Περί υποχρεώσεων εκπαιδευτών που συμμετέχουν στη 5μελή επιτροπή


Προς

Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων

Κοιν/ση

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Όπως αρμοδίως ενημερωθήκαμε από 5μελή επιτροπή που συνεδρίασε πρόσφατα, ο εκπαιδευτής που συμμετέχει εξήγησε στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει αν ένα ζώο είναι επικίνδυνο ή όχι, επικαλούμενος μία κατά το δοκούν διαστρεβλωμένη ερμηνεία του νόμου, που όπως πληροφορηθήκαμε αργότερα, αποτελεί θέση του συλλόγου σας και αναλύθηκε σε πρόσφατη συνέλευσή σας.

Σας ενημερώνουμε – γιατί φαίνεται να έχετε κενά νόμου – ότι η 5μελής επιτροπή του Δήμου, συγκροτείται ώστε να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν το σύνολο του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, πρωτίστως όμως όπως αναφέρει και ο Νόμος:

“Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ΄ του άρθρου 1[..]” 

Από την πληροφόρηση που είχαμε, καθοδηγήσατε τα μέλη σας να αποφασίζουν για όλα τα υπόλοιπα θέματα, εκτός από την κρίση του χαρακτήρα του ζώου, προτρέποντάς τα να παραπέμπουν σε επαγγελματία εκπαιδευτή που επί αμοιβής θα πραγματοποιεί αυτή την κρίση.

Η συμμετοχή στην 5μελή επιτροπή είναι εθελοντική. Κανείς δεν σας υποχρέωσε να βρίσκεστε εκεί. Αν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στην νέα αυτή δραστηριότητα, καλό θα είναι να παραιτηθείτε μόνοι σας, ζητώντας από το Υπουργείο την αντικατάστασή σας.

Τα φιλοζωικά σωματεία, ήταν αυτά που πρότειναν να αντικατασταθούν οι κυνηγοί ως αναρμόδιοι, με εκπαιδευτές θεωρώντας ότι η βοήθειά σας στα θέματα κρίσης του χαρακτήρα τους, θα ήταν καθοριστικής σημασίας τόσο για την ευζωία των ζώων όσο και για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Αντί αυτού, αντιμετωπίζουμε συνδικαλιστικές κινήσεις με πράξεις που μόνο σκοπό έχουν να εντείνουν το πρόβλημα και όχι να βοηθήσουν στην λύση του.

Να είστε σίγουροι ότι 43 άνθρωποι δεν έχετε την δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε την βεβαρημένη περίσταση με τον υπερπληθυσμό αδέσποτων ζώων στην χώρα μας, εξαναγκάζοντας τους Δήμους – με τις ήδη μεγάλες περικοπές σε περίοδο οικονομικής κρίσης – να σας πληρώνουν για την παρουσία σας.

Ο σκοπός του Ν.4039/2012 είναι η προστασία των αδέσποτων και όχι η ευκαιρία του εκπαιδευτή σκύλων να αυξήσει τα έσοδά του.

Θα σας παρακαλούσαμε άμεσα, να συγκαλέσετε γενική συνέλευση και να θέσετε το θέμα εκ νέου με τα σωστά δεδομένα.

Είναι η πρώτη φορά που νόμος αναγνωρίζει ουσιαστικά το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων, και αντί να αδράξετε την ευκαιρία σας, αρπάξατε το καλάμι.

Σας ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας θα προβεί σε υπόμνημα διαμαρτυρίας για τις θέσεις σας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την απαλλαγή σας από αυτή την θέση ή την αλλαγή της διατύπωσης για την υποχρέωση του εκπαιδευτή να είναι μέλος του σωματείου σας, ώστε να μην παρατηρούνται θέματα καθοδήγησης και συνδικαλισμού.

 

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κ

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων