Αποστομωτική η απάντηση του αρμόδιου Καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου
Θεσσαλονίκης Γεώργιου Αρσένου για τη βαρβαρότητα του “εθίμου” του Ταύρου στη Μυτιλήνη.
“Είναι όπως παλιά με τις αλυσοδεμένες αρκούδες”.
Σαν ΠΦΠΟ δεν θα αφήσουμε το θέμα έτσι, θα τεθεί αρμοδίως και θα προσπαθήσουμε η φετινή να ήταν η τελευταία χρονιά του μεσαιωνικού και παγανιστικού εθίμου.
Λυπούμαστε και αφιερώνουμε την απάντηση-γνωμοδότηση του Κυρίου Καθηγητή στην Εισαγγελία Μυτιλήνης και του Εφετείου που έβαλαν την υπόθεση στο αρχείο και επέτρεψαν και φέτος τα “καραγκιοζιλίκια” αυτά των “πιστών” εις βάρος του ζώου.
Ντροπή!
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη 13/07/2021
ΘΕΜΑ: «Έθιμο περιφοράς ταύρου σε πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή Λέσβου»
Αγαπητή κ. Μπομπολάκη
Καταρχήν χαίρομαι ιδιαίτερα που η ομοσπονδία σας επιτέλους στρέφει την προσοχή της και στα παραγωγικά ζώα έστω και αν αφορά μια μεμονωμένη περίπτωση όπως αυτή του ταύρου στις φωτογραφίες που μου στείλατε.
Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την ευζωία των παραγωγικών ζώων στις εκτροφές στην Ελλάδα. Η γνωμοδότηση που ζητάτε αφορά κάτι αυτονόητο που κάθε άνθρωπος έχοντας στοιχειώδη αντίληψη για την ευζωία των ζώων θα αποδοκίμαζε.
Η περίπτωση που περιγράφεται και φαίνεται στο φωτογραφικό υλικό που μου στείλατε είναι παρόμοια με αυτό που γινόταν παλιότερα με τις αρκούδες που τις περιέφεραν αλυσοδεμένες.
Δεν γνωρίζω τι είδους «πανηγύρι» είναι αυτό που απαιτεί τέτοιου είδους μεταχείριση στο ζώο η οποία είναι αντίθετη σε κάθε έννοια ευζωίας και πολιτισμικά απαράδεκτη. Είναι καιρός να σταματήσουμε στην Ελλάδα να αντιλαμβανόμαστε και να χρησιμοποιούμε τα ζώα (όλα τα ζώα, ανεξάρτητα του είδους) ως αντικείμενα για τέτοιου είδους παραστάσεις.
Συμπερασματικά, δηλώνω ότι τέτοιου είδους χειρισμοί και συμπεριφορά απέναντι στο ζώο είναι αντίθετες με τις βασικές αρχές για την ευζωία των ζώων.
Το γεγονός, όπως αναφέρετε, ότι το ζώο οδηγείται τελικά στη σφαγή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλεται σε τέτοιου είδους μεταχείριση και η σχετική νομοθεσία είναι σαφής σε ότι αφορά την μεταφορά των ζώων και τους χειρισμούς πριν τη σφαγή τους. Ευελπιστώ ότι τέτοια «έθιμα» θα σταματήσουν να επαναλαμβάνονται στη χώρα μας.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Ι. Αρσένος, Dr VetMed, Ph.D, Dip ECSRHM
Καθηγητής Ζωική Παραγωγή, Ηθολογία και Ευζωία των Ζώων
Δ/ντής Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής
Σχολή επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο