Ενώ η Ευρώπη κινείται προς κατάργηση της γούνας στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης ενός κλάδου που μέλλει να καταργηθεί διοργανώνει στις 25-29 Μαΐου Διεθνή Έκθεση Γούνας στην Καστοριά η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ενώ η “φυσική” έκθεση έχει προγραμματιστεί για τις 2-5 Σεπτεμβρίου. Το fashion show θα πραγματοποιηθεί σε εξέδρα πάνω στη λίμνη και θα μεταδοθεί live.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δημιούργησε αυτό το frame για να δηλώσουμε τη εναντίωση της στο Ψηφιακό Μουσείο Γούνας και στο Fashion Show που θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά.
Ακολουθήστε το σύνδεσμο και προσθέστε την κορνίζα στις φωτογραφίες προφίλ σας.
https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=206939517909228
Το Μουσείο Γούνας δεν αποτελεί στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά είναι ντροπή να υπάρχουν ακόμα τέτοιες βιομηχανίες στις οποίες 60 εκατομμύρια ζώα δολοφονούνται κάθε χρόνο μόνο για την γούνα τους.
Η ακραία κακοποίηση των ζώων που συναντάται στο γουνεμπόριο έχει ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των καταναλωτών να μη προτιμά, πλέον, προϊόντα που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από γούνα και να ζητά την κατάργηση της. Γι’αυτό 14 Ευρωπαϊκές χώρες ήδη έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών και αναμένεται η Ευρώπη να δώσει οδηγία κατάργησης.
Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν πρόωρο τερματισμό της εκτροφής γούνας απαιτούν πρόωρο τερματισμό της εκτροφής γούνας. Τα μινκ έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, με ξέσπασμα κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μολύνουν ανθρώπινους πληθυσμούς. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 από εκτροφεία γούνας σε ανθρώπους και άγρια ζώα παραμένει υψηλός.
Το 2016 η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο φάκελο για την ένταξη της γουνοποιίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αίτηση αυτή όμως απορρίφθηκε ομόφωνα από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς «η συγκεκριμένη δραστηριότητα, που βασίζεται στη θανάτωση ζώων αποκλειστικά για την εκμετάλλευση της γούνας τους, δεν είναι συμβατή με την αειφορική ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ένα στοιχείο να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πεδίο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003). Η ανωτέρω Δ/νση έκρινε επίσης, ότι το αίτημα που προέρχεται από τον κλάδο των γουναράδων της περιοχής, έχει αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα, όχι επαρκή ή απολύτως συμβατά ως προς το σκοπό της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Μουσείο Γούνας θα είναι μοναδικό στον κόσμο είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολος Τσούκας όταν μίλησε για το νέο εγχείρημα του Συνδέσμου το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου Τέχνης της Γούνας στην Καστοριά. «Πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε το πρώτο μουσείο της Τέχνης της Γούνας. Ο λόγος είναι και η ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ντροπή όλων μας που δεν είχε γίνει νωρίτερα. Ήδη έχουν δοθεί χρήματα σε ειδικούς για να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Οι μουσειολόγοι έχουν όλο το υλικό στα χέρια τους, μια τεράστια συλλογή, δωρεές ανθρώπων της γούνας από όλο τον κόσμο. Το μουσείο θα γίνει σε προέκταση του Εκθεσιακού Κέντρου του Προφήτη Ηλία με όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Θα είναι καινοτόμο, υπερσύγχρονο και φυσικά με ψηφιακή υποστήριξη», αποκάλυψε ο κ. Τσούκας. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί το έργο της δημιουργίας Ψηφιακού μουσείου Παραδοσιακής Γουνοποιητικής Τέχνης, με συνολικό προϋπολογισμό 48.856,00.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ηλεκτρονικό μουσείο λειτουργεί ως επέκταση του φυσικού μουσείου, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Καστοριά.
Τι χρειάζεται να συμβεί για να φορέσετε ένα γούνινο παλτό
Τα ζώα που σκοτώνονται κατά εκατομμύρια προκειμένου η γούνα τους να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο, είναι άγρια ζώα που είτε αιχμαλωτίζονται, είτε εκτρέφονται και εξαναγκάζονται να ζουν σε μικροσκοπικά βρώμικα και κατασκότεινα κλουβιά μέχρι την ώρα της θανάτωσής τους με βασανιστικές μεθόδους. Όσο είναι στα κλουβιά προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους, κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, και παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.
Μέθοδοι θανάτωσής τους είναι η ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός, εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά που ατυχώς δεν πεθαίνουν αμέσως, γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους. Για ένα γούνινο παλτό από μίνκ χρειάζεται ο βασανιστικός θάνατος περίπου 80 τέτοιων ζώων.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες, η Poison in Furs η οποία εκδόθηκε από την EcoAid από τον επιστήμονα χημικό μηχανικό Manfred Krautter για λογαριασμό της διεθνούς οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων «FOUR PAWS», τονίζει συγκεκριμένα ότι: «η μόδα της γούνας είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες». Η έρευνα που έγινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με δείγματα γούνας από Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέληξε σε ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση είναι ανησυχητικά συνεχής. Χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα όπως (καθαρισμός, επεξεργασία, βαφή, συντήρηση, κ.λ.π), μιας εντατικής χημικής διαδικασίας, με σκοπό την παραγωγή ενός προϊόντος της μόδας ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.
Αυτά λένε οι μελέτες αλλά και η πραγματικότητα των ελληνικών εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων, έρχεται να υπερτονίσει τα αποτελέσματα αυτών των επιστημονικών μελετών. Η παραγωγή γούνας θέτει επίσης σε κίνδυνο άλλους κλάδους, όπως την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών. Η εκτροφή μινκ αποτελεί μορφή εντατικής εκτροφής με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που την χαρακτηρίζουν (απόβλητα εκτροφείων, μύγες, οσμές κτλ.), ενώ οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γουνοδερμάτων χρησιμοποιούν ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος. Περιστατικά μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην Καστοριά στο χωριό Δισπηλιό, στην πηγή της περιοχής Αρμενοχωρίου στο Άργος Ορεστικό και στην πηγή «Μπέης Μπουνάρ», έχουν βγει στη δημοσιότητα αρκετές φορές. Σύμφωνα με την πληροφόρηση οι άνθρωποι για αρκετά χρόνια στις περιοχές έπιναν μολυσμένο νερό.
Η βιομηχανία γούνας είναι αποτυχημένη και παρασιτική καθώς στηρίζεται μόνο σε επιδοτήσεις από το κράτος. Οι διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεων πληθαίνουν, η συντριπτική πλειοψηφία του 83% των πολιτών σε έρευνα που έγινε πανελλαδικά δηλώνει την επιθυμία της να μπει ένας τέλος, στην καθημερινή αυτή βαρβαρότητα και την δολοφονία τόσων ζώων για ένα πολυτελές παλτό. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών σε δέκα χώρες που πρόσφατα ερωτήθηκε σε δημοσκόπηση, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με σταθερή παραγωγή γούνας, αντιτίθεται στην εκτροφή σε κλουβιά ζώων για τη γούνα τους. Ένας αριθμός χωρών έχει ήδη εφαρμόσει απαγορεύσεις και υπάρχει ευρεία υποστήριξη για απαγόρευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Zητάμε, την απαγόρευση ανοίγματος νέων εκτροφείων, και των χρηματοδοτήσεων, με Υπουργική Απόφαση, κάτι που οι πολίτες επίσης επιθυμούν και ζητούν. Είναι η στιγμή που πρέπει χωρίς καθυστέρηση, και η Ελλάδα να ορίσει ημερομηνία για πέρασμα στην σταδιακή κατάργηση εκτροφείων και παραγωγής γούνας, και ζητάμε ακριβώς αυτό. Παγκοσμίως και στην Ευρώπη ειδικότερα είναι δρομολογημένη η κατάργηση του κλάδου.