πηγή: altsantiri.gr
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που δίνει στο φως της δημοσιότητας ο κλινικός Ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου, για τον αριθμό των κακοποιήσεων ζώων στην Κρήτη.
Ο κ. Παπανικολάου, μιλώντας στο ekriti.gr, σημειώνει πως με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Αστυνομία, την προηγούμενη χρονιά, ο όγκος τους στην Κρήτη των 600.000 κατοίκων και της Αττικής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι σχεδόν ίδιος.
«Από την Αστυνομία και τα στοιχεία είναι σχεδόν ίδια. Μιλάμε δηλαδή για 110-120 καταγγελίες στην Αττική και περίπου 90 με 100 στην Κρήτη», αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος.
Η ένδειξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τον κ. Παπανικολάου, ο οποίος τονίζει ότι αυτή είναι μία παράμετρος του θέματος που σοβαρή, που προκαλεί ανησυχία, καθώς – όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς – τα περιστατικά βίας και κακοποίησης ζώων είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν φτάνουν ως επίσημες καταγγελίες στην Αστυνομία.
«Κλειδί» για τον κ. Παπανικολάου στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ενεργοποίηση των «παρατηρητών», που είναι ο τρίτος παράγοντας μετά το θύτη και το θύμα. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες που μπορεί να είναι αυτόπτες μάρτυρες ή να λάβουν γνώση ενός περιστατικού βίας. Πρέπει να πάψουμε να σιωπούμε», λέει ο κ. Παπανικολάου
Βία στα ζώα, βία στους ανθρώπους
Ο προβληματισμός για την αύξηση των περιστατικών κακοποίησης και βίας κατά των ζώων είναι μεγάλος, καθώς αυτό σημαίνει πως υπάρχει αύξηση και στα άτομα που μπορούν δυνητικά να ασκήσουν βία σε άλλα άτομα!
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει ο κ. Παπανικολάου, είναι πολύ πιθανό ένα άτομο που κάποια στιγμή άσκησε βία σε έναν σκύλο για παράδειγμα να ασκήσει βία και σε έναν συνάνθρωπο του.
«Αν κάποιος έχει σκοτώσει έναν σκύλο, είναι ευκολότερο να στρέψει ένα όπλο και σε έναν άνθρωπο. Με βάση στατιστικές φαίνεται ότι σε ένα ποσοστό 60%, οι φυλακισμένοι που είχαν καταδικαστεί για βίαιες συμπεριφορές (ανθρωποκτονίες και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, είχαν κακοποιήσει και ζώα.
Ενώ για τους φυλακισμένους για σεξουαλικά εγκλήματα, τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα και αγγίζουν το 70%», τονίζει ο κ. Παπανικολάου, που λέει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό συννοσηρότητας. Δηλαδή δύο νοσηρών καταστάσεων που η μία ακολουθεί της άλλης.
Για να καταφέρουμε να μειώσουμε, όπως σημειώνει ο κλινικός ψυχολόγος, τα περιστατικά bullying, τις κακοποιήσεις, τις βιαιοπραγίες και ακόμη πιο ακραίες ενέργειες, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι. «Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να έχουμε περιστατικά σαν αυτό που σημειώθηκε με θύμα το Βαγγέλη Γιακουμάκη ή περιστατικά σαν αυτό που έγινε στη Γέργερη, με ανήλικα παιδιά να προσπαθούν να κάψουν σκυλάκια μέσα σε φούρνο», καταλήγει ο κ. Παπανικολάου