Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
Μια τροπολογία για τη χωροθέτηση κέντρων περίθαλψης αδέσποτων ζώων σε δασικές εκτάσεις, που κατατέθηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, ήταν αρκετή για να ανάψει ξανά τη σπίθα της έντασης μεταξύ της πλειονότητας των φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη.
Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας έντασης που επικρατεί την τελευταία περίοδο με αφορμή την επικείμενη, εκτεταμένη τροποποίηση του νόμου 4039/12 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας απείχαν σχεδόν εξ αρχής από τον «διάλογο» για την τροποποίηση του νόμου, έχοντας, όμως, καταθέσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους.
Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 6/2, όταν κατατέθηκε στη Βουλή εκπρόθεσμα μια τροπολογία για τα αδέσποτα σε φαινομενικά άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Η τροπολογία προέβλεπε τη δημιουργία κέντρων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση φιλοζωικών ομοσπονδιών, που έκαναν λόγο για «καταδίκη» των αδέσποτων ζώων που στέλνονται σε «χώρους εξορίας».
Οργισμένες αντιδράσεις
Από τη μια η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την κατάθεση της τροπολογίας, από την άλλη το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς πως οτιδήποτε αφορά τα αδέσποτα θα αποτελούσε αντικείμενο του νομοσχεδίου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα -που αναμενόταν να βγει σε διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ)- συν το περιεχόμενο της αιτιολογικής έκθεσης που συνόδευε την τροπολογία, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν οργισμένες ανακοινώσεις των φιλοζωικών ομοσπονδιών, που έστρεψαν ξανά ευθέως τα πυρά τους κατά του κ. Τσιρώνη.
Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα και αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τρίτης 6/2 σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, 30 ώρες πριν από τη συζήτησή του, για να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Πέμπτης.
Στη δε αιτιολογική έκθεση που τη συνόδευε αναφερόταν: «Σκοπός της διάταξης (τροπολογίας) αποτελεί η περίθαλψη και η μείωση των αδέσποτων ζώων.
Με τη θέσπιση της ρύθμισης αυτής επιτρέπεται σε δασικές, σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας».
«Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν την “περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων” που αποτελεί αντικείμενο του σχεδίου νόμου το οποίο ακόμη περιμένουμε να τεθεί σε διαβούλευση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδίας και η Animal Action.
«Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (…) τίθεται ξαφνικά ζήτημα εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων. Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε “παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία”. Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι “κέντρα περίθαλψης” και “κέντρα διαμονής” αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από τον νόμο. Ολα αυτά, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της δασικής προστασίας», επισήμαναν.
«Δώστε εξηγήσεις»
Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η αντίδραση της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας της χώρας, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), που ενημερώθηκε άμεσα για την εκπρόθεσμη κατάθεση της τροπολογίας από την ανεξάρτητη βουλευτή Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου και στη συνέχεια κινητοποιήθηκε προκειμένου να μην περάσει η συγκεκριμένη διάταξη, κάτι που, τελικά, πέτυχε.
«Μια κατάπτυστη, εγκληματική για τα ζώα και με πολλαπλές συνέπειες και για την ίδια τη χώρα μας τροπολογία απεσύρθη από την ψήφισή της στη Βουλή. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, τα αδέσποτα ζώα θα οδηγούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και χώρους εξορίας σε βραχώδεις δασικές εκτάσεις, ενώ ταυτόχρονα διά νόμου πλέον τα φιλοζωικά σωματεία, που αγωνίζονται με κάθε κόστος για την προστασία τους, θα χαρακτηρίζονταν παράνομα», ανέφερε, καλώντας τον κ. Τσιρώνη «να δώσει εξηγήσεις και να παραθέσει τα στοιχεία που έχει για παράνομη διαχείριση αδέσποτων ζώων από σωματεία, συντασσόμενος με αποκυήματα φαντασίας γραφικών και νοσηρών ατόμων εντός και εκτός ΥΠΑΑΤ, διαφορετικά θα πρόκειται για έναν κοινό συκοφάντη».
«Παρ’ όλο που ο αρμόδιος υπουργός και μια ομάδα στελεχών του ΥΠΑΑΤ απεμπόλησαν πλήρως τις προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης για τα ζώα, υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν και συνέβαλαν καθοριστικά στη ματαίωση των σχεδίων τους, με χαρακτηριστική περίπτωση τον κ. Θέμη Δημητρακόπουλο, μέλος της ομάδας οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν αντιληφθεί πλήρως τις καταστροφικές συνέπειες των σχεδίων του κ. Τσιρώνη», σημειώνει η ΠΦΠΟ και καταλήγει απαιτώντας «την απομάκρυνση του κ. Τσιρώνη από τις αρμοδιότητές του σε σχέση με τα ζώα».
