Ανησυχία για τα πλάνα διαχείρισης των αδέσποτων του Δ. Αθηνών.

Share with your friends


Submit

Επιστολή στον Δήμαρχο, κ. Γ. Καμίνη, στον επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γ. Σακελλαρίδη, και στον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Αποστολόπουλο απέστειλαν οι Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού εκφράζοντας την ανησυχία τους για την τύχη των αδέσποτων του Δ. Αθηναίων και των όσων ακούγονται για τα σχέδια και πλάνα διαχείρισής τους.

          

 

  21-10-14

Θέμα: Αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων και ΔΙΚΕΠΑΖ

 

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα. Μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη παρά μόνο σε εθελοντική βάση, αλλά και με πολλά προβλήματα στο καταφύγιο στα Μέγαρα, ελπίζαμε  ότι θα αποκατασταθεί κάποια στιγμή η ομαλότητα του προγράμματος. Αντίθετα προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η δημοτική αρχή μέσου του νέου αντιδημάρχου της κ. Γ. Αποστολόπουλου εξετάζει την πιθανότητα  να αναθέσει το πρόγραμμα στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό.

Ενώ υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης του κέντρου, όπως τονίζει ο πρόεδρος του κ. Γουρδομιχάλης, αλλά και ενώ κατά γενική ομολογία το ΔΙΚΕΠΑΖ αδυνατεί να εκπληρώσει σωστά τις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνεργαζόμενους Δήμους, η Δημοτική Αρχή της Αθήνας έκρινε ότι το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί την λύση στα προβλήματα που ο Δήμος Αθηναίων απέτυχε να λύσει.

Άραγε πόσο ενήμεροι είναι οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Αθηναίων για τα προβλήματα στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων από το ΔΙΚΕΠΑΖ;

Γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι:

 • Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες υπήρχε στο ΔΙΚΕΠΑΖ πολλαπλάσιος αριθμός ζώων από αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσει , με τα ζώα να ζουν συνωστισμένα σε κλουβιά (προορισμένα για την διαβίωση ενός μόνο ζώου) ανά ομάδες μεγαλύτερες των 5 ζώων. Κάτι απόλυτα αναμενόμενο, εφ’ όσον το ΔΙΚΕΠΑΖ εξυπηρετεί πλέον υπερ-πολλαπλάσιους δήμους απ’ όταν  άρχισε την λειτουργία του  με τις ίδιες εγκαταστάσεις. Ακόμα και χώροι προαυλισμού μετατράπηκαν σε κλουβιά για την φιλοξενία ζώων.
  Τις τελευταίες εβδομάδες, επιχειρήθηκε ένα άδειασμα των κλουβιών, πετώντας στον δρόμο ζώα που δεν είχαν καν τελειώσει την θεραπεία τους, αλλά και εκβιάζοντας φιλοζωικά σωματεία να υιοθετήσουν ζώα για να συνεχίσουν την θεραπεία τους  αλλιώς θα τους γίνονταν ‘’ ευθανασία’’.
 • Η  διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ αρνείται  πλέον να κάνει θεραπεία λεϊσμανίωσης κατά παράβαση του αρθρ. 17α, παρ.2 του Ν4235/14 -όπου ορίζεται  η υποχρεωτική θεραπεία σε αδέσποτα ζώα που δεν έχουν μη αναστρέψιμες βλάβες  από τους Δήμους- και οδηγεί τα ζώα στην ευθανασία αν δεν τα αναλάβει κάποιος φιλόζωος ή φιλοζωικό σωματείο. Ούτως ή άλλως οι  θεραπείες λεϊσμανίωσης γίνονταν μετά από επιμονή των φιλόζωων και με δική τους επιβάρυνση όσον αφορά στα φάρμακα.
 • Δεν γίνονται πλήρεις εργαστηριακές εξετάσεις στα ζώα και αυτές που γίνονται, στέλνονται σε εξωτερικά εργαστήρια με άσχημες καθυστερήσεις λήψης  αποτελεσμάτων  για την ζωή των ζώων.  
 • Δεν επιτελούνται  σημαντικές κτηνιατρικές πράξεις, όπως πχ οι ορθοπεδικές επεμβάσεις, αλλά και καμία κτηνιατρική πράξη που αφορά στις γάτες.
 • Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα μέλη φιλοζωικών σωματείων συνεργαζόμενων με το ΔΙΚΕΠΑΖ Δήμων, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και των πρωτόκολλων συνεργασίας που έχουν υπογραφεί, επειδή τα μέλη αυτά κατήγγειλαν  πριν περίπου τρία χρόνια τις απαράδεκτες συνθήκες περίθαλψης και διαβίωσης των ζώων  στο συγκεκριμένο κέντρο.
 • Οι περισυλλογές και επανατοποθετήσεις  γίνονται μόνο συγκεκριμένη ημέρα για κάθε Δήμο, ενώ στον Δήμο της Αθήνας υπάρχει ανάγκη για καθημερινή περισυλλογή λόγω των πολλών περιστατικών.
 • Λόγω των ανεπαρκών μέτρων αποφυγής της διαφυγής των ζώων από τον χώρο του ΔΙΚΕΠΑΖ, πολλά ζώα έχουν δραπετεύσει και χαθεί στο βουνό.
 • Λόγω των ανεπαρκών μέτρων πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης ιογενών λοιμώξεων, έχουν επανειλημμένα σημειωθεί  θάνατοι ζώων  και το ΔΙΚΕΠΑΖ παράμενε για εβδομάδες κλειστό. Πολλά άρρωστα ζώα βρέθηκαν  στην κυριολεξία  στον δρόμο, όπου κατέληξαν. Για τον παραπάνω λόγο είναι εντελώς ακατάλληλο για την φιλοξενία κουταβιών.
 • Η διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ μετέρχεται κατά τεκμήριον αδιαφανών σχεδιασμών, καθώς διαπιστώσαμε ότι  προσπάθεια δημιουργίας διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων,  κατέληξε επιλεκτική σε μέλη της επιτροπής και η κοινο-ποιητέα  επιστολή δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των παραληπτών τους.
 • Το ΔΙΚΕΠΑΖ ‘’πάει διακοπές’’ Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι, αργίες, με αποτέλεσμα τραυματισμένα ζώα και ζώα που χρειάζονται περίθαλψη να μένουν αβοήθητα και έγκυες σκύλες να γεννούν.
 • Το ΔΙΚΕΠΑΖ βρίσκεται δίπλα σε σκοπευτήριο με τους κρότους να σταματούν μόνο σε ώρες του επισκεπτηρίου του ΔΙΚΕΠΑΖ.
 • Το ΔΙΚΕΠΑΖ βρίσκεται κοντά σε χώρο διαχείρισης απορριμμάτων και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της λεϊσμανίωσης στους φιλοξενούμενους σκύλους.
Λόγω όλων των παραπάνω αιτιάσεων, θεωρούμε ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι παντελώς ακατάλληλο για τα ζώα του Δήμου της Αθήνας. Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Αποστολόπουλος είχε άγνοια όλων αυτών των προβλημάτων, ελπίζουμε ότι τώρα που τα γνωρίζει δεν θα κωφεύσει στις φωνές αντίδρασης των φιλόζωων. Αρκετά ατυχή πειράματα έγιναν εις βάρος των ζώων. Πολιτική βούληση χρειάζεται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Ύποπτες κωλυσιεργίες, συνεχείς αναβολές ολοκλήρωσης  διαγωνισμών και απαισιόδοξες μελέτες για οποιαδήποτε άλλη λύση που ξεφυτρώνουν ξαφνικά, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δρομολογούνται καταστάσεις εις βάρος των ζώων. Ελπίζουμε η δημοτική αρχή της Αθήνας να μας διαψεύσει, αρχής γενομένης με την ολοκλήρωση του αυριανού διαγωνισμού για την κτηνιατρική περίθαλψη των ζώων.
Σε περίπτωση όμως  που η Δημοτική Αρχή  προβεί σε ενέργειες αντίθετες με το συμφέρον των ζώων, θα κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία.
 
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Ομοσπονδία  Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού