Στα πλαίσια των ενεργειών μας γύρω από το REFIT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Μαΐου, σχετικά με τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία, στο οποίο η Ομοσπονδία μας έλαβε μέρος ως μέλος του Ευρωπαϊκού οργανισμού ENDCAP, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να συμβάλετε στις προσπάθειές μας για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των άγριων ζώων σε αιχμαλωσία. Ζητάμε από εσάς, ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εκδώσετε Γραπτή Κοινοβουλευτική Ερώτηση ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-
1. Να παράσχει πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων με σκοπό την αύξηση των γνώσεων των αρμόδιων αρχών των Κρατών Μελών, για την βελτίωση της εφαρμογής του νόμου περί ζωολογικών κήπων
2. Να εξασφαλίσει τη μετάφραση του Εγγράφου Ορθής Πρακτικής της Οδηγίας για τους Ζωολογικούς Κήπους της ΕΕ, σε τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες, προκειμένου να βελτιωθεί η ερμηνεία και εφαρμογή της Οδηγίας.
Προς ενημέρωσή σας σχετικά με το θέμα σας παραθέτουμε τις παρακάτω πληροφορίες.
Η Οδηγία 1999/22 για τους Ζωολογικούς Κήπους της ΕΕ (The EU Zoos Directive 1999/22)
- Η νομοθεσία της ΕΕ θεωρήθηκε απαραίτητη μετά την έκθεση του 1988 από το Zoo Check Charitable Trust (γνωστό σήμερα ως Born Free Foundation), εκθέτοντας «φτωχούς ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη».
- Η Οδηγία της ΕΕ επικυρώθηκε το 1999, εφαρμόστηκε το 2002 και εφαρμόστηκε πλήρως, απαιτώντας άδειες από όλους τους «ζωολογικούς κήπους», τον Απρίλιο του 2005.
- Σε αντίθεση με άλλες Οδηγίες, δεν υπάρχει διαδικασία αναφοράς/παρακολούθησης και η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει όταν οι απαιτήσεις της Οδηγίας ενσωματώνονται στην εθνική νομοθεσία.
- Μέχρι το 2015, δεν υπήρχαν καθοδήγηση ή κώδικας ορθής πρακτικής για ζωολογικούς κήπους, το οποίο παρεμπόδισε την ακριβή ερμηνεία και την αποτελεσματική εφαρμογή.
Η Έρευνα για τους Ζωολογικούς Κήπους της ΕΕ (The EU Zoo Inquiry)
- Αυτή παραμένει η πιο εκτεταμένη αξιολόγηση της εφαρμογής και της επιβολής της Οδηγίας 1999/22 της ΕΕ για τους Ζωολογικούς Κήπους, η οποία αξιολόγησε τους κανονισμούς λειτουργίας των ζωολογικών κήπων σε 21 χώρες της ΕΕ και αξιολόγησε συνολικά 200 ζωολογικούς κήπους.
- Τα ευρήματα αποκάλυψαν υποτυπώδεις συνθήκες για τα ζώα στην πλειονότητα των ζωολογικών κήπων, μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας (ιδίως στη διατήρηση ειδών και στη δημόσια εκπαίδευση) σε ολόκληρη την ΕΕ, ανακρίβειες στη νόμιμη μεταφορά σε ορισμένα Κράτη Μέλη και περιορισμοί στην ικανότητα των αρμόδιων αρχών για αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή του νόμου.
- Στα αποτελέσματα της Έρευνας της ΕΕ για τους Ζωολογικούς κήπους συμπεριελήφθησαν: η Επιτροπή διέθεσε χρηματοδότηση για την εκπόνηση ενός εγγράφου κώδικα πρακτικής/καθοδήγησης και για την κατάρτιση κτηνιάτρων επαγγελματιών στον τομέα της αξιολόγησης της ευζωίας των ζώων. πολλά Κράτη Μέλη τροποποίησαν τη νομοθεσία τους περί ζωολογικών κήπων· και η EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) καθιέρωσε μια διαδικασία ελέγχου για τους ζωολογικούς κήπους μέλη της για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τα ελάχιστα πρότυπα.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το Έγγραφο Ορθής Πρακτικής της Οδηγίας για τους ζωολογικούς Κήπους της ΕΕ (EU Zoos Directive Good Practices Document), το οποίο περιελάμβανε την εμπλοκή πολλών φορέων, τον Δεκέμβριο του 2015.
Αποτελέσματα και υπόλοιπα θέματα
- Περαιτέρω έρευνες κατέδειξαν ότι οι αρμόδιες αρχές των Κρατών Μελών στερούνται των γνώσεων σχετικά με τις απαιτήσεις της στέγασης και διατήρησης άγριων ζώων σε αιχμαλωσία. την ικανότητα εντοπισμού και αξιολόγησης της ευζωίας των ζώων και την καθοδήγηση σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία και επιθεώρηση. Αυτές είναι ζωτικές γνώσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή της Οδηγίας της ΕΕ για τους Ζωολογικούς Κήπους.
- Το Έγγραφο Ορθής Πρακτικής της Οδηγίας της ΕΕ για τους Ζωολογικούς Κήπους παραμένει μόνο στην αγγλική γλώσσα και η πλειοψηφία των κυβερνήσεων των Κρατών Μελών δεν γνωρίζει ότι υπάρχει το Έγγραφο. Ένα τέτοιο έγγραφο είναι ευπρόσδεκτο από πολλά Κράτη Μέλη, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία κ.λπ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει τους πόρους για τη χρηματοδότηση των μεταφράσεων.
- Η προγραμματισμένη Πλατφόρμα Ευζωίας των Ζώων της ΕΕ (EU Animal Welfare Platform), η οποία είναι πιθανό να στηρίξει τις προσπάθειες βελτίωσης της ευζωίας των ζώων σε όλη την ΕΕ, θα μπορούσε να περιλαμβάνει «άγρια ζώα σε αιχμαλωσία» στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να διευκολυνθούν οι απαιτούμενες βελτιώσεις των γνώσεων των αρμόδιων αρχών και συνεπώς, να βελτιωθούν η επιβολή και τα πρότυπα όσον αφορά την ευζωία των ζώων.
Αν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε και εσείς για την βελτίωση και εφαρμογή απο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/22 για τους ζωολογικούς κήπους, επικοινωνείστε με το info@pfpo.gr για να σας αποστείλουμε κάρτα