ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
29/8/2015
Νέο έγκλημα σε βάρος αδέσποτου ζώου, αυτή την φορά όχι από κάποιο ψυχοπαθές άτομο, αλλά από τον υπεύθυνο κτηνίατρο του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Ευόσμου/Κορδελιού Θεσσαλονίκης και την αρμόδια υπάλληλο του Δήμου. Στις 29 Ιουλίου 2015 κλήθηκε ο εν λόγω Δήμος να απεγκλωβίσει ένα αδέσποτο σκυλί το οποίο είχε εγκλωβιστεί στην αυλή του 22ου σχολείου Ευόσμου.
Το σκυλί, ένα αρσενικό λυκόσκυλο, δεν ήταν επιθετικό, ήταν όμως φοβικό και ως εκ τούτου ήθελε ειδική μεταχείριση για την ορθή και ασφαλή απομάκρυνση και την εν συνεχεία περίθαλψή του. Το φοβικό σκυλί, ως γνωστόν, μπορεί να αντιδράσει αμυντικά όταν προσεγγίζεται από άγνωστα άτομα και πρέπει να νιώσει άνετα και ασφαλές. Το ζώο δυστυχώς – σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες στο φιλοζωικό σωματείο Εθελοντών Κορδελιού – Ευόσμου «Νέα Στοργή» – όχι μόνο περισυλλέχθηκε με βάρβαρο και απαράδεκτο τρόπο από τον υπεύθυνο περισυλλογής, αλλά η στρεσογόνα διαχείρισή του συνεχίστηκε στο κτηνιατρείο όπου μεταφέρθηκε και τελικά οδηγήθηκε σε επί τόπου ευθανασία με διαδικασία fast track, κατά πρωτοφανή παραβίαση της νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, το ζώο μεταφέρθηκε στον συμβεβλημένο με τον Δήμο κτηνίατρο, ο οποίος σε συνεργασία και συνεννόηση με την υπεύθυνη υπάλληλο του Δήμου συναποφάσισαν αυθαίρετα και χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας του νόμου 4039/12 , όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 4235/14 την άμεση ευθανασία (!!) του άτυχου ζώου με το πρόσχημα ότι ήταν επιθετικό, άρρωστο και υπερήλικο. Δεν μπήκαν ούτε στον κόπο να ενημερώσουν και να ζητήσουν την βοήθεια του τοπικού φιλοζωικού σωματείου για την διαχείριση του ζώου , όπως σαφώς προβλέπεται στους ανωτέρω νόμους.
Το ζώο είχε, σύμφωνα με τα απλά τεστάκια που του έγιναν, λεϊσμανίαση και διροφιλαρίωση, ευρήματα που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την άρον – άρον ευθανασία του, αφού και φαρμακευτική αγωγή υπάρχει για να αντιμετωπιστούν και ο νόμος διευκρινίζει με απόλυτη σαφήνεια τον τρόπο διαχείρισης ενός τέτοιου ζώου και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπει την επί τόπου ευθανασία. Το πότε ένα υπερήλικο ζώο, αν και από τις φωτογραφίες των δοντιών δεν κρίνεται και τόσο μεγάλο, υποβάλλεται σε ευθανασία, ορίζεται επίσης από το νόμο και ούτε για τον λόγο αυτό συνέτρεχε θέμα ευθανασίας του. Αλλά ούτε και επιθετικό ήταν, απλώς προσπαθούσε να αμυνθεί, καθώς είχε ήδη στρεσαριστεί από την βάρβαρη προσπάθεια σύλληψής του, από τον απαράδεκτο και ανεύθυνο υπάλληλο περισυλλογής. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν από την 5μελή επιτροπή του Δήμου και όχι στο πόδι από αναρμόδιους, οι οποίοι καταστρατήγησαν βάναυσα και αυθαίρετα την ισχύουσα νομοθεσία.
Καταγγέλλουμε με αγανάκτηση την παράνομη και αυθαίρετη πρακτική που ακολούθησαν όλα τα εμπλεκόμενα στην διαχείριση του ζώου άτομα, που επισύρει και ποινικές ευθύνες και δηλώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας ήδη προχωρά στις νόμιμες ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων Αρχών, ώστε οι αυτόκλητοι «δήμιοι» του άτυχου ζώου να υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους.
Παράλληλα, ζητάμε από τα αρμόδια όργανα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου να επιληφθεί της υπόθεσης και να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια πειθαρχική ή ποινική κατά του κτηνίατρου ο οποίος κατά παράβαση κάθε νομιμότητας , δεοντολογίας και ιατρικής πρακτικής προχώρησε στην δολοφονία του άτυχου ζώου.
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 132 Ζωοφιλικών Σωματείων