Σύλληψη ιδιοκτήτη 3 σκύλων για άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Share with your friends


Submit

Μετά από καταγγελία κατοίκου της περιοχής μεταβήκαμε σήμερα με κλιμάκιο της αστυνομίας στο σημείο, όπου βρίσκονταν 3 σκυλιά σε ιδιόκτητο χώρο στην περιοχή του Βαμβακόπουλου-Αγιάς, ο ιδιοκτήτης των οποίων συνελήφθη.

Οι συνθήκες που ζούσαν τα 3 σκυλιά ήταν τρισάθλιες.

Το υπερήλικο λυκόσκυλο, που έζησε όλη του τη ζωή, σύμφωνα με την καταγγελία, δεμένο -είναι ζήτημα αν λύθηκε 3-4 φορές- ζούσε ανάμεσα σε ακαθαρσίες, σε άπειρα πεταμένα αντικείμενα παντού, με αλυσίδα κοντή ίσα να ανεβαίνει στο “σπιτάκι” του, το οποίο είχε τρύπες με τη βροχή και το κρύο να μπαίνει από παντού, το δε καλοκαίρι η καυτή λαμαρίνα καθιστούσε αδύνατη την προστασία του σκύλου.

Τα άλλα δυο δεν είχαν καμία προστασία, κάτι μικρά ντουλάπια, το ένα ήταν κλειστό, που ούτε το ένα τους πόδι δεν χωρούσε μέσα και αυτά ανάμεσα σε δεκάδες “κούρκουτα” πεταμένα παντού.

Και τα δύο αυτά σκυλιά επίσης δεν λύνονταν ποτέ, πέρασαν δε τον πολικό φετινό χειμώνα παντελώς απροστάτευτα.

Κοντολογίς δεν πληρούσαν ούτε κατά το ένα χιλιοστό τις προϋποθέσεις, που θέτει ο νόμος.

Επειδή ο ιδιοκτήτης αναρωτήθηκε κατά την σύλληψή του, αν έκανε κανένα κακούργημα, να υπενθυμίσουμε ότι η παθητική κακοποίηση των ζώων είναι βαρύ πλημμέλημα με ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 έτη, ποινικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ τα δε διοικητικά πρόστιμα στην περίπτωση των 3 σκύλων θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες ευρώ.

Για μια ακόμη φορά να πούμε, ότι όποιος δεν μπορεί να έχει τα κατοικίδια του, όπως τους αξίζει και όπως επιτάσσει ο νόμος, ας μην αποκτούν κατοικίδιο.

Μπορούν να κάνουν και χωρίς αυτά.

Δεν χρειάζεται να τα βασανίζουν

Στον ιδιοκτήτη παραδώσαμε το πρωτόκολλο ευζωίας, του ζητήσαμε να αλλάξει άρδην τις συνθήκες, τον ενημερώσαμε δε για τις ποινικές και διοικητικές συνέπειες στην περίπτωση που εγκαταλείψει τα σκυλιά.

Να πούμε, ότι οι αστυνομικοί έπραξαν σωστά το καθήκον τους.

Το λόγο έχει η εισαγγελία Χανίων

To διοικητικό πρόστιμο που βεβαιώθηκε είναι 5.000 ευρω.
 

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “Η Προστασία των Ζώων”