Διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

Share with your friends


Submit

Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Κυριακή, 6 φεβρουαρίου 2017 στον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κ. Πελετίδη με θέμα την διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς
 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σαν Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχουμε ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο Δήμο σας, ιδίως μετά το κλείσιμο της Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών, και αφορούν τα αδέσποτα αλλά βεβαίως και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Είμαστε επίσης γνώστες της διάθεσής σας να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό αλλά θα πρέπει σύντομα να περάσει ο Δήμος σας από την διάθεση και την πολιτική βούληση στα έργα.

Σαν Ομοσπονδία θα μπορούσαμε, εφόσον μας το ζητήσετε, να σας παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε ιδίως σε θέματα συμβουλών, τεχνικών θεμάτων, εμπειρίας από άλλους Δήμους κλπ.

Είμαστε βέβαιοι, ότι γνωρίζετε τις εκ του νόμου εκπορευόμενες υποχρεώσεις σας, και ότι θα ανταποκριθείτε με τον καλύτερο τρόπο σε αυτές.

Εν συντομία οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν στην συνεχή στείρωση των αδέσποτων, στον εμβολιασμό και αποπαρασιτώσή τους, στην σίτισή τους και βεβαίως στην παροχή κτηνιατρικής φροντίδας στα τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα.

Κύριε Δήμαρχε,

Αν δεν κλείσει η στρόφιγγα δημιουργίας νέων αδέσποτων το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, όπως δεν έχει λυθεί χρόνια και θα το έχετε πάντα μπροστά σας

Γι αυτό το λόγο κομβικό σημείο της δράσης του Δήμου σας θα πρέπει να είναι η πρόληψη, ήτοι δράσεις που θα αποσκοπούν στην μη δημιουργία νέων αδέσποτων και η εφαρμογή των διατάξεων εκείνων του νόμου που αφορούν στον έλεγχο των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, από τα οποία και ανανεώνεται καθημερινά η δεξαμενή των αδέσποτων

Όσον αφορά στην υποχρέωση του Δήμου για δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου ή δημοτικού κυνοκομείου σαφώς προκρίνουμε την δημιουργία του πρώτου.

Οι λόγοι πάρα πολλοί αλλά στην σύντομη αυτή επιστολή μας θα αναφερθούμε εν περιλήψει στο οικονομικό σκέλος.
Ένα νόμιμο κυνοκομείο, για παράδειγμα 80 θέσεων, θα απαιτήσει κεφάλαιο άνω των 500.000 ευρώ τα δε έξοδα λειτουργίας του ανέρχονται περίπου σε 7.000 ευρώ το μήνα.

Το δημοτικό κτηνιατρείο ή ακόμη καλύτερα η δημιουργία μιας δημοτικής κλινικής με χώρο ανάνηψης των ζώων απαιτεί εξαιρετικά χαμηλότερο ποσό της τάξης των 30.000 – 40.000 χιλιάδων για να δημιουργηθεί και ελάχιστα μηνιαία έξοδα του μισθού του δημοτικού κτηνιατρείο περιλαμβανομένου.

Είμαστε σίγουροι, ότι θα πράξετε το σωστότερο τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για το καλό των δημοτών σας

Σας ευχαριστούμε

Με εκτίμηση
 

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία 

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη Μαρία Χουστουλάκη