Πέρα από την οικονομική κατάρρευση του κλάδου της γούνας, που δεν δικαιολογεί την περαιτέρω ενίσχυσή του, αλλά και την ηθική διάσταση του θέματος, η οποία αφορά την καταφανή κακοποίηση των ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά για να γδαρθούν για τη γούνα τους, υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση που πλήττει και τον ίδιο τον άνθρωπο. Η εκτροφή μινκ αποτελεί μορφή εντατικής εκτροφής με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που την χαρακτηρίζουν (απόβλητα εκτροφείων, μύγες, οσμές κτλ.), ενώ οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γουνοδερμάτων χρησιμοποιούν ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος.
Το θέμα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Δισπηλιού – Αμπελοκήπων ανέδειξε από τις 14 Ιουνίου 2018 η Καστοριανή Εστία με δημοσίευμα όπου ουσιαστικά έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου που έρχεται. Στο γνωστό ως το WATERGATE του Δισπηλιού αποδείχτηκε ότι οι κάτοικοι για αρκετά χρόνια στην περιοχή έπιναν μολυσμένο νερό. Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν τότε καθώς η ΔΕΥΑΚ πανικόβλητη και προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των κατοίκων έσπευσε να μοιράσει εμφιαλωμένα νερά.
Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Καστοριάς, προς την ΔΕΥΑΚ που διέρρευσε εκ παραδρομής στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πληροφορίες έδειξαν ότι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για τη δημόσια υγεία, δεν είχε επαρκή ή καθόλου ενημέρωση για το πρόβλημα από το 2016 όταν σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τη ΔΕΥΑΚ αλλά η μόλυνση ήταν σε “επιτρεπόμενα όρια”.
Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καστοριάς η δίκη των 13 κατηγορουμένων για την παροχή μολυσμένου νερού στο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Δισπηλιού από επικίνδυνες τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατεργασία γουνοδερμάτων. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον τότε Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ Γεώργιο Μπαμπάκο και τον Διευθυντή της επιχείρησης Παναγιώτη Διαμαντόπουλο.Ενώ αθώοι κρίθηκαν τα υπόλοιπα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 5 μήνες με αναστολή στον Γεώργιο Μπαμπάκο και 1 χρόνο με αναστολή στον Παναγιώτη Διαμαντόπουλο γιατί δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους πολίτες του Δισπηλιού κατά το επίμαχο διάστημα.
Η προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων (βουλευτές, περιφέρεια,δήμοι) να κλείσει όπως όπως το θέμα, με μία εναλλακτική λύση υδροδότησης του Δισπηλιού από αγωγό της Καστοριάς με κονδύλια εκτάκτου ανάγκης χωρίς να δίνεται εντολή για κάποια έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής που προκαλεί την ρύπανση και σε ποια έκταση έχει μολύνει ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής αναδεικνύει την ψηφοθηρική-πελατειακή σχέση των γουναράδων με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Τέλος,έκκληση για οικονομική βοήθεια απηύθυναν οι κάτοικοι από τα Κορέστεια.Τους τελευταίους μήνες έχουν εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη η οποία σε πρώτη φάση ήταν θετική αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσωρινή απόφαση, διέταξε την αναστολή των αδειών ίδρυσης των εκτροφείων. Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίζεται μέχρι την τελική διεξαγωγή της δίκης ενώ νέα στοιχεία που προκύπτουν είναι άκρως προβληματικα. Υπάρχει άμεση ανάγκη για οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα δικαστικά έξοδα.
Στείλτε μήνυμα στη σελίδα τους για περαιτέρω πληροφορίες.
https://www.facebook.com/Kranion
Tη διετία 2018-2019 έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια πρόστιμα σε δεκάδες –τουλάχιστον 25– εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του δέρματος και της γούνας. Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβιάσεις –πολλές φορές μακροχρόνιες– της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνδέονται και με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία το Νοέμβριο του 2018, προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου, προς διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και υπεδάφους, από γουνοποιητικές επιχειρήσεις.Υπόθεση που τείνει πια να αποτελεί σκάνδαλο.
Η επιστολή που μας κοινοποιήθηκε εκ μέρους του Συνηγόρου του Πολίτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Η Αρχή φαίνεται να πιέζει με το εν λόγω έγγραφο τους Αρμόδιους Φορείς για μια –επιτέλους- απάντηση, καθώς τονίζει ότι από το σύνολο των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της διαπιστώνεται σοβαρή ρύπανση των υδροφορεών του Νομού η οποία ως εκτιμήθηκε συνδέεται τουλάχιστον με τη λειτουργία μονάδων κατεργασίας δέρματος, και τη μη σύννομη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων τους ενώ η ρύπανση αυτή υφίσταται επί πολλά έτη.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αναγράφεται εντός πως προκύπτει επιβάρυνση του νερού με τριχλωρο-τετραχλωροαιθένιο στις πηγές Μπέης Μπουνάρ και Αρμενοχώρι, με βάση το σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Καστοριάς.
Τονίζεται δε σε ολόκληρο το έγγραφο ότι παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος ούτε ως προς τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας που έχει προκληθεί από τις δύο συγκεκριμένες γουνοποιητικές επιχειρήσεις.
Αναφέρεται δε ότι η Αρχή δεν έχει λάβει κάποια εξήγηση για τους τυχόν λόγους της καθυστέρησης, η οποία προκαλεί σοβαρά εμπόδια στη διερεύνηση της υπόθεσης. Από την άλλη, η προσφυγή μας στον Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος, και η δικογραφία που με εντολή του σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Καστοριάς, αναφορικά με τη διακοπή λειτουργίας ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕΤΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ λόγω ρύπανσης ομβρίων υδάτων και υπεδάφους, και με την επαναλειτουργία της σε πολύ σύντομο διάστημα, αντιμετωπίζει υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών έστειλε εξασέλιδη επιστολή με επιστημονική βιβλιογραφία, προς την περιφέρεια το υπουργείο και διαφόρους φορείς ενάντια στο άνοιγμα νέων εκτροφείων τονίζοντας τον κίνδυνο από την διαφυγή μινκ στις περιοχές Natura Πρεσπών και Καστοριάς κάτι το οποίο το είχαμε επισημάνει και εμείς στη συνάντηση μας στο YΠΑΑΤ αλλά και την μόλυνση που συνεπάγεται στις περιοχές αυτές και πολλά ζητήματα σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Υπάρχουν μελέτες από επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς, οι οποίες τεκμηριώνουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της παραγωγής, επεξεργασίας και χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον.
Τέλος, πρόσφατη έκθεση καταγγέλλει το “περιβόητο” Furmark® (σύστημα περιβαλλοντικής πιστοποίησης) των γουναράδων εκθέτει τον αντίκτυπο της βιομηχανίας γούνας στη βιοποικιλότητα, τη ρύπανση, τη χρήση πόρων, τα τοξικά χημικά τη χρήση, καθώς και τον έλεγχο των αξιώσεων που υποστηρίζουν το «Furmark®».
Ο οικονομικός παρασιτισμός του κλάδου από το κράτος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν τον τερματισμό της.
Αποδοκιμάζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης και ζητάμε, την απαγόρευση ανοίγματος νέων εκτροφείων, και των χρηματοδοτήσεων, με Υπουργική Απόφαση, κάτι που οι πολίτες της Ευρώπης επίσης επιθυμούν και ζητούν.
ΟΧΙ άλλες κρατικές ενισχύσεις αλλά να ενταχθεί ο κλάδος σε πρόγραμμα μετάβασης και αλλαγή δραστηριότητας.
Απηχώντας τις εκκλήσεις πολλών κρατών μελών, οι πολίτες της ΕΕ, καλούν την Επιτροπή να απαγορεύσει με νόμο, σε ολόκληρη την Ένωση, την:
– διατήρηση και θανάτωση ζώων με μοναδικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας.
– διάθεση γούνας εκτρεφόμενων ζώων και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα στην αγορά της ΕΕ.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ
https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000002_el
#FurFreeEurope #EuropeanUnion #ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΓΟΥΝΕΣ #γούνα #Επιδοτήσεις
Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό ψήφισμα
Οι ECI που συλλέγουν αυτή τη στιγμή υπογραφές
Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοβουλίας Πολιτών
Εκστρατεία #EUTakeTheInitiative
Φιλική εκτύπωση pdf
‘Fur Free Europe’: Πρωτοβουλία Πολιτών για την απαγόρευση της γούνας
Αγγλικά (33,102 kB – PDF)Κατεβάστε(33,102 kB – PDF)