Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία η μεγαλύτερη στη χώρα ενόψει των δημοτικών εκλογών απηύθυνε σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Χανίων στοχευμένες ερωτήσεις για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων, οι οποίες πηγάζουν από τα προβλήματα που υπήρχαν και αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία στάθηκαν εμπόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων ζώων, ένα θέμα με πολλές διαστάσεις, ηθικές, πολιτιστικές , κοινωνικές, οικονομικές.
Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν 4 υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις τους, τις απαντήσεις των οποίων παραθέτουμε.
Με αλφαβητική σειρά είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αρχοντάκης Γρηγόρης, Παπαδογιάννης Αρης, Ρίζος Σεραφείμ και Σαρρής Γιάννης.
Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε, ότι σε όλα τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων υπάρχουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με μικρότερη ή μεγαλύτερη ενασχόληση με τα θέματα των ζώων, τους οποίους και σαν φορέας καλούμε να ψηφίσετε, ώστε στην επόμενη δημοτική περίοδο να προωθηθούν κατά το δυνατότερο τα θέματα των ζώων.
Σταχυολογούμε μερικούς από αυτούς και ζητάμε την επιείκειά τους ,αν ξεχνάμε κάποιους.
Οι Γιώργος Κοντορουχάς και Λήδα Σηφοδασκαλάκη απο το συνδυασμό του Γρηγόρη Αρχοντάκη.
Οι Γεώργιος Μαυρολέων και Χρύσα Τερεζάκη απο τον συνδυασμό του Τάσου Βάμβουκα.
Η Κατερίνα Βουτετάκη απο τον συνδυασμό του Νίκου Βουρλάκη.
Οι Κουτσαυτάκης Αρτέμης και Κώστας Τραχανατζής από το συνδυασμό του Αρη Παπαδογιάννη.
Οι Κυριακή Γονάκη και Μαρία Παιζάκη από το συνδυασμό του Σεραφείμ Ρίζου και
Η Δανάη Μπιτσάκη από το συνδυασμό του Γιάννη Σαρρή.
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις των υποψηφίων θα αναρτηθούν στο www.pfpo.gr καθώς και στα δημοσιογραφικά μέσα ενημέρωσης των Χανίων στα οποία και θα αποσταλούν αλλά και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η αρμονική συμβιωτική σχέση ανθρώπου και ζώων στα Χανιά, στο νομό μας και στην Κρήτη γενικότερα, αν και βελτιώνεται χάρη στη δράση των φιλόζωων πολιτών και φορέων, εν τούτοις υστερεί σημαντικά και αποτελεί ισχυρό δείκτη του πολιτισμού τον οποίο παράγουμε σαν κοινωνία.
Νατάσα Μπομπολάκη
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Οι ερωτήσεις
1.Τα Χανιά βρίσκονται πλέον στο έλεος, κυριολεκτικά, της φόλας. Εκατοντάδες αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα δηλητηριάζονται με ρυθμούς ανεξέλεγκτους. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε ποια πρακτικά μέτρα θα πάρετε σαν Δημοτική Αρχή για το ζήτημα αυτό.
2. Η στείρωση είναι παγκόσμια η μόνη επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος απομείωσης των αδέσποτων ζώων.Η νομοθεσία μας προβλέπει τον θεσμό της δωρεάν στείρωσης των αδέσποτων από ξένους Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους .Θα αξιοποιήσετε τον ευεργετικό αυτό θεσμό και θα παρακάμψετε τυχόν αντιδράσεις συντεχνιακών συμφερόντων που στην απερχόμενη περίοδο σταμάτησαν τις μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων , γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η πόλη αδέσποτα ζώα με πολλές συνέπειες και για τα ίδια αλλά και για την κοινωνία ;
3. Η ενημέρωση και η παιδεία συντελούν τα μέγιστα στην βελτίωση και του φιλοζωικού γίγνεσθαι. Μπορείτε να μας πληροφορήσετε σε τι ακριβώς ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε σχετικά με το θέμα αυτό, ώστε να σταματήσουν προκαταλήψεις εις βάρος των ζώων, ζωοφοβίες και μύθοι παραπλανητικοί σχετικά με αυτά;
4.Θα μπορέσει ο συνδυασμός σας να επιβάλλει την πολιτική του δήμου για τα ζώα στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, που μέχρι τώρα στάθηκαν τροχοπέδη βάζοντας συνεχώς προσκόμματα σε δράσεις υπέρ των ζώων;
α. Πως σκέφτεστε να χειριστείτε την κατάσταση αυτή, αν εκλεγείτε Δήμαρχος;
β. Σε ποια υπηρεσιακή Διεύθυνση νομίζετε, ότι πρέπει να ενταχθούν τα θέματα που αφορούν τα ζώα; Θα ξεπεράσετε τυχόν εμπόδια που θέτει το οργανόγραμμα του Δήμου ;
γ. Ποιες αρετές και εφόδια θεωρείτε ότι θα πρέπει να έχει ο Αντιδήμαρχος , που θα αναλάβει το ζήτημα των ζώων ;
5. Πως σκέφτεστε να ενεργοποιήσετε τις δημοτικές κοινότητες , που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες ,σε δράσεις για τα ζώα;
6. Η νομοθεσία μας προβλέπει στήριξη των ευπαθών οικονομικά συμπολιτών μας που είναι ταυτόχρονα και κηδεμόνες ζώων .Το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει δράσεις για την στήριξή τους ;
7. Ποια η θέση σας για την σχέση ανθρώπου και ζώων ;
Οι απαντήσεις
Συνδυασμός Γρηγόρη Αρχοντάκη
Τα πρακτικά μέτρα είναι δύο. Το πρώτο αφορά την πίεση προς τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να εφαρμόσουν το Νόμο. Και το δεύτερο είναι η παρότρυνση των πολιτών να καταγγέλλουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Μόνο εάν ξεκινήσει η διαδικασία τιμωρίας με βάση το Νόμο κάποιων, θα σταματήσει το φαινόμενο αυτό.
Ασφαλώς και θα τον αξιοποιήσουμε παρακάμπτοντας την όποια αντίδραση. Εξάλλου από το απόσπασμα του Προγράμματος μας για τα ζώα, το οποίο σας επισυνάπτουμε και που έχουμε δημοσιοποιήσει, φαίνονται ξεκάθαρα οι απόψεις μας.
Η επικοινωνιακή μας στρατηγική στο εν λόγω θέμα είναι μέσα από την συνεργασία μας μαζί σας να ενημερώσουμε τους πολίτες για αυτά τα θέματα. Η όλη μας λογική που αναφέρεται και στο Πρόγραμμά μας είναι να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς αυτά τα θέματα.
Το α και το β το απαντά απόλυτα το Πρόγραμμά μας. Για το γ, τα εφόδια του Αντιδημάρχου πρέπει να είναι τα εξής: α). να είναι φιλόζωος και β). να είναι δεκτικός και να μπορεί να συνομιλεί με ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο από αυτόν.
Η πολιτική μας είναι ενιαία και αφορά το σύνολο του Δήμου. Οι Κοινότητες θα προσαρμοστούν στο πνεύμα και στις οδηγίες του Δήμου.
Η στήριξη που θα παρέχουμε σε ευπαθείς κοινωνικά συμπολίτες μας που είναι και κηδεμόνες ζώων είναι το να αναλάβει ο Δήμος το οικονομικό κόστος της στείρωσης των ζώων που φιλοξενούν.
Νομίζω ότι με καλύπτει πλήρως η προσέγγιση του Νίκου Δήμου, που είναι και ο αγαπημένος μου συγγραφέας ότι: «…Το ζώο στη ζωή μας δεν είναι υποκατάστατο. Η σχέση μαζί του είναι μια πρότυπη, αυθεντική, πρωταρχική σχέση, υπαγορευμένη από την ίδια την φύση. Θα προχωρήσω όμως πάρα πέρα. Όχι μόνο το ζώο δεν είναι υποκατάστατο – αλλά για τον άνθρωπο είναι αναντικατάστατο. Η σύνδεση με αυτό προσφέρει κάτι που δεν μπορεί να το αντλήσουμε από αλλού. Ούτε από την σχέση με άλλον άνθρωπο…».
Συνδυασμός του Άρη Παπαδογιάννη
Είναι πράγματι λυπηρό το γεγονός της έλλειψης σεβασμού της ζωής κάθε έμψυχου όντος. Το βασικότερο μέτρο για να αντιμετωπιστεί αυτή η βαναυσότητα που αφορά τη θανάτωση δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων αδέσποτων στην περιοχή του Δήμου μας, είναι η διαπαιδαγώγηση, η ευαισθητοποίηση των Δημοτών και κυρίως των νέων, όσον αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπου και αδέσποτου ζώου.
Κάθε πλάσμα έχει ψυχή, κάθε πλάσμα υποφέρει, έχει δικαίωμα στην ζωή και κανένας δεν έχει δικαίωμα να του την αφαιρέσει. Πέρα από την παιδεία που απαιτείται, ο συνδυασμός μας, καθώς και ο επικεφαλής όντας ο ίδιος φιλόζωος και ανήσυχος γι αυτά τα περιστατικά, θα συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να περιοριστεί η δράση αυτών των ασυνείδητων.
Ασφαλώς οι στειρώσεις είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τον περιορισμό των αδέσποτων στην πόλη μας. Ασφαλώς αποδεχόμαστε κάθε βοήθεια από κάθε εθελοντή γιατρό από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που θα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του για όφελος όλων μας και των ζώων, αλλά και των δημοτών. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία και να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις που αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Είναι σίγουρο ότι η ενημέρωση και η διαμόρφωση διαφορετικής εικόνας από αυτήν που κάποιοι ήθελαν να επιβάλλουν τα τελευταία χρόνια θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Η συνεργασία του Δήμου και των υπευθύνων υπαλλήλων με τα φιλοζωικά σωματεία, η προβολή συσκέψεων για το θέμα αυτό, οι ανταλλαγή απόψεων, η πραγματοποίηση ημερίδων που αφορά τα αδέσποτα, οι ομιλίες στα παιδιά
της σχολικής και προσχολικής ηλικίας, τα διάφορα σποτ που θα μπορούν να προβληθούν από τα ΜΜΕ και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μερικά από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Επίσης στόχος μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη με ενότητα σχετικά με τα αδέσποτα προς υιοθεσία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του δήμου. Οι μύθοι πρέπει να τελειώσουν τα ζώα αυτά θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά και να συνυπάρξουν με την κοινωνία μας μέχρι, μέσω στειρώσεων, περιοριστούν στο ελάχιστο.
Εμείς εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε στις υπηρεσίες και στους υπηρεσιακούς παράγοντες (στελέχη) του δήμου. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι την ευθύνη και την πολιτική την χαράσσει και την καθορίζει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή και είναι υπεύθυνοι για την προώθηση και την εφαρμογή των αποφάσεων της. Είναι δεδομένο ότι σαν δημοτική αρχή δε θα κάνουν πίσω σε κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται.
α) Υπεύθυνα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου για στειρώσεις και φυσικά να δημιουργηθεί κτηνιατρική κλινική για προσωρινή νοσηλεία εγχειρισμένων, τραυματισμένων, κακοποιημένων ή άρρωστων ζώων.
β) Το οργανόγραμμα του δήμου το κάνει η κάθε δημοτική αρχή. Στην δική μας ατζέντα το θέμα των αδέσποτων είναι πολύ ψηλά και θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε όποια αγκύλωση. Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα δείχνει τον πολιτισμό μας, την παιδεία μας, τις ευαισθησίες μας ως λαός.
γ) Το ζήτημα αφορά συνολικά τη δημοτική αρχή και το σχεδιασμό της. Σίγουρα όμως η φιλοζωία, η μόρφωση και το ευρύ πνεύμα σκέψης είναι απαραίτητα συστατικά για την καθημερινή συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας.
Οι Δημοτικές κοινότητες είναι ζωντανά κύτταρα του δήμου. Πρωταρχικό ρόλο και πάλι θα έχει ο συντονισμός με τις τοπικές κοινωνίες που αφουγκράζονται άμεσα το κάθε πρόβλημα ώστε να δίνονται και οι απαραίτητες λύσεις.
Νομίζουμε ότι ένα από τα βασικότερα κομμάτια που θα πρέπει να δούμε για να αντιμετωπίσουμε ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα εγκαταλείψεων κουταβιών ή και
ενηλίκων ζώων, πέρα από την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή , είναι και η δημιουργία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης ευπαθών οικονομικά ομάδων από προγράμματα της Ε.Ε. ή άλλων φορέων, προκειμένου προβαίνουν στη στείρωση των ζώων τους.
Η σχέση ανθρώπου και ζώου είναι καθοριστικής σημασίας. Η συμπεριφορά μας απέναντι σε αδύναμα, βασανισμένα και ανήμπορα πλάσματα δείχνει τον πολιτισμό μας, την αξιοπρέπεια μας αλλά και σε τελική ανάλυση την ευαισθησία μιας κοινωνίας. Εμείς, ο συνδυασμός μας, ο υποψήφιος Δήμαρχος αλλά και αρκετοί από τους υποψηφίους συμβούλους μας, είναι φιλόζωοι με ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα και έμπρακτη προσφορά προς αυτά.
Συνδυασμός του Σεραφείμ Ρίζου
Η κατάσταση αυτή αποτελεί δείγμα βαρβαρότητας. Είναι αποτέλεσμα του διαρκούς και χρόνιου ελλείμματος πολιτικών φροντίδας και προστασίας για το οποίο υπεύθυνες είναι όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από το Δήμο Χανίων τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει γίνει στην κυριολεξία τίποτα,. τόσο σε ότι αφορά τη φροντίδα, τις αναγκαίες υποδομές, αλλά και την εκπαίδευση όλων μας στο ζήτημα της φροντίδας των ζώων.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σύνθετη. Οι τιμωρητικές πολιτικές, αν και, σε ένα περιορισμένο βαθμό, αναγκαίες, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Αποτελούν την «εύκολη» λύση και πολύ φοβάμαι ότι εντείνουν το πρόβλημα. Οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση προς του δήμους έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για στη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών και σε αυτόν τον τομέα..Όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο δήμος Χανίων είναι ένας φτωχός δήμος. Αυτό που έλλειψε ήταν η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Το δημοτικό κτηνιατρείο υπολειτουργεί χωρίς μόνιμο κτηνίατρο. Συμπολίτες μας που έχουν λειτουργήσει με ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα περιθάλποντας με δικά τους έξοδα τραυματισμένα ζώα και διαθέτοντας τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο, όχι μόνο δεν στηρίζονται αλλά αντιμετωπίστηκαν και λίγο πολύ ως απειλή. Χρειάζεται να δοθεί βάρος στη σήμανση και καταγραφή των ιδιόκτητων ζώων. Να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι συνδημότες μας για να κάνουν ηλεκτρονική σήμανση των οικόσιτων ζώων. Χρειαζόμαστε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δωρεάν συστηματικών στειρώσεων καθώς και ένα εκτεταμένο σύστημα ταϊστρών και υποδοχών νερού.
Το δημοτικό κτηνιατρείο πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα και απαιτείται άμεση πρόσληψη μόνιμου κτηνιάτρου και βοηθού για τις καθημερινές ανάγκες περίθαλψης, σήμανσης και στείρωσης των αδέσποτων.
Χρειαζόμαστε όμως κάτι παραπάνω από δημοτικό κτηνιατρείο. Έχουμε ανάγκη από τη δημιουργία δημοτικής κτηνιατρικής κλινικής για να μπορεί να εξασφαλιστεί η ολιγοήμερη παραμονή ζώων για αποθεραπεία και υιοθεσία.
Γενικώς ο θεσμός του εθελοντή αποτέλεσε μεγάλη βοήθεια στην υπόθεση της φροντίδας των ζώων. Πάρα την ανιδιοτέλεια όμως των ανθρώπων που προσφέρονται εθελοντικά να βοηθήσουν, στις στειρώσεις, αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό σε ικανούς αριθμούς, γιατί το έργο είναι μεγάλο και οι ανάγκες για στείρωση, φροντίδα, σήμανση, διαρκείς. Ο δήμος πρέπει να αποτελέσει βήμα διεκδίκησης των αναγκαίων προσλήψεων. Μια τέτοια οπτική στη διαχείριση των θεμάτων του δήμου μπορεί να προσπεράσει και τους σκοπέλους που βρέθηκαν μπροστά στο έργο των κτηνιάτρων. Σε ό,τι αφορά την επισήμανσή σας περί συντεχνιακών συμφερόντων, θεωρώ δεδομένο ότι αναφέρεστε σε συμφέροντα που επιδιώκουν το κέρδος και τον ατομικό πλουτισμό εκμεταλλευόμενοι την φιλοζωία, εμποδίζοντας τις δωρεάν στειρώσεις. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο κάνει επιβεβλημένη τη λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων με μόνιμο προσωπικό.
Οι προκαταλήψεις και μύθοι χρειάζεται να σπάσουν. Η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο αρωγό σε αυτή την προσπάθεια. Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να αποτελέσουν έναν εν δυνάμει πολύτιμο σύμμαχο των φιλοζωικών σωματείων αλλά και της όλης προσπάθειας που
καταβάλουν για να υπάρξει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα της σχέσης πόλης/ζώων. Οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους έχουν προασπίσει τη δημόσια, δωρεάν Παιδεία και το δικαίωμα της πρόσβασης, σε αυτή, όλων των παιδιών. Αν το ελληνικό σχολείο παραμένει να είναι ένα ανοιχτό δημόσιο σχολείο που σε μεγάλο βαθμό περιορίζει τους αποκλεισμούς, και απορρίπτει βαθιά ελιτίστικες αντιλήψεις όπως αυτή της «αριστείας», το οφείλει πρώτα και κύρια στους αγώνες των εκπαιδευτικών.
Πρέπει να διεκδικηθεί από το υπουργείο παιδείας και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να ενταχθούν δράσεις φιλοζωικής εκπαίδευσης μέσα στα σχολεία και να υλοποιηθούν με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου παιδείας,. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που κατάργησε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Ζητάμε την επαναλειτουργία τους, την αύξηση του προσωπικού και της χρηματοδότησης και για αυτά. Τα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν τους καλύτερους κοινωνούς διαφορετικών αντιλήψεων και ευαισθητοποίησης και των οικογενειών τους. Υπάρχουν παραδείγματα που αυτό συμβαίνει σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας. Από εκεί και πέρα σίγουρα χρειάζονται και μαζικές προσπάθειες ενημέρωσης και «επιμόρφωσης» και όλων εμάς των ενηλίκων. Αντί να δαπανώνται κάθε χρόνο τόσα και τόσα εκατομμύρια, χάρισμα στους μεγαλοξενοδόχους, αποκλειστικά για τη τουριστική προβολή της πόλης, καλό θα είναι να δαπανηθούν και κονδύλια για την φιλοζωική «προβολή». Ας μην ξεχνάμε όμως ότι την καλύτερη επιμόρφωση μπορεί να την παρέχει, στην πράξη, ο δήμος, αν αλλάξει ριζικά η πολιτική του πάνω στο ζήτημα των ζώων.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ όμως και σε ένα άλλο τομέα. Αυτό της ειδικής αγωγής. Ξέρουμε πόσο ευεργετική είναι για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης η θεραπευτική ιππασία. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα σε όλα τα αυτά παιδιά να κάνουν. θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η ιδέα της επιδότησης από τους θεσμούς του δήμου μιας τέτοιας δραστηριότητας προς τα ειδικά σχολεία!
