Έπεσε στην αντίληψη μας άρθρο https://autonomeantifa.gr/giati-ekleisan-protes-i-kastoria-kai-i από αυτόνομη αντιφασιστική ομάδα Antifa Scripta στις 18 Νοεμβρίου 2020. Η παραπληροφόρηση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρήσατε, είτε συνειδητά, είτε από άγνοια, είτε από προχειρότητα, κάθε άλλο παρά συνιστά στοιχείο δημοκρατίας ,αντιφασιστικής οπτικής και αλληλεγγύης.
Τονίζουμε ότι είμαστε ενάντια στη θανάτωση και στην εκμετάλλευση οποιουδήποτε ζώου, για οποιοδήποτε σκοπό και αν αυτό εξυπηρετεί για τροφή, ένδυση, διασκέδαση, έρευνα ή άλλη μορφή εκμετάλλευσης και για αυτό προτείνουμε τον βιγκανισμό ως φιλοσοφία και τρόπο ζωής.
https://pfpo.gr/vigkanismos-os-stasi-zois/
https://pfpo.gr/giati-theoroume-oti-einai-toso-fysiologiko-na-trome-kapoia-zoa/
Η απάντηση μας
Όσον αφορά την πρώτη αναφορά σε εμάς (με πηγή 21 από efsyn) και το συμπέρασμα σας:
”Στις 18 Οκτωβρίου, μέρα που ο Υπουργός Χούντας Νίκος Χαρδαλιάς ανακήρυξε ότι η Κοζάνη έφτανε στο «επίπεδο 4» και περνούσε σε καθεστώς lockdown, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στην οποία του ζητούσε να απαντήσει «εάν συνδέεται το lockdown της Κοζάνης με τις γουνοπαραγωγικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή. Και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων. Το τέλος για αυτόν τον κλάδο είναι προδιαγεγραμμένο παγκοσμίως, ανέφερε η ΠΦΠΟ και πρότεινε τη χάραξη μιας στρατηγικής ώστε να μπει τέλος στη γουνοπαραγωγή στη χώρα μας που θα συνοδεύεται από εναλλακτικές για τον συγκεκριμένο κλάδο».[21]Οι ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις λοιπόν βρήκαν καλή την ιδέα της Δανίας και έσπευσαν να την προτείνουν και στο ελληνικό κράτος”
Αρχικά, η ΠΦΠΟ ξεκίνησε από τις αρχές του 2015 εκστρατεία με στόχο την νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα.
Η δράση της ΠΦΠΟ για κατάργηση γούνας είναι αξιοσημείωτη όλα αυτά τα χρόνια με επιστολές καμπάνιες, ομιλίες, διαμαρτυρίες. Επιπλέον, σε όλα μας τα προγράμματα β΄βάθμιας εκπαίδευσης γίνεται αναφορά στη γούνα όπως επίσης και όλα έχουν γνώμονα τα δικαιώματα όλων των ζώων.
Στην επιστολή που αναφέρεστε δεν ζητήσαμε μόνο αυτά που αναφέρει η πηγή σας αλλά αναφέρουμε ότι:
Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για την ευημερία των ζώων αλλά και την υγεία των ανθρώπων.
Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την εξάπλωση των ζωονοσογόνων νόσων, ιδίως των ιογενών λοιμώξεων, έχουν αυξηθεί, καθώς τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών στον άνθρωπο προέρχονται από ζώα.
Θέλουμε μια Ελλάδα ανάμεσα στις προοδευτικές και προηγμένες χώρες και Έλληνες πολίτες προσανατολισμένους στο σεβασμό θεμελιωδών ηθικών αξιών.
Δείτε ακριβώς τι ζητήσαμε.
Έκτοτε αποστείλαμε άλλες τέσσερις επιστολές έως τώρα και μια τελευταία που ζητάμε συνάντηση με το ΥΠΑΑΤ.
Συνολική μας δράση εδώ
https://pfpo.gr/draseis-tis-pfpo-gia-gouna-epidotiseis-kap-ton-teleftaio-mina/
Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά αιτήματα μας.
1)Aιτούμαστε να ενημερωθούμε για τους ελέγχους στις γουνοπαραγωγικές φάρμες σε Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα και τα αποτελέσματα τους.
2)Aιτούμαστε να ενημερωθούμε για πιστοποιητικά που αποδεικνύουν τον κτηνιατρικό έλεγχο των ζώων στη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον προτείνουμε να παρέχετε δωρεάν έλεγχο σε ανθρώπους που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις αλλά και σε άτομα που εργάζονται σε αυτές καθώς και στις επαφές τους.
3)Κάνουμε έκκληση για την απαγόρευση αναπαραγωγής στα μινκ σε πρώτο στάδιο και σταδιακή κατάργηση του κλάδου έως το τέλος του 2021.
Στις 25/9 /2020 εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η δέσμευση πίστωσης ύψους (3.000.000,00€) τριών εκατομμυρίων ευρώ για την “κάλυψη δαπάνης χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στήριξης των παραγωγών γουνοφόρων ζώων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (EEL352/4.12.2013.”
4)Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης αυτής και επιπλέον να μην δοθούν άλλες κρατικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις σε ένα κλάδο που συντηρείται από αυτές και έχει ως θύματα εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο. Τα δε χρήματα αυτά να δοθούν όχι στην μάταιη ενίσχυση των επιχειρήσεων γούνας αλλά ως οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτές,που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αλλά και σε μελέτες και έρευνες για μια σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα σκοτώνει εκατομμύρια ζώα.
Σε όλες σχεδόν αναφέρουμε ότι:
Τα μινκ είναι συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους , αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο.
Στην τελευταία παράγραφο αναφέρετε ότι
”Προφανώς όταν οι φιλοζωικές λένε «να κλείσουν τα εκτροφεία» σε μια τέτοια συνθήκη δε γίνεται να μην καταλαβαίνουν ότι αυτό δε γίνεται παρά μόνο με τη θανάτωση όλων αυτών των ζώων που υποτίθεται ότι αγαπούν και προστατεύουν. Στην πραγματικότητα όμως, το ζήτημα που καίει την ΠΦΠΟ και κάθε τέτοια οργάνωση δεν είναι η ευημερία των μινκ, αλλά οι εναλλακτικές που θα βρει το κράτος για να αντιμετωπίσει την «κρίση του κλάδου» και φυσικά τα συμφέροντα όλων εκείνων των αφεντικών που όλο και κάτι θα έχουν να κερδίσουν από την «κατάρρευση της βιομηχανίας γούνας». Που ξέρεις; Μπορεί να το γυρίσουν στην κατασκευή λινάτσας. Που κάνει και για στολές εκστρατείας και στολές φυλακής.΄΄
Μας κατηγορείτε ότι δεν μας ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων! Να σας ενημερώσουμε ότι η ερώτηση του Κύριου Αρσένη στη Βουλή προς τον Κύριο Βορίδη στηρίχθηκε σε δική μας επιστολή προς όλα τα κόμματα όπου αναφέρεται αναλυτικά όλο το νομοθετικό πλαίσιο ευζωίας για τα ζώα αυτά, μετά από εκτεταμένη έρευνα που κάναμε να συγκεντρώσουμε τη νομοθεσία. Συνεπώς το συμπέρασμα σας οτι δεν μας ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων είναι λανθασμένο και οι δράσεις μας το επιβεβαιώνουν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Επιπλέον, σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 98/58/EC, η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων πρέπει να απαγορευτεί: “Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται, εκτός εάν αναμένεται ότι δε θα υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του ζώου, με βάση τον φαινότυπο ή τον γενότυπό του”.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα γουνοφόρα ζώα: “Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται για τη γούνα του εάν: α) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της εν λόγω σύστασης ή εάν β) το ζώο ανήκει σε είδος, που αν και πληρούνται οι προϋποθέσεις της σύστασης, δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί στην αιχμαλωσία χωρίς να υπάρχουν προβλήματα για την ευζωία του”.
Τα εκτρεφόμενα γουνοφόρα ζώα προστατεύονται επίσης από τις γενικές διατάξεις της οδηγίας 98/58/EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20 Ιουλίου 1998) η οποία αφορά την προστασία των ζώων στην κτηνοτροφία. Το παράρτημα της συγκεκριμένης οδηγίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες απαιτήσεις:
“Η ελευθερία ενός ζώου, έχοντας υπόψη το είδος του και σύμφωνα με την αποκτηθείσα πείρα και την επιστημονική γνώση, δε θα πρέπει να περιορίζεται κατά τρόπου που να προκαλεί στο ζώο αδικαιολόγητο πόνο ή τραυματισμό”.
“Σε περίπτωση που ένα ζώο είναι συνεχώς ή σε τακτική βάση δεμένο με αλυσίδα ή έγκλειστο, θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο χώρο ανάλογα με τις φυσιολογικές του και ηθολογικές ανάγκες και σύμφωνα με την αποκτηθείσα εμπειρία και την επιστημονική γνώση”.
Όπως αναφέρεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την ευζωία σε γουνοφόρα ζώα σε φάρμες, τα εκτρεφόμενα µινκ ακρωτηριάζουν τις ουρές τους που προκύπτει από µάσηµα ενώ σε πολλές περιπτώσεις µμασούν ακόμη και τα άκρα τους. Η ψυχογενής αλωπεκία, που προκύπτει από υπερβολική αυτο-περιποίηση, έχει συνδεθεί µε άγχος σε µια ποικιλία ειδών. Τα θηλυκά µινκ που δαγκώνουν την ουρά τους µετά την πρώτη σεζόν ζευγαρώματος, τείνουν να το κάνουν ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια. Τα δείγματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις γενικές διατάξεις της οδηγίας 98/58/EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Γράφετε: “αυτό δε γίνεται παρά μόνο με τη θανάτωση όλων αυτών των ζώων που υποτίθεται ότι αγαπούν και προστατεύουν.”
Διευκρινίσεις: Τα μινκ εκτρέφονται για 7-8 μήνες και στη συνέχεια θανατώνονται και γδέρνονται. Τα ενήλικα μινκ που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή σταβλίζονται σε ξεχωριστά κλουβιά μέχρι το ζευγάρωμα το οποίο συμβαίνει το Μάρτιο. Τα αρσενικά και τα μη ζευγαρωμένα θηλυκά θανατώνονται λίγο αργότερα. Τα ζευγαρωμένα θηλυκά γεννούν τον Μάιο και τα νεογνά απογαλακτίζονται στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων. Μετά τον απογαλακτισμό, τα νεογνά στην ηλικία των 11-12 εβδομάδων χωρίζονται σε ζευγάρια θηλυκών και αρσενικών (σε κάποιες περιπτώσεις ένα ενήλικο θηλυκό και ένα από τα αρσενικά νεογνά της μπορεί να σταβλίζονται στο ίδιο κλουβί).Τα περισσότερα ζώα θανατώνονται και έπειτα γδέρνονται τον Νοέμβριο και τα ζώα που προορίζονται για αναπαραγωγή σταβλίζονται ξεχωριστά ως τον επόμενο Μάρτιο.
Συνεπώς ο αριθμός των μινκ κατά την περίοδο που βρισκόμαστε είναι πολύ μικρός λόγω της διαδικασίας. Γνωρίζοντας αυτά λοιπόν η ΠΦΠΟ σε επιστολή της στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα ζήτησε να σταματήσει σε πρώτη φάση η αναπαραγωγή και να προχωρήσουμε σε σταδιακή κατάργηση του κλάδου μέχρι το 2021. Αν το δεχόντουσαν θα διαπραγματευόμασταν τις καλύτερες λύσεις για τα ζώα αν μας δινόταν η ευκαιρία.
Είμαστε κατά της θανάτωσης οποιουδήποτε ζώου για οποιοδήποτε σκοπό.
Αναφέρετε ότι:
“το ζήτημα που καίει την ΠΦΠΟ και κάθε τέτοια οργάνωση δεν είναι η ευημερία των μινκ, αλλά οι εναλλακτικές που θα βρει το κράτος για να αντιμετωπίσει την «κρίση του κλάδου» και φυσικά τα συμφέροντα όλων εκείνων των αφεντικών που όλο και κάτι θα έχουν να κερδίσουν από την «κατάρρευση της βιομηχανίας γούνας”.
Δεν είναι αρμοδιότητα αλλά ούτε και ευθύνη μας η χάραξη κυβερνητικής πολιτικής και η λήψη αποφάσεων αλλά της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που ίσως εισακουστούν με στόχο την ολική κατάργηση της γούνας και της βίας στα ζώα. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με φορείς, ομάδες και πολίτες ακτιβιστές, με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών προς την κατάργηση.
Το γεγονός ότι ζητήσαμε να παρθούν μέτρα και για αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κλάδο αν μη τι άλλο δείχνει την κατανόηση μας αλλά και την πρόθεση μας για πρόνοια του κράτους για όλους τους ανθρώπους ειδικά για την Δυτική Μακεδονία που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την απολιγνιτοποίηση αλλά και με την ανεργία.
Τέλος, όσον αφορά την Πολωνία αναφέρετε ότι :
΄΄Σε άλλο παράδειγμα, η Πολωνίδα φιλόζωη της Anima International που τσιτάραμε όταν μιλούσαμε για την Πολωνία, ελάχιστα αναφέρεται στην κακομεταχείριση των μινκ, ενώ αφιερώνει σελίδες επί σελίδων στην οικονομική κρίση της βιομηχανίας γούνας.[23]΄΄
Αξίζει να τονιστεί η προσπάθεια ακτιβιστών που έφεραν στο προσκήνιο την υπόθεση. Το πρόσφατα δημοσιευμένο υλικό, το οποίο δημοσιεύθηκε από τον κορυφαίο πολωνικό ιστότοπο ειδήσεων Onet.pl, γυρίστηκε από ακτιβιστή για δύο μήνες (χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο κα μια κρυφή κάμερα) πυροδότησε τη συζήτηση για τα μινκ. Ο Iżyńska είπε ότι δείχνει πολλές περιπτώσεις “κανιβαλισμού, επιθετικότητας, αυτο-επιθετικότητας, ανοιχτών πληγών και παράλυσης των άκρων των βιζόν”.
Στο βίντεο, ο ακτιβιστής μιλάει επίσης για ένα “νοσοκομείο” στη φάρμα, όπου τοποθετήθηκαν τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα, αλλά δεν λάμβαναν βοήθεια, εκτός από μια περιστασιακή έγχυση αντισηπτικής σκόνης πάνω στις πληγές τους. Ωστόσο, οι παραγωγοί γούνας είναι εξοργισμένοι και κατηγορούν τους ακτιβιστές και την κυβέρνηση PiS ότι συνωμοτούν να σκοτώσουν μια ολόκληρη βιομηχανία από την οποία εξαρτώνται χιλιάδες βιοποριστικά.
Συνεπώς την επόμενη φορά που θα αναφέρετε την ομοσπονδία μας και βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα σας, προτείνουμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας και τις δράσεις μας.