Επιστολή της ΠΦΠΟ στις αρμόδιες Αρχές για κακοποίηση ιπποειδών στην Αίγινα


 

Προς:

Αστυνομικό τμήμα Αίγινας,

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας,

Δήμο Αίγινας, υπόψη Δημάρχου κ. Γ. Ζορμπά,

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

MMΕ

Θέμα: Καταγγελία για κακοποίηση ιπποειδών στην Αίγινα.

Αξιότιμοι κ.κ.,

Ενημερωθήκαμε για κακοποίηση ζώων (ιπποειδών εργασίας) στην Αίγινα, στο λιμάνι με τις άμαξες. Όπως μπορείτε να δείτε και στο ακόλουθο link δημοσιεύματος,

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1200970576940718&id=100010833612318

καταφαίνεται μέσα από τις ντροπιαστικές εικόνες ότι χρησιμοποιούνται άλογα που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους από την αδυναμία, πιθανώς άρρωστα, προκειμένου να εργαστούν σύροντας άμαξες και αποφέροντας κέρδη στον κάτοχο.

Και ως αναγράφεται εντός του δημοσιεύματος κάνει έκκληση πολίτης που βρέθηκε εκεί για διακοπές, ώστε να «σταματήσει το μαρτύριο των δυστυχισμένων ζώων».

Αναφορικά με την ηθική διάσταση του θέματος, δεν θα χρειαστεί να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά καθώς οι φωτογραφίες και η όλη περιγραφή είναι καταπέλτης.

Όμως αναφορικά με τη νομική διάσταση του θέματος,

επειδή πρόκειται για καταφανή κακοποίηση που ως φαίνεται επαναλαμβάνεται ως ρουτίνα, κι επειδή η κακοποίηση ζώου είναι πλημμέλημα βάσει του αρ. 16 παρ. 1 που ορίζει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, ….» και 20 παρ. 2 του Ν.4039/12, που ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο,

επειδή επίσης όπως ορίζει η παρ. 1 του αρ. 19 του ν. 4039/2012 με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο,

επειδη σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 Εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «Προστασίας των Ιπποειδών εργασίας»

https://pfpo.gr/wp-content/uploads/2018/08/prostasia_ippoi020818.pdf ,

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Ζητάμε 

Όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος, επιβάλλοντας όσα ο νόμος ορίζει για τις ποινές, τα διοικητικά πρόστιμα και στη συνέχεια την αφαίρεση των κακοποιημένων ζώων.

Εφιστούμε την προσοχή σας ιδιαίτερα, καθώς τα ζώα αυτά φαίνεται να κακοποιούνται, ενώ η ίδια η ζωή τους βρίσκεται διαρκώς και ακατάπαυστα σε κίνδυνο.

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (70 Σωματεία)

και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 118 Ζωοφιλικών Σωματείων