Scroll of English
Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας φέρνουν όλο και πιο κοντά το τέλος της ελληνικής γούνας. H Ευρώπη σταματά τις εξαγωγές και τις συναλλαγές ενώ προχωράει τον αποκλεισμό της Ρωσίας και στην χρήση κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο η κυβερνητική εμμονή συνεχίζεται με το να εγκρίνει και να χρηματοδοτεί νέες μονάδες-εκτροφεία, αντί να χρηματοδοτήσει τη δίκαιη μετάβαση αυτής της περιοχής σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες.
Επίκαιρη ερώτησή έθεσε ο Κρίτων Αρσένης – Kriton Arsenis στη Βουλή με θέμα: “Χωρίς σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση από τη γούνα η κυβέρνηση οδηγεί τη Δυτική Μακεδονία σε νέα κοινωνικά τετελεσμένα και οικονομικά αδιέξοδα”.
Στα επιχειρήματα του πολύ σωστά αναφέρει την ηθική στροφή των πολιτών κατά της γούνας αλλά και τη οικονομική κατάρρευση του κλάδου ο οποίος εκτός του ότι δεν είναι βιώσιμος εξαρτάται από δύο συγκεκριμένες χώρες αλλά και από τις χρηματοδοτήσεις επιδοτήσεις του κράτους. Επιπλέον τόνισε ότι 16 χώρες στην Ευρώπη έχουν καταργήσει η βρίσκονται σε διαδικασίες κατάργηση της γούνας ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση παίζει ένα ψηφοθηρικό εμπόριο ελπίδας αντί να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς να έχουν ένα αύριο, μία επόμενη μέρα και να περάσουν σε αλλαγή δραστηριότητας. Αναφέρθηκε επίσης και στην παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την αναστολή αδειών έγκρισης νέων μονάδων αλλά και ότι το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας “Ο Προφήτης Ηλίας” ζητά με επιστολή του στήριξη στον κλάδο της γουνοποιίας
- Να χορηγηθεί ο βασικός μισθός τουλάχιστον για ένα χρόνο για τους άνεργους γουνεργάτες
- Άμεσα Τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας
- Εφάπαξ επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους
- Προγράμματα κατάρτισης σε νέα επαγγέλματα
Η απάντηση του κ. Κεδίκογλου στα κρίσιμα σημεία
- Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υφίσταται ούτε το επικείμενο τέλος της γούνας ούτε η βίαιη απογουνοποίηση όπως ισχυρίζεστε. Οπωσδήποτε δε κάτι τέτοιο δεν είναι σήμερα στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ιταλία ή αλλού αφορά, εάν ισχύει, την πολιτική επιλογή μιας άλλης χώρας και ως τέτοια δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως τετελεσμένο ή βέβαιο ενδεχόμενο στην ελληνική κτηνοτροφική πραγματικότητα. Οι δε αποφάσεις των δικαστηρίων δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού της εκτελεστικής εξουσίας κατά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, πλην περιπτώσεων που με αυτές υποχρεώνεται η διοίκηση σε πράξη ή παράλειψη, κάτι που δεν προκύπτει στην παρούσα περίπτωση.
- Όπως με ενημερώνει κι ο συνάδελφός μου, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, μόλις χθες η ομοσπονδία των εκτροφέων αλλά και των γουναράδων είχαν συνάντηση στην Καστοριά, για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου. Γιατί ο πόλεμος δεν θα κρατήσει για πάντα ούτε το τέλος της γούνας θα έρθει τόσο γρήγορα. Εκτός αν θέλετε να σφαγιαστούν είκοσι εκατομμύρια ζώα, όπως έγινε στη Δανία.
- Επίσης να θυμάστε ότι η πλαστική γούνα επιβαρύνει το περιβάλλον πολύ περισσότερο και εδώ μιλάμε για προϊόντα από εκτροφή.
