Το προφίλ της ΠΦΠΟ
Δείτε εδώ ποιοι είμαστε.
H Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της Ελλάδας. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβιστικό τρόπο. Στις πολλαπλές δράσεις της περιλαμβάνονται:
- Η εκπόνηση επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα των ζώων προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (καθ’ ύλην υπουργεία, αυτοδιοίκηση, κτηνιατρικές υπηρεσίες, εισαγγελικές αρχές, κ.λπ.) και το καθημερινό λόμπι για την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο
Τον Μάρτιο του 2012 η ΠΦΠΟ κατόπιν συνάντησής της με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου, πέτυχε την έκδοση της 2ης διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας για την ορθή εφαρμογή του Ν.4039/2012. Επίσης, πολλές από τις προτάσεις της ενσωματώθηκαν στον παραπάνω νόμο μετά από τις δυναμικές και επίμονες παρεμβάσεις της τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του νόμου (π.χ. η κατάργηση της χρήσης ζώων σε παραστάσεις και θεάματα, η έννοια της παθητικής κακοποίησης ως ποινικό αδίκημα, η μη θανάτωση ζώων από λεϊσμάνια βάσει του Π.Δ. 400/83, ο περιορισμός της χρήσης της ευθανασίας μόνο στο στάδιο της μη αναστρέψιμης πλέον κατάστασης της υγείας των ζώων).
Το Νοέμβρη 2012 συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με θέμα «Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα».
- Οι εκστρατείες και οι ακτιβιστικές διαμαρτυρίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή και δίκαιη μεταχείριση των ζώων ως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα
Μερικές από τις εκστρατείες της αφορούν την απελευθέρωση των βαρελόσκυλων και της μόνιμης αλυσόδεσης των ζώων, τη βελτίωση των δημοτικών κυνοκομείων και την ορθή λειτουργία τους, την κατάργηση της πώλησης παντός είδους ζώου, την κατάργηση της χρήσης της γούνας, την κατάργηση του κυνηγιού, την καλύτερη μεταχείριση των παραγωγικών ζώων, την προώθηση της χορτοφαγίας και την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα.
Ιδιαιτέρως, για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών των βαρελόσκυλων, η ΠΦΠΟ εκτός από την εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου πανελλαδικά, κατάφερε να συνενώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης.
- Η συνεργασία με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και πολιτικούς
- Η συνεργασία με μεγάλες φιλοζωϊκές οργανώσεις του εξωτερικού (Βritish Union for the Abolition of the Vivisection, Anti-Fur Coalition)
- Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα» σε όλη τη χώρα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων
- Η διοργάνωση σεμιναρίων στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας ανά την επικράτεια
- Η διαρκής κυκλοφορία και προώθηση δελτίων τύπου σε όλα τα ΜΜΕ
- Η διαρκής φροντίδα και περίθαλψη ζώων χρηζόντων βοήθειας
- Οι κατασχέσεις ζώων που πωλούνται παρανόμως και οι απελευθερώσεις των
- Η συνεργασία με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων
- Οι καταγγελίες και μηνύσεις κατά ομάδων ή ατόμων που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα ζώα
- Η διοργάνωση Ημερίδων
Τον Οκτώβριο του 2011 η ΠΦΠΟ πραγματοποίησε την Ημερίδα με θέμα: «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» και τον Φεβρουάριο 2013 διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, κ. Εμμανουήλ-Ρούσσο Παπαδάκη την Ημερίδα με θέμα: «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή». Η Ημερίδα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου του Αρείου Πάγου με θέμα: «Αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του ν.4039/2012».
Στις Ημερίδες συμμετείχαν με ομιλίες τους νομικοί, συνταγματολόγοι και εισαγγελείς, καθηγητές φιλοσοφίας, κτηνιατρικής, εγκληματολογίας και ψυχιατρικής, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και εκπρόσωποι των δήμων.
Τον Αύγουστο του 2013 η ΠΦΠΟ συμμετείχε με ομιλία της για τα δικαιώματα των ζώων στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξήχθη στην Αθήνα, όπου και βράβευσε τον διακεκριμένο φιλόσοφο του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ζώων Garry Steiner και εγκατέστησε ακαδημαϊκή και μελετητική σχέση με το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο του.
Τον Ιούνιο του 2014 η ΠΦΠΟ σε συνεργασία με τον Συνταγματολόγο Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων της Αυτοδιοίκησης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, παρουσίασαν, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, μία πρώτη δέσμευση για την Συνταγματική αλλαγή της αντιμετώπισης της Φύσης και του Ζώου, όχι πλέον σαν αντικείμενο, στο επερχόμενο Αναθεωρητικό Σύνταγμα, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 50.000 υπογραφές.
Τον Δεκέμβριο του 2014 η ΠΦΠΟ με Αυτοδιοικητικούς του Δήμου Βαρης Βουλιαγμένης συνδιοργάνωσε Διημερίδα με θέμα “ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ- Πολεοδομικές, Νομικές και Περιβαλλοντικές Παράμετροι για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Σαρωνικού” Οι συμμετέχοντες, κατά μείζονα λόγο Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και Ερευνητές, εφέραν όχι μόνον την έξωθεν καλή μαρτυρία της εγκυρότητας τους, αλλά και απόψεις πιθανώς διιστάμενες που κατατέθηκαν προς επίτευξη γόνιμης και ευεπίφορης ζύμωσης. Οικοδεσπότες ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη.
Toν Μάρτιο του 2015 στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης
διοργάνωσε με την συμμετοχή Πανεπιστημιακών & Νομικών την Ημερίδα με θέμα «Η κακοποίηση των ζώων και η αντιμετώπιση του φαινομένου σε μια σύγχρονη κοινωνία» που απευθυνόταν σε αστυνομικούς, σε εισαγγελείς, σε αρμόδιους για θέματα των ζώων, στους Δήμους.
Τον Μαρτιο του 2015 σε συνεργασια με καλλιτεχνες αθλητες και ανθρωπους των τεχνων δημιουργησε 8 θεματικα tv spots (αγρια ζωα, εγκαταλειψη, βαρελοσκυλα, στειρωση, κακοποιηση, ηλεκτρονικη σημανση, εγκαταλέιψη τροχαιου) για ενημερωση των πολιτων Τέλος στην κακοποίηση των ζώων
Τον Μάιο του 2015 Κορυφαία στιγμή της Ομοσπονδίας η αποδοχή από τον Πίτερ Σίνγκερ της πρόσκλησης μας να παρευρεθεί και πρωταγωνιστήσει σε 4ήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα, οπου κατόπιν αιτήματός της η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος.
Η Περιφέρεια Αττικής φυσικά προσέφερε την αιγίδα της και κάθε ουσιαστική βοήθεια, ώστε η Ελληνική κοινωνία να γνωρίσει από κοντά τον άνθρωπο που ήδη από το 1970 επανατοποθέτησε τις σχέσεις του Ανθρώπου με τους βιολογικούς του εταίρους, τα Ζώα, αλλά και το Περιβάλλον που εμπεριέχει αμφοτέρους.
Το έργο του Singer εμπνέει φιλοσόφους, ακτιβιστές και όλο σχεδόν το φιλοζωικό κίνημα της Ελλάδας, καθώς και καλλιτέχνες και διανοούμενους ποικίλλων γνωστικών πεδίων.
Το Μαΐο του 2015 μετά από παρέμβαση στους αρμοδίους φορείς Εισαγγελιών, Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, δήμων κτηνιατρικών υπηρεσιών, Αρχιεπισκοπής καταργήθηκε το εγκληματικό έθιμο δημόσιας σφαγής του ταύρου στο Μανταμαδο της Λέσβου και των αιγοπροβάτων και ταύρων στα Αναστενάρια Σερρών.
Τον Οκτώβριο του 2016 οργάνωσε με πλήθος κόσμου Επιστημονική Ημερίδα ειδικών Εισαγγελέων & Ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ Κρητης για το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη, τα δικαιώματα των ζώων – ηθικά και νομικά ζητήματα, και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Τον Οκτώβριο του 2016 επίσης εκμαίευσε μετά απο συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ την σημαντική για το κίνημα εγκύκλιο 1244/16 της Αστυνομίας για το “βηματολόγιο αστυνομικών ενεργειών για κακοποίηση -θανάτωση ζώων” ανά την Επικράτεια
- Η ενεργή και ένθερμη υποστήριξη στις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και των βιότοπων (π.χ. fast truck για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας, εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις νήσους Χίος-Λέσβος-Λήμνος, κ.λπ).
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 118 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα. Εξάλλου διαθέτει ομάδα Επιστημόνων – Καθηγητών από πάρα πολλά γνωστικά πεδία και από όλα σχεδόν τα Ελληνικά ΑΕΙ που υποστηρίζουν από το ειδικό του μετερίζι ο καθένας τους σκοπούς της Ομοσπονδίας και συντονίζονται από ειδικό Πανεπιστημιακό Συντονιστή.
Π.Φ.Π.Ο.
Λύκτου 7, ΤΚ.71307
Ηράκλειο Κρήτης