ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ. Τι ισχύει;
από την Δικηγόρο Πρόεδρο του Συλλόγου Ημαθίας της ΠΦΠΟ Baso Taki
Όπως και τότε …το 2012 ζητήσαμε από την κ. Βάσω Τάκη μία αναλυτική καταγραφή για να γνωρίζουμε τι αναφέρει ο νόμος 4830/21 (αυτή τη φορά) για το εν λόγω θέμα :
Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ακτές χιλιάδων χιλιομέτρων και άπειρες παραλίες. Κατά την τελευταία 10ετία που οι σκύλοι μπήκαν για τα καλά στο lifestyleτων Ελλήνων, ανέκυψε έντονα και το θέμα της πρόσβασής τους σε θάλασσες και παραλίες, καθώς πολλοί κηδεμόνες τους πλέον επιλέγουν να τα παίρνουν μαζί τους στις διακοπές.
Ας δούμε, όμως, τι ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για την παρουσία σκύλων στην παραλία και μέσα στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα ν.4830/2021 άρθρο 19, «επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων ΣΕ ΜΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, καθώς και στη θάλασσα, ενώ «ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020, η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας και θεραπείας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.
Επίσης, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Συνεπώς ο νόμος κάνει διάκριση ανάμεσα σε μη οργανωμένες παραλίες και σε οργανωμένες και σε όσες έχουν γαλάζια σημαία.
1. Στις μη οργανωμένες παραλίες επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των σκύλων τόσο στην παραλία, όσο ΚΑΙ στη θάλασσα.
2. Στις οργανωμένες παραλίες γενικά απαγορεύεται, εκτός εάν έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας ευδιάκριτη σχετική ένδειξη ότι επιτρέπονται τα σκυλιά.
Ποια θεωρείται όμως οργανωμένη παραλία;
Σύμφωνα με το ΠΔ 71/2020, λουτρική εγκατάσταση (οργανωμένη παραλία), θεωρείται α) ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του αιγιαλού και της παραλίας, στον οποίο εισέρχονται άτομα με την καταβολή εισιτηρίου ή β) ο χώρος του αιγιαλού και της παραλίας, ο οποίος είναι πολυσύχναστος.
Για τον χαρακτηρισμό μιας παραλίας ως πολυσύχναστης,τα κεντρικά λιμεναρχεία συγκροτούν μία επιτροπή, η οποία αποφαίνεται λαμβάνοντας, υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση τριακοσίων (300) λουομένων τουλάχιστον, για κάθε παραλία με μήκος ακτογραμμής μέχρι ενός χιλιομέτρου κατά τις περιόδους αιχμής.
Με άλλα λόγια, οργανωμένες δεν θεωρούνται μόνο οι παραλίες όπου πληρώνεις εισιτήριο για να εισέλθεις, αλλά και όσες έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες, περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις θάλασσες που μπορούμε να χαρούμε με την συντροφιά των σκύλων μας.
3. Οι σκύλοι βοήθειας έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις οργανωμένες παραλίες, ενώ στις παραλίες με γαλάζια σημαία ο νόμος με μια παντελώς αόριστη και άνευ λογικής διάταξη, ορίζει ότι επιτρέπονται «εφόσον το επιτρέπει το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους» και ότι «το άτομο που δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου οφείλει να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για σκύλο βοήθειας».
Σε κάθε περίπτωση, εκτός θάλασσας, είναι υποχρεωτική η χρήση λουριού και επίσης θα πρέπει να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του, έτσι ώστε, αν μας ζητηθεί αρμοδίως, να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος. Αυτονόητο θεωρείται ότι το σκυλί μας πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και να έχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.