Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας φέρνουν όλο και πιο κοντά το τέλος της ελληνικής γούνας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας αναφέρει ότι οι κυρώσεις στους Ρώσους αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματά τις εξαγωγές και τις συναλλαγές. Ως «ταφόπλακα» στον κλάδο τους, χαρακτηρίζουν οι Έλληνες γουνοποιοί τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά τους. Αν και απαράδεκτη η οικειοποίηση του πολέμου στη δήλωση του κυρίου Τσούκα του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στην ΕΡΤ “Τον πόλεμο αυτή τη στιγμή τον νιώθει η Ουκρανία και η Καστοριά. Εμείς ζούμε ακριβώς τον πόλεμο όπως τον ζουν οι Ουκρανοί” αποδεικνύεται ότι το ΤΕΛΟΣ της Γούνας ήρθε.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας που οι αγορές ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας και των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στην Καστοριά ετοιμάζονταν φέτος, όπως είπε ο κ. Τσούκας, να διοργανώσουν τη Διεθνή Έκθεση Γούνας η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε συμμετοχές αντιπροσώπων και εμπόρων και από τη Ρωσία όπου και κλείνονταν παραγγελίες εκατομμυρίων ευρώ.«Η σεζόν μας άρχιζε από τον Μάρτιο και πήγαινε μέχρι το φθινόπωρο. Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας ετοιμαζόμασταν να κάνουμε τη διεθνή έκθεση στην Καστοριά, όπως καταλαβαίνετε τώρα ήρθε και αυτό και μας τελείωσε» κατέληξε ο κ. Τσούκας.
Η ρωσική αγορά για τους Έλληνες γουνοποιούς ήταν η μεγαλύτερη καθώς «το 95% των εξαγωγών» τους γίνονταν προς τη Ρωσία, ενώ η εισροή χρημάτων ήταν τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, το 2019 ο τζίρος, εξαιρουμένων των εκτροφείων, κυμάνθηκε στα 180 εκατ. ευρώ, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει περίπου 45 εκατ. ευρώ. Η αξία του μεριδίου της Ουκρανίας υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. Την διετία της πανδημίας, 2020 και 2021 ο τζίρος της αγοράς εκτιμάται ότι υποχώρησε στα 40-50 εκατ. ευρώ και οι δύο χώρες είχαν μερίδιο που δεν ξεπερνούσε ετησίως τα 8-9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σωρευτικά την περίοδο της πανδημίας, γύρω στα 17 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος της γούνας παρασιτεί λαμβάνοντας έκτακτες κρατικές ενισχύσεις για να συνεχίζει την λειτουργία του, τις οποίες και λαμβάνει εδώ και χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, ενώ από σήμερα με τις εξελίξεις του πολέμου δεν μπορούν να εξάγουν πλέον σε Ρωσία και Ουκρανία. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότησε τον κλάδο με τεράστια ποσά πάνω από 22.000.000 αλλά και πολλά εκατομμύρια δόθηκαν και από de minimis. Επιπλέον, υπήρξε και δωδεκάμηνη απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς και της εισαγωγής αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση με την Απόφαση Α.1218/23.9.2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεωργίου,καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές,που περιλαμβάνεται στους πληγέντες από τη διάδοση της νόσου Covid-19 και στα μέτρα αποτροπής διάδοσης αυτής.
Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας έστειλε το Επιμελητήριο Καστοριάς με βάση τις δυσάρεστες εξελίξεις της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης, και λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα έχει για τον κλάδο της γούνας και κατ’ επέκταση του σύνολο της οικονομίας της Καστοριάς.
Με τις τελευταίες εξελίξεις της Ρωσο–Ουκρανικής σύρραξης, γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος της Γουνοποιίας ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ. Ο κλάδος απώλεσε πάνω από το 80% της κεφαλαιοποίησης του, κυρίως λόγω των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους (εμπόριο, παροχή υπηρεσιών) της ΠΕ Καστοριάς λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασης που ασκεί ο κλάδος της γούνας. H κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε αρωγός αφουγκραζόμενη τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου. Σήμερα υπό την παρούσα κατάσταση οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης της εμπορικής δραστηριότητας του κλάδου, έχει εξανεμιστεί.
Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον σας για τον κλάδο της γουνοποιίας και των δυσκολιών της Ελληνικής οικονομίας λόγω της ενεργειακής κρίσης, με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε άμεσα μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και του πολύτιμου εργατικού δυναμικού. Μία δέσμη προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι τα εξής:
Για τους εργαζόμενους:
A. Επαναφορά της αναστολής ή ανάλογου μέτρου για τους εργαζόμενους του κλάδου
Β. Παράταση των δικαιούχων επιδομάτων τουΟΑΕΔ.
Για τις επιχειρήσεις:
Α. Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών
Β. Αναστολή της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, δόσεων δανείων
Γ. Ειδικό πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων
Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω εξειδίκευση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ή εναλλακτικών αυτών.
Εν τω μεταξύ, στις υπό ίδρυση φάρμες γουνοφόρων στα Κορέστεια Καστοριάς,παραβιάζεται απροκάλυπτα η περιβαλλοντική νομοθεσία χρησιμοποιώντας το τρικ της κατάτμησης. Εγκρίθηκαν άδειες νέων εκτροφείων μινκ σε απόσταση μόλις 450 μέτρων από οικισμό και δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση αλλά και δεν υπήρξε καν σύσταση περιβαλλοντικών μελετών για την έγκριση νέων εκτροφείων όπως προβλέπεται για έργα ανάλογου μεγέθους. Ο κίνδυνος μόλυνσης των πηγών ύδρευσης της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού και πολλών άλλων οικισμών είναι σχεδόν σίγουρος, ενώ οι τοπικοί φορείς και οι αδειοδοτούσες υπηρεσίες εξακολουθούν να βλέπουν μόνο 4 μικρές επιχειρήσεις με ασήμαντη περιβαλλοντική επίπτωση.Οι κάτοικοι Κορεστείων προσέφυγαν στο ΣτΕ και έλαβαν απόφαση αναστολής λειτουργίας των εκτροφείων. Ωστόσο παράξενες επιπλοκές συνεχίζονται.
Δείτε ακολούθως την ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Κορεστειων.
Μέχρι και σήμερα,οι εργασίες στο χώρο των εκτροφείων συνεχίζονται και μάλιστα εντατικά.
Ενημερωθήκαμε πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, που έχουμε στα χέρια μας, αφορά την αναστολή λειτουργίας των εκτροφείων και όχι την αναστολή εργασιών για την κατασκευή τους. Δεν τους απαγορεύει, δηλαδή, κάποιος να χτίζουν και να φτιάχνουν κλουβιά για τα δύστυχα τα ζώα αλλά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εκτροφεία μέχρι νεωτέρας. Καλά ως εδώ…
Όμως έχουμε τις απορίες μας…
Από πού πηγάζει η σιγουριά και η αισιοδοξία πως τελικά τα εκτροφεία θα λειτουργήσουν; Ένας επιχειρηματίας που ξέρει πως ίσως η επιχείρησή του δε λειτουργήσει ποτέ, πώς συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα για την κατασκευή της;
Δεν θα έπρεπε να περιμένει, τουλάχιστον, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης;
Μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο ενώ εκκρεμούν σε βάρος της δικαστικές αποφάσεις;
Μας προβληματίζει, όμως, ακόμη περισσότερο η στάση των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και η στάση των τοπικών αρχόντων του Νομού μας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δικαστική απόφαση από το ΣτΕ, που αναφέρει αυτολεξεί:
«…Επειδή, κατά την κρίση της Επιτροπής Αναστολών, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να ανασταλεί η εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων προκειμένου να αποτραπεί η επέλευση ανεπανόρθωτης βλάβης στη δημόσια υγεία από την εγκατάσταση των γουνοφόρων ζώων μινκ, η οποία αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα εξάπλωσης του κορονοϊού. Περαιτέρω, οι προσβαλλόμενες πράξεις πρέπει να ανασταλούν προκειμένου να αποτραπεί η επέλευση δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και στο τοπίο της περιοχής, αφενός μεν, από τη λειτουργία τεσσάρων εκτροφείων σε ευρύτερη εδαφική ζώνη, η οποία δημιουργείται εγγύς κατοικημένης περιοχής, χαρακτηρισμένης ως ιστορικού τόπου με πολλά παραδοσιακά και τουριστικά χαρακτηριστικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνολική δυναμικότητα των ιδρυόμενων στην ίδια ζώνη εκτροφείων, αφετέρου δε, από τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων των ζώων σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές, ως προς τον οποίο η Διοίκηση και οι παρεμβαίνουσες εταιρείες δεν παρείχαν επαρκή στοιχεία και διευκρινίσεις…»
Όλο αυτό το διάστημα απευθυνόμενοι στις υπηρεσίες και στους τοπικούς άρχοντες, οι μισοί μας διαβεβαίωναν πως είναι όλα νόμιμα και οι υπόλοιποι πως δεν είναι δική τους αρμοδιότητα.
