Άρθρο της Κωνσταντίνας Λύρου, μέλους του ΔΣ της ΠΦΠΟ και ιδρύτριας του vegan22.
Η κλιματική αλλαγή υπονομεύει τα θεμέλια της υγείας τον καθαρό αέρα, το ασφαλές πόσιμο νερό και το υγιές και ασφαλές καταφύγιο. Αυξάνει τον αριθμό και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες και καταιγίδες, βλάπτει τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές υγείας και θέτει τα συστήματα υγείας υπό έντονη πίεση.
Η αποτυχία γρήγορης δράσης θα αυξήσει τις υφιστάμενες παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία και θα επιδεινώσει τις ανισότητες στην υγεία διεθνώς. Ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων συμβάλλει επίσης στην κλιματική αλλαγή. Πάνω από το 20% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από τη γεωργία και είναι ο μεγαλύτερος μοχλός της αποψίλωσης και της απώλειας βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο.
Ένας συνασπισμός επαγγελματιών υγείας από το Ηνωμένο Βασίλειο(UKHACC) ζητά να εφαρμοστεί φόρος για το κλίμα στα τρόφιμα με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έως το 2025. Η κρίση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να ληφθούν απότομα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων που προκαλεί υψηλές εκπομπές, όπως το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά , υποστηρίζει.
Η Health Alliance on Climate Change (UKHACC),περιλαμβάνει 10 Βασιλικά Κολλέγια ιατρικής και νοσηλευτικής, τη Βρετανική Ιατρική Ένωση και το Lancet, που εκπροσωπούν τους γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες, υποστήριξε σε μια έκθεση ότι θα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε ασφαλή επίπεδα, εκτός εάν υπάρχει μεταμόρφωση στον τρόπο που ο κόσμος παράγει τρόφιμα και διαχειρίζεται τη γη.
Χωρίς σαφείς πληροφορίες σχετικά με το σημείο πώλησης, οι καταναλωτές δεν μπορούν να κάνουν υγιείς και βιώσιμες επιλογές.
Η υποχρεωτική περιβαλλοντική επισήμανση των τροφίμων, παρόμοια με τις υπάρχουσες διατροφικές πληροφορίες, όχι μόνο θα ενημερώνει τις βιώσιμες επιλογές των καταναλωτών, αλλά θα σημαίνει επίσης ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να μετρήσουν τις επιπτώσεις τους και να λογοδοτήσουν για τα αποτελέσματα.
Η νέα έκθεση της συμμαχίας κάνει μια σειρά συστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός γρήγορου τερματισμού για προσφορές δωρεάν-ένα-να-πάρτε-ένα για τρόφιμα που είναι κακά για την υγεία και το περιβάλλον και για ευπαθή τρόφιμα προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων.
Ζητά επίσης από τις δημόσιες εκστρατείες πληροφόρησης για τη διατροφή να περιλαμβάνουν μηνύματα για το κλίμα, για να αποκαλυφθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις ετικέτες στα τρόφιμα, και για τα 2 δις Λίρες που δαπανάται κάθε χρόνο για τροφοδοσία σε σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας και φυλακές ώστε να πληρούν τα ελάχιστα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Μια δημοσκόπηση της YouGov για επαγγελματίες υγείας για το UKHACC διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα συμφωνούν ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον δίαιτες μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία σας, ενώ το 40% είχε ήδη αλλάξει τις δικές του διατροφικές συνήθειες λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μισές από τις οποίες σχετίζονται με εισαγωγές (κυρίως μέσω καλλιεργειών ζωοτροφών και της σχετικής αποψίλωσης δασών), παρά με τοπικά τρόφιμα. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% για να παραμείνει εντός βιώσιμων περιβαλλοντικών ορίων, υποστήριξαν.
Η καθηγήτρια Dame Parveen Kumar, πρεσβευτής του UKHACC, δήλωσε : «Η περισσότερη δραστηριότητα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής έχει επικεντρωθεί στον ενεργειακό άνθρακα και στις μεταφορές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη δυνατότητα άμβλυνσης των επικίνδυνων επιπτώσεων στην υγεία από την κλιματική αλλαγή, επανεξετάζοντας την προσέγγισή μας στα τρόφιμα. “
Ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από τα φυτικά τρόφιμα. Οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες τρώνε ήδη περισσότερο κρέας από ότι συνιστάται, οπότε δεν αφορά μόνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία.
Ο Joseph Poore, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η σύσταση του UKHACC για περιβαλλοντική σήμανση στα τρόφιμα ήταν σημαντική.
«Σήμερα μπορείτε να περπατήσετε σε ένα κατάστημα και να αγοράσετε κάτι με περιβαλλοντικές επιπτώσεις πολλές φορές υψηλότερο από ένα άλλο φαγητό και δεν έχετε ιδέα ότι το έχετε κάνει». Για παράδειγμα, το βόειο κρέας από Βραζιλία χρησιμοποιεί 200 φορές περισσότερη γη και προκαλεί 80 φορές περισσότερες εκπομπές από το ευρωπαϊκό tofu, είπε.
Πηγή