Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Σε δημόσια και διεθνή καταγγελία για «εγκληματική συμπεριφορά» σε ζώα προχώρησε κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στα Σπάτα, ο γερμανικός οργανισμός προστασίας των ζώων ProWal.
Έπειτα από επίσκεψή του στο Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 2017, ο Αντρέας Μόρλοκ, διευθύνων σύμβουλος της ProWal, κατέγραψε σε φωτογραφίες και βίντεο παραστάσεις δελφινιών οι οποίες απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία.
«Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. Οσο πιο θεαματικές είναι οι “τούμπες” και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού», περιγράφει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόρλοκ, καταγγέλλοντας όχι μόνο υποσιτισμό των δελφινιών αλλά και εφαρμογή πρακτικών στέρησης τροφής ώστε αυτά να εξαναγκάζονται σε ασκήσεις με «ανταμοιβή» τροφή.
«Το Αττικό Πάρκο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλο για δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών από το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη», συνοψίζει τα συμπεράσματά του.
Ζητείται εισαγγελέας…
Η καταγγελία του κ. Μόρλοκ κοινοποιήθηκε χθες από την Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και έχει σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (και σε γερμανικά ΜΜΕ). Ενέχει χαρακτήρα μήνυσης.
Θυμίζοντας ότι τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα, εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων θεωρούν ότι εναπόκειται στην αρμόδια εισαγγελία να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.
Παράλληλα περιγράφει παραβάσεις που βεβαίωσαν προ λίγων μηνών και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος (βλ. «Εφ.Συν.» 25-26/11/2017), όπως το ζήτημα της άδειας του «Αττικού».
Οι ίδιοι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος βεβαίωσαν ότι η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς άδεια «για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα από τις 18-3-2013 ώς τις 30-07-2017».
Ο νόμος (που δεν εφαρμόζεται)
Απαγόρευση παραστάσεων δελφινιών ορίζει και η νέα άδεια λειτουργίας του πάρκου, σύμφωνα με το έγγραφο των επιθεωρητών.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, Νατάσα Μπομπολάκη, «συνεχίζονται οι παραστάσεις δελφινιών, παρά το ότι αντίκειται στη νομοθεσία και παρά την αίτηση ακύρωσης της χορήγησης άδειας στο Αττικό που έχει καταθέσει η ΠΦΠΟ στο ΣτΕ και πέρα από τις μηνύσεις που έχει υποβάλει ο γερμανικός φορέας. Από πλευράς μας θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για απαγόρευση της εισόδου κητωδών στην Ελλάδα και νομοθετικά, κάτι που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνης, καθώς και να σταματήσουν οι παραστάσεις δελφινιών, κάτι που αντίκειται στην ισχύουσα, στην υπάρχουσα νομοθεσία».
Ο νόμος (4039/2012, άρ. 12) απαγορεύει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους».
Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».
Στο «Αττικό» έχει καταργηθεί το ξεχωριστό αντίτιμο για τις παραστάσεις δελφινιών και ισχύει ένα ενιαίο εισιτήριο για το πάρκο.
Και αυτό όμως «καταδεικνύει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της δραστηριότητας», έχουν παρατηρήσει οι Επιθεωρητές.
«Επιμορφωτικά προγράμματα»
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ζητώντας τις απόψεις των αρμοδίων για την καταγγελία.
Το «Αττικό» δεν αποδέχεται τον όρο «παραστάσεις», αλλά ισχυρίζεται ότι τα δελφίνια συμμετέχουν σε «εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα».
Υποστηρίζει ότι στο βίντεο «τεχνηέντως παρουσιάζονται» «ανακρίβειες» και «αναλήθειες», καταλογίζοντας στον Γερμανό ακτιβιστή «πρόθεση συστηματικής παραπληροφόρησης […] προς όφελος της επίτευξης και της προώθησης ενός από τους σκοπούς της ProWal, μιας μικρής ακτιβιστικής γερμανικής εταιρείας, δηλαδή του κλεισίματος των ζωολογικών πάρκων και δελφιναρίων».
Αναφέρει ότι στα δελφίνια «προσφέρεται εξαιρετικά άφθονη και υγιεινή διατροφή υπό την επίβλεψη ειδικού προσωπικού», θέλοντας να αντικρούσει τα περί εξαναγκασμού σε πείνα.
Ως προς την άδεια λειτουργίας, το «Αττικό» λέει ότι ζήτησε την ανανέωσή της πριν λήξει (στις 18-3-2013), αλλά εκδόθηκε στις 31-7-2017 «όχι από ενέργειες ή παραλείψεις του Πάρκου».
«Για το μεταβατικό διάστημα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση των επίσημων αρμόδιων υπηρεσιών, η παλιά άδεια παρέμενε σε ισχύ, λειτουργώντας έτσι καθόλα νόμιμα», συμπληρώνει το «Αττικό».