Fur Free Friday σήμερα δηλαδή Παρασκευή χωρίς γούνα, εν μέσω πανδημίας με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νεκρών η κυβέρνηση υποστηρίζει τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, αδιαφορώντας για την ευημερία των ζώων, βλάπτοντας σημαντικά το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους που διαμένουν κοντά στις εγκαταστάσεις αυτές. Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μια σημαντική ένεση ρευστότητας στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, οι προσπάθειες να εντάξουν τη γούνα στην ανακυκλούμενη οικονομία (recycling economy) αλλά και να εξασφαλίσουν αποζημίωση 3.000.000 ευρώ στον κλάδο έχει φέρει πολλές αντιδράσεις από το φιλοζωικό κόσμο, από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από τους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις αυτές.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σπεύδει χωρίς καθυστερήσεις και με συνοπτικές διαδικασίες και παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινοτήτων, να δώσει καινούργιες άδειες σε εκτροφείς, συμπεριλαμβανομένων αυτή τη φορά και Δανών επιχειρηματιών, που πλέον δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα τους, καθώς εκεί πέρασαν στην κατάργηση αυτής της δραστηριότητας, και συνεπώς στην Πρόοδο, ενώ η δική μας χώρα προβλέπεται να γίνει η «χωματερή» της Ευρώπης και να παραμείνει στο σκοτάδι.
Σε μια προκλητική εισήγηση προς το Περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης προσπαθεί για άλλη μια φορά να πριμοδοτήσει τον κλάδο της γούνας , που όπως ο ίδιος ο περιφερειάρχης στην εισήγησή του ομολογεί, μέσα από τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχει, ότι είναι ένας κλάδος σε παρακμή. Κατόπιν επικοινωνία μας με την περιφέρεια ενημερωθήκαμε ότι από το 2019 έως σήμερα έχουν κατατεθεί 10 αιτήσεις που αφορούν εγκαταστάσεις εκτροφείων ζώων ενώ έχουν εγκριθεί 8 καινούργιες άδειες.
Πέρα από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος που αφορά στην καταφανή κακοποίηση των ζώων, υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση που θίγει τον ίδιο τον άνθρωπο. Η εκτροφή μινκ αποτελεί μορφή εντατικής εκτροφής με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που την χαρακτηρίζουν (απόβλητα εκτροφείων, μύγες, οσμές κτλ.), ενώ οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γουνοδερμάτων χρησιμοποιούν ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος. Η παραγωγή γούνας θέτει επίσης σε κίνδυνο άλλους κλάδους, όπως την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κάτοικοι των περιοχών των νέων εκτροφείων όπως της περιοχής των Κορεστείων τονίζουν την οικολογική υποβάθμιση, έχουν συστήσει μια επιτροπή αγώνα κατά των εκτροφείων και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα. Επιπλέον, δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι νομοί Καστοριάς και Κοζάνης προορίζονται για “στάβλοι της Ευρώπης”. Η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει όλο το χωριό, δηλώνει αντίθετη σε επενδύσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, γιατί ανακόπτουν την οποιαδήποτε ελπίδα για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, και την ανάδειξη και επισκεψιμότητα των ιστορικών πλίνθινων οικισμών.
Επίσης, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών έστειλε εξασέλιδη επιστολή με επιστημονική βιβλιογραφία, προς την περιφέρεια το υπουργείο και διαφόρους φορείς ενάντια στο άνοιγμα νέων εκτροφείων τονίζοντας τον κίνδυνο από την διαφυγή μινκ στις περιοχές Natura Πρεσπών και Καστοριάς κάτι το οποίο το είχαμε επισημάνει και εμείς στη συνάντηση μας στο YΠΑΑΤ αλλά και την μόλυνση που συνεπάγεται στις περιοχές αυτές και πολλά ζητήματα σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Υπάρχουν μελέτες από επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς, οι οποίες τεκμηριώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της παραγωγής, επεξεργασίας και χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον. Είναι αυτό που η Ομοσπονδία μας και εκατοντάδες άλλες Οργανώσεις επισημαίνουν εδώ και χρόνια. Είναι η εφιαλτική καλά κρυμμένη πραγματικότητα εδώ και χρόνια των ελληνικών εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων και έρχεται να υπερτονίσει τα αποτελέσματα αυτών των επιστημονικών μελετών.
ΣΟΒΑΡΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΟΥΝΟΔΕΡΜΑΤΩΝ.
Tη διετία 2018-2019 έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια πρόστιμα σε δεκάδες –τουλάχιστον 25– εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του δέρματος και της γούνας. Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβιάσεις –πολλές φορές μακροχρόνιες– της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνδέονται και με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία το Νοέμβριο του 2018, προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου, προς διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και υπεδάφους, από γουνοποιητικές επιχειρήσεις.Υπόθεση που τείνει πια να αποτελεί σκάνδαλο.
Η επιστολή που μας κοινοποιήθηκε εκ μέρους του Συνηγόρου του Πολίτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Η Αρχή φαίνεται να πιέζει με το εν λόγω έγγραφο τους Αρμόδιους Φορείς για μια –επιτέλους- απάντηση, καθώς τονίζει ότι από το σύνολο των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της διαπιστώνεται σοβαρή ρύπανση των υδροφορεών του Νομού η οποία ως εκτιμήθηκε συνδέεται τουλάχιστον με τη λειτουργία μονάδων κατεργασίας δέρματος, και τη μη σύννομη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων τους ενώ η ρύπανση αυτή υφίσταται επί πολλά έτη.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αναγράφεται εντός πως προκύπτει επιβάρυνση του νερού με τριχλωρο-τετραχλωροαιθένιο στις πηγές Μπέης Μπουνάρ και Αρμενοχώρι, με βάση το σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Καστοριάς.
Τονίζεται δε σε ολόκληρο το έγγραφο ότι παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος ούτε ως προς τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας που έχει προκληθεί από τις δύο συγκεκριμένες γουνοποιητικές επιχειρήσεις.
Αναφέρεται δε ότι η Αρχή δεν έχει λάβει κάποια εξήγηση για τους τυχόν λόγους της καθυστέρησης, η οποία προκαλεί σοβαρά εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης. Από την άλλη, η προσφυγή μας στον Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος, και η δικογραφία που με εντολή του σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Καστοριάς, αναφορικά με τη διακοπή λειτουργίας ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕΤΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ λόγω ρύπανσης ομβρίων υδάτων και υπεδάφους, και με την επαναλειτουργία της σε πολύ σύντομο διάστημα, αντιμετωπίζει υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν άμεσο τερματισμό της εκτροφής γούνας.
Τέλος, νέα έκθεση καταγγέλλει το “περιβόητο” Furmark® (σύστημα περιβαλλοντικής πιστοποίησης) των γουναράδων εκθέτει τον αντίκτυπο της βιομηχανίας γούνας στη βιοποικιλότητα, τη ρύπανση, τη χρήση πόρων, τα τοξικά χημικά τη χρήση, καθώς και τον έλεγχο των αξιώσεων που υποστηρίζουν το «Furmark®», ενώ όλο και πιό πολλές χώρες καταργούν τον κλάδο τελευταίας προστιθέμενης της Γαλλίας.
Η ΠΦΠΟ επανειλημμένα έχει ζητήσει από κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ξεκινήσουν και να επεξεργαστούν «μαζί με τους τοπικούς φορείς των περιοχών που αφορά το ζήτημα την κατάλληλη στρατηγική, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για κατάργηση του κλάδου, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν».
Αποδοκιμάζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης και ζητάμε, την απαγόρευση ανοίγματος νέων εκτροφείων, και των χρηματοδοτήσεων, με Υπουργική Απόφαση, κάτι που οι πολίτες επίσης επιθυμούν και ζητούν.
Είναι η στιγμή που πρέπει χωρίς καθυστέρηση, και η Ελλάδα να ορίσει ημερομηνία για πέρασμα στην άμεση κατάργηση εκτροφείων και παραγωγής γούνας, βασιζόμενοι στη λογική και σε επιστημονικά στοιχεία, αλλά και στην ηθική του σύγχρονου κόσμου.
———————————————————————————————————————————————————————-
The Stables of Europe Greece For Fur. Residents’ Reactions and Precautionary Measures.
Fur Free Friday today in the midst of a pandemic with a rapid increase in cases and deaths, the government supports fur farms endangering public health, disregarding animal welfare, significantly damaging the environment and the people living near these facilities. The decision of the government to give a significant liquidity injection in fur breeders, efforts to integrate fur into the recycling economy but also to secure compensation of 3,000,000 euros in the industry has brought many reactions from animal lovers, from environmental organizations but also from the inhabitants of the areas where these facilities exist.
The Region of Western Macedonia is rushing without delay and with concise procedures, despite the objections of the local communities, to give new licenses to breeders, including to Danish entrepreneurs, who can no longer operate in their country, due to abolishing of the activity, and therefore are evolving, while our country is projected to become the “landfill” of Europe.
