Γράφει η Αλεξάνδρα Ράπτη
Μία «γκρίζα ζώνη» που επέτρεπε σε εταιρείες να παραβαίνουν τη νομοθεσία που απαγορεύει τις δοκιμές συστατικών των καλλυντικών προϊόντων σε ζώα, κλήθηκε να διερευνήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η γνωμάτευσή του θέτει επί τάπητος ξανά το θέμα, της ηθικής αντιμετώπισης των ζώων και των συμπεριφορών ορισμένων εταιρειών.
Σύμφωνα με νέα του γνωμάτευση στις 21 Σεπτεμβρίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, ακόμα και αν οι δοκιμές έγιναν σε τρίτες χώρες που η νομοθεσία το επιτρέπει, όπως η Κίνα ή η Ιαπωνία. Μέχρι σήμερα κάποιες εταιρείες είχαν βρει ως λύση την διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα, σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκού εδάφους, στις οποίες μετά επιτρεπόταν να πουλήσουν τα συγκεκριμένα καλλυντικά ή συστατικά ως «ασφαλή για ανθρώπινη χρήση». Με την πιστοποίηση της «ασφάλειας» αυτής ως κριτήριο για την πώληση τους, εισέρχονταν, τέλος, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην αίτηση γνωμάτευσης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου προσέφυγε το Ανώτερο δικαστήριο Αγγλίας και Ουαλίας, τμήμα αστικών, εμπορικών και διοικητικών διαφορών, στο οποίο απευθύνθηκε η European Federation for Cosmetic Ingredients (EFfCI) που εκπροσωπεί τους παρασκευαστές συστατικών για καλλυντικά προϊόντα εντός της Ε.Ε. Τρία μέλη της ένωσης αυτής είχαν πραγματοποιήσει πειράματα σε ζώα σε τρίτες χώρες, που η νομοθεσία το επιτρέπει και διέθεταν τα προϊόντα τους σε αυτές.
Η EFfCI προσέφυγε στη βρετανική δικαιοσύνη για να διευκρινιστεί αν θα επιβάλλονταν ποινικές κυρώσεις, σε περίπτωση που διέθεταν στη βρετανική αγορά τα συγκεκριμένα καλλυντικά προϊόντα. Σύμφωνα με την άποψη της EFfCI δεν συνέτρεχε παράβαση του κανονισμού της Ε.Ε., όταν αυτές οι δοκιμές είναι νόμιμες στα κράτη στα οποία έχουν διεξαχθεί! Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν συμφώνησε με αυτήν την τοποθέτηση και έκλεισε μία για πάντα αυτό το «παράθυρο»!
Στο διευκρινιστικό δελτίο τύπου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- «Μετά από εξέταση της υπόθεσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση στην αγορά της Ένωσης καλλυντικών προϊόντων, ορισμένα συστατικά των οποίων έχουν αποτελέσει αντικείμενο δοκιμών σε ζώα εκτός του εδάφους της Ένωσης προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση καλλυντικών προϊόντων στο εμπόριο εντός τρίτων χωρών, μπορεί να απαγορευτεί αν τα δεδομένα που προκύπτουν από τις δοκιμές αυτές χρησιμοποιούνται για να αποδειχθεί η ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων με σκοπό την τοποθέτησή τους στην αγορά της Ένωσης.»
Η προσφυγή αυτή γύρισε τελικά εναντίον των εταιρειών που προσπάθησαν με πλάγιο τρόπο να εισάγουν πρακτικές που θεωρούνται πλέον ανήθικη μεταχείριση προς τα ζώα και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους από την χρήση προϊόντων που κρίνονται ως ασφαλή, βασισμένα σε αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας μελέτες, καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως ότι συνιστά ακατάλληλο υλικό για τα ζώα, δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τους ίδιες προϋποθέσεις για τους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα το αντιληφθούν και οι εταιρείες του παγκόσμιου εμπορίου!