Ενώ η άγρια ζωή και η βιοποικιλότητα απειλούνται όλο και περισσότερο από την απώλεια φυσικού περιβάλλοντος, η αυξανόμενη δημοτικότητα του τουρισμού άγριας ζωής έχει φέρει ένα νέο πρόβλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκετε Instagrammers που ποζάρουν δίπλα σε τίγρεις, ελέφαντες, δελφίνια, αρκούδες και πιθήκους τα οποία είναι συχνά αλυσοδεμένα, ναρκωμένα ή ακόμη και ακρωτηριασμένα σε αντάλλαγμα για μια φωτογραφία. Το κονσερβοποιημένο κυνήγι ‘Canned hunting’ προσελκύει 1.000 τουρίστες το χρόνο στα ζωολογικά πάρκα της Νότιας Αφρικής. Αγροκτήματα εκτρέφουν λιοντάρια ως θηράματα και λειτουργούν με τα έσοδα από το τίμημα που πληρώνουν πλούσιοι κυνηγοί για να θανατώσουν ένα ζώο. Οι υποψήφιοι κυνηγοί παίρνουν έναν «κατάλογο» για να επιλέξουν το ακριβές ζώο που θέλουν να σκοτώσουν, με τιμή από £ 3.500 έως £ 31.000 ( 4.000 έως 34.000 ευρώ περιπου!)
Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έπαθαν σοκ, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας Αμερικανός κυνηγός πλήρωσε δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να σκοτώσει τον Cecil, το πιο διάσημο λιοντάρι της Ζιμπάμπουε. Αν και ο τρόπος που δελέασαν τον Cecil, για να τον απομακρύνουν από το Hwange National Park και να θανατώσουν ήταν πραγματικά φρικτός, αυτό δεν αποκαλύπτει την πιο σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας του ‘Canned hunting’
Αυτό είναι το τίμημα για το «canned – or ‘captive’ – hunting» στη Νότια Αφρική.
Τα λιοντάρια εκτρέφονται κατά εκατοντάδες στις ιδιωτικές ρεζέρβες «αποθεματικά» προτού απελευθερωθούν, για να “κυνηγηθούν” από πλούσιους τουρίστες. Αργότερα, όταν μεγαλώσουν λίγο χρησιμοποιούνται για πεζοπορίες, στις οποίες δεκάδες τουρίστες περπατούν παράλληλα με τα ζώα.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, αν τα λιοντάρια σκοτώσουν άγρια ζώα στο πάρκο, δεν τους επιτρέπεται να τα φάνε. Μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο ότι το φαγητό τους προέρχεται από τον περιφραγμένο χώρο τους. Σε ηλικία περίπου τριών ή τεσσάρων ετών, όταν τα αρσενικά λιοντάρια έχουν αναπτύξει μια ουσιαστική χαίτη, γίνονται στόχος των κυνηγών. Τα πάρκα όπου γεννήθηκαν συχνά τα πωλούν για κονσερβοποιημένο κυνήγι, παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή κατακραυγή στις εικόνες των υπνωτισμένων λιονταριών που τοποθετούνται σε μικρούς περιφραγμένους χώρους, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από τους κυνηγούς.
Οι τουρίστες που “ψυχαγωγούνται” με το ‘Canned hunting’ πληρώνουν το αντίτιμο για τη δολοφονία του μεγαλοπρεπούς θηρίου (κυνήγι με όπλα και βέλη) και παίρνουν το πτώμα του σαν το απόλυτο τρόπαιο.
Οι εταιρείες διοργάνωσης σαφάρι στέλνουν ακόμη και κατάλογο στους υποψήφιους κυνηγούς, ώστε να μπορούν να επιλέξουν ακριβώς το είδος και τον αριθμό των ζώων που θέλουν να σκοτώσουν που κυμαίνονται στην τιμή από $ 5.400 (£ 3.500) έως $ 48.000 (£ 31.000 ), ανάλογα με το μέγεθος και την κατάστασή του.
Ζώα με ασυνήθιστο χρώμα (αλφικά ή αλμπίνο ζώα άγριου τύπου, για παράδειγμα λευκό λιοντάρι, τίγρης) που οφείλεται σε σπάνια γενετική μετάλλαξη, εκτρέφονται ειδικά στις ρεζέρβες και η τιμή τους για το κυνήγι και τη θανάτωσή τους-είναι 100 φορές μεγαλύτερη.
Λευκά λιοντάρια με γαλανά μάτια, γκνου (είδος που συγγενεύει με βουβαλίδα) με γυαλιστερή χρυσή γούνα και αντιλόπες με ασυνήθιστο χρώμα εκτρέφονται και αναπαράγονται συστηματικά για ‘Canned hunting’ ,τα γενετικά τροποποιημένα αυτά πλάσματα, είναι σπάνια, μοναδικά, με ασυνήθιστη εμφάνιση και οι κυνηγοί χρεώνονται περισσότερο για να τα δολοφονήσουν.
Σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με την αιχμαλωσία των λιονταριών, το Born Free Foundation έχει φέρει το Engine για ένα έργο που αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα του Instagram backpackers με τα λιοντάρια.Στην καρδιά του έργου βρίσκεται μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, The Bitter Bond, η οποία δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των Blinkink και Zombie Studio με έδρα το Σάο Πάολο. Κυκλοφόρησε για να συμπέσει με την έναρξη μιας αναφοράς για τον «τερματισμό της μεγάλης προδοσίας» του κονσερβοποιημένου κυνηγιού( canned hunting) μια πρακτική που συνεπάγεται την εκτροφή λιονταριών σε φάρμες για την ικανοποίηση της ζήτησης τροπαίων μεταξύ κυνηγών.
Το Bitter Bond με soundtrack την εμβληματική μπαλάντα του Matt Monro, Born Free,προβάλλει την τυπική ζωή ενός λιονταριού που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία, προτού καταλήξει σε ένα απότομο τέλος το οποίο καταστρέφει την αθώα ελπίδα στην αρχή της ταινίας. Η ταινία είναι γεμάτη γοητεία, χάρη σε ένα χαρακτηριστικό στυλ κινουμένων σχεδίων που βρίσκεται κάπου μεταξύ της αισθητικής του Wes Anderson και της ευρείας ματιάς, της υπερβολικής αίσθησης μιας ταινίας Pixar. «Οι τελευταίες μας ταινίες έχουν φτιαχτεί 100% σε 3D animation, αλλά για το Born Free επιλέξαμε να συνδυάσουμε τεχνικές», δήλωσε ο Paolo Garcia, συνιδρυτής και Chief Creative στο Zombie Studio. «Διαλέξαμε 3D animation για τη ρευστότητά του και για να εκφραστούν χαρακτηριστικά, αλλά το συνδυάσαμε με την ομορφιά και τον πλούτο των λεπτομερειών από εικόνες που τραβήχτηκαν από κάμερα και ελεγχόμενες από την κίνηση».
Το Born Free εκθέτει τη σκληρή πραγματικότητα των “λιονταριών του Instagram”.
Σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με την αιχμαλωσία των λιονταριών, το Born Free Foundation αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα των Instagram backpackers με λιοντάρια. Εξετάζει συγκεκριμένα την κατάσταση στη Νότια Αφρική, όπου τουλάχιστον το 70% των λιονταριών φέρεται να γεννιούνται σε αιχμαλωσία. Οι κάτοχοι χρεώνουν τους τουρίστες για να τα αγκαλιάσουν και να τραβήξουν φωτογραφίες μαζί τους. Στη συνέχεια, όταν μεγαλώνουν πολύ για αγκαλιές, πωλούνται σε κυνηγούς τροπαίων και πυροβολούνται σε ιδιωτικά αποθέματα παιχνιδιών. Όχι μόνο αυτή η σκληρή και απάνθρωπη πρακτική είναι νόμιμη, αλλά ακμάζει στη Νότια Αφρική.
«Οι περισσότεροι τουρίστες δεν γνωρίζουν ότι στις τίγρεις μπορεί να έχουν αφαιρέσει τα νύχια, ότι να είναι ναρκωμένες ή και τα δύο», έγραψε η Νατάσα Ντάλι σε ένα άρθρο για το National Geographic. «Ή ότι υπάρχουν πάντα μικρά τιγράκια για τους τουρίστες και τα παιδιά τους να αγκαλιάζουν επειδή εκτρέφονται γρήγορα και τα μωρά λαμβάνονται από τις μητέρες τους λίγες μόνο ημέρες μετά τη γέννηση. Ή ότι οι ελέφαντες κάνουν βόλτες και εκτελούν κόλπα χωρίς να βλάπτουν τους ανθρώπους μόνο επειδή έχουν «σπάσει» ως μωρά και έχουν διδαχθεί να φοβούνται το bullhook ».
Πρέπει να το σταματήσουμε. Υπογράψτε την αναφορά στην κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής για τερματισμό της εκτροφής λιονταριών για πάντα.