Νομίζουμε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα στο δήμο Χανίων δεν είναι η ανεπάρκεια των υπηρεσιών του όσο η έλλειψη πολιτικής βούλησης και προσανατολισμού. Τα συμφέροντα των ολίγων μπήκαν πάνω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι μνημονιακοί περιορισμοί καθόρισαν την πολιτική του δήμου Χανίων αλλά και τα όρια των παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης καθώς και της παράταξης που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ως παράταξη καθοριζόμαστε από μια βασική δέσμευση: να φέρνουμε τους κοινωνικούς αγώνες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Οι εργατικές διεκδικήσεις αποτελούν το πρόγραμμά μας. Οι ανάγκες των φτωχών δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές που πηγάζουν μέσα από τους χώρους δουλειάς. Χρειαζόμαστε υπηρεσίες για τις ανάγκες των παιδιών μας, υπηρεσίες απαλλαγής των γυναικών από το φόρτο των οικογενειακών βαρών. Σε πείσμα των λογικών εμπορευματοποίησης χρειαζόμαστε πρόσβαση στον πολιτισμό, τη φτηνή και ποιοτική διασκέδαση, χώρους συνεύρεσης, άθλησης κλπ. Κομμάτι αυτών των αναγκών είναι και η ανάγκη συνύπαρξης και φροντίδας πολλών συνανθρώπων μας με ζώα. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, σε μια περίοδο που η ζωή χιλιάδων ανθρώπων είναι γεμάτη ανασφάλεια, αγωνία, αποξένωση, η ανάγκη για συνύπαρξη και φροντίδα ενός ή και περισσοτέρων ζώων έχει αυξηθεί.
Η συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων που έχουν σχέση με τα ζώα και των οργανώσεών τους αποτελεί εγγύηση, όχι απλά για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια αλλά και να χαραχθούν πολιτικές. Γι’ αυτό ως δημοτικό σχήμα έχουμε κάνει την επιλογή να υπάρχουν στο ψηφοδέλτιό μας άνθρωποι που μετέχουν ενεργά σε φιλοζωικά σωματεία. Γιατί λοιπόν να μην είναι και υπεύθυνος αντιδήμαρχος κάποιο μέλος φιλοζωικών σωματείων;
Οι δημοτικές κοινότητες αποτελούν ένα όργανο του «Καλλικράτη» και τις συνεχίζει ο «Κλεισθένης». Η ύπαρξή τους έχει θεμελιωθεί στις μαζικές περικοπές και στο ασφυκτικό έλεγχο που έχουν επιβάλλει στους δήμους τα παρατηρητήρια, η αποκεντρωμένη διοίκηση και οι θεσμοί της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο ρόλος που τους έχει δοθεί είναι κατ’ ουσία περιθωριακός. Ιδιαίτερα οι περιαστικοί δήμοι μαστίζονται από τη εγκατάλειψη. Η
αυτενέργεια και η μαζική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας είναι η μοναδική εγγύηση για να γίνει πράξη η ικανοποίηση των αναγκών. Χρειάζεται να επιμείνουμε στην κατάργηση του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη» και όλων των θεσμών που έχουν επιβάλλει τα μνημόνια. Ο αγώνας για τη διαγραφή του χρέους, είναι ταυτόχρονα αγώνας για την επιβίωση των γειτονιών μας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μην περιοριζόμαστε σε προτάσεις διαχείριση της φτώχειας μας, αλλά να διεκδικούμε πραγματικά ανθρώπινη πόλη.
