Νέες επιστολές έστειλε η ΠΦΠΟ στον Υφυπουργό εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο,στους Δήμους και στα κόμματα της Βουλής, για τα θέματα που έχουν προκύψει με τις ανεφάρμοστες εξαγγελίες για την σίτιση και φροντίδα των ζώων εν καιρώ πανδημίας και ζητά για μια ακόμη φορά να συμπληρωθεί η φόρμα μετακίνησης με την σίτιση όλων των ζώων

Share with your friends


Submit

 

Διαβάστε τις 3 επιστολές μας

ΠΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ.Θ. ΛΙΒΑΝΙΟ

Έχοντας γνώση των θέσεων και απόψεών σας αναφορικά με την προστασία των ζώων, και λαμβάνοντας υπόψιν την από 22/03/2020 επιστολή σας προς τους Δημάρχους της χώρας μας μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος μας, γεγονός για το οποίο εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, θα παρακαλούσαμε για μία ακόμα παρέμβασή σας, σύμφωνα με το πνεύμα της πρώτης επιστολής σας.

Συγκεκριμένα θεωρούμε σημαντική μία εκ μέρους σας επιστολή και πάλι προς τους Δήμους της χώρας, ούτως ώστε μέρος κονδυλίων της έκτακτης κατανομής που αποδόθηκε στους Δήμους της Χώρας, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών με την Α.Π.: 18209 /13-03-2020 (επισυνάπτεται) προς κάλυψη αναγκών λόγω του COVID-19, να διατεθεί για τις αυξημένες λόγω πανδημίας ανάγκες σε τροφές, φάρμακα και γενικότερα σε ότι αφορά στη μέριμνα αδέσποτων και πιθανότατα δεσποζόμενων ζώων.

Ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν στην Ομοσπονδία μας μεγάλος αριθμός Δήμων είτε αρνείται ή δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην παροχή τροφής για τις αυξημένες ανάγκες των αδέσποτων, ορισμένοι δε από τους Δήμους δίνουν μια εξαιρετικά μικρή ποσότητα που δεν αρκεί ούτε για ημέρα.

Ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας.

ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η Ομοσπονδία μας απευθύνει επείγουσα έκκληση για παρέμβασή σας σχετικά με το ακόλουθο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί:

Συγκεκριμένα αφορά τη σίτιση και φροντίδα χιλιάδων ζώων κάθε είδους σε όλη τη χώρα.

Με τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κου. Χαρδαλιά για τον τρόπο σίτισης και φροντίδας τους το πρόβλημα γιγαντώθηκε καθώς δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης για σίτιση και φροντίδα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζωντανών πλασμάτων.

Δημιουργήθηκε μία καινούργια αλυσίδα γραφειοκρατίας, πολλοί δήμοι δεν ανