Ξεσηκωμός στα Χανιά και το Ακρωτήρι κατά της δημιουργίας δημοτικού κυνοκομείου

Share with your friends


Submit

Επιτροπή αγώνα: Το κυνοκομείο δεν θα γίνει ποτέ!

Σήμερα μετά τη συνέντευξη τύπου συγκροτήθηκε μια επιτροπή αγώνα από κοινωνικούς, κοινοτικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς και φιλοζωικούς φορείς που θα προτείνει και συντονίζει δράσεις κατά της ισχνής και διαβλητής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, που ελήφθη στις 5 η ώρα το πρωί μετά από μαραθώνια αντιπαράθεση όλης της αντιπολίτευσης του δήμου κατά της τότε πρότασης για δημιουργία νοσοκομείο, με μετακλητούς και ανύπαρκτους φιλόζωους από άλλες πόλεις.

Πρώτη κίνηση η κατάθεση προσφυγής την δεύτερα στην Αποκεντρωμένη για τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση!

πηγη: hania.news.gr

«Ξεσηκωμός» στο Ακρωτήρι ενάντια στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων (βίντεο)

Την πρόθεσή τους να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων αναφορικά με τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Καμπάνι, που πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία τα ξημερώματα της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου, γνωστοποίησαν σήμερα οι φορείς του Ακρωτηρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου στο Πιθάρι.

Τα Τοπικά Συμβούλια Ακρωτηρίου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ακρωτηρίου, τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν το κλειστό Γυμναστήριο Καμπανίου και φιλοζωικές οργανώσεις των Χανίων, εξέφρασαν για άλλη μια φορά, την έντονη διαφωνία τους με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Καμπάνι, επισημαίνοντας αφ’ ενός ότι η συγκεκριμένη λύση δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και αφ’ ετέρου ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η νέα επιβάρυνση της περιοχής του Ακρωτηρίου.

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στη διάρκεια της συνέντευξης εκπρόσωποι των προαναφερόμενων φορέων του Ακρωτηρίου, παρουσίασαν και έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2020, και θέμα: «Υπενθύμιση αναπάντητου εγγράφου περί παράνομης λειτουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Χανίων».

Δείτε τι αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγγραφο…

 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κουνουπιδιανών Μανώλης Τσιτωνάκης, αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο κάτοικος Καμπανίου, Νίκος Γιαννακάκης διάβασε κοινή ανακοίνωση των προαναφερόμενων φορέων, με την οποία σημειώνουν, μεταξύ πολλών άλλων, πως από τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή παραμένει αμετακίνητη στις απόψεις της, θα πρέπει να περιμένει «τα δέοντα για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και τον τόπο μας».

Δείτε τι είπαν οι κ. Τσιτωνάκης και Γιαννακάκης…

ΧΑΝΙΑ LIVE TV 發佈於 2020年3月5日星期四

ΧΑΝΙΑ LIVE TV 發佈於 2020年3月5日星期四

Τέσσερις αντιπροτάσεις στη «λύση» του «κυνοκομείου» κατέθεσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη, η οποία κάλεσε τον Δήμαρχο Χανίων να ακούσει και να εμπιστευτεί τα φιλοζωικά σωματεία «πριν είναι για όλους αργά».

Ο σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Αρωνίου, Χαράλαμπος Πετράκης σημείωσε, από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων», ότι το Ακρωτήρι δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις και οχλούσες δραστηριότητες και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί ο εμπαιγμός των κατοίκων της περιοχής που υπήρξε παλαιότερα αναφορικά με την περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δείτε τι είπαν η κα Νατάσα Μπομπολάκη και ο κ. Χαράλαμπος Πετράκης…

ΧΑΝΙΑ LIVE TV 發佈於 2020年3月5日星期四

ΧΑΝΙΑ LIVE TV 發佈於 2020年3月5日星期四

Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ                                    Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα Τοπικά Συμβούλια Ακρωτηρίου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ακρωτηρίου, τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν το κλειστό Γυμναστήριο Καμπανίου και φιλοζωικές οργανώσεις των Χανίων, αναφέρουν τα εξής:

«Τα Τοπικά Συμβούλια, οι Πολιτιστικοί Φορείς και Σύλλογοι, οι Αθλητικοί Σύλλογοι, τα Φιλοζωικά Σωματεία του Δήμου Χανίων, αλλά και οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου, σχετικά με την από 19-2-2020 (απόφαση) του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για ίδρυση κυνοκομείου δίπλα στο κλειστό Γυμναστήριο και στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ομογνωμούν στα παρακάτω:

Όλοι συμμερίζονται και στηρίζουν την πρόταση για προστασία των ζώων και είναι έτοιμοι να συνδράμουν, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων της πόλης των Χανίων. Μια λύση όμως επιστημονικά τεκμηριωμένη, συμβατή με το περιβάλλον, προστατευτική για τα ζώα και βέβαια μη ζημιογόνα για τα παιδιά μας και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Σ’ αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο, σ’ αυτήν την ειλικρινή και ανιδιοτελή προσπάθεια, η Δημοτική Αρχή θα μας βρει δίπλα της όποτε το θελήσει.

Σήμερα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε απερίφραστα ότι στεκόμαστε απέναντι σε μια εκτρωματική, παράνομη και ανήθικη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Χανίων. Γιατί οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει απλά να έχουν μόνο την τυπική πλειοψηφία και νομιμότητα, αλλά πρέπει προπαντός και πάνω απ’ όλα να είναι ρεαλιστικές και δίκαιες.

Και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, αλλά συγχρόνως είναι ανήθικη γιατί μεθοδεύτηκε από τις 23.30 μέχρι τις 4.30 το πρωί της 19/2/202 και τη στιγμή που αρκετοί σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει, λόγω του προχωρημένου της ώρας, να ψηφιστεί με μιαν οριακή ψήφο ή καλύτερα με άγνωστο αποτέλεσμα, αφού και μέχρι σήμερα δεν συμφωνούν για τα υπέρ, τα κατά και τις αποχές.

Θεωρούμε λοιπόν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταμπουρωθεί η Δημοτική Αρχή πίσω από μια τόσο εύθραυστη πλειοψηφία και να προχωρήσει.

Η ευθύνη του Προέδρου του Δ.Σ. αλλά και του Δημάρχου Χανίων είναι μεγάλη. Κανείς, μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίζει και να ευτελίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Είμαστε επίσης αντίθετοι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί κανείς δεν διαβουλεύτηκε με κανένα, γιατί κανείς δεν ενημέρωσε κανένα.

Οι αυταρχικές αποφάσεις με ένδυμα δημοκρατίας ούτε καθαρές είναι, ούτε ανεχτές γίνονται.

Ο κύριος Αντιδήμαρχος – εισηγητής του θέματος, αρκέστηκε στο να διαβάζει το νόμο και ουδέν έτερο. Κανείς δεν είδε και κανείς δεν άκουσε γνωμάτευση κτηνιάτρων, κανείς δεν είδε και κανείς δεν άκουσε γνωμάτευση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και πολύ περισσότερο κανείς δεν είδε και κανείς δεν άκουσε τη γνώμη των φιλοζωικών σωματείων της πόλης. Με ένα επηρμένο καισαροπαπισμό και ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος προσπαθούσαν να κάνουν το άσπρο μαύρο, χωρίς να πείσουν κανένα ούτε και τους παραταξιακά πειθαρχούντες.

Είμαστε αντίθετοι γιατί επιλέγοντας χώρο εγκατάστασης του κυνοκομείου δίπλα στο κλειστό Γυμναστήριο, που καθημερινά γυμνάζονται εκατοντάδες παιδιά και δίπλα στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής , που κάθε εβδομάδα το επισκέπτονται σχολεία για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και σε οικόπεδο προορισμένο για ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, κυριολεκτικά “ληστεύετε εκκλησία”.

Είναι απορίας άξιον γιατί δεν κατανοείτε ότι η κάλυψη έστω και δέκα στρεμμάτων για τις ανάγκες του κυνοκομείου, όπως έχετε ανακοινώσει, από τα εκατό και πλέον της δημοτικής  περιουσίας, αυτόματα καταστρέφει όλη την περιοχή, γιατί μετά την εγκατάστασή του, τίποτα πλέον δεν θα μπορεί να λειτουργήσει δίπλα του.

Είναι επίσης απορίας άξιον, πως δεν διαπιστώσατε ότι ο χώρος βρίσκεται στο Καλαθόρεμα και ότι κάποια στιγμή τα απορρίμματα θα φτάσουν στην παραλία του Καλαθά.

Είμαστε ακόμη αντίθετοι γιατί η απόφαση του Δ.Σ. είναι και άδικη και μεροληπτική.

Δεν είναι δυνατόν στον πρώην περιαστικό Δήμο Ακρωτηρίου με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη από μια και τις τόσες οχλούσες δραστηριότητες από την άλλη, να προστίθενται και άλλα προβλήματα. Πού είναι η δικαιοσύνη και η ισοκατανομή των βαρών. Φαίνεται όπως ότι και γι’ αυτή τη Δημοτική Αρχή, το Ακρωτήρι είναι ένας τόπος για επιζήμιες και ρυπογόνες δράσεις.

Είμαστε αντίθετοι στην απόφασή σας, όχι μόνο γιατί υποβαθμίζεται το Ακρωτήρι για άλλη μια φορά, αλλά και γιατί το πρόβλημα δεν λύνεται. Όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η λύση του κυνοκομείου ή όπως κάθε φορά το ονομάζετε, δεν λύνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά.

Κύριε Δήμαρχε, είναι μέρες τώρα που ακολουθούμε μια τακτική αναμονής, περιμένοντας να αντιληφθείτε το αυτονόητο: ότι δηλαδή και η σύλληψη της ιδέας του κυνοκομείου και ο χώρος εγκατάστασής του στο Καμπάνι δεν είναι η καλύτερη επιλογή και να την ανακαλέσετε. Η παρουσία σας όμως την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κουνουπιδιανών έδειξε ότι είστε αμετακίνητος στις απόψεις σας.

Πρέπει λοιπόν από την πλευρά μας να περιμένετε τα δέοντα για να προστατέψουμε τα παιδιά μας και τον τόπο μας».

Η ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΗ

Αναλυτικότερα, στην τοποθέτησή της, η κα Μπομπολάκη, ανέφερε τα εξής:

«Διαβάζω από συνέντευξη του Δήμαρχου στις 3/10/19 στη Νέα Τηλεόραση, γιατί λέει ακριβώς αυτά που ήθελα να πω.

“Η εμπειρία του κυνοκομείου είναι πολύ οδυνηρή για τους Δήμους που την έχουν κάνει. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι όταν ξεκινάει τη λειτουργία του ένα κυνοκομείο, είναι όλοι ευχαριστημένοι και μετά από λίγες εβδομάδες το κυνοκομείο, όπου και αν φτιαχτεί, γίνεται ένας ανεξέλεγκτος χώρος, όπου όλοι εγκαταλείπουν τα αδέσποτα”.

Επειδή έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα κ. Δήμαρχε και επειδή κυνοκομείο θέλετε να κάνετε παρά τα αντίθετα που λέτε, απομακρύνετε τώρα όλους αυτούς τους ανεύθυνους και άσχετους που σας άλλαξαν γνώμη, πριν οδηγηθεί η κατάσταση για όλους στα βράχια.

Τα κυνοκομεία είναι μια ανοιχτή πληγή για τα ζώα, όπως αποδεικνύει η πράξη στην Ελλάδα και καμιά καλή πρόθεση της Δημοτικής Αρχής δεν πρόκειται να το αποτρέψει αυτό. Γιατί θα υπάρχει διά παντός και όχι για 4 ή 5 χρόνια. Το σχέδιο “κυνοκομείο” έχει αποτύχει παταγωδώς στη χώρα μας.

Η απάντηση μας στη λύση “κυνοκομείο” είναι:

• Δημοτική Κλινική, που καλύπτει όλα αυτά που θέλετε να κάνετε μέσω του κυνοκομείου και άνοιγμα της Δημοτικής Αρχής στους πολίτες της πόλης για να συνδράμουν στο έργο της.

• Πλάνο μέσα σε ένα χρόνο η Δημοτική Αρχή στοχευμένα και συστηματικά και όχι όπως γίνεται τώρα, κάνοντας χρήση κάθε εθελοντικής κτηνιατρικής προσφοράς αλλά και με ίδια οικονομικά μέσα να στειρώσει όλα τα αδέσποτα ζώα της κάθε περιοχής, ώστε μετά τα νέα αδέσποτα που εγκαταλείπονται να είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

• Ενημέρωση με κάθε τρόπο των παιδιών στα σχολεία και των δημοτών.

• Συνεργασία με άλλες αρχές για τον έλεγχο των κατόχων ζώων συντροφιάς για να μην εγκαταλείπονται συνεχώς νέα και νέα αδέσποτα.

Αυτό πρέπει να είναι το όραμα της νέας Δημοτικής Αρχής.

Καλέστε μας για διάλογο κ. Δήμαρχε, ακούστε μας και εμπιστευτείτε μας πριν είναι για όλους αργά».