«Αποσύρετέ την!»
Πράγματι, η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας προκάλεσε και την αντίδραση του συντονιστή της Ομάδας για τα Δικαιώματα/Προστασία των Ζώων, του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμη Δημητρακόπουλου, ο οποίος κινητοποιήθηκε για την απόσυρσή της και προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση μέσω facebook: «Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης έχει κάνει μεγάλη ζημιά στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ζώων και ακόμη μεγαλύτερη στις σχέσεις της κυβέρνησης με το υγιές, δραστήριο και συνεχώς αυξανόμενο και ενισχυόμενο φιλοζωικό κίνημα της χώρας. Είναι καιρός να απαλλαγεί των καθηκόντων του».
Τον σάλο που ξέσπασε επιχείρησε να κατευνάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «μικρή σύγχυση στα ΜΜΕ» αναφερόμενο στα σχετικά δημοσιεύματα, διευκρινίζοντας ότι η τροπολογία ουδεμία σχέση έχει με το νέο σχέδιο νόμου που πρόκειται να παρουσιαστεί απ’ το ΥΠΑΑΤ για τα ζώα συντροφιάς και αναφέροντας ότι «η τροπολογία του ΥΠΕΝ αφορούσε επαναφορά παλαιότερης διάταξης, η οποία εκ παραδρομής καταργήθηκε (…) Η επίμαχη διάταξη, την οποία και επαναφέρουμε και λανθασμένα είχε καταργηθεί το 2014 (Ν.4280), έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο παρελθόν, αφού χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία πρότυπου ενδιαιτήματος ως προς τις εγκαταστάσεις στη Νέα Ιωνία Βόλου το 2007, το οποίο και χρηματοδοτήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο».
Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΥΠΑΑΤ κινήθηκε η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, η μόνη από την πλευρά των φιλόζωων που αιτήθηκε την υπερψήφιση της κατατεθείσας τροπολογίας, καθώς, όπως ανέφερε, η επίμαχη διάταξη είχε εισαχθεί σε νόμο του 2013 κατόπιν δικής της πρότασης.
«Προ ετών η επίμαχη διάταξη είχε αξιοποιηθεί για να γίνει πρότυπο ενδιαίτημα ζώων στη Νέα Ιωνία Βόλου», ανέφερε. Στη σχετική ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «εσκεμμένη και δόλια παραπληροφόρηση», τονίζοντας πως η απόσυρση της διάταξης είναι ξεκάθαρο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα τα οποία διακαώς επιζητούν τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων μέσω της με κάθε τρόπο παρεμπόδισης των δήμων ως προς την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς».
«Κυνοκομείο του θανάτου»
Ωστόσο, το οξύμωρο που προκύπτει από τις διευκρινίσεις του υπουργείου και την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων αφορά την επίκληση στο «πρότυπο ενδιαίτημα ζώων στη Νέα Ιωνία Βόλου», γνωστότερο και ως «κυνοκομείο του θανάτου», εξαιτίας των καταγγελιών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των περισυλλεγμένων αδέσποτων ζώων – χωρίς φαγητό, νερό και παροχή της βασικής τους φροντίδας.
Τελικά, έπειτα από τις εντονότατες αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου: «Η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρχει η δυνατότητα, με βάση τους φορείς που έχουν την αρμοδιότητα, να φιλοξενούνται και σε δασικές εκτάσεις -όχι δάση- τέτοιες εγκαταστάσεις», είπε ο κ. Φάμελλος.
«Η δική μας παρέμβαση αφορούσε μόνο τη χρήση γης και καμία άλλη παρέμβαση στο ευρύτερο πλαίσιο των αδέσποτων ζώων. Θα μπει, λοιπόν, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αφορά αυτό το ζήτημα, γιατί έγινε μια μεγάλη συζήτηση από χθες με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Εμείς δεν είχαμε καμία διάθεση να παρέμβουμε στις διαδικασίες αυτές», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, η τροπολογία αποσύρεται και θα επανέλθει σε μια ευρύτερη συζήτηση».
Ετσι, η τροπολογία που άναψε φωτιές επέστρεψε στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να επανέλθει και να ξανασυζητηθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.
Δεν μένει παρά να φανεί αν σε αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρχουν και άλλα σημεία που θα αποτελέσουν το «κόκκινο πανί» για τις φιλοζωικές οργανώσεις έως την τελική ψήφισή του στη Βουλή.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών