Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
Δριμύ κατηγορώ κατά των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), αλλά και των πολιτικών επιλογών του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη εξαπολύουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τρεις φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας με αφορμή την επιχειρούμενη αναμόρφωση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.
Στην επιστολή τους οι δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς υπογραμμίζουν ότι, αν και το υπάρχον σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι και φτωχό και ανεπαρκές για να δώσει λύση στο θέμα των πολυάριθμων αδέσποτων ζώων -αντιθέτως δυσκολεύει τη διαχείρισή τους-, αποτελεί τη μόνη προστασία που έχουν τα ζώα.
«Επιτεύχθηκε με πολύ μεγάλο αγώνα των φιλοζωικών οργανώσεων, με απέναντί τους τις ίδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τα ίδια οικονομικά συμφέροντα, που σήμερα προωθούν την τροποποίησή του. Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ δείχνουν να κινούνται πάντα στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης επαγγελματικών κλάδων: των κτηνιάτρων, των εκτροφέων, των εμπόρων και όσων εμπλέκονται επαγγελματικά και οικονομικά με τη διαχείριση των αδέσποτων. Οι φιλοζωικοί φορείς υπηρετούν μόνο την προστασία των ζώων», αναφέρουν.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και στο ζήτημα της εξαναγκαστικής απουσίας τους από τις διαδικασίες αναμόρφωσης του νόμου υπό την ευθύνη του κ. Τσιρώνη, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε προχθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (βλ. «Πόλεμος» με τις αλλαγές στον νόμο για τα ζώα συντροφιάς – 2/1/2018).
«Κύριε πρωθυπουργέ, επί χρόνια, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ παραπληροφορούν εσκεμμένα και συνειδητά τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, παρασύροντάς τες σε λανθασμένες και αναποτελεσματικές πρακτικές και μοντέλα διαχείρισης, μακριά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα», αναφέρουν η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού.
«Λυπούμαστε που ο αναπληρωτής υπουργός, στη βιασύνη του να παρουσιάσει έργο, δεν εξέτασε το θέμα της προστασίας των ζώων -ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας- με τη σοβαρότητα που περιμένουμε από την Πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, επέδειξε αμέτρητη προχειρότητα και συντάχτηκε με τις απόψεις των πιο οπισθοδρομικών υπηρεσιακών παραγόντων ενός βαθιά προβληματικού υπουργείου, η πολιτική του οποίου κρατά την κοινωνία όμηρο των τριτοκοσμικών επιλογών τους», αναφέρουν.
Τονίζουν ότι η βεβιασμένη αναμόρφωση προβληματικού νόμου, χωρίς να έχει προηγηθεί καταγραφή και ανάλυση των προβλημάτων, «θα δημιουργήσει απόλυτη σύγχυση, με μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την κατακρεούργηση της ίδιας της προστασίας των ζώων, με πλήρη πολιτική ευθύνη του υπουργού και της κυβέρνησης».
Οι φιλοζωικοί φορείς ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να σταματήσει η διαδικασία τροποποίησης του νόμου, δεσμευόμενοι να του παρουσιάσουν εντός των επόμενων μηνών μια σύγχρονη νομοθετική πρόταση για να τεθεί στην κρίση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπουργείων.
Συνάντηση για το ζήτημα, το συντομότερο δυνατό, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου έχει ζητήσει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, δίχως το αίτημά της να έχει βρει, μέχρι στιγμής, απόκριση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βαγγέλης Αποστόλου, σε δήλωσή του στη χθεσινή «Εφ.Συν.», ανέφερε με νόημα ότι τον τελικό λόγο για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας θα τον έχει ο ίδιος.