Αίτημα στον Π.Κ.Σ. για μη είσπραξη τέλους καταχώρησης microchip στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Share with your friends


Submit

24/10/2014

Θέμα:Αίτημα για μη είσπραξη τέλους καταχώρησης ηλεκτρονικής σήμανσης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του Άρθρου 4 παρ. 3α του Ν.4039/2012. 

Αξιότιμοι κ.κ.

  1. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, αρκετά φιλοζωικά σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας μας ασκούν πιέσεις προς τις Δημοτικές Αρχές των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται ώστε να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 4 παρ. 3α, του Ν.4039/2012 σύμφωνα με τον οποίο:

«Στην περίπτωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., οι διαβιούντες με το επίδομα της Πρόνοιας), οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς επιβαρύνονται με το κόστος μόνο του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες προσφέρονται αζημίως όταν η σήμανση του ζώου πραγματοποιείται στα κτηνιατρεία ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, των Δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας».

  1. Η συγκεκριμένη δράση θα επιτρέψει στους οικονομικά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας με ένα πολύ μικρό για τους ίδιους κόστος. Επιπλέον θα συμβάλει στον περιορισμό του ευρύτερου προβλήματος της εγκατάλειψης των ιδιόκτητων ζώων.

  1. Σχετικά θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να συμβάλετε στην περαιτέρω ενίσχυση της συγκεκριμένης δράσης, καταργώντας την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου ηλεκτρονικής σήμανσης προς τον ΠΚΣ από τους ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι ανήκουν στις συγκεκριμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Παρότι, σε απόλυτες τιμές, το ύψος του παραβόλου είναι μικρό, η κατάργηση καταβολής του για τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα είχε τόσο ουσιαστική/οικονομική όσο και συμβολική σημασία.

  1. Θα ήταν επίσης πολύ σημαντικό εάν αυτή η κατάργηση επεκτεινόταν και στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς τα οποία είναι υποχρεωμένοι να «τσιπάρουν» οι Δήμοι. Με δεδομένο τις εκατοντάδες αδέσποτων ζώων σε κάθε περιοχή, το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι είναι εξαιρετικά υψηλό και θα μπορούσε να διατεθεί σε άλλες κτηνιατρικές δράσεις (στειρώσεις, εμβολιασμοί κτλ) για την ανακούφιση των αδέσποτων ζώων.

    Προσβλέποντας στη θετική σας απάντηση,

 Με εκτίμηση,

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων