Η Επιστολή της Ομοσπονδίας και των δύο Φιλοζωικών Ενώσεων Αμαλιάδας στις αρμόδιες Αρχές στην οποία αντικρούουν με επιχειρήματα την – με σκοπό την περαιτέρω εξαφάνιση των αδέσποτων ζώων – επιστολή ενός Εξωραϊστικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Share with your friends


Submit
Μετά από την πρόσφατη δημοσίευση στον τοπικό Τύπο της καταγγελίας που κατέθεσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κουρούτας “Άγιος Αθανάσιος”, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. συλλόγου Κουρούτας κ. Γιώργος Ευθυμίου και η οποία έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Αμαλιάδας και στον Δήμο Ήλιδας, δηλώνουμε υπεύθυνα τα εξής:
Οι “επανειλημμένες επιθέσεις” από αδέσποτα στην περιοχή της Κουρούτας που αναφέρει ο κ. Ευθυμίου είναι μια ορολογία άστοχη, αν όχι σκόπιμα ειπωμένη. Τα αδέσποτα της Κουρούτας τα γνωρίζουμε ένα προς ένα, είναι φιλικά και εξημερωμένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτεθεί κάποιο απρόκλητα, ταΐζονται καθημερινά από φιλόζωους της περιοχής και μάλιστα φροντίζουμε να γίνεται και στείρωση των θηλυκών έτσι ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός τους. Επίσης φροντίζουμε και την κτηνιατρική τους περίθαλψη μέσω του εμβολιασμού τους και της αποπαρασίτωσής τους (εσωτερικά και εξωτερικά).
Τέλος προβαίνουμε συχνά σε κοινοποιήσεις των σκυλιών αυτών στα social media (facebook) προκειμένου να υιοθετηθούν και έτσι και αυτά να βρουν ένα σπίτι και ο πληθυσμός των αδέσποτων να μην αυξάνεται.
Η “μεγάλη αγανάκτηση” που αναφέρει ο κ. Ευθυμίου ότι υπάρχει στον οικισμό της Κουρούτας” για τα αδέσποτα τα οποία επιτίθενται σε κατοίκους της περιοχής και σε παιδιά”, δεν υφίσταται στην πραγματικότητα.Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε υποπέσει στην αντίληψή μας.
Σε περίπτωση που υπήρξε κάποιο ατύχημα που να το προκάλεσε κάποιο αδέσποτο ή ένας τραυματισμός που να χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, καλούμε τον κ. Ευθυμίου που το ισχυρίζεται να προσκομίσει στην Εισαγγελία και στις ενώσεις μας τα ανάλογα έγγραφα από νοσοκομείο που να αποδεικνύουν τον τραυματισμό από αδέσποτο στην περιοχή της Κουρούτας. Σε περίπτωση απόδειξης τραυματισμού από αδέσποτο, οφείλει ο καταγγέλλων-παθών να μας υποδείξει το συγκεκριμένο αδέσποτο.
Κάποιοι καταστηματάρχες ενοχλούνται από την ύπαρξη αδέσποτων κοντά στα μαγαζιά τους και απευθύνονται κατά καιρούς στον Δήμο για το θέμα αυτό, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν μερικούς πελάτες τους που ενοχλούνται από την θέα και μόνο των αδέσποτων,  όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και επικίνδυνα. Βάσει του νόμου 4235/2014 δεν απαγορεύεται να υπάρχουν αδέσποτα κοντά σε καφετέριες ή χώρους εστίασης. Δεν επιτρέπεται μόνο η επανένταξη αδέσποτων σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας κτλ.

Θεωρούμε ότι το περιεχόμενο της καταγγελίας εκφοβίζει άδικα τον κόσμο και ασκεί πίεση στον Δήμο να προβεί στην παράνομη περισυλλογή τους καθότι δεν έχει ακόμα συσταθεί πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επίσης οι γενικολογίες και η αντιμετώπιση όλων των αδέσποτων ως “επικίνδυνων”, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να σπέρνουν το μίσος στον κόσμο για τα αδέσποτα με αποτέλεσμα την πιθανή δηλητηρίασή τους.

Γι’ αυτό καλούμε τον Δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα στην σύσταση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 “Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς” η πενταμελής αυτή επιτροπή συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου (όπως αναφέρεται στην παρ. 12 του άρθρου 9) και είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για το αν είναι αναγκαία ή όχι η περισυλλογή του.

Ο κ. Ευθυμίου καταγγέλλει τις “επιθέσεις” από αδέσποτα αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχει ποτέ καταγγείλει και τις επιθέσεις ανθρώπων σε αδέσποτα καθότι συχνά βρίσκουμε δηλητηριασμένα αδέσποτα στην περιοχή της Κουρούτας.
Επίσης αναφέρει ότι “βεβαίως, τα αδέσποτα όλοι τα αγαπάμε, αλλά φροντίζουμε να τα έχουμε σπίτια μας”.
Ο κ. Ευθυμίου με ποιον τρόπο ακριβώς τα αγαπάει; Φροντίζοντας απλώς να απομακρυνθούν και αδιαφορώντας για το πού αυτά θα καταλήξουν;

Φυσικά “για ό,τι συμβεί ο κάθε υπεύθυνος θα είναι υπόλογος απέναντι στον νόμο”, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ευθυμίου. Αλλά και ο ίδιος θα είναι υπόλογος απέναντι στον νόμο γιατί, κρίνοντας όλα τα αδέσποτα ως επικίνδυνα, προβαίνει στην στοχοποίησή τους και κατ’ επέκταση στην πιθανή δηλητηρίασή τους.

Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παραμονές Καθαράς Δευτέρας, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο. Τα αδέσποτα της Κουρούτας είτε δηλητηριάζονται είτε “όλως περιέργως” εξαφανίζονται. Κάποιοι φροντίζουν η Καθαρά Δευτέρα στην Κουρούτα να είναι πραγματικά “καθαρή”. “Καθαρή” από αδέσποτα!

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει στο μέλλον να γίνονται τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κουρούτας πιστεύουμε ότι μπορεί να εξωραΐσει (εξωραΐζω: ομορφαίνω) την Κουρούτα με πολλούς τρόπους και όχι φροντίζοντας να απομακρυνθούν τα αδέσποτα.

Καλούμε την Εισαγγελία Αμαλιάδας να επιβάλλει τα νόμιμα και να παρέμβει έτσι ώστε να συσταθεί άμεσα η πενταμελής επιτροπή και να σταματήσει κάθε παράνομη περισυλλογή μέχρι την σύσταση της πενταμελούς.   Επίσης ζητάμε να εξεταστούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει για το θέμα των σκυλιών του Δήμου που εξαφανίστηκαν κατά την μεταφορά τους από τον παλαιό χώρο φιλοξενίας τους στο νέο καταφύγιο του Δήμου και αν το καταφύγιο αυτό πληροί τους όρους της σύμβασης, τους κανόνες ευζωίας των ζώων σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 καθώς και τις προϋποθέσεις: του Π.Δ. 463/1978, του Ν. 604/1977 και της Υ.Α. 280262/2003.

Τέλος καλούμε τον Δήμο, εκτός από την άμεση σύσταση πενταμελούς επιτροπής, να οργανώσει ενημερωτικές ημερίδες και δράσεις που να προάγουν το αίσθημα φιλοζωίας και ενσυναίσθησης και όχι μίσους και φόβου προς τα ζώα.

Με εκτίμηση,

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Φιλοζωική ένωση  “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”
“ΖΕΑ-Ζωοφιλική Ένωση Αμαλιάδας”