Προς : Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου κ. Σ. Σπανουδάκη
Θέμα: Εφαρμογή κανόνων ευζωίας
Αγαπητέ κ. Διευθυντά,
Ενημερωθήκαμε από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας και μέλος της Ομοσπονδίας μας για την περίπτωση ενός σκύλου σε πολύ κακές συνθήκες, που επιληφθήκατε τόσο εσείς ως Αστυνομία όσο και η αρμόδια Εισαγγελία. Σας επισυνάπτουμε δε τις σχετικές φωτογραφίες.
Θα μας επιτρέψετε σας παρακαλούμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω και να ζητήσουμε την πολύτιμη παρέμβασή σας εκ νέου, καθότι η λύση που επιλέχτηκε με ένα σπιτάκι αντί βαρελιού και τις υπόλοιπες συνθήκες να παραμένουν οι ίδιες δεν συνάδουν με την έννοια της ευζωίας ούτε και με την νομοθεσία μας.
Βάσει της τελευταίας δε, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω.
Στο νομικό status για τα ζώα γίνεται – και όχι μια φορά – κάθε άλλο παρά τυχαία η επίκληση της συντροφιάς και τονίζεται ότι το ζώο συντροφιάς το έχουμε για συντροφιά κυρίως μέσα στο σπίτι μας γι’ αυτό και διεθνώς ονομάζεται έτσι.
Δεν το έχουμε πετάμενο σε ένα χωράφι ως συνήθως γίνεται στην χώρα μας αλλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Τόσο στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 4039/12 όσο και στα άρθρα 1 παρ β,γ,δ αλλά και στο άρθρο 4 του νόμου 2017/92, περιγράφονται οι συνθήκες ευζωίας, και ένα ζώο που ζει στην κατάσταση του συγκεκριμένου δεν πληροί στο ελάχιστο την έννοια του καλού τρόπου ζωής.
Αν δε, ανατρέξουμε στις ευρωπαϊκές οδηγίες και διαβάσουμε τις γνωστές 5 ελευθερίες, θα κατανοήσουμε ότι συνθήκες υπό τις οποίες ένα ζώο ζει 24 ώρες το 24ωρο μόνο του, δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις της ευζωίας, όπως και τα άρθρα των δυο ελληνικών νόμων επίσης σκιαγραφούν.
Η υπόσχεση της κηδεμόνος ότι θα το πηγαίνει βόλτες, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να ισχύσει, ιδίως μετά από λίγο καιρό που το θέμα θα έχει ξεχαστεί, και το σκυλί θα ζει και πάλι σε συνθήκες απόλυτης μοναξιάς, όπως και μέχρι τώρα. Ένας κηδεμόνας δε που παρέχει τροφή μέσα σε πέτρες και κόπρανα, είναι παντελώς ακατάλληλος και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε ή το ζώο να μεταφερθεί στο σπίτι των κατόχων του με τις ως άνω υποχρεώσεις τους βεβαίως, για να νοιώθει έστω και λίγο την ανθρώπινη παρουσία καθημερινά, ή να αφαιρεθεί και να παραδοθεί στο φιλοζωικό σωματείο με σκοπό να υιοθετηθεί και να ζει, όπως του πρέπει.
Εξάλλου, αν διαβάσουμε την περιγραφή του δεσποζόμενου και του αδέσποτου ζώου στο άρθρο 1 του 4039/12, θα δούμε, κατά την γνώμη μας, ότι περισσότερο το συγκεκριμένο ζώο κατατάσσεται στην κατηγορία του αδέσποτου, αφού καμία εποπτεία δεν ασκείται σε αυτό, αλλά και για άλλους λόγους, παρά του δεσποζόμενου, οπότε κατ’ εμάς, μπορεί να απομακρυνθεί από εκεί χωρίς καν εισαγγελική διάταξη.
Ελπίζοντας ότι θα εισακουστούμε, σας ευχαριστούμε θερμά
Με εκτίμηση,
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (70 Σωματεία)
και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 118 Ζωοφιλικών Σωματείων