Παράνομη ήταν η έκθεση πουλιών συντροφιάς καθώς και πτηνών της άγριας ζωής, όπως γεράκια, που διεξήχθη στις 26,27,28 Οκτωβρίου στα Χανιά στην Πύλη Σαμπιονάρα, αφού οι διοργανωτές έμποροι -εκτροφείς δεν είχαν την άδεια που προβλέπει ο νόμος 4039/12 στο άρθρο 7, η οποία εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή της κτηνιατρικής ή του Δήμου.
Το προβλεπόμενο πρόστιμο ανέρχεται στα 15.000 ευρώ.
Λόγω της αργίας του τριημέρου δεν κατέστη δυνατόν οι αρμόδιες δημοτικές αρχές να συνεδριάσουν για το σφράγισμα της έκθεσης και δυστυχώς αυτή παρέμεινε ανοικτή και τις 3 ημέρες.
Ο Σύλλογός μας προέβη στην ενημέρωση όλων των αρμοδίων Αρχών, ήτοι, της Αστυνομίας , όπου κατέθεσε και την σχετική μήνυση-καταγγελία, της Δασική Υπηρεσίας και του Δήμου.
Στην έκθεση εκτίθεντο και 3 γεράκια, για τα οποία η Διεθνής Σύμβασης Citeς προβλέπει ειδική άδεια για την συμμετοχή τους σε εκθέσεις, την οποία βεβαίως οι εκτροφείς δεν είχαν.
Επίσης κατά την νομική μας άποψη υπάρχει και παραβίαση του άρθρου 12, παρ. 2 του 4039/12 , τα δε πρόστιμα για την περίπτωση αυτή ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για κάθε ζώο -πτηνό που συμμετείχε στο πρόγραμμά τους.
Αποτροπιασμό προκάλεσε σε πολλούς επισκέπτες , οι οποίοι με διάφορους τρόπους διαμαρτυρήθηκαν στον σύλλογό μας το γεγονός οτι οι “φιλόζωοι” διοργανωτές ειχαν καρφωμένα τα πόδια των γερακιών με σιδερένια μέγγενη , ώστε τα πτηνά να στέκονται για ατελείωτες ώρες όρθια , χωρίς να μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία κίνηση, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.
Προσπαθούσαν συνεχώς ανοίγοντας τα φτερά τους να ελευθερωθούν και να πετάξουν, αλλά οι εκτροφείς τα είχαν καταδικάσει για 3 ημέρες στο μαρτύριο αυτό.
Για τον λόγο αυτό ο σύλλογός μας έκανε επίσης μήνυση για παραβίαση των νόμων 4039/12, 2017/92- επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των ζώων- και του νόμου 1197/81 περί βασανισμού, κακοποίησης , πρόκλησης αγωνίας,πόνου, στρες, πράξεις για τις οποίες θα κάνουμε το παν για να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Κατά την δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης ο Σύλλογός μας Η Προστασία των Ζώων μοίρασε υλικό στους προσερχόμενους.
Κατόπιν ενεργειών μας την δεύτερη ημέρα ενημερώθηκε η αρμόδια Δασική Υπηρεσία , η οποία και διέταξε την αποκαθήλωση των ζώων.
Για τα 3 γεράκια ο ανωτέρω νόμος στο άρθρο 7, παρ.2 επιβάλει πρόστιμο 1000 ευρώ ανά ζώο, ήτοι 3000 ευρώ σύνολο για την πρόκληση φόβου ή πόνου.
Πλήθος κόσμου περνούσε μπροστά από τα δυστυχή πτηνά προκαλώντας τους τεράστιο στρες, αγωνία και φόβο .
Όσο για τους λόγους που το φιλοζωικό κίνημα είναι κατά των πουλιών στα κλουβιά θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
Η εικόνα ενός αιχμάλωτου πουλιού μας προξενεί ιδιαίτερο οίκτο εφ’ όσον δεν αυτό δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το πιο πολύτιμο δώρο που του χάρισε η φύση. Τα πουλιά – σύμβολα της ελευθερίας – από μια εναέρια έκταση 100.000 κυβικών αέρα όπου μπορούν να πετάξουν, καταλήγουν να περιορίζονται σε ένα κλουβί 100.000 φορές μικρότερο από αυτή. Στη φυσική τους κατάσταση δεν είναι ποτέ μόνα τους και, όταν αποχωρίζονται από το σμήνος τους, καλούν σπαραχτικά τους συντρόφους τους. Ο άνθρωπος τα αιχμαλωτίζει γι’ αυτό ακριβώς το σπαραχτικό «τραγούδι». Τα περισσότερα είδη πουλιών ζευγαρώνουν με το ταίρι τους δια βίου.
Η ανάγκη της ελευθερίας είναι πρόδηλη σε όλα τα είδη. Ένα ζώο θα έκανε ό,τι μπορούσε για να υπερασπιστεί την ελευθερία του και το ότι υποφέρει από την έλλειψη ελευθερίας μπορούμε να το συμπεράνουμε από την αφύσικη συμπεριφορά που αυτό εκδηλώνει μέσα στο κλουβί (στερεοτυπική συμπεριφορά κ.λπ).
Τα πουλιά στα κλουβιά:
· ΔΕΝ βιώνουν σε κατάλληλο φυσικό περιβάλλον ή στο φυσικό τους χώρο,
· ΔΕΝ αναπαράγονται σύμφωνα με τους φυσικούς τους νόμους,
· ΔΕΝ έχουν τη στοιχειώδη ελευθερία κίνησης και έκφρασης υγιούς συμπεριφοράς,
· ΔΕΝ ζουν σύμφωνα με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος τους.
Το να εκτρέφουμε και να αναπαράγουμε σε αιχμαλωσία ζώα για κάποιο σκοπό δεν αλλάζει την βιολογική τους ικανότητα να αισθάνονται πόνο και φόβο και το βασικό τους δικαίωμα στη ζωή. Τα πουλιά στα κλουβιά δεν μπορούν να δράσουν ούτε βάσει των πιο θεμελιωδών ενστίκτων τους, γεγονός το οποίο τα κάνει να υποφέρουν τρομερά. Το να γεννηθείς και να περάσεις όλη σου τη ζωή σε ένα χώρο τρομερά μικρό δεν σε κάνει να το συνηθίσεις. Ακόμη και πουλιά, τα οποία είναι φυλακισμένα από τη γέννησή τους, αισθάνονται την ανάγκη να απλώσουν τα φτερά τους και να πετάξουν.
O Μάνος Χατζιδάκις παλαιότερα είχε πει: «Η σημασία των πουλιών υπάρχει μόνο όταν πετούν για να θυμίζουν τον ξεχασμένο μας προορισμό».
Νατάσα Μπομπολάκη
Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.)”