Αναστέλλονται οι εργασίες κατασκευής κτηνοτροφικών μονάδων μινκ στην κοινότητα Κρανιώνα, στα Κορέστεια Καστοριάς, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων της περιοχής. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε να κάνει δεκτή την αίτηση, “προκειμένου να αποφευχθεί η επέλευση ανεπανόρθωτης βλάβης στη δημόσια υγεία, από την εγκατάσταση των γουνοφόρων ζώων μινκ, η οποία αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα μετάδοσης του κορονοϊού”. Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει πως πρέπει να ανασταλούν οι εργασίες “προκειμένου να αποτραπεί η επέλευση δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και στο τοπίο της περιοχής”.
Η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων κάνει λόγο για “μία πρώτη και ιδιαίτερα σημαντική νίκη”, επισημαίνοντας πως “μάλλον δεν είναι τελικά όλα και τόσο νόμιμα, όπως μας διαβεβαίωναν οι «αρμόδιοι». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, ο αγώνας ενάντια στην κατασκευή των μονάδων στην περιοχή, θα συνεχιστεί.
H ανακοίνωση:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πρακτικό της υπ’ αριθ. 18/2021 Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς
Επενδυτές δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους κατοίκους και προσπαθώντας να παρακάμψουν την απαιτούμενη διεξαγωγή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στη περιοχή μας μια τεράστια μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων (μινκ)
με άμεσες αρνητικές συνέπειες στη καθημερινότητα των κατοίκων και το οικιστικό, αλλά και φυσικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, γίνεται παράκαμψη της νόμιμης διαδικασίας μέσω της κατάτμησης μιας μεγάλης μονάδας, η οποία αδειοδοτήθηκε «σπάζοντας» σε τέσσερις μικρότερες μονάδες οι οποίες θα λειτουργούν στον ίδιο χώρο και για κάθε μία από τις οποίες (εάν αυτές ήταν μεμονωμένες και όχι συγκεντρωμένες στον ίδιο χώρο, όπου δημιουργούν μία πολύ μεγάλη μονάδα) οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις είναι ευμενέστερες και δεν απαιτούν προηγούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έλεγχο αυτής και σχετική ειδική άδεια. Σημειώνουμε ότι η εγκατάσταση τέτοιων ρυπογόνων παραγωγικών δραστηριοτήτων σταδιακά υπόκειται σε απαγορεύσεις από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Το μέγεθος της εγκατάστασης πέρα από την πολύ μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει (54.267 τ.μ.) βρίσκεται σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από τα όρια του Νέου Οικισμού Κορεστείων στον οποίο διαμένουν μόνιμα 450 κάτοικοι και λειτουργούν επιχειρήσεις, αλλά και σχολικές μονάδες. Με βάση αυτά φαίνεται αναπόφευκτη η έντονη όχληση με δυσάρεστες, ανυπόφορες οσμές για τους κατοίκους στον Νέο Οικισμό Κορεστείων, αλλά και για τους επισκέπτες στον οικισμό της Κρανιώνας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός οικισμός» με ΦΕΚ (ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ/ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 77/4.5.2016). Η δυσοσμία από την λειτουργία ανάλογων επιχειρήσεων είναι έντονη σε ακτίνα εκατοντάδων και ενίοτε χιλιάδων μέτρων. Εξάλλου, η εγκατάσταση της μεγάλης αυτής φάρμας στη συγκεκριμένη περιοχή προσβάλλει την αισθητική του τόπου και του τοπίου, ενώ (αναφορικά με τα απόβλητα της φάρμας) δημιουργείται ζήτημα ενδεχόμενης ρύπανσης των νερών τόσο του Λαδοπόταμου, που επικοινωνεί με τις πηγές της Κορομηλιάς απ’ όπου υδροδοτείται η Καστοριά και άλλοι οικισμοί, όσο και των καναλιών άρδευσης των καλλιέργειών της περιοχής. Ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και πρόβλημα επάρκειας υδροδότησης των νοικοκυριών καθώς το μέγεθος της εγκατάστασης απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές αιτήθηκαν την υδροδότησή τους από το οικιακό δίκτυο. Κατά την αδειοδότηση του έργου δεν εξετάζεται καθόλου ο κίνδυνος της διαφυγής των μινκ και οι σχετικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής μας και μια πιθανή αποσταθεροποίηση του οικοσυστήματος.
Η ανησυχία των κατοίκων γίνεται ακόμα εντονότερη σκεπτόμενοι τις έρευνες που αποδεικνύουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού covid-19 στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και την αλληλεπίδρασή τους με την πανδημία που απειλεί τους ανθρώπους. Άλλωστε μόλις πέρυσι τον Νοέμβριο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εξαγγείλει μέτρα για αποστάσεις των φαρμών μινκ τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα από τους οικισμούς. Και τούτο, διότι έγινε γνωστό ευρέως ότι πολλά εκατομμύρια μινκ θανατώθηκαν σε άλλες χώρες (π.χ. στη Δανία) για αποφυγή διασποράς του κορωνοιού. Σε τέτοιες λοιπόν άκρως αντίξοες συνθήκες πανδημίας και μία άτυχη χρονική στιγμή κατά την οποία σε όλη η χώρα μας έχουν επιβληθεί αυστηροί κανόνες και περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, όλοι δε υποβαλλόμαστε καθημερινά σε θυσίες προς τον σκοπό αυτό, είναι τουλάχιστον οξύμωρο και αντιφατικό να δίδεται άδεια για τη δημιουργία μίας μεγάλης μονάδας μινκ σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από οικισμό.
Αναγνωρίζουμε ότι η εξέλιξη απαιτεί προσαρμογή στις νέες συνθήκες και αποδοχή νέων επενδύσεων. Η ιδιομορφία όμως της περιοχής, που σχηματίζει λεκάνη απορροής προς τον Λαδοπόταμο και κατ’ επέκταση τον Αλιάκμονα ποταμό καθιστά ακατάλληλες τέτοιου είδους επενδύσεις.Οι κάτοικοι των Κορεστείων δεν έχουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Προσπαθούν μόνο να διαφυλάξουν την ποιότητα της ζωής τους,, της υγείας τους και του φυσικού περιβάλλοντός που τόσα χρόνια έχουν διατηρήσει αλώβητο. Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε σε όλους τους τόνους, ότι είμαστε ενάντια σε μια τέτοιου μεγέθους επένδυση και δεν θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να υποβαθμίζεται ενώ ζητάμε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, να πάρουν σαφή θέση. Σας θέλουμε συμμάχους και συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε μια επένδυση που είναι νομότυπη αλλά καθόλου ηθική καθώς καταστρατηγεί με τεχνάσματα το πνεύμα του νόμου σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας.
ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 77/4.5.2016)), ως ιστορικός οικισμός της Κρανιώνας, με σημαντική πολιτισμική αξία και αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα και δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης. Έχει αποτελέσει σκηνικό για πολλές γνωστές κινηματογραφικές ταινίες και προσφέρεται για την ανάπτυξη αγροτοτουριστικών επιχειρήσεων. Στο σημείο της επένδυσης υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μελετώνται από τους αρχαιολόγους (πέτρες σε διάταξη τείχους). Μάλιστα, παρατηρείται το εξής παράδοξο, να δουλεύουν στον ίδιο χώρο οι εκσκαφείς, τα
φορτηγά και λίγο παραπέρα οι αρχαιολόγοι. Γίνεται λόγος, για πιέσεις που δέχονται οι αρχαιολόγοι ώστε να αποχωρήσουν σύντομα από το σημείο.
Το Βέλγιο τερμάτισε κάθε εκτροφή γουναρικών πριν από την προγραμματισμένη προθεσμία, δηλαδή το τέλος του 2023, καθώς οι αναφορές αναφέρουν ότι όλα τα εναπομείναντα εκτροφεία γουναρικών στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα έχουν ήδη κλείσει. Στη Βαλλονία, το γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου δεν υπήρχαν φάρμες γουναρικών, αλλά υπήρχαν ακόμα 17 στη Φλάνδρα. Η αυτόνομη χώρα της Φλάνδρας ήταν το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του Βελγίου που είχε ακόμη εκτροφεία γουναρικών, αλλά το 2018 η φλαμανδική κυβέρνηση ενέκρινε τη σταδιακή κατάργηση της βιομηχανίας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία φαίνεται να έχει επιταχυνθεί και να έχει τελειώσει ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα – κάτι που θα εξοικονομήσει μήνες βασανιστηρίων σε χιλιάδες ζώα και δεν θα γεννηθούν άλλα βιζόν σε αιχμαλωσία.
Ιρλανδία
Οι πολίτες αυτής της χώρας και η ΠΦΠΟ καταδικάζουν την έμφυτη και αχρείαστη βαρβαρότητα που περιέχει η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για τη γούνα τους και σας καλούμε να αναθεωρήσετε έτσι ώστε να μην ολοκληρωθούν τα υπό ανέγερση νέα εκτροφεία, καθώς και να ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ σχέδιο χρηματοδότησης/ίδρυσης/επέκτασης/εκσυγχρονισμού εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων με Υπουργική Απόφαση, κάτι που οι πολίτες επίσης επιθυμούν και ζητούν.
- Επιπλέον, η ευζωία αυτών των ουσιαστικά άγριων ζώων επηρεάζεται σοβαρά από τα συστήματα στέγασης που δεν ταιριάζουν στις φυσικές τους ανάγκες. Η κυβέρνηση οφείλει να εκφράσει το σεβασμό της για την ευζωία των ζώων και την προθυμία της να τερματίσει μια οικονομική δραστηριότητα η οποία είναι αναμφίβολα επιβλαβής για την ευημερία τους. Επισημαίνουμε ότι η αλλαγή των συνθηκών και της διαχείρισης υπό την οποία διατηρούνται τα γουνοφόρα ζώα δεν οδηγεί αυτόματα σε βελτίωση ή εγγύηση καλής μεταχείρισης των ζώων. Η ευζωία των εκτρεφόμενων μινκ περιορίζεται σημαντικά στα τρέχοντα συστήματα εκτροφής, τα οποία αδυνατούν να ικανοποιήσουν και τις «Πέντε Ελευθερίες και δεν παρέχουν στο ζώο «μια ζωή που αξίζει να τη ζει.»
- Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/58/EC η εκτροφή μινκ και αλεπούδων για τη γούνα τους πρέπει να απαγορευτεί: Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται εκτός εάν μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι μπορεί να εκτρέφεται χωρίς επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του με βάση τον γενότυπο ή φαινότυπό του.
Ως εκ τούτου, η εκτροφή γούνας εξ’ ορισμού συνιστά σοβαρή απειλή για την ευζωία των ζώων. Πιστεύουμε ότι ο σκοπός της παραγωγής γούνας δεν νομιμοποιεί τη διατήρηση και τη θανάτωση αυτών των ζώων και θεωρούμε ότι η διατήρηση και η θανάτωση ζώων αποκλειστικά ή κυρίως λόγω της αξίας της γούνας τους είναι ηθικά απαράδεκτη και για αυτό άλλωστε θεωρείται κατακριτέα από την συντριπτική πλειονότητα σε σύγχρονες κοινωνίες.