Επειδή πολύ συχνά σφάζονται οικόσιτα ζώα, αρνιά, χοίροι, πουλερικά, κουνέλια κλπ, σε σπίτια, χωράφια, αυλές κλπ, κατά παράβαση της νομοθεσίας, σας δίνουμε ένα σχέδιο μήνυσης ή καταγγελίας για διευκόλυνσή σας. Η μήνυση ή η καταγγελία κατατίθενται είτε στην Εισαγγελία είτε στο αστυνομικό τμήμα.
Με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι στην μήνυση ή την καταγγελία γράφουμε ό,τι εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να γραφτεί και όχι ό,τι θέλει ο αστυνομικός, που μπορεί να βαριέται, να μη γνωρίζει, να νομίζει ότι δεν χρειάζονται κάποια πράγματα. Αν πει μα μου, τον βάζουμε στην θέση του. Μπορούμε επίσης να την ετοιμάσουμε με ησυχία στο σπίτι μας και να πάμε να την καταθέσουμε.
Αφορμή για την ενημέρωση αυτή στάθηκε ένα πρόσφατο περιστατικό σφαγής δυο αρνιών στα Χανιά χωρις αναισθησία για το οποίο κατατέθηκε μήνυση-έγκληση κατά του δράστη.
ΞΕΚΙΝΑΜΕ με μια αναλυτική περιγραφή του τι είδαμε, ακούσαμε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια .
Τo ιστορικό, τα γεγονότα με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια γίνεται.
Αφού το καταγράψουμε, συνεχίζουμε με τα παρακάτω, που αν χρειαστεί τα προσαρμόζουμε λίγο, αλλά κατά βάση είναι αυτά.
Επειδή οι ανωτέρω πράξεις του μηνυόμενου ή καταγγελλόμενου είναι ποινικά κολάσιμες και συνιστούν, ενδεικτικά, απειλή και εξύβριση σε βάρος μου (αν έχουμε και τέτοιες συμπεριφορές) και παράβαση της κείμενης εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας για την σφαγή των ζώων αλλά και παράβαση του νόμου 4039/2012 και ιδίως κακοποίηση/βασανισμό ζώων και ειδικότερα συνιστούν:
1. Υπαίθρια σφαγή ζώων σε κατοικημένη περιοχή, εκτός σφαγείου και χωρίς την χρήση αναισθητικού, κατά παράβαση της ισχύουσας εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας, αψηφώντας τις υγειονομικές συνέπειες προς τους λοιπούς κατοίκους (σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών, χωρίς να γνωρίζουμε που έγινε η απόρριψη των εντόσθιων των ζώων).
Ειδικότερα, στην παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 1197/1981 ορίζεται ότι: απαγορεύεται η θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία εφόσον δεν προηγηθεί της αφαίμαξης αναισθητοποίηση ενεργούσα ακαριαίως». Ενώ σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του ίδιου νόμου, η παράβαση της ανωτέρω διάταξης επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 10 έως 50 ευρώ.
Εξάλλου με το άρθρο 5 του Π.Δ. 327/1996, που ενσωμάτωσε στην Ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία 93/119/Ε.Κ., ορίζεται ότι:
1. Τα μόνοπλα, τα μηρυκαστικά, οι χοίροι, τα κουνέλια και τα πουλερικά που φέρονται στα σφαγεία για σφαγή πρέπει:
α) Να μετακινούνται και όπου είναι απαραίτητο να σταυλίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος Α` του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.
β) Να ακινητοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος Β` του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος
γ) Να αναισθητοποιούνται πριν τη σφαγή ή να θανατώνονται ακαριαία
σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος Δ` του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.
δ) Να υφίστανται αφαίμαξη σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος Δ` του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.
Ενώ για τη σφαγή και θανάτωση εκτός σφαγείου (ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ του Π.Δ. 327/1996), στο άρθρο 9 ορίζεται ότι: 1. Όταν τα ζώα που αναφέρονται στο άρθρο 5 παραγ. 1 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος σφάζονται εκτός των σφαγείων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 5 παραγρ. 1 εδάφια β), γ) και δ) του παρόντος άρθρου.
2. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας χορηγεί με αποφάσεις τις παρεκκλίσεις από τις διατάξεις της παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου, όσον αφορά την σφαγή ή την θανάτωση πουλερικών, κουνελιών, χοίρων και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείου από τον ιδιοκτήτη για ιδία κατανάλωση, υπό τον όρο ότι τηρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 3 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος και ότι οι χοίροι και τα αιγοπρόβατα έχουν προηγουμένως αναισθητοποιηθεί.
Ακολούθως, με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπ’ αρ. 1099/2009 της 24ης Σεπτεμβρίου 2009 «Για την προστασία των ζώων κατά την θανάτωση τους» και ειδικότερα με το άρθρο 28 αυτού, καταργήθηκε η Οδηγία 93/119/Ε.Κ. (διατηρήθηκε ωστόσο σε ισχύ ως προς κάποιες διατάξεις των Παραρτημάτων της).
