Συντάκτης: Παπαντωνίου Κώστας
Μήνυση για τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου – Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις, σχεδόν κάθε χρόνο πεθαίνει ένα δελφίνι στο πάρκο, καθώς από το 2010 που λειτουργεί το δελφινάριο έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά έξι.
Την ώρα που στη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη τα τσίρκα και τα δελφινάρια (τσίρκα δελφινιών) κλείνουν βάσει των νέων νομοθετικών διατάξεων, στην Ελλάδα εισάγονται ζώα και κήτη από τα τσίρκα, θαλάσσια και μη, που κλείνουν στο εξωτερικό. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για το οποίο υπήρξε εις βάρος του νέα μήνυση, αυτή τη φορά από τον γερμανικό οργανισμό προστασίας των ζώων ProWal, που καταγγέλλει έπειτα από επίσκεψη στον χώρο ότι τα δελφίνια, συμπεριλαμβανομένου και ενός τραυματισμένου, υποβάλλονται στη βασανιστική διαδικασία των παραστάσεων.
“Τρώνε μόνο αφού κάνουν τα κόλπα”
Τα στοιχεία δείχνουν ότι «το πρόγραμμα επιμόρφωσης με δελφίνια” δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια σιχαμένη και απεχθής παράσταση» παραθέτει ο Αντρέας Μόρλοκ, διευθύνων σύμβουλος του ProWal που έκανε την αυτοψία. «Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. Όσο πιο θεαματικές είναι οι τούμπες και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας, σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών» σημειώνει ο Αντ. Μόρλοκ.
Από τον γερμανικό οργανισμό γίνεται επίσης αναφορά στις εγκαταστάσεις κράτησης των δελφινιών και ότι εξαιτίας αυτών η υγεία των δελφινιών μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο: «Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέι μπογιάς, σκουριασμένα εργαλεία, καλώδια και σύρματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ακόμα κι ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στην πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα έγκλειστα δελφίνια» συμπληρώνει ο Μόρλοκ, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πισίνα στερείται σκιερών σκεπάστρων, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη προστασίας των δελφινιών από τον ήλιο.
Τονίζεται επιπλέον ότι δεν υπάρχουν παιχνίδια για τα δελφίνια και, το κυριότερο, ότι οι χώροι που διατίθενται στα θαλάσσια θηλαστικά, ακόμη και η μεγαλύτερη πισίνα του Αττικού Πάρκου, είναι εντελώς ακατάλληλοι σε χωρητικότητα, καθώς τα δελφίνια κολυμπούν μέχρι και 100 χιλιόμετρα την ημέρα. Ο Αντρέας Μόρλοκ προσθέτει ακόμη ότι οι ιθύνοντες του πάρκου εφαρμόζουν την τακτική της στέρησης τροφής ώστε τα δελφίνια να κάνουν «κόλπα», γνωστή μέθοδος σε όλα τα δελφινάρια.
Η απάντηση του ιδρυτή του πάρκου
Για τα ζητήματα που θίγει ο ProWal μιλά στην «Αυγή» ο Γάλλος ιδρυτής του πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ. Αφού πρώτα χαρακτηρίζει ειρωνικά «ειδικό» τον Αντρέα Μόρλοκ, απαντά ότι πρώτον στα δελφίνια «παρέχεται ηλιοπροστασία σε δύο περιοχές των πισινών που είναι καλυμμένες με ειδικές τέντες», δεύτερον ότι τους «διατίθεται καθημερινώς μια ποικιλία παιχνιδιών για μερικές ώρες της μέρας», τρίτον ότι τους «προσφέρεται εξαιρετικά άφθονη και υγιεινή διατροφή υπό την επίβλεψη ειδικού προσωπικού και μόνιμου κτηνιάτρου», τέταρτον διευκρινίζει ότι «το νερό της πισίνας είναι θαλασσινό, φιλτράρεται με βιολογικά φίλτρα και ένα σύστημα όζον και πρωτεϊνών» και προσθέτει ότι τα αφημένα εργαλεία στον χώρο ήταν λόγω των επισκευών που γίνονταν και έτυχε να συμβαίνουν την ημέρα της επίσκεψης του Ανδρέα Μόρλοκ. Ακόμη, σε ό,τι αφορά το «τραυματισμένο» δελφίνι, ο Ζ. Ζ. Λεσουέρ τονίζει ότι «πρόκειται για ένα τραύμα στο πτερύγιο που έχει φροντιστεί και αντιμετωπιστεί εδώ και δεκαπέντε έτη και το οποίο έχει επουλωθεί».
Πόρισμα καταπέλτης του Σώματος Επιθεώρησης
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο γίνονται αρνητικές διαπιστώσεις και αναφορές. Πολύ πρόσφατα, στις 3 Νοεμβρίου του 2017, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος εξέδωσε πόρισμα στο οποίο διαπιστώνονται η παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και ότι το πάρκο λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια. Το πόρισμα εστάλη και στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Η εταιρεία και τότε είχε απαντήσει ότι επρόκειτο για επιμορφωτικά προγράμματα και είχε αθωωθεί δικαστικά δύο φορές για το ίδιο ζήτημα. Ωστόσο, στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι ισχυρισμοί της ελεγχόμενης εταιρείας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί και ειδικότερα για τη διπλή δικαστική της δικαίωση υπογραμμίζεται ότι «δεν αναιρεί την παράβαση η οποία αφορά μεταγενέστερες πράξεις. Συγκεκριμένα, οι επικαλούμενες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών αφορούσαν εκδίκαση πράξεων ή γεγονότων που συνέβησαν κατά τα έτη 2013 και 2015 και όχι τη διεξαγωγή της παράστασης με δελφίνια που διαπιστώθηκε ότι έλαβε χώρα στις 3.1.2016 κατά τη διάρκεια του παρόντος ελέγχου».
Από τα 13 έχουν μείνει ζωντανά τα 7
Ενώ όμως υπήρχαν καταγγελίες πριν από το 2016, ενώ υπήρχε απαγόρευση στο πάρκο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκτροφής να έχει στην κατοχή του μεγάλα δελφίνια και ενώ το πάρκο δεν είχε άδεια, εν τέλει μεταφέρθηκαν 6 δελφίνια από το Πάρκο Αστερίξ της Γαλλίας και από ένα φινλανδικό δελφινάριο που τώρα είναι κλειστό. Θεωρητικά, μαζί με αυτά τα δελφίνια, το πάρκο θα έπρεπε να έχει συνολικά 13, έχει όμως μόλις 7, καθώς από το 2010 όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το δελφινάριο, έχουν πεθάνει 6.
Όπως μας λέει η η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, συχνότερη αιτία θανάτου για τα δελφίνια που βρίσκονται στα πάρκα είναι η κατάθλιψη, που αποδίδεται στο καθεστώς εγκλεισμού. Δεν είναι τυχαίο, υπογραμμίζει η Ν. Μπομπολάκη, ότι ο εκπαιδευτής του δελφινιού που είχε πρωταγωνιστήσει στη γνωστή ταινία «Flipper», διεξάγει καμπάνια ενάντια στην αιχμαλωσία των δελφινιών, έχοντας πρώτα δει το δελφίνι της ταινίας να πεθαίνει στα χέρια του.
“Δεν έδωσε την άδεια η Δεξιά, την έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ”
Η Ν. Μπομπολάκη δηλώνει δυσαρεστημένη από την κυβέρνηση, καθώς, όπως τονίζει, «μολονότι υπήρχαν αντίθετα πορίσματα, όπως ήταν και η τελευταία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης έδωσε τελικά άδεια στο Αττικό Πάρκο, δίνοντας έτσι μια άδεια που δεν έδωσε ούτε η Δεξιά». Σημειώνεται ότι η ΠΦΠΟ έχει υποβάλει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και ευελπιστεί ότι μέσα στο 2018 η υπόθεση θα εκδικαστεί και η άδεια θα ανακληθεί.
Αντίστοιχη κριτική ασκεί στους αρμόδιους υπουργούς μιλώντας στην «Αυγή» και η Όλγα Κίκου από τους Οικολόγους Πράσινους. Όπως λέει, οι νόμοι είναι σαφείς, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρα θεσπίζοντας τη διάταξη 4039/2012 αρ.12 που θεωρεί παράνομες τις παραστάσεις ζώων, όμως στην πράξη η κυβέρνηση ακολουθεί την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θέτει επιπλέον ως ζήτημα τη συχνή επίσκεψη σχολείων στον χώρο, παρά την αντίθετη παραίνεση του υπουργείου Παιδείας που τον Ιανουάριο του 2016 χαρακτήριζε «μη διδακτικές τις εκδρομές μαθητών σε χώρους αιχμαλωσίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ζώων». Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Παιδείας, μας ειπώθηκε πάντως ότι η θέση του εξακολουθεί να ισχύει, ωστόσο δεν υπήρχε εικόνα κατά πόσο εισακούεται από τα σχολεία η παραίνεση αυτή.
Η Ν. Μπομπολάκη τονίζει ότι αυτό που θέλουν οι φιλοζωικοί φορείς είναι να απαγορευτεί η είσοδος κητωδών, να τηρηθεί ο Ν. 4039/2012 και να κλείσουν οι φυλακές τους. Όπως λέει, για την άγρια φύση μπορούμε να μάθουμε μέσα από τα ταξίδια μας εντός και εκτός Ελλάδας, από ντοκιμαντέρ και μελέτες. Όχι φυλακίζοντάς τη.
Πάνος Σκουρελιάκος: Θα ελέγχουμε κάθε παράβαση
Για το θέμα τοποθετήθηκε στην «Αυγή» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρουλιάκος, ένας από τους βουλευτές που είχαν υπογράψει σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή. «Αυτού του είδους τα θεματικά πάρκα είναι χρήσιμα για ψυχαγωγία, αλλά και για λόγους εκπαιδευτικούς. Σε καμία περίπτωση όμως αυτές οι δύο δράσεις δεν θα πρέπει να γίνονται εις βάρος των ζώων που φιλοξενούνται εκεί εις βάρος της φύσης και του περιβάλλοντος ή ακόμη και εις βάρος των εργαζομένων. Θα είμαστε ευαίσθητοι και θα ελέγχουμε κάθε είδους παράβαση και υπέρβαση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των ζώων που διαβιούν σε αυτού του είδους τα πάρκα» υπογράμμισε ο βουλευτής.
Πηγή: Η Αυγή