Καλή μεταχείριση των ζώων – αναθεώρηση της νομοθεσίας της ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέμα:Ασφάλεια τροφίμων
Διάρκεια της διαβούλευσης:15 Οκτωβρίου 2021 – 21 Ιανουαρίου 2022 (μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών)
Γιατί διεξάγεται η διαβούλευση
Η παρούσα πρωτοβουλία θα εξετάσει διάφορες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν κατά την πρόσφατη αξιολόγηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων. Το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τη στρατηγική της «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (στο εξής: F2F) για να προωθήσει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Επειδή η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» η Επιτροπή δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων έως το 2023 και να εξετάσει τις δυνατότητες για την επισήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων.
Σκοπός είναι να βελτιωθεί η καλή μεταχείριση των ζώων και να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας, με ευθυγράμμισή της με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, τις τρέχουσες πολιτικές προτεραιότητες και τις προσδοκίες του κοινού και με παράλληλη διευκόλυνση της επιβολής της. Πολλές ομάδες επηρεάζονται άμεσα από τη νομοθεσία, όπως αγρότες και άλλοι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη του ευρύτερου κοινού ,(πιθανώς) ΜΚΟ για την καλή μεταχείριση των ζώων και ενώσεις καταναλωτών. Δυστυχώς εως στιγμής από το σύνολο έγκυρων παρατηρήσεων που ελήφθησαν: 17251 μόνο 75 ΄προέρχονται από την Ελλάδα γεγονός το οποίο είναι θλιβερό.΄Ομως μπορούμε να το αλλάξουμε.
Σε μερικές ερωτήσεις υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κατάργησης ή και χρόνου κατάργησης. Έίναι πολύ σημαντικό να δηλώσουμε ώς χώρα την αντίθεση μας σε πολλές πρακτικές και κλάδους που αφορούν την ευζωία αλλά και τα δικαιώματα των ζώων.
Μερικές ερωτήσεις της διαβούλευσης
-
-
- Απαγόρευση
- Οι εξαγωγές ζώντων ζώων σε χώρες εκτός ΕΕ για εκτροφή θα πρέπει να απαγορευτούν (μετά από μια μεταβατική περίοδο)
- Η εξαγωγή ζώντων ζώων σε χώρες εκτός ΕΕ για σφαγή θα πρέπει να απαγορευτεί (μετά από μια μεταβατική περίοδο)
- Η μεταφορά μη απογαλακτισμένων μόσχων και άλλων ευάλωτων ζώων θα πρέπει να απαγορευθεί (μετά από μια μεταβατική περίοδο)
- Κοπή ουράς (αφαίρεση μέρους της ουράς του χοίρου για να μειωθεί ο κίνδυνος δαγκώματος της ουράς σε χοίρους μεγαλύτερης ηλικίας)
- Ευνουχισμός (αφαίρεση των γεννητικών οργάνων των χοίρων για να αποφευχθεί η γενετήσια οσμή)
- Αποκεράτωση (αφαίρεση των κέρατων των μόσχων για την αποφυγή τραυματισμών)
- Αποτομή του ράμφους (αφαίρεση μέρους του ράμφους των πτηνών για να αποφευχθεί το ράμφισμα φτερώματος μεταξύ των πτηνών)
- Αν η Ευρώπη θα έπρεπε να απαγορεύσει την μεταφορά ζώων σε χώρες εκτός της ΕΕ.
- Αν θα έπρεπε να θεσπιστούν στοιχειώδεις προδιαγραφές, για αιχμαλωσία γουφόρων ζώων μινκ, ρακούν και αλεπούδων,
- Αν θα έπρεπε δίνονται άδειες σε εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, να συνεχίσουν αυτές τις πρακτικές
- Στις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη σταδιακή κατάργηση και την οριστική απαγόρευση της
χρήσης κλουβιών για τα είδη που αναφέρονται παρακάτω, ως απάντηση στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «End
the cage-age». Ποιος θα πρέπει να είναι ο μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος για αυτήν τη σταδιακή κατάργηση
- Σήμανση για την καλή διαβίωση των ζώων:
- Θα ήταν μια ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων στην ΕΕ χρήσιμο εργαλείο για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες μεταχειρίζονται τα ζώα;
Στην τελευταία ερώτηση δίνεται η δυνατότητα δικού σας σχολιασμού και προτάσεων.
Προτείνουμε
- Κατάργηση γούνας
- Tερματισμός ζωντανών εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση .
- Απαγόρευση του εξαναγκαστικού σιτισμού των ζώων, για την παραγωγή foie gras.
- Η υποχρεωτική περιβαλλοντική επισήμανση των τροφίμων.
- Ενημέρωση καταναλωτών για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής των ανθρώπων, με έμφαση στα θετικά οφέλη σε φυτικά τρόφιμα, έναντι των ζωικών.
- Φόρος για το κλίμα στα τρόφιμα με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά έως το 2025.
- Τερματισμός επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους
- Ενίσχυση και προώθηση της βιωσιμότητας, με έμφαση στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φυτικών τροφίμων.