Τόσο σε ό,τι αφορά την πόλη όσο και σε ότι αφορά τους πρώην περιαστικούς δήμους να διεκδικήσουμε πολλά μικρά δημόσια κτηνιατρεία σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, πάρκα, και δημόσιους χώρους περιπάτου. Ας μην ξεχνάμε ότι σε περιοχές όπως στα Κεραμειά η ύπαρξη κτηνιάτρων είναι υπόθεση βιοπορισμού πολλών ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Νομίζω ότι ήδη έχω απαντήσει σε αυτό το ερώτημα παραπάνω. Η στήριξη των αναγκών των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι επιβεβλημένη. Στο δήμο μας, και όχι μόνο, υπάρχει εξαιρετικά έντονο πρόβλημα έλλειψης αυτού που ονομάζουμε κοινωνικό μισθό. Η φιλοζωία δεν αποτελεί πολυτέλεια ορισμένων, ούτε καπρίτσιο. Για πολλούς αποτελεί βασική ανάγκη, όχι υποδεέστερη από άλλες. Γι’ αυτό οι οικονομικά ασθενέστεροι χρειάζονται στήριξη και σε αυτόν τον τομέα της ζωής τ
Η σχέση ανθρώπων και ζώων δεν περιορίζεται μόνο στα οικόσιτα ζώα συντροφιάς. Για τον άνθρωπο είναι μια σχέση ύπαρξης. Δεν υπάρχουμε μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη. Είμαστε κομμάτι του φυσικού κόσμου και η ύπαρξή μας εξαρτάται από αυτόν. Είμαστε το μοναδικό είδος που στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, αλλάζει το περιβάλλον γύρω του με ρηξικέλευθο αλλά και απόλυτα συνειδητό τρόπο κυριαρχώντας πάνω σε αυτό προς όφελός μας. Αυτό αποτέλεσε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια θεμέλιο της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Ο καπιταλισμός έχει καταστρέψει αυτή τη σχέση στο όνομα του κέρδους. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων αλλαγών στον πλανήτη. Κομμάτι αυτή της καταστροφής είναι η απόλυτα αλλοτριωμένη σχέση με τα ζώα. Οι αθλιότητες της βιομηχανίας κρέατος, η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών, ο περιορισμός της άγριας πανίδας και η καταστροφή του περιβάλλοντός των ζώων, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, η μαζική σφαγή ζώων για εμπορικούς λόγους, η καταστροφή των τροπικών δασών, η κλιματική αλλαγή είναι αποτελέσματα της κρίσης του καπιταλισμού, του σαπίσματος ενός συστήματος που λειτουργεί με βάση τον τυφλό ανταγωνισμό και το κέρδος. Είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής καταλήστευσης φτωχών χωρών που καταφεύγουν σε μεθόδους μεγαλύτερης καταστροφής του περιβάλλοντος. Το να περιγράψεις τι έχουν κάνει οι πολυεθνικές στο περιβάλλον σε στεριά και θάλασσα ξεπερνά τα όρια μιας συνέντευξης.
Αυτά δεν είναι πράγματα που συμβαίνουν σε κάποιους μακρινούς τόπους. Στα όρια του δήμου μας η απόλυτη τουριστικοποίηση το χτίσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, με την ανοχή ή ακόμη και την ενθάρρυνση περιφερειακών και τοπικών αρχών σε παραλίες που χρησιμοποιούσε η caretτa-careτtτα, οι απόπειρες τουριστικοποίησης των Αγ. Θεοδώρων όπου υπάρχει πληθυσμός του κρητικού αίγαγρου, ο περιορισμός των μεγάλων πτηνών είναι προβλήματα που επιζητούν άμεσες λύσεις.
Επειδή το ανθρώπινο είδος λειτουργεί συνειδητά, έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Όπως βλέπουμε στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη οι άνθρωποι ξεσηκώνονται σχηματίζοντας μαζικά κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τασσόμαστε μαζί τους. Η ανατροπή του καπιταλισμού και η αντικατάστασή του από ένα σοσιαλιστικό σύστημα παραγωγής, στο οποίο οι ανάγκες των από τα κάτω θα είναι κυρίαρχες αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να γίνει κάτι τέτοιο. Κάτι τέτοιο θα μας εξασφαλίσει μια αρμονικότερη σχέση με τα ζώα είτε πρόκειται για τις φάλαινες στους ωκεανούς είτε για τα γατάκια της γειτονιάς μας.
Συνδυασμός Γιάννη Σαρρή
Αναγνωρίζουμε ότι οι μαζικές κι επαναλαμβανόμενες δηλητηριάσεις έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γνωρίζουμε επίσης ότι τόσο οι μεμονωμένες όσο και οι μαζικές δηλητηριάσεις ζώων είναι ένα σοβαρότατο ποινικό αδίκημα και η αρμοδιότητα για την ανεύρεση των υπαίτιων δραστών, προκειμένου αυτοί να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ανήκει στην αστυνομία. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία διττή προσέγγιση αφενός με βραχυχρόνια κατασταλτικά μέτρα κι αφετέρου με μακροχρόνια προληπτικά μέτρα.
Ο επόμενος Δήμαρχος ενστερνιζόμενος την επείγουσα κατάσταση χρησιμοποιώντας το συμβολικό βάρος που φέρει ο θεσμός οφείλει αφενός να επιδιώξει την εμβάθυνση της αναγκαίας συνεργασίας με την ελληνική αστυνομία προκειμένου να καταλήξουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς την τιμωρία των δραστών των δηλητηριάσεων των αδέσποτων ζώων με φόλες αλλά και γενικότερα των βάρβαρων θανατώσεων ζώων με κάθε είδους μέσο.
Αφετέρου οφείλει η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί σε αυτό που της αναλογεί κι ανήκει στην αρμοδιότητα της δηλαδή στην εκπόνηση προγραμμάτων επιμόρφωσης κι ενημέρωσης σε σταθερή βάση καθ όλη τη διάρκεια της θητείας της τόσο μέσω των σχολείων όσο και με ενημερωτικές καμπάνιες για την ποινική κι ηθική απαξία και τον εκβαρβαρισμό που συνιστά η δηλητηρίαση και θανάτωση των αδέσποτων ζώων.
Άμεση προτεραιότητα μας είναι η επαναλειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου και η επέκταση του ως χώρος προσωρινής νοσηλείας των ζώων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Απαιτείται να γίνει κάθε τι που είναι απαραίτητο προκειμένου να προσληφθεί κτηνίατρος που να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και την πείρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής κι απρόσκοπτη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου και να μπορούν να διενεργούνται σε σταθερή βάση προγράμματα στειρώσεων σε συνεργασία τόσο με τους Ευρωπαίους όσο και με τους Έλληνες εθελοντές κτηνιάτρους.
Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντικό αλλά κι εφικτό να υλοποιηθούν προγράμματα επιδότησης μέσω του Δήμου, των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας για τις στειρώσεις των δεσποζόμενων ζώων σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους γιατί αναγνωρίζουμε ότι η πηγή του προβλήματος των αδέσποτων ζώων βρίσκεται στην εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας τόσο για τα δικαιώματα των ζώων ως νοήμονα και συναισθανόμενα πλάσματα, όσο και για τις υποχρεώσεις των κατόχων ζώων και τη συμμόρφωση τους με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία (ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, κανόνες ευζωίας κλπ.) αλλά και η προώθηση των προγραμμάτων υιοθεσίας ζώων είναι στον πυρήνα του προγράμματος μας και θεωρούμε ότι είναι η βάση για να στηριχθεί από τους συνδημότες μας και να στεριώσει κάθε δράση οποιασδήποτε δημοτικής αρχής. Οι ενημερωτικές εκστρατείες πρέπει να είναι συνεχείς και στοχευμένες ανά ηλικιακές ομάδες και με προτεραιοποίηση των προβλημάτων που εμφανίζονται τόσο στο κέντρο όσο και στους περιαστικούς Δήμους και για τον σκοπού αυτό πρέπει να εκπονηθούν προγράμματα ενημέρωσης μέσω του ΔΟΚΟΙΠ αλλά και με έντυπο υλικό, εκδηλώσεις και συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες κι εθελοντές.