In a provocative proposal to the Regional Council, the Regional Governor Mr. Kasapidis tries once again to premium the fur sector, which as the governor himself admits in his presentation, through the figures he provides,is a declining industry. In our communication with the officials, we were informed that from 2019 until today, 10 applications have been submitted regarding livestock facilities, while 8 new ones have been approved.
Beyond the ethical and legal dimension of the issue at hand In the obvious abuse of animals, there is also the environmental dimension that affects people. Mink farming is a form of intensive farming with all the environmental problems that characterize it (farm waste, flies, odors, etc.), while fur processing companies use substances that are extremely dangerous both for the health of the inhabitants and the wider ecosystem. Fur production also jeopardizes other industries, such as agriculture and tourism, and can create problems for irrigation of crops.
It is worth mentioning that residents of the areas of the new farms such as the area of Korestia emphasize the ecological degradation, have set up a committee to fight against the farms and have filed precautionary measures. Moreover, they do not hide their fear that the prefectures of Kastoria and Kozani are intended for “the stables of Europe”. The Coordinating Committee, in which the whole village participates, declares its opposition to investments that degrade the quality of life and the environment, because they thwart any hope for the development of mild forms of tourism, such as agritourism, and the promotion and visitation of historic brick settlements.
Also, the Prespa Protection Company sent a six- pages letter with scientific bibliography, to the region the ministry and various bodies against the opening of new farms emphasizing the risk of minks’ escaping in the Natura areas of Prespa and Kastoria, something that we had pointed out at our meeting at the Ministry but also the pollution in these areas and many issues related to the procedure of licensing. There are studies by scientists and research organizations, which document the harmful effects of fur production, processing and use on human health and the environment. It’s what Our Federation and hundreds of other Organizations have been pointing out for years. It is the nightmarish well-hidden reality of the Greek farms and fur companies for years and it comes to overemphasize the results of these scientific studies.
SERIOUS WATER POLLUTION HORIZONS AND SUBSIDIARIES FOR A SERIES OF SIX YEARS FUR SKIN TREATMENT UNITS.
During 2018-2019, fines have been publicly posted on at least 25 companies active in the field of leather and fur. The fines relate to breaches – often long-term – of environmental legislation related to hazardous waste management.
The Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation in November 2018, appealed to the Ombudsman, the National Transparency Authority and the Deputy Public Prosecutor of the Supreme Court, to investigate the case concerning the pollution of the aquifer and subsoil by businesses.This case can be characterised as a scandal. The answer we received by the Ombudsman is very interesting. The Authority seems to be pressing with this document the Competent Bodies for a -finally- response, as it emphasizes that from all the data at its disposal there is a serious pollution of the aquifers of the Prefecture which as estimated,it is connected at least with the operation of units leather processing, and the illegal management of their waste while this pollution has existed for many years.
It is worth noting that it is stated that there is a charge of water with trichloro-tetrachloroethene in the springs of Beis Bunar and Armenochori, based on the relevant document of the Public Health Department of Social Welfare of PE. Kastoria.
The whole document emphasizes that despite the fact that significant time has passed, no response has been given by the services involved to the actions taken to address the problem or to the measures taken to compensate for the environmental damage that has been caused by the two specific fur companies.
It is stated that the Authority has not received any explanation for the possible reasons for the delay, which causes serious obstacles in the investigation of the case.Furthermore, our appeal to the Deputy Public Prosecutor for the Environment, and the case file he formed in Kastoria’s Public Prosecution, regarding the immediate shutdown of a factory that deals with the aftertreatment of FUR and LEATHER products due to rainwater pollution and subsoil, which reopened in a very short time, faces too long a delay.
The environmental impact, the risk to public health, the social unrest surrounding the conservation of mink and the growing moral objections to keeping animals for fur production require an immediate end to fur farming.
Last but not least, a new report denounces the “infamous” furryFurmark® (environmental certification system), exposes fur industry’s impact on biodiversity, pollution, resource use, toxic chemical use, and control of Furmark® claims “, while more and more countries abolish the industry last added France.
PFPO has repeatedly called on the government and the opposition to start and work “together with the local actors in the areas concerned the appropriate strategy, in order to prepare the ground for the abolition of the sector, with a strict timetable and at the same time initiate the creation of alternative economic units or other real development and progress of the region, so that the people living on such incomes are protected and able to move forward “.
We deplore the actions of the government and ask for a ban on the opening of new farms, and funding, by Ministerial Decision, something that the citizens also desire and demand.
It is time that Greece, without delay, set a date for the immediate abolition of farms and fur production, based on logic and scientific evidence, but also on the ethics of the modern world.