Υποστηρίζοντας μία πανευρωπαϊκή απαγόρευση χρησιμοποίησης οποιουδήποτε είδους ζώων στα τσίρκα ή σε οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγία, η ΠΦΠΟ ως μέλος της οργάνωσης Born Free Foundation / ENDCAP συμμετείχε με την αντιπρόσωπο της κα Ηρώ Ειρηναίου σε συνέδριο με θέμα “Η χρήση των Αγριων Ζωων στα Τσίρκα: Καιρός για Αλλαγή” που διεξήχθη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 28 Μαρτίου 2017. Της Συνεδρίασης αυτής προήδρευσε η Ευρωβουλευτής κα Marlène Mizzi (Malta, S&D) και συνδιοργανώθηκε από την Διακοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ευζωία και την Προστασία των Ζώων και τον οργανισμό Eurogroup for Animals. Το Ελληνικό κράτος πάλι έλαμψε δια της απουσίας του.
Στην εναρκτήρια ομιλία της η κ. Marlène Mizzi είπε οτι η χώρα της η Μάλτα έχει υιοθετήσει την απαγόρευση ζώων στα τσίρκα καθώς η κυβέρνηση της αναγνωρίζει, ότι τα τσίρκα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν παρέχουν κατάλληλο περιβάλλον για τα ζώα ώστε να εκφράζουν τις φυσιολογικές και φυσικές συμπεριφορές τους, ούτε παρέχουν κατάλληλη στέγαση ή προστασία από πόνο και ταλαιπωρία.
Η κ. Gaia Angelini της Ιταλικής οργάνωσης LAV που μάχεται για την απαγόρευση των ζώων στα τσίρκα στην Ιταλία, ο κ Sergio Vistarini and ο κ. Cristiano Turchetti της οργάνωση The Censis Foundation, μίλησαν για το κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο της προτεινόμενης απαγόρευσης στην Ιταλία, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας περιορισμός της χρήσης ζώων στα τσίρκα.
Η κ. Gloria Lorenzo Lerones Διευθύντρια Προγράμματος της Directorate General of Culture and Creativity της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη το οποίο παρέχει ευκαιρίες στην σύγχρονη τέχνη του τσίρκου.
Ο κ. Stéphane Seguro-Aguilar περιέγραψε συνοπτικά πως η Circostrada, ένα δίκτυο σύγχρονης τέχνης του τσίρκου, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα βιώσιμο μέλλον για τα τσίρκα και των τεχνών του δρόμου (street arts).
Η κ. Νancy De Briyne της Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων της Ευρώπης Federation of Veterinarians of Europe (FVE) έθεσε το γιατί οι ανάγκες των άγριων ζώων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σε ένα τσίρκο που περιοδεύει.
Ο κ. Michel Vandenbosch της Βελγικής οργάνωσης GAIA είπε συνοπτικά πως ανέφικτοι κανονισμοί οδήγησαν στο να απαγορευθεί στο Βέλγιο τα άγρια ζώα στα τσίρκα.
Η κ. Ilaria Di Silvestre του Eurogroup for Animals επεσήμανε τα θέματα ευζωίας, δημόσιας ασφάλειας και επικινδυνότητας που απορρέουν από την διατήρηση άγριων ζώων στα τσίρκα κλείνοντας με ένα ιδιαίτερα πειστικό βίντεο της οργάνωσης ADI αποδεικτικό της αποτυχίας του συστήματος των κανονισμών και των επιθεωρήσεων, και την ανικανότητα τους να προσδιορίσουν την κακοποίηση των ζώων.
Η κ. Ηρώ Ειρηναίου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας που ενημέρωσε τους σύνεδρους, ότι η Ελλάδα έχει απαγορεύσει από το 2012 με τον νόμο 4039 άρθρο 12 την χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου (όχι μόνο των Άγριων Ζώων) σε κάθε είδους θεάματα (όχι μόνο τσίρκα) και ότι η καθολική απαγόρευση είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί κάθε κακοποίηση ζώου, παθητική ή ενεργητική, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από τμηματικές απαγορεύσεις και περιοδικές επιθεωρήσεις.
Η Ευρωβουλευτής κα Marlène Mizzi (Malta, S&D) έκλεισε την συνεδρίαση λέγοντας οτι οι αποδείξεις ότι τα Άγρια Ζώα υποφέρουν στα περιοδεύοντα τσίρκα, ότι υπάρχει υπαρκτός δημόσιος κίνδυνος και ότι το μέτρο της απαγόρευσης είναι ο πιο εφικτός τρόπος αντιμετώπισης του θέματος.
Συμπτωματικά, η εκκίνηση της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε την ίδια μέρα με την εισαγωγή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Κονγκρέσσου των ΗΠΑ σχετικά με τα Περιοδεύοντα Εξωτικά Ζώα και την Δημόσια Ασφάλεια (TEAPSPA), ενός νόμου που θα δώσει τέλος στην χρήση Άγριων Ζώων στα τσίρκα.