Ξεκίνησε δυναμικά και φέτος το Πρόγραμμα Συμβιώνω με τα Ζώα Γύρω μου!/Paros and Antiparos attended the awareness program “Living with animals around me”.


Αγγλική μετάφραση ακολουθεί το Ελληνικό κείμενο. English translation following greek text.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου” ξεκίνησε και φέτος από την Πάρο και την Αντίπαρο.Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από το σύλλογο Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” πριν επτά χρόνια, όπου συνεχίζεται κάθε χρόνο και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα…

Καλή αρχή…..

melitasxoleio (1)

Η Μελίτα Λαζαράτου,υπεύθυνη του προγράμματος μεταφέρει την εμπειρία της από τα πρώτα φετινά μαθήματα:

“Θέλαμε δεν θέλαμε, μαθητές, εκπαιδευτικοί,και όσοι είχαμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε λίγο το καλοκαίρι, διπλώσαμε τις πετσέτες μας, μαζέψαμε τις μάσκες και τα βατραχοπέδιλα, αφήσαμε τον ήλιο και τις παραλίες και με τη βοήθεια του καιρού που μας τα χάλασε νωρίς, αποχαιρετίσαμε το καλοκαίρι και μπήκαμε και πάλι στην τάξη.

Το ευχάριστο είναι ότι ξεκινήσαμε και φέτος τις παρουσιάσεις του Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου από την αγαπημένη μας Πάρο, μια επίσκεψη που είχαμε υποσχεθεί από τον Ιούνιο του 2013 στους Φιλόζωους Εθελοντές Πάρου.

Αυτή τη φορά, με ειδική άδεια για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, και ενώ εκκρεμεί η άδεια για περισσότερες περιοχές της χώρας που έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή του προγράμματος (δεν ξεχνάμε τις υποσχέσεις μας!).

Το 2013-2014 το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, τη Λάρισα, και φυσικά τα Χανιά από όπου ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από 7 χρόνια, που μοιάζουν σαν να είναι πολύ, πολύ περισσότερα… Αν και οι αριθμοί δεν λένε και πολλά, δεν μπορούν να περιγράψουν ούτε την εμπειρία, ούτε τη γεύση που αφήνει η ουσιαστική επικοινωνία με τους μαθητές για θέματα που αφορούν τη σχέση μας με κάθε ζωντανό οργανισμό, ως απλή ένδειξη της προσπάθειας που έγινε αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα παρακολούθησαν την περσινή σχολική χρονιά περισσότεροι από 3235 μαθητές και 175 εκπαιδευτικοί. Επίσης είχαμε τη χαρά να βρεθούμε με εκπαιδευτικούς σε διημερίδα με θέμα «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στην ίδια πόλη» στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από αίτημα του «Φιλοζωικού Συλλόγου: Προστασία αδέσποτων ζώων – η αγάπη» και αγκάλιασαν οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ.

Επιστρέφοντας στη φετινή σχολική χρονιά…

sym1


Πάνω από 750 μαθητές στην Πάρο και στην Αντίπαρο παρακολούθησαν το πρόγραμμα ενημέρωσης «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» που έγινε στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» την εβδομάδα 6-10 Οκτωβρίου 2014.

Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης έγινε για δεύτερη φορά στην Πάρο και πρώτη φορά στην Αντίπαρο. Είχε ήδη πραγματοποιηθεί το 2013 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Πάρου και αυτή τη φορά είχαν σειρά τα «μεγάλα παιδιά» και η γειτονική μας Αντίπαρος.
Με την υπεύθυνη του προγράμματος Μελίτα Λαζαράτου, ειδικό συμπεριφοράς ζώων με πολυετή εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, επισκεφθήκαμε τα Γυμνάσια Παροικιάς, Νάουσας και Αρχιλόχου, το ΕΠΑΛ Πάρου και το Γυμνάσιο και Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου


1794745_639874252791977_582422860305240989_n
Σε κάθε τάξη σε κάθε σχολείο οι εμπειρίες, η αντιμετώπιση, οι προβληματισμοί και οι γνώμες ήταν διαφορετικές.
Ο στόχος ένας : πως θα μάθουμε να συμβιώνουμε με ΟΛΑ τα ζώα γύρω μας με σεβασμο της ύπαρξης, της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων τους.