- Τώρα, όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, τη στήριξη επαγγελματιών του κλάδου που θέλουν οικειοθελώς να μεταβούν σε άλλους τομείς απασχόλησης, να σας απαντήσω ότι οι λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι επαγγελματίες του κλάδου εκτροφής γουνοφόρων ζώων που θα επιθυμούσαν τη μετάβαση σε άλλους τομείς απασχόλησης μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης.
Έκπληξή μας προκαλεί το γεγονός ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν γνωρίζει για την Ευρωπαϊκή κατάρρευση της γούνας αλλά και για την κατάργηση της γούνας στην Ιταλία, (η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021), ενώ επισήμανε ότι άν ισχύει αυτό αφορά <<την πολιτική επιλογή μιας άλλης χώρας και ως τέτοια δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.>>
Η Ιταλία είναι η 16η χώρα η οποία περνα σε κατάργηση του κλάδου ενω η Ολλανδία και η Αυστρία, με την υποστήριξη του Βελγίου, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας, ζητούν μόνιμη κατάργηση της γούνας στην Ευρώπη από τις αρχές του 2021.
Επιπλέον, ξεκινά σήμερα 22/3 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (Commission registration number: ECI(2022)000002) πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών με στόχο την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης με τίτλο «Fur Free Europe».
Απηχώντας τις εκκλήσεις πολλών κρατών μελών, οι πολίτες της ΕΕ, καλούν την Επιτροπή να απαγορεύσει με νόμο, σε ολόκληρη την Ένωση, την:
– διατήρηση και θανάτωση ζώων με μοναδικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας.
– διάθεση γούνας εκτρεφόμενων ζώων και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα στην αγορά της ΕΕ.
Όσον αφορά τις παραβιάσεις των αποφάσεων του ΣΤΕ για τα εκτροφεία και την αναστολή έγκρισης λειτουργίας αλλά και νέων εκτροφείων η απάντηση του <<Οι δε αποφάσεις των δικαστηρίων δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού της εκτελεστικής εξουσίας κατά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, πλην περιπτώσεων που με αυτές υποχρεώνεται η διοίκηση σε πράξη ή παράλειψη, κάτι που δεν προκύπτει στην παρούσα περίπτωση>>, είναι άκρως προβληματική καθώς η γνώμη του ΣτΕ δεν είναι τυπικά δεσμευτική, σπανίως όμως η Διοίκηση αφίσταται των υποδείξεών του αφού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης και είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων. Σημαντικό ρόλο παίζει το ΣτΕ, και ιδίως το καθ’ ύλη αρμόδιο Ε’ Τμήμα, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ελέγχει αν στην πράξη η Διοίκηση τηρεί τις διακηρύξεις του Συντάγματος και των Νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος (προστασία των δασών, εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κλπ.) και δε διστάζει να ακυρώσει εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων, επειδή δεν πληρούν τους σχετικούς όρους κάτι το οποίο συμβαίνει στα Κορέστεια.
Όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα ο κλάδος της γούνας παρασιτεί λαμβάνοντας έκτακτες κρατικές ενισχύσεις για να συνεχίζει την λειτουργία του, τις οποίες και λαμβάνει εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της πανδημίας. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότησε τον κλάδο με τεράστια ποσά πάνω από 22.000.000 αλλά και πολλά εκατομμύρια δόθηκαν και από de minimis. Επιπλέον, υπήρξε και δωδεκάμηνη απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς και της εισαγωγής αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση με την Απόφαση Α.1218/23.9.2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεωργίου, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές, που περιλαμβάνεται στους πληγέντες από τη διάδοση της νόσου Covid-19 και στα μέτρα αποτροπής διάδοσης αυτής.