Και τώρα, που αποδεδειγμένα πλέον,η νομιμότητα των πράξεων ελέγχεται από την αρχή και ενώ συζητάμε για ανεπανόρθωτη βλάβη στη δημόσια υγεία και δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον ΑΚΟΜΑ , ΚΥΡΙΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ❓❓
Αν δεν είναι ζήτημα των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων η δημόσια υγεία και η βλάβη στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, τίνος ζήτημα είναι; Των κατοίκων ενός απομακρυσμένου χωριού του νομού❓❓
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως στο θέμα εμπλέκονται συμφέροντα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Εμείς, από την πλευρά μας, διαβεβαιώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως όχι μόνο δεν σταματάμε, αλλά ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούρια στοιχεία για την υπόθεση.
Ξέρουμε πως έχουμε δίκιο και θα το αποδείξουμε‼️
Μοιραστείτε ελεύθερα. Εσείς είστε η δύναμή μας.
Ο Νομός Καστοριάς ήδη πληρώνει το τίμημα της γούνας από την στιγμή που εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό επικίνδυνες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα βυρσοδεψεία. Η οικολογική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Καστοριάς και της Σιάτιστας από τις δραστηριότητες της γουνοποιητικής επεξεργασίας είναι γεγονός. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος αν κριθεί ακατάλληλο το νερό που υδροδοτεί το 70% του νομού? Οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την επίδραση που θα έχει η παρουσία των εκτροφείων στην καθημερινότητά τους εντείνονται. Η οικολογική υποβάθμιση της περιοχής των Κορεστίων, της οποίας οι κάτοικοι εξεγείρονται για την εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων ζώων δίπλα στα σπίτια τους είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Οι οικολογικές επιπτώσεις από τον σχεδιαζόμενο “καυστήρα απορριμμάτων” από τις εν λόγω φάρμες στη περιοχή της Μεσοποταμίας Καστοριάς για την παραγωγή ενέργειας,θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό στα ζώα και στους ανθρώπους. Ανησυχίες για οικολογικές επιπτώσεις αναφέρθηκαν και από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Παράλληλα γίνεται προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή. Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας διατηρεί την τελευταία θέση στους τουριστικούς δείκτες, ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και η τοπική ηγεσία, η οποία επένδυσε στη γούνα, αφήνοντας αναξιοποίητες τις δυνατότητες που παρουσιάζει η Δυτ. Μακεδονία στην ανάπτυξη του τουρισμού.
16 χώρες της Ευρώπης έχουν καταργήσει η είναι σε διαδικασία κατάργησης με τελευταία την Ιταλία. Παρά την αυξημένη βιοασφάλεια, την έγκαιρη παρακολούθηση, προειδοποιήσεις και την άμεση σφαγή ζώων σε μολυσμένα εκτροφεία, υπάρχει συνεχής μετάδοση στα εκτροφεία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα εκτροφεία που έχουν μολυνθεί ανέρχονται σε 24, ενώ εμφανίστηκε και η μετάλλαξη Y453F. Το γεγονός αποσιωποιήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ και δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για τις εξελίξεις. Η δημιουργία μιας νέας ζωικής δεξαμενής του COVID-19 θα μπορούσε να εμποδίσει τις ικανότητές μας να ελέγξουμε τον ιό και θα μπορούσε να ωθήσει μελλοντικές διαρροές του ιού πίσω στους ανθρώπους, καθώς και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια πολλών άλλων ειδών ζώων.
Υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για κατάργηση εκτροφής σε όλη την ΕΕ και ενδεχόμενες απαγορεύσεις τις οποίες πλέον αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται και σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΓ στις 20 Ιανουαρίου 2022 στην Αθήνα, όταν πραγματοποιήθηκε Συντονιστική Σύσκεψη για τα θέματα Εξωστρέφειας του κλάδου της Γούνας, με τη συμμετοχή τεσσάρων Υπουργείων:Το Υπουργείο Εξωτερικών,Το Υπουργείο Ανπτυξης και Επενδύσεων, Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας
<<Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων ο συντονισμός δράσεων και οι πολιτικές ενίσχυσης του κλάδου της γούνας, οι ενδεχόμενες απαγορεύσεις εμπορίας προϊόντων γούνας, η δασμολογική μεταχείριση των προϊόντων της γούνας, η ευζωΐα των ζώων (Welfur) και η καταχώρηση των προϊόντων της γούνας ως παραδοσιακών προϊόντων στον WIPO (Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας)>>.
Οι θέσεις αμφοτέρων επί των θεμάτων άγνωστες καθώς τα Υπουργεία δεν έβγαλαν δελτίο τύπου. Ωστόσο πρακτικά πολιτικές ενισχύσεις σημαίνουν επιδοτήσεις και οικονομική βοήθεια. Επιπλέον,η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι η κλάδος πεθαίνει και έπεται και απαγόρευση δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο δράσης παρά τις εκκλήσεις μας.
Όσον αφορά στην καταχώρηση των προϊόντων της γούνας ως παραδοσιακών προϊόντων στον WIPO (Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας), προηγούμενη αίτηση για ένταξη της γουνοποιίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς απορρίφθηκε ομόφωνα από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς «η συγκεκριμένη δραστηριότητα, που βασίζεται στη θανάτωση ζώων αποκλειστικά για την εκμετάλλευση της γούνας τους, δεν είναι συμβατή με την αειφορική ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ένα στοιχείο να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πεδίο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003).»
Η ανωτέρω Δ/νση έκρινε επίσης, ότι το αίτημα που προέρχεται από τον κλάδο αυτό, έχει αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα, όχι επαρκή ή απολύτως συμβατά ως προς το σκοπό της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όσον αφορά το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο για την ευζωία των εκτρεφόμενων γουνοφόρων ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανεπαρκές. Ο εμπλουτισμός των υπαρχόντων συστημάτων σταβλισμού δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ευζωίας των ζώων τα οποία είναι εγγενή στην εκτροφή των ζώων σε κλουβιά. Η χρήση μη εξημερωμένων ζώων από τη βιομηχανία της γούνας σημαίνει ότι ο φόβος ως προς τους ανθρώπους και οι δυσκολίες ως προς τη διαχείριση και τη μεταχείριση των ζώων θα παρουσιάσει ανυπέρβλητα εμπόδια ως προς τη χρήση πιο διευρυμένων συστημάτων σταβλισμού (δηλαδή μεγαλύτερα κλουβιά).
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/58/EC η εκτροφή μινκ και αλεπούδων για τη γούνα τους πρέπει να απαγορευτεί: «Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται εκτός εάν μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι μπορεί να εκτρέφεται χωρίς επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του με βάση τον γενότυπο ή φαινότυπό του”. Επίσης σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα γουνοφόρα ζώα: «Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφτεται για τη γούνα του αν α) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της συγκεκριμένης σύστασης ή β) εαν το ζώο ανήκει σε είδος του οποίου τα μέλη δε μπορούν να προσαρμοστούν στην αιχμαλωσία χωρίς προβλήματα ευζωίας, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν πληρούνται.” Επομένως είναι αδύνατο η βιομηχανία της γούνας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μινκ και των αλεπούδων. Η κατάργηση της γούνας είναι η μόνη εφικτή λύση στα σοβαρά ζητήματα ευζωίας που επισημάνθηκαν.
Ο οικονομικός παρασιτισμός του κλάδου από το κράτος,οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν τον τερματισμό της.
Το τέλος της γούνας πρέπει να έρθει τώρα.Όχι άλλες κρατικές ενισχύσεις αλλά ένταξη του κλάδου σε πρόγραμμα μετάβασης και αλλαγή δραστηριότητας.