Ακολουθεί δελτίο τύπου του Ethos & Empathy για την επικείμενη πορεία για την κλιματική αλλαγή (Κυριακή 9/12, 11:00-14:00, στη στάση “Ακρόπολη” του Μετρό).Η πορεία πραγματοποιείται με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που έχει ήδη ξεκινήσει. Στην πορεία συμμετέχουν πολλοί περιβαλλοντικοί και ανθρωπιστικοί μη κυβερνητικοί φορείς.
Περισσότερα σχετικά με το event:
www.ethosandempathy.org/2018/12/06/drasi-gia-to-klima-poreia-9-12-kyriaki/
Οι εταιρείες παραγωγής κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων οδεύουν προς το να είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, ξεπερνώντας ακόμη και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Σύμφωνα δε, με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο περιοδικό Science και που είναι μάλιστα από τις πιο ολοκληρωμένες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (μελετήθηκαν δεδομένα από 40.000 εκτροφεία από 119 χώρες), εάν σταματούσαν όλοι να καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, η παγκόσμια χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3/4.
Οι μαζικές αποψιλώσεις δασών που λαμβάνουν χώρα για να δημιουργηθούν νέα βοσκοτόπια ή για καλλιέργειες σόγιας που χρησιμοποιούνται εξολοκλήρου στις ζωοτροφές των εκτρεφόμενων ζώων, φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών που βιώνουμε ήδη. Η καταστροφή/εξαφάνιση των ενδιαιτημάτων των ζώων είναι ο κυριότερος λόγος για την εξαφάνιση των ζώων όπως βλέπουμε στo 2018 Living Planet Report.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την δημοσίευση του United Nations Environment Programme (UNEP), η κτηνοτροφική παραγωγή είναι η κυριότερη αιτία απώλειας ενδιαιτημάτων και η λύση είναι η μείωση κατανάλωσης κρέατος.
Και αν η ελευθέρα βοσκή φαντάζει για κάποιους ως λύση, η έρευνα του Food Climate Research Network δίνει την απάντηση και σε αυτό: Δεν μπορεί η διατήρηση ζώων σε εξωτερικό χώρο να προκαλέσει μείωση στο δίκτυο των αερίων θερμοκηπίου. Ακόμη κι αν μερικά συστήματα βόσκησης είναι καλύτερα από άλλα, αν τελικά υπάρχει κάποια επίδραση, αυτή είναι μικρή.
Τέλος, σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα του Journal Carbon Balance,οι ποσότητες μεθανίου προερχόμενες από ζώα εκτροφής, έχουν υποτιμηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η αποθήκευση άνθρακα στα βοσκοτόπια δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κλιματική επίδραση των ίδιων των ζώων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου που επιφέρει η κατανάλωση των ζωικών προϊόντων. Δε μπορούμε πια να μιλάμε μόνο για τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να πάψουν και οι επιδοτήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας καθώς επίσης και να φορολογηθεί το κρέας (έρευνα από το Oxford University που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change προβλέπει μείωση 13% στην κατανάλωση του βοδινού κρέατος, αν αυξηθεί η τιμή του κατά 40%).
Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επιβλαβής είναι η κτηνοτροφία για το περιβάλλον. Από το 2014 έχει δημοσιευθεί έρευνα που αναλύει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, την έλλειψη ενημερότητας σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών και στην κλιματική αλλαγή.
Έχει έρθει η ώρα να ενημερωθεί ο κόσμος για όλους τους ρυπαντές και να αναλάβουμε ευθύνη, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί.