Εν μέσω τουριστικής περιόδου η ΠΦΠΟ γίνεται δέκτης παραπόνων από τουρίστες που ταξιδεύουν με πλοίο έχοντας μαζί τους την τετράποδη συντροφιά τους. Προς συμμόρφωση τόσο των αρμοδίων Οργάνων όσο και των κηδεμόνων των κατοικίδιων ζώων, συντάχθηκε η παρακάτω επιστολή με παραλήπτες:
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης & Κανονισμών Λιμένων, ΥΠΑΑΤ – Γενική Δ/ΝΣΗ Κτηνιατρικής – Δ/ΝΣΗ Κ.Α.Φ.Ε, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, Ν.Ε.Λ., ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ν.Ε., SEA JETS
Θέμα: Μεταφορά κατοικίδιων ζώων με πλοία
Αξιότιμοι κύριοι/ες
Αν και έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την προηγούμενη επιστολή μας δεν έχουμε ενημερωθεί για τις ενέργειές σας μέχρι σήμερα.
Επανερχόμαστε στο θέμα καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου χιλιάδες τουρίστες θα βρεθούν για ακόμα μία χρονιά να ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν μαζί με το κατοικίδιό τους με πλοία.
Στην προαναφερθείσα επιστολή αιτούμασταν την έκδοση εγκυκλίου η οποία θα διευκρινίζει στις εταιρείες τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς με πλοία.
Αν και έχουν περάσει δυόμιση ολόκληρα χρόνια από την δημοσίευση του Ν.4039/2012 οι εταιρείες δεν έχουν ελεγχθεί από τα λιμεναρχεία, αν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και αν τις εφαρμόζουν. (διαστάσεις και ασφάλεια κλωβών, προστασία από τις καιρικές συνθήκες, άμμο, παροχή καθαρού νερού κλπ)
Ειδικότερα επισημαίνουμε ότι βάσει του Ν.4039/2012:
1) Άρθρο 10 – παρ 2. (όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014)
“Με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή Κανονισμών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους”
2)Άρθρο 10 – Παρ.3
Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευµένα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη µεταφορά µεγάλων ζώων συντροφιάς.
Και βάσει του Προγράμματος Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα (K.Y.A. 331/10301/25-01-2013)
Άρθρο 9 Παρ 1
Όλα τα κατοικίδια ζώα ηλικίας άνω των τριών μηνών που πρόκειται να μετακινηθούν μέσα στην Επικράτεια από και προς κάθε Περιφερειακή Ενότητα, πρέπει να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από τη μετακίνησή τους και συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου, στοιχεία της σήμανσης του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, όπως αυτά περιγράφονται στις σχετικές διατάξεις και τα παραρτήματα του Ν. 4039/2012.
Και ζητούμε την τήρηση του Νόμου ήτοι:
- Oι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν να φέρουν σε κάθε μετακίνηση, το βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο του ζώου τους, με τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης αλλά και το αντίγραφο καταχώρησης στα στοιχεία του ιδιοκτήτη τους. Οι δε υπάλληλοι έκδοσης εισιτηρίων, ελεγκτές αλλά και Λιμενικές αρχές, φροντίζουν για τον έλεγχό τους και απαγορεύουν την μετακίνηση ζώων χωρίς ηλεκτρονική σήμανση και αντιλυσσικό εμβολιασμό. Σε περίπτωση δε που ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός ζώου συντροφιάς δεν έχει μαζί του το αντίγραφο καταχώρησης της ηλεκτρονικής σήμανσης, να κρατείται η ταυτότητά του στο πλοίο ώστε να αποτραπεί πιθανή εγκατάλειψη εντός του πλοίου κατά την έξοδό του. Φαινόμενα που έχουν ήδη παρατηρηθεί και πρέπει να αποτραπούν με κάθε τρόπο.
- Απαγορεύεται ρητά η παραμονή των ζώων στο γκαράζ του πλοίου καθώς έχουν σημειωθεί θάνατοι και σύμφωνα με το Άρθρο 1 παρ. 3 του Ν.1197/81 αυτό αποτελεί κακοποίηση ζώων κατά την διάρκεια της μεταφοράς. Σύμφωνα δε με την εγκύκλιο 4339.30/01/04 του Υ.Ε.Ν “Συνίσταται να αποφεύγεται η παραμονή κατοικίδιων ζώων στους κλειστούς χώρους οχημάτων των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων.” Οι υπάλληλοι των εταιρειών οφείλουν να ελέγχουν και να υποχρεώνουν τους συνοδούς να μεταφέρουν τα ζώα τους εκτός του γκαράζ του πλοίου – δηλαδή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή μαζί τους – ακόμα και αν οι ίδιοι ζητούν να παραμένουν τα ζώα στα οχήματά τους ή σε χώρο του γκαράζ.
- Απαγορεύεται η μεταφορά ασυνόδευτων ζώων καθώς τόσο στον Ν.4039/2012 αλλά και στην K.Y.A. 331/10301/25-01-2013 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα ζώα μετακινούνται “με τον ιδιοκτήτη τους ή τον συνοδό τους.”
Επιπλέον προτάσεις μας:
Η ως άνω εγκύκλιος του ΥΕΝ, κάνει λόγο για 1 κλουβί ανά 200 επιβάτες. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι τουρίστες μετακινούνται όλο και πιο συχνά μαζί με τα κατοικίδιά τους αλλά επιπλέον έχουν αυξηθεί σε αριθμό. Οι θέσεις που προσφέρονται είναι ελάχιστες σε σχέση με την ζήτηση και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί. Ιδίως στην καλοκαιρινή περίοδο δημιουργούνται μεγάλες ελλείψεις
Ελεύθερη κυκλοφορία στο κατάστρωμα, με λουρί και σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης κρίνει απαραίτητο και φίμωτρο, για όλους τους σκύλους ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι δε μικρόσωμοι σκύλοι (έως 10 κιλά όπως αναφέρει ο νόμος) μπορούν να κυκλοφορούν παντού εκτός των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Petcabins σε ταξίδια με μεγάλη διάρκεια. Ο θεσμός εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες του εξωτερικού και ήδη σε κάποιες εταιρίες εντός Ελλάδας. Ωστόσο το κόστος είναι αποτρεπτικό σε σχέση με τις υπόλοιπες καμπίνες και ο θεσμός θα πρέπει να επανεξεταστεί λαμβάνοντας υπόψιν και την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.
Τέλος ζητούμε, τα Λιμεναρχεία όλης της χώρας όπως προβούν άμεσα σε ελέγχους όλων των πλοίων και απόδοση των ανάλογων κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου.
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη Μαρίζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη