Αγγλική μετάφραση ακολουθεί το Ελληνικό κείμενο.
Το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων Αλεξάνδρα Δημοπούλου μιλάει για τη σχέση των Πατρινών με τα ζώα.
Είναι κοινή πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εθελοντών φιλόζωων ότι μεταξύ άλλων η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της σωστής και προσεκτικής υιοθεσίας ζώων συντροφιάς, συμβάλλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, φαινόμενο που έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.
Το μήνυμα- σλόγκαν σε πολλές φιλοζωικές εκστρατείες που έχουν ξεκινήσει είναι ξεκάθαρο : «Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, υιοθετήστε ένα άστεγο ζωάκι».
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η συλλογιστική του Δήμου της Πάτρας. Εδώ κι ενάμιση χρόνο περίπου είχε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, με τηλεοπτικά σποτ, και φυλλάδια, με σκοπό την καλλιέργεια της ευαισθησίας και υπευθυνότητας και της ανάπτυξης κουλτούρας σεβασμού προς τα ζώα.
Προγράμματα για μαθητές
Συγχρόνως από το 2017, υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων και σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία [Π.Φ.Π.Ο], άρχισε να παρουσιάζεται σε όλο και περισσότερους μαθητές συστηματικά εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Κοντού, και πήρε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Οι παρουσιάσεις αυτές γίνονται κυρίως στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Κατασκηνώσεων του Δήμου στην Πλαζ και σκοπός του Δήμου Πατρέων είναι να το παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές. Τα μηνύματα που έχουν εισπράξει οι εθελοντές που συνεργάζονται με το Δήμο σ’ αυτές τις παρουσιάσεις, μέσα από την ανταπόκριση των παιδιών, είναι κάτι παραπάνω από θετικά.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και από την Πλαζ έχουν περάσει δεκάδες σχολεία όλους αυτούς τους μήνες που έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα. Βασικοί εισηγητές είναι η θετική εκπαιδεύτρια Ελένη Κασπίρη με τη συνεργάτιδά της Γιούλα Ανωγιάτη, και άλλοι εθελοντές της Π.Φ.Π.Ο.
Μέσα από τις περιγραφές των παιδιών πολλές φορές σκιαγραφείται η αντίληψη που έχει μια μέση οικογένεια στη σχέση της με τα ζώα, με συμπεριφορές που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα όρια της βίας και της κακοποίησης. Όμως τα παιδιά που είναι ο αυριανός κόσμος, είναι πολύ δεκτικά στην ενημέρωση, και δείχνουν πρόθυμα να απορρίψουν κακές πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος που θέτουν υπό ερώτημα την ανθρωπιά μας και εκθέτουν παγκοσμίως τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Δημοπούλου η ανάπτυξη της ορθής υιοθεσίας των ζώων δεν μπορεί να επέλθει αν δεν υπάρξει συγχρόνως παιδεία και ανάπτυξη φιλοζωικής κουλτούρας, στοιχεία που στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ δυστυχώς, αλλά έστω και τώρα δείχνουν να αναπτύσσονται.
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην υιοθεσία ενός ζώου»
Η Αλεξάνδρα Δημοπούλου είναι εδώ και χρόνια φιλόζωη εθελόντρια, ακτιβίστρια για την προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων τους και έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτόν τον σκοπό. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και πλέον σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων για θέματα που αφορούν στα ζώα.
Είναι, δηλαδή, ένας από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους για να μας μιλήσει και για το ζήτημα της υιοθεσίας, αλλά και γενικότερα για το τι θα πρέπει να κάνουμε για να αναπτυχτεί επιτέλους και στην Πάτρα, αλλά και στην Ελλάδα, η φιλοζωική κουλτούρα, κάτι που φαίνεται ότι θα δώσει την λύση για το φαινόμενο των αδέσποτων, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα.
Το κομβικό σημείο στη διαδικασία της υιοθεσίας ενός ζώου έχει να κάνει με την επιλογή της οικογένειας ή του ατόμου. «Η επιλογή του ενδιαφερόμενου που εκδηλώνει την επιθυμία να υιοθετήσει ένα ζώο πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και κάτω από αυστηρά κριτήρια», τονίζει η κ. Δημοπούλου.
Οι οικογένειες ή τα άτομα που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα ζώο περνούν από συνέντευξη και γίνεται μια συζήτηση με τους εθελοντές, οι οποίοι τους ενημερώνουν και φροντίζουν να βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί τους, ακόμα και μετά την υιοθεσία έτσι ώστε να πληροφορούνται και το αν το ζώο έχει κατορθώσει να προσαρμοστεί στο νέο οικογενειακό του περιβάλλον.
Κύριο κριτήριο επιλογής; «Θα το πω απλά» τονίζει η κ. Δημοπούλου. «Να νιώσουν και να αισθανθούν το ζώο που θα υιοθετήσουν σαν ένα καινούργιο μέλος της οικογένειας τους».
Οι υιοθεσίες που γίνονται δεν αφορούν μόνο την Πάτρα ή την Ελλάδα, αλλά ακόμα και το εξωτερικό αφού οι ενδιαφερόμενοι περάσουν από το μικροσκόπιο των εθελοντών των οργανώσεων, και ασφαλώς παρθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τη μεταφορά τους, και γίνουν τα νόμιμα.
Μείωση των υιοθεσιών στην Ελλάδα
«Η αγάπη, η φροντίδα, ο σεβασμός, η ευαισθησία δεν έχουν σύνορα άλλωστε» όπως σωστά τονίζει κ. Δημοπούλου. Η ίδια δηλώνει: «Αναμφισβήτητα στην Ελλάδα προστιθέμενης της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί το ενδιαφέρον για υιοθεσίες ζώων τα τελευταία χρόνια» και προσθέτει: «Έτσι και αλλιώς η υπεύθυνη υιοθεσία είναι συνέπεια της φιλοζωικής κουλτούρας και σ’ αυτό το σημείο είχαμε πάντα πρόβλημα στη χώρα μας».
Παρά τα αυστηρά κριτήρια που τηρούνται κατά τη διαδικασία της επιλογής των ενδιαφερόμενων για υιοθεσία κάποιου ζώου, υπάρχει έναν μεγάλο ποσοστό που μετά από ένα χρονικό διάστημα επιστρέφει το ζώο για διάφορους λόγους. Οι εθελοντές φροντίζουν να κάνουν εντελώς κατανοητό από την αρχή, σε όσους υιοθετούν ζώο ότι σε κάθε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα, πρέπει να το επιστρέψουν και όχι να το εγκαταλείψουν.
Τι είναι αυτό που κάνει τις οικογένειες αυτές να αλλάξουν γνώμη και να επιστρέψουν πίσω το ζωάκι που μόλις είχαν υιοθετήσει; «Το ζώο δεν είναι μπιμπελό, ούτε παιχνίδι. Δεν είναι μόνο χαρές. Ούτε η ζωή η δική μας είναι μόνο χαρές. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα άτομο μη ανθρώπινο με αισθήσεις, συναισθήματα, ανάγκες. Όταν κάποιος αποφασίζει να υιοθετήσει, αναλαμβάνει την φροντίδα του, και τις ευθύνες του.
Αυτό παρόλο που οι εθελοντές το επισημαίνουν στις συνεντεύξεις που παίρνουν από τους ενδιαφερόμενους, πολλοί το προσπερνούν και τους κυριεύει ο αρχικός ενθουσιασμός. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα μεγάλο ποσοστό υιοθεσιών να παρουσιάζει προβλήματα».
Η διαπίστωση όμως αυτή, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τις υιοθεσίες. Το αντίθετο θα λέγαμε. «Σημαίνει ότι ως πολιτεία και ως κοινωνία θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δράσεις, ενημερωτικές εκστρατείες, παροχή παιδείας ούτως ώστε να αναπτύξουμε την φιλοζωική κουλτούρα στους ανθρώπους γύρω μας, να τους δείξουμε τι σημαίνει ένα ζώο συντροφιάς και να κινητοποιήσουμε τους παράγοντες εκείνους που θα αναδείξουν το στοιχείο της ενσυναίσθησης. Οι Έλληνες με το ζεστό ταπεραμέντο τους μπορούν να γίνουν οι πιο τρυφεροί και καλοί θετοί γονείς μη ανθρώπινων πλασμάτων» τονίζει.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα υιοθεσίας στο Δήμο Πατρέων
«Ακριβώς γι αυτό έχουμε συμφωνήσει με το Δήμο Πατρέων να θέσουμε ως σημαντικό σκοπό την ενημέρωση και παιδεία, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί μία αντίληψη στη κοινωνία μας που θα εγγυάται στο διηνεκές την ορθή αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς και όχι μόνο αυτών.
Το επόμενο βήμα και στόχος του Δήμου Πατρέων, είναι να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα υιοθεσίας όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει σχετική αίτηση για το ζωάκι που τον ενδιαφέρει. Για να έχει επιτυχία αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν προσεκτικής οργάνωσης και ανοιχτής συνεργασίας με τους εθελοντές των σωματείων μας, που διαθέτουν την εμπειρία και γνωρίζουν τις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν για μια σωστή και υπεύθυνη υιοθεσία».
«Βλέπετε το ζήτημα δεν είναι τόσο το πόσες οικογένειες θα θελήσουν να υιοθετήσουν ένα ζώο, αλλά να διαθέτουν το ανάλογο προφίλ που θα εγγυάται την ευζωία του. Για παράδειγμα θα πρέπει να μας προβληματίσει η τάση που έχουν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι να θέλουν να υιοθετήσουν μικρά και χαριτωμένα ζωάκια ενώ δείχνουν να απωθούνται από άλλα γέρικα ή με κάποια προβλήματα».
Γέρικα κυνηγόσκυλα και νεογέννητα, αυτά που εγκαταλείπονται συνήθως
Το προφίλ αυτών που εγκαταλείπουν ένα ζώο, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, έχει ένα κύριο στοιχείο που είναι πανομοιότυπο σε όλους όσους κάνουν κάτι τέτοιο. «Έλλειψη ενσυναίσθησης.» Παίρνουν ένα ζώο συντροφιάς και στη συνέχεια όταν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φροντίδα του ή κάτι δεν τους αρέσει το εγκαταλείπουν.
Εγκαταλείπονται ζώα γενικά, αλλά ένας μεγάλος αριθμός ζώων που έχουμε περισυλλέξει εμείς ως εθελοντές είναι γέρικα κυνηγόσκυλα και νεογέννητα κάθε κατηγορίας πολλές φορές μέσα σε σακούλες και πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων.
Είναι φαινόμενο σε πανελλήνια κλίμακα, και μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα αφού σημαίνει από τη μία ότι όταν δεν τα χρειάζονται πια οι κυνηγοί ως καλά εργαλεία τα εγκαταλείπουν, κι από την άλλη ότι γενικά ιδιοκτήτες ζώων αντί να στειρώνουν τα ζώα τους εγκαταλείπουν τα νεογέννητα όταν αυτά γεννήσουν και δεν έχουν τι να τα κάνουν.
Ακριβώς γι αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει υποχρεωτική η στείρωση και ιδιόκτητων ζώων για τα επόμενα αρκετά χρόνια, μέχρι οι Έλληνες να καταλάβουν καλύτερα τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες αυτών που πράττουν».
Αναφορικά με τα άστεγα ζώα, και την καλύτερη αντιμετώπιση από τον Δήμο Πατρέων, μία αποτελεσματική αντιμετώπιση θα έρθει με τη λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου η δημιουργία του οποίου είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου. «Έτσι θα έχουμε διαρκείς στειρώσεις, εμβολισμούς, κτηνιατρικής φροντίδας γενικότερα σε κάθε ανάγκη.
Αποσπασματικά έχουν τρέξει προγράμματα από το Δήμο κυρίως στειρώσεων, παροχής τροφών, και αντιμετώπισης ειδικών περιστατικών που όμως δεν επαρκούν. Πράγματι υπήρξε ένα κενό διάστημα μετά το κλείσιμο της Μέριμνας ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών, που όμως έτσι κι αλλιώς κάτι θα άλλαζε στον τρόπο αντιμετώπισης διότι δεν έφτανε ούτε αυτό».
Το πρόβλημα, είναι μεγάλο και δεν είναι καθόλου εύκολο να λυθεί, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, παρόλο που οι προσπάθειες που γίνονται είναι συνεχείς.
Ο αριθμός των αδέσποτων κάτω από τέτοιες συνθήκες, είναι δύσκολο να οριοθετηθεί με ακρίβεια ακόμα και από τους ίδιους τους εθελοντές που έχουν χωριστεί σε ομάδες ανά περιοχές της Πάτρας για να πετύχουν την καλύτερη φροντίδα των ζώων.
Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι οι εθελοντές που κάνουν έργο φιλοζωικό στην Πάτρα έχουν στην φροντίδα τους, πέραν των προγραμμάτων του δήμου, περί τα 250 περίπου ζώα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν στον δρόμο.
«Η κρίση είναι γεγονός ότι αύξησε τον αριθμό των εγκαταλείψεων. Ωστόσο, η βία και η κακοποίηση απέναντι στα ζώα πάντα υπήρχε, η κρίση αποτελεί απλά είναι μια δικαιολογία που την χρησιμοποιούμε χωρίς να έχει κάποιο αντίκρισμα σε τέτοιες πράξεις» τονίζει η κ. Δημοπούλου και προσθέτει: «Είναι ένα φαινόμενο που μας εκθέτει ως χώρα αφού είμαστε ανάμεσα σε αυτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά κακοποίησης ζώων σε όλο τον κόσμο.»
Πού εντοπίζονται κυρίως οι φόλες
Οι φόλες που βάζουν κάποιοι σε διάφορες περιοχές της Πάτρας αποτελούν μόνο ένα δείγμα της κακοποίησης αυτής. «Είναι τόσο ανήθικο. Πρώτα τα εγκαταλείπουμε, κι έπειτα όταν μαζευτούν πολλά σε μια περιοχή, μας ενοχλούν και τα σκοτώνουμε μ’ αυτόν τον τρόπο!
Φόλες έχουν χρησιμοποιήσει σε όλες σχεδόν τις περιοχές που βρίσκονται αδέσποτα και εγκαταλειμμένα ζώα, όπως στο Ρίο, στο Καστρίτσι, στον Άγιο Βασίλη, στην Εγλυκάδα.. Αλλά θα τις συναντήσουμε κατά καιρούς σε όλες τις περιοχές της Πάτρας. Ένα έγκλημα τόσο ντροπιαστικό για τους ανθρώπους, τόσο επίπονο για τα ζώα, που όμως από ορισμένους θεωρείται εύκολη λύση», τονίζει η κ. Δημοπούλου.
Η ίδια όμως είναι αισιόδοξη. «Ναι , είμαι αισιόδοξη. Η σχέση μας με τα ζώα είναι θέμα παιδείας. Η παιδεία και η γνώση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
Κ.Α.
(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)
Alexandra Dimopoulou, member of PFPO’s Board of Directors and consultant of Mayor in Patras talks about the relationship between citizens and animals.
Alexandra Dimopoulou, member of PFPO’s Board of Directors and consultant of Mayor in Patras talks about the relationship between citizens and animals.
It is commonly believed by the vast majority of volunteers that development of right pet adoption contributes to reducing the number of strays, a phenomenon of great concern in recent years.
The message of several animal welfare societies is clear: “Don’t buy! Adopt a stray!”
Municipality of Patras follows this path. A year and a half ago, a leaflet and tv spot campaign started for public information with the aim to raise awareness and cultivate an attitude of respect for animals.
Educational programs for students
From 2017, an educational program has been presented to students under the auspices of Patras Municipality and in cooperation with Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation (P.F.P.O.). The program, approved by the Ministry of Education, is created by Mrs. Kontou, professor of University of Thessaly.
These presentations take part in the premises of children’s camps and the main aim is to be attended by the majority of students. It should be mentioned that there is a positive feedback by students according to volunteers who cooperate on presentations.
There is a widespread concern for the program as it has already be attended by students of several schools. Main rapporteurs are Mrs. Eleni Kaspiri, positive dog trainer and her partner Mrs. Gioula Anogiati.
Quite often, the relationship between members of a Greek family with animals has been known through children’s descriptions. Abusive behavior against animal is not unusual. However, children reject the concepts of past which expose our country at a global level.
Mrs. Dimopoulou states that right pet adoption is connected with education and development of animal welfare culture. Unfortunately, education has been recently developed in our country.
“Pet adoption is a serious matter”
Alexandra Dimopoulou is a volunteer; an animal right activist and she has dedicated her life on their protection. She is a member of Board of Directors of Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation and consultant of Mayor of Patras on animal issues.
In other words, she can talk about the issue of pet adoption and what else should be done in order that animal welfare culture is developed in Greece. Animal welfare culture is a major factor for reducing the number of strays which has increased significantly in recent times.
As regards the issue of pet adoption, the right person or family is the most important fact. “Pet adoption is a procedure under strict criteria and extremely careful selection of person or family is required” Mrs. Dimopoulou points out.
This procedure includes an interview of candidate pet owners and a discussion with volunteers who inform candidates on their duties. Even after a pet has been adopted, volunteers keep contact with them, as they would like to be informed if the animal has been settled in its new environment.
But what is the selection criterion of most importance? “Candidate pet owners should treat their pet as a new member of the family” Mrs. Dimopoulou emphasizes.
Pets are often adopted by people who live in other countries following the relevant legal procedure and under all appropriate safety measures for animal transportation.
Greece: Reduction in the number of pet adoptions
“Love, respect and sensitivity know no borders”, Dimopoulou added. “Unfortunately, the number of pet adoptions has been decreased in recent years as a result of economical crisis”. “In any case, responsible pet adoption is related to animal welfare culture, which is not developed in any significant way in our country” she concludes.
Even though strict criteria of this procedure, a lot of pets are returned after adoption. Volunteers have noticed to candidate pet owners that pets must be returned or not abandoned.
But why pet owners change their mind? “Pets are not toys! They are sentient beings with feelings and needs. Anyone who decides to adopt a dog or a cat, he should be able to take care of it and satisfy the pet’s needs.
This fact is highlighted to candidates by volunteers. However, many candidates show enthusiasm at first, but then a lot of adopted animals are returned back”.
This is the reason why we need to strengthen efforts to increase the number of adoptions. “Campaigns and a number of actions are required to raise awareness and acquire development of animal welfare culture. I believe that Greeks could be good pet owners because of their hearty temperament”, she emphasizes.
Municipality of Patras: Digital Adoption Platform
“In agreement with municipal authority in Patras, public information and development of education are our main targets, as they ensure the correct treatment of pets and in general all animals.
Next target of municipal authority is a digital adoption platform. This effort could be successive only in co-operation with volunteers of our animal welfare society, as they have a thorough knowledge of the procedure for a right and responsible pet adoption”.
“The matter is not the number of pets adopted but if candidate pet owners can provide welfare to their pet. For instance, it is of great concern the fact that most candidates want to adopt a young and small dog and they do not desire an old one or a disabled dog”.
The majority of abandoned animals are puppies, kittens and old hunting dogs
Mrs. Dimopoulou states that lack of empathy is the main cause of pet abandonment.
Volunteers claim that the majority of abandoned animals are old hunting dogs as well as puppies and kittens dumped in a plastic bag and often into a trash bin.
Actually, this phenomenon occurs nationwide and it is evidence that old dogs are abandoned by hunters while a lot of pets are not neutered, so there is an increase of abandoned puppies and kittens.
That is the reason why a mandatory spay/neuter law for companion animals is necessary in the coming years, until Greek citizens become more responsible”
At this point, it should be noted that a municipal vet is under construction and its operation will contribute to effectively address the problem of stray cats and dogs. “A municipal vet means sterilizations, vaccines and veterinary care”, Mrs. Dimopoulou says.
Municipal programs include sterilization, feeding and emergency incidents response. However, those programs are not adequate. After the closure of “Care for Animals” in Patras University, a need arose for a different approach of the stray issue”.
According to Mrs. Dimopoulou, even if considerable effort is made, it will not be easy to solve this problem.
Despite the fact that volunteers are divided in groups in order to take care of animals, the exact numbers of strays in Patras is unknown.
Also, apart from strays, volunteers own about 250 animals.
“Economic crisis increased the number of abandoned animals. However, violence towards animals and animal abuse existed long before crisis. In other words, it is an excuse for cruelty to animals” she says. “Animal abuse is a disgrace for Greece, as it occurs on a large scale in our country in comparison with other countries worldwide”, she concludes.
Cases of poisoning
Animal poisoning in several parts of the city is further proof of animal cruelty. “It is immoral! After they are abandoned, animals are poisoned because some people are annoyed by the increase in the number of strays.
Instances of poisoning occur in most parts of the city. Such a shameful phenomenon for humanity and painful for animals”, she points out.
However she is optimistic about the future. Our relationship with animals depends on education. Knowledge and education can change the world for the better.