Η επίκληση στο συναίσθημα δε του Υφυπουργού
<<Εκτός αν θέλετε να σφαγιαστούν είκοσι εκατομμύρια ζώα, όπως έγινε στη Δανία >>
αναδεικνύει την μη συνειδητοποίηση της μικρής ζωής των μινκ, τα οποία αναπαράγονται και εκτρέφονται μέσα σε μικρά κλουβιά για 7-8 μήνες και στη συνέχεια θανατώνονται και γδέρνονται με σκοπό το ανθρώπινο κέρδος. Τα ενήλικα μινκ που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή σταβλίζονται σε ξεχωριστά κλουβιά μέχρι το ζευγάρωμα το οποίο συμβαίνει το Μάρτιο.Τα περισσότερα ζώα θανατώνονται και έπειτα γδέρνονται τον Νοέμβριο και τα ζώα που προορίζονται για αναπαραγωγή σταβλίζονται ξεχωριστά ως τον επόμενο Μάρτιο. Τα αρσενικά και τα μη ζευγαρωμένα θηλυκά θανατώνονται λίγο αργότερα. Τα ζευγαρωμένα θηλυκά γεννούν τον Μάιο και τα νεογνά απογαλακτίζονται στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων. Μετά τον απογαλακτισμό, τα νεογνά στην ηλικία των 11-12 εβδομάδων χωρίζονται σε ζευγάρια θηλυκών και αρσενικών (σε κάποιες περιπτώσεις ένα ενήλικο θηλυκό και ένα από τα αρσενικά νεογνά της μπορεί να σταβλίζονται στο ίδιο κλουβί). Συνεπώς ο αριθμός των μινκ κατά την περίοδο που βρισκόμαστε είναι πολύ μικρός λόγω της διαδικασίας. Γνωρίζοντας αυτά λοιπόν η ΠΦΠΟ σε επιστολή της στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα ζήτησε και περυσι όπως και φέτος να σταματήσει σε πρώτη φάση η αναπαραγωγή και να προχωρήσουμε σε κατάργηση του κλάδου. Ο κ. Αρσένης δεν πρότεινε καν κάτι τέτοιο, συνεπώς η επίκληση αυτή ήταν σκόπιμα παραπλανητική. Ακόμα και σε περίπτωση κατάργησης του κλάδου σε όλες τις χώρες δόθηκε περίοδος μετάβασης ενώ οι σφαγές των μινκ έγιναν σε μολυσμένα εκτροφεία λόγω κορονοϊού. Αυτό είναι κάτι το οποίο ο Υφυπουργος θα έπρεπε να γνωρίζει καθώς και τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γούνας η καραμέλα αυτή των γουναράδων την οποία έχει οικειοποιηθεί η κυβέρνηση είναι ψευδής: <<Επίσης να θυμάστε ότι η πλαστική γούνα επιβαρύνει το περιβάλλον πολύ περισσότερο και εδώ μιλάμε για προϊόντα από εκτροφή.>> Η ΠΦΠΟ ακόμα περιμένει στοιχεία από την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας για να στηρίξει αυτό το επιχείρημα αλλά και τις άλλες κατηγορίες τους εναντίον μας .
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια πρόστιμα σε δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του δέρματος και της γούνας. Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβιάσεις –πολλές φορές μακροχρόνιες– της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνδέονται και με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Επιπλέον,σε σύγκριση με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά κιλό σε 17 από τις 18 περιβαλλοντικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού και των τοξικών εκπομπών.
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός είπε ότι <<υπάρχουν τα νέα προγράμματα που προσφέρουν εναλλακτικές οδούς σε όποιους το επιθυμούν.>>
Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ένταξης του κλάδου στο ταμείο δίκαιης μετάβασης αλλά αυθαίρετα ίσως δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να αλλάξουν δραστηριότητα. Δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει τελικά να κάνει την Ελλάδα τον στάβλο της Ευρώπης αν δεν απαγορεύσει τη γούνα η Ευρώπη, με χιλιάδες εκτροφεία από ημεδαπούς και ξένους επενδυτές από χώρες, όπως η Δανία και η Φινλανδία κάτι το οποίο και ο κ. Τσούκας επιβεβαιώνει σε συνέντευξη του. Παραδείγματα αυτών των επενδύσεων είναι τα 4 νέα εκτροφεία στα Κορέστεια αλλά και η νέα άδεια έγκρισης λειτουργίας διάρκειας αορίστου χρόνου η οποία δόθηκε 10/3/2022 για νέο εκτροφείο 6 χλμ. περίπου από τον κρατικό Αερολιμένα Καστοριάς και χωρητικότητας 5500 μινκ. Ωστόσο λόγω του Κορωνοιού στην Κίνα, Ουκρανία, Ρωσία αλλά και του πρόσφατου πολέμου ήρθε η και η ταφόπλακα του κλάδου καθώς δεν υφίσταται πλέον αγορά. Επιπλέον, η νέα διαβούλευση Fur Free Europe Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών έχει εντοπίσει αυτό το σημείο περι μονοπωλίου γούνας κτλ, και το περιλαμβάνει στα επιχειρήματα της για Ευρωπαϊκή απαγόρευση της γούνας.
Συγκεκριμένα αναφέρει: Η ύπαρξη απαγορεύσεων παραγωγής σε ορισμένα κράτη μέλη έχει διαστρεβλωτικό αντίκτυπο στην αγορά προμήθειας προϊόντων γούνας εκτροφής. Αυτό ευνοεί τους εμπόρους σε εκείνα τα κράτη μέλη όπου δεν υπάρχει απαγόρευση παραγωγής, εις βάρος εκείνων των χωρών της ΕΕ όπου ισχύουν ήδη οριστικές απαγορεύσεις.
Οι γουνοποιοί ζητούν να συζητηθεί άμεσα το θέμα σε επίπεδο κυβέρνησης και να γίνει γνωστό και στη Σύνοδο κορυφής, ώστε να καταστούν και οι υπόλοιποι εταίροι κοινωνοί των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει οι κυρώσεις και ο πόλεμος στην ελληνική γουνοποιία. Μέρος της τοπικής κοινωνίας ζητάει αλλαγή και κίνητρα σε νέες δραστηριότητες αλλά η πολιτικη δακρυφιλία παραμένει. Η κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή βλέπει τους ανθρώπους της Δυτ.Μακεδονίας να κλάινε χρόνια τώρα λόγω της οικονομικής ύφεσης της ανεργίας και της κατάρρευσης του κλάδου της γούνας και απλά απαξιεί να σχεδιάσει μια ουσιαστική λύση για αυτούς τους ανθρώπους. Εάν η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών λάβει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός ενός έτους από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει και να προχωρήσει σε κατάργηση.
H ΠΦΠΟ έχει προτείνει να μη δοθούν άλλες κρατικές ενισχύσεις αλλά να ενταχθεί ο κλάδος σε πρόγραμμα μετάβασης και αλλαγή δραστηριότητας. Ο οικονομικός παρασιτισμός του κλάδου από το κράτος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν τον τερματισμό της.
«Ας μην είναι και σ’ αυτό η χώρα μας ακόλουθος, καθυστερημένη, κοιμώμενη και τελευταία. Οι πολίτες επιθυμούν πρόοδο»
Το τέλος της γούνας πρέπει να έρθει τώρα.
Εδώ μπορείτε να δείτε όλη τη συνομιλία στη Βουλή.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό ψήφισμα
Οι ECI που συλλέγουν αυτή τη στιγμή υπογραφές
Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοβουλίας Πολιτών
Εκστρατεία #EUTakeTheInitiative
Φιλική εκτύπωση pdf
‘Fur Free Europe’: Πρωτοβουλία Πολιτών για την απαγόρευση της γούνας
Αγγλικά (33,102 kB – PDF)Κατεβάστε(33,102 kB – PDF)
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
The end of Greek fur as Europe stops exports and transactions while proceeding to blockade Russia as well as the use of cryptocurrencies. However, the government’s obsession continues with approving and funding new farms, rather than funding the area’s fair transition to other sustainable activities.
Member of Parliament Kriton Arsenis – Kriton Arsenis asked a question on the topic: “Without a plan for a fair transition from fur, the government is leading Western Macedonia to new social plights and economic impasses”.
