Animals”

“Zophoros” of Heraklion (Crete)

“Noah’s Ark”, Animal Protection Society of Chania

“Noiazomai”, Animal Rescue Society in Thessaloniki

“Frontizo”, Animal Welfare Society in Thessaloniki

“Argos”, Animal Welfare Society of Agrinio

“Adespotologio”

“Ta filarakia”, Animal Welfare Association of Aigialeia

“Ark”, Animal Welfare Society of Alexandroupolis

Amorgos Animal Welfare

“World and Nature”, Animal Welfare Society of Volos

“Argos”, Society of Vouliagmenis

Animal Welfare Association of Giannitsa

Movement of dogs’ protection in Edessa

Voice of the Cat’s Alliance “V.O.C.A.L.” in Elounda (Crete)

“ZO.I.”, Association of Animal Welfare of Imathia

“Strays Animals Care-Love”, Pylaia (Thesssaloniki)

“Argos”, Ithaca’s Animal Welfare Organization

“Aisopos”, Animal Welfare Society of Kavala

“Fil.O.kardi”, Karditsa Animal Welfare Association

“Symmetecho”, Strays of Katerini

“Zeus”, Animal Welfare Society of Katerini

“Argos”, Animal Welfare Society of Katerini

Kasos Animal Welfare Society

“The Ark”, Animal Welfare in Kerkyra

“Doris-Ark”, Animal Rescue Kefalonia

AnimalRescueKefalonia

“Relationships of affection”, Animal Welfare and Cultural Association, Kiato

“Aggizwo”, Animal Welfare Society of Kozani

Corinthia Animal Rescue (C.A.R.)

Animal Adoptions Larissa (Anim.A.L.)

“Larissa’s Stray Volunteers”, Animal Welfare Association

“Elpida”, Dog’s Shelter in Livadia

“L.A.W.S.”, Lefkas Animal Welfare Society

Leros Animal Lovers

“Stray souls”, Animal Welfare Society of Limnos

“Peritas”, Animal Welfare and Environmental Action of Volunteers of Olympos

Animal Welfare of Megalopoli

“Η κοίτη”, Animal Welfare Society of Marathon

“N.A.W.S.”, Naxos Animal Welfare Society

“P.A.W.S.”, Paros Animal Welfare Society

Animal Welfare Society of P.Faliro

“A.P.A.L.”, Animal Protection and Life Line Finikas”

“Friends of Animals” (Rethymno)

Animal Welfare Association of Serres

Animal Welfare of Sitia

Stray Care Skopelos

“Parea Sti Mani”, Animal Welfare Association

Animal Welfare and Cultural Association of Municipality of Evrotas in Sparti

Animal Welfare of Syros

Animal Welfare Association of Fthiotida

Animal Welfare and Ecological Society in Chalkidiki

Animal Welfare Association of Chios

Friends of Animals in Papagou-Cholargos

Animal Welfare organization of Archanes (Heraklion Crete)

Animal Welfare Society of Panorama (Thessaloniki)

Animal Welfare Hands of Kalymnos

“Friends of Animals”, Messolonghi

Save Patras Strays (SPS)

Animal Welfare of Samos

Animal Welfare of Tripoli

 

Applicant bodies & persons:

Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation (P.F.P.O.)

Christos Petridis

Jenny Oikonomou Rizou

Anastasia Gouva

Aris Roupinas