10649620_638864749559594_554230478439878710_n
Ο στόχος φυσικά δεν επιτυγχάνεται μέσα σε μια διδακτική ώρα. Ηταν η αφορμή για διάλογο, το ερέθισμα για όσους θέλουν να προβληματιστούν ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που περνάνε από γενιά σε γενιά για τα ζώα.

10570341_640432032736199_7011842317088630791_n
Η προσέγγιση στους μεγάλους μαθητές ήταν φιλοσοφική και βιολογική.
Τέθηκαν ερωτήματα που άλλοτε είχαν σαφείς απαντήσεις άλλοτε όχι.


-Είμαστε όλοι ζώα? Σε τι διαφέρουμε – σε τι μοιάζουμε;
Ζώα συντροφιάς, παραγωγικά, πειραματόζωα, ζωολογικοί κήποι, τουρισμός και κακοποίηση ζώων, «παστούρωμα», φιλοζωικές οργανώσεις και ο ρόλος τους ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τάξη.


Το πρόγραμμα « Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» είναι μια πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

* Οι «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν σ αυτήν την προσπάθεια: Studio Dimitris στη Νάουσα, γραφείο ταξιδίων Ν.Σαντοριναίος στην Παροικιά, Φυσικοθεραπευτήριο Ελίνας Δενδρινού στη Μάρπησσα, βιολογικό παντοπωλειο Bio Shop Παροικιά και τη Μ.Σ. Δυστυχώς δεν είχαμε τη στήριξη των ναυτιλιακών εταιρειών ΑNEK Lines και BLUE STAR Ferries οι οποίες αρνήθηκαν τη χορηγία των εισιτηρίων της υπεύθυνης του προγράμματος από τα Χανιά- Πειραιά- Πάρο και επιστροφή.
———

10363105_640431899402879_3153798200655558037_n
“Living with the animals” Paros and Antiparos 
Over 750 schoolchildren in Paros and Antiparos attended the awareness program “Living with animals around me” made in secondary schools at the initiative of the Association FEP (Animal Welfare Paros) Week October 6-10, 2014. 

The program took place for the second time in Paros and first time in Antiparos.
Melita Lazaratou ,an animal behavior specialist with years of experience in environmental education, visited Parikia, Naoussa and Archilochus, the EPAL of Paros and the High School and Elementary School of Antiparos 

65065_639813046131431_4815717087716738790_n
In every classroom in every school experiences, the attitudes, concerns and opinions were different. 
The goal is: to learn how to live together with ALL the animals around us with respect to their existence, diversity and rights. 


Pets, productive animals, zoos, animal abuse, “pastouroma ‘, animal welfare organizations and their role were some of the topics discussed in class. 


The “Living with animals around me” school programme is an initiative of the Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation (PFPO) and is approved by the Ministry of Education. 


* The FEP wishes to thank those who supported this effort: Studio Dimitris Naoussa, travel agency N.Santorinaios Parikia, Physiotherapy Elina Dendrinou Marpissa, Organic Bio Shop Parikia and M.S. Unfortunately we did not have the support of the shipping companies ANEK Lines and BLUE STAR Ferries which refused the donation for the tickets for the specialist to come from Crete over Piraeus.

Ξεκινώντας λοιπόν αυτή τη σχολική χρονιά με μία πλούσια εμπειρία στην Πάρο και την Αντίπαρο, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους στηρίζουν και αγκαλιάζουν την προσπάθεια, την αναζήτηση, το διαφορετικό, το παράξενο…”

Ενημερωθείτε εδώ

Πηγή:http://www.animalscare.gr/