In his arguments he rightly mentions the moral turn of citizens against fur but also the economic collapse of the industry which in addition to being unsustainable depends on two specific countries, on funding and state subsidies. He also stressed that 16 countries in Europe have abolished or are in the process of abolishing fur, while in Greece the government is playing a vote-buying trade of hope instead of supporting these people to have a better tomorrow, a next day and move on to a change of activity. He also referred to the violation of the decision of the Council of State regarding the suspension of licenses for the approval of new units, but also that the Fur Workers’ Association ” Prophet Elias” requests in a letter support the fur industry
- To provide the basic salary for at least one year for unemployed in the fur industry
- Immediately initiate a local integrated program that will bring new jobs
- One-time benefit for the long-term unemployed
- Training programs in new professions
Mr. Kedikoglou’s response
- First of all, I would like to point out that there is neither the impending end of the fur nor the violent weaning as you claim. This is definitely not the intention of the Ministry of Rural Development and Food today. The ban on the rearing of fur animals in Italy or elsewhere concerns, if applicable, the political choice of another country and as such can not be the subject of debate in the Greek Parliament, and thus it can not be presented as an accomplished or certain possibility in the Greek livestock reality . The decisions of the courts are not subject to comment by the executive power at the beginning of the separation of powers, except in cases where they oblige the administration in an act or omission, something that does not arise in the present case.
- As my colleague, the Deputy Minister of Transport, Michalis Papadopoulos, informs me, just yesterday the federation of breeders and furriers had a meeting in Kastoria, to see how they will deal with the consequences of the war. Because the war will not last forever nor will the end of the fur come so quickly. Unless you want to slaughter twenty million animals, as they did in Denmark.
- Also remember that plastic fur burdens the environment much more and here we are talking about farming products.
- Now, as for your second question, the support of fur industry professionals who want to voluntarily move to other areas of employment, let me answer that the lignite areas of Western Macedonia have the opportunity to join the fair transition plan. Regarding the responsibilities of the Ministry of Rural Development, professionals in the fur-breeding sector who would like to move to other areas of employment can take advantage of the opportunities offered by the primary sector for areas of fair transition.
We are surprised that the Deputy Minister of Rural Development does not know about the European collapse of fur as well as about the abolition of fur in Italy (which was announced in December 2021), while he pointed out that if this is the case, it is <<a political choice and as such can not be the subject of debate in the Greek Parliament. >>
Italy is the 16th country to abolish the industry while the Netherlands and Austria, with the support of Belgium, Germany, Luxembourg and Slovakia, call for the permanent abolition of fur in Europe from the beginning of 2021.
In addition, there is a pan-European level (Commission registration number: ECI (2022) 000002) European citizens’ initiative with the aim of banning the rearing of fur-bearing animals in all the Member States of Europe under the title “Fur Free Europe”.
Echoing the calls from many Member States we, EU citizens, invite the Commission to prohibit by law, throughout the Union:
– keeping and killing of animals for the sole or main purpose of fur production.
– placement of farmed animal fur, and products containing such fur, on the EU market.
Regarding the violations of the decisions of the the Council of State for the farms and the suspension of the approval of operation but also of new farms, his answer
“The decisions of the courts are not subject to comment by the executive power at the beginning of the separation of powers, except in cases where they oblige the administration in an act or omission, something that does not arise in the present case”, is extremely problematic as the opinion of the the Council of State is not formally binding, but rarely the administration resigns from its suggestions since it is the cornerstone of the Greek system of judicial control of administrative action and is the Supreme Court for control of the legality of administrative acts. The the Council of State, and in particular the materially competent 5th Department, plays an important role in the protection of the environment, as it controls whether in practice the Administration complies with the declarations of the Constitution and the Laws for the protection of the environment (protection of forests, elaboration of Environmental Study Impact etc.) and does not hesitate to cancel the execution of major public works, because they do not meet the relevant conditions something that happened in Korestia.
In terms of economic viability the fur industry is parasitizing by receiving emergency state aid to continue its operation, for many years, not just the last years of the pandemic. During the last two years, the Region of Western Macedonia financed the sector with huge amounts of over 22,000,000 and many millions were given by de minimis funding. In addition, there wasa month exemption from VAT on the purchase and import of the market and the import of goods intended for export or intra-Community delivery by Decision A.1218 / 23.9.2021 of the Governor of AADE, Mr. Pitsili Georgiou, as well as the services directly related to included in those affected by the spread of Covid-19 disease and measures to prevent its spread.
Deputy Minister’s Invoking to emotions
“Unless you want to slaughter twenty million animals, as happened in Denmark”
This phrase highlights the lack of awareness of the short life of minks, which are bred in small cages for 7-8 months and then killed and skinned for human gain. Adult mink used for breeding are housed in separate cages until mating, which occurs in March. Most animals are killed and then skinned in November, and the animals intended for breeding are housed separately until the following March. Males and single females are killed a little later. Mated females give birth in May and the newborns are weaned at the age of 6-8 weeks. After weaning, the newborns at the age of 11-12 weeks are divided into pairs of females and males (in some cases an adult female and one of her male pups may be housed in the same cage). Therefore the number of mink during the period we are in, is very small due to the process. Knowing this, PFPO in a letter to the government and all the parties asked last year, as well as, this year to stop the reproduction in the first phase and to proceed with the abolition of the sector. Mr. Arsenis did not even suggest such a thing, therefore this invocation was deliberately misleading. Even in the event of the abolition of the industry in all countries there was a transition period while the slaughter of mink took place in infected farms due to coronavirus. This is something that the Undersecretary should be aware of as well as developments in Europe.
As for the environmental footprint of the fur, this candy of furs that has been appropriated by the government is false: “Also remember that plastic fur is much more harmful to the environment and here we are talking about products from farming.” PFPO is still waiting for data from the Hellenic Fur Federation to support this argument but also their other accusations against us.
In recent years, fines have been posted in Diavgeia on dozens of companies active in the field of leather and fur. The fines relate to breaches – often long-term – of environmental legislation related to hazardous waste management. In addition, compared to other fabrics, fur has a greater impact per kilogram in 17 of the 18 environmental categories, including climate change, eutrophication and toxic emissions.
The Undersecretary said that “there are new programs that offer alternative routes to those who wish to do so.”
Unfortunately, the government seems intends to make Greece the stable of Europe if Europe does not ban fur, with thousands of farms from domestic and foreign investors from countries such as Denmark and Finland, which Mr. Tsoukas confirms in an interview. Examples of these investments are the 4 new fur farms in Korestia but also the new license for approval of operation of indefinite duration which was given on 10/3/2022 for a new fur farm about 6 km from the State Airport of Kastoria and with a capacity of 5500 minks. However, due to Covid 19 in China, Ukraine, Russia and the recent war, the tombstone of the industry came as there is no longer a market. In addition, the new consultation Fur Free Europe European Citizens’ Initiative has identified this point about a fur monopoly etc, and includes it in its arguments for a European fur ban.
Specifically, it states: The existence of production bans in some Member States has a distorting effect on the market for the supply of farmed fur products. This favors traders in those Member States where there is no production ban, to the detriment of those EU countries where permanent bans are already in place.
The furriers are asking for the issue to be discussed immediately at the government level and to be made known at the Summit, so that the other partners can share in the effects of the sanctions and the war on the Greek fur industry. Part of the local community is calling for change and incentives for new activities, but political tears remain. The government in the role of the observer sees the people of Western Macedonia crying for years now due to the economic recession of unemployment and the collapse of the fur sector is reluctant to plan a substantial solution for these people. If the European Citizens’ Initiative receives one million statements of support in one year from at least seven different Member States, the European Commission will have to react and take action.
PFPO has proposed to stop further state aid but to include the sector in a transition program and change of activity. The economic parasitism of the industry by the state, the environmental impact, the risk to public health, the social unrest around the conservation of mink and The growing moral objections to the conservation of animals for fur production require its termination.
The end of fur must come now.
Here you can see the whole conversation in Parliament.
For more information on the European Resolution
ECI currently collecting signatures
European Citizens ‘Initiative Forum
Friendly print pdf
‘ Fur Free Europe ‘: Citizens’ initiative to ban fur
English (33,102 kB – PDF)Download (33,102 kB – PDF
The republishing of the information of the above article (not literally) or part of it is allowed only if:
– It is mentioned as a source at the point where the reference is made.
– At the end of the article as Source
– In one of the two points to have an active link