Ο ανωτέρω Κανονισμός Ε.Ε. υπ’ αρ. 1099/2009 της 24ης Σεπτεμβρίου 2009 «Για την προστασία των ζώων κατά την θανάτωση τους», απέκτησε νομοθετική ισχύ στην έννομη τάξη κάθε Κράτους – μέλους αυτομάτως, χωρίς να απαιτείται η ψήφιση ειδικού νόμου για την ενσωμάτωση του, όπως συμβαίνει με τις Οδηγίες, κατά το άρθρο δε 30 αυτού (Έναρξη ισχύος) τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα δε με όσα ορίζονται στις διατάξεις του, ισχύουν τα εξής:
– Άρθρο 3 παρ. 1 : τα ζώα προφυλάσσονται από κάθε είδους πόνο, αγωνία ή ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί, κατά τη θανάτωση και τις σχετικές εργασίες
– Άρθρο 4 «Μέθοδοι αναισθητοποίησης»: παρ. 1. Τα ζώα θανατώνονται μόνο μετά από αναισθητοποίηση σύμφωνα με τις μεθόδους και τις ειδικές απαιτήσεις για την εφαρμογή των μεθόδων αυτών, όπως προβλέπονται στο παράρτημα Ι. Η απώλεια αισθητηριακής αντίληψης και ευαισθησίας διατηρείται μέχρι το θάνατο του ζώου. Οι μέθοδοι του παραρτήματος Ι οι οποίες δεν καταλήγουν σε ακαριαίο θάνατο (εφεξής καλούμενες «απλή αναισθητοποίηση») ακολουθούνται, το ταχύτερο δυνατόν, από διαδικασία που εξασφαλίζει το θάνατο, όπως αφαίμαξη, καταστροφή του κεντρικού νευρικού συστήματος, ηλεκτροπληξία ή παρατεταμένη έκθεση σε ανοξία.
– Άρθρο 7 « Βαθμός και πιστοποιητικό ικανότητας»: παρ. 1. Η θανάτωση ζώων και οι σχετικές εργασίες εκτελούνται μόνον από πρόσωπα που διαθέτουν τον κατάλληλο βαθμό ικανότητας χωρίς να προκαλούν στα ζώα πόνο, αγωνία ή ταλαιπωρία που μπορούν να αποφευχθούν.
– Εξάλλου, σύμφωνα με το Άρθρο 10 «Οικιακή ιδιωτική κατανάλωση»: Μόνο οι απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 1, του άρθρου 4 παράγραφος 1 και του άρθρου 7 παράγραφος 1 εφαρμόζονται στη σφαγή ζώων εκτός πουλερικών, κουνελιών και λαγών, και τις σχετικές εργασίες εκτός σφαγείου από τον ιδιοκτήτη τους ή από πρόσωπο υπό την ευθύνη και επιτήρηση του ιδιοκτήτη για ιδιωτική οικιακή χρήση.
Ήτοι, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη του άρθρου 10, δεν εξαιρείται από τις απαιτήσεις των άρθρων 3 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 7 παρ. 1 (προστασία από πόνο, αγωνία, ταλαιπωρία, θανάτωση μόνον εφόσον προηγηθεί αναισθητοποίηση με συγκεκριμένες μεθόδους και ολοκληρωθεί η θανάτωση το ταχύτερο δυνατόν με τους προβλεπόμενους τρόπους, θανάτωση μόνον από πρόσωπα που διαθέτουν τον κατάλληλο βαθμό ικανότητας χωρίς να προκληθεί πόνος, αγωνία ή ταλαιπωρία στο ζώο) η σφαγή προβάτων και αιγοπροβάτων, όπως εν προκειμένω.
2) Παράβαση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς (ν. 4039/2012) και συγκεκριμένα ενεργητική κακοποίηση και θανάτωση των συγκεκριμένων ζώων που σφαγιάστηκαν, δια της απαράδεκτης διαχείρισης τους, διότι ο μηνυόμενος προκάλεσε στα ζώα μεγάλη ταραχή και πανικό καθώς τα κυνηγούσαν για πολλή ώρα μέσα στη ζέστη και εν τέλει τα θανάτωσαν υπαίθρια, εκτός σφαγείου και χωρίς την χρήση αναισθητικού όπως προβλέπει ο νόμος 1197/81 για τέτοια είδη, πράξεις οι οποίες σαφώς συνιστούν βάναυση μεταχείριση-βασανισμό και απαγορεύονται ρητά δυνάμει της περ. α’ του άρθρου 16 του ν. 4039/2012 (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 55 του ν. 4745/2020 και ισχύει σήμερα), ενώ τιμωρούνται όπως ορίζεται στο άρθρο 20 του ίδιου νόμου.
Επειδή, όπως προκύπτει από τα παραπάνω διαλαμβανόμενα, οι περιγραφόμενες πράξεις του εγκαλούμενου-μηνυόμενου ή καταγγελλόμενου είναι παράνομες και συνιστούν το αδίκημα της υπαίθριας σφαγής ζώων σε κατοικημένη περιοχή, εκτός σφαγείου και χωρίς την χρήση αναισθητικού, κατά παράβαση των υγειονομικών διατάξεων και της ισχύουσας εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας, καθώς και της κακοποίησης- βάναυσης μεταχείρισης ζώων, προβλέπονται δε και τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα και τους συναφείς ποινικούς νόμους.
Επειδή η παρούσα μου είναι νόμιμη και βάσιμη.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε άλλου νόμιμου δικαιώματος μας
Ζ Η Τ Ω
Τη νόμιμη ποινική δίωξη και τιμωρία του ανωτέρω εγκαλούμενου- μηνυόμενου ή καταγγελλόμενου , σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερθέντα και την βεβαίωση των ανάλογων διοικητικών προστίμων.
Μάρτυρες προτείνω τους:
Ημερομηνία –υπογραφή
Πάντα οι μάρτυρες είναι απαραίτητοι. ΧΩΡΙΣ μάρτυρες η υπόθεση είναι χαμένη. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε τις ανώνυμες καταγγελίες γιατί χωρίς μάρτυρες στη δίκη η υπόθεση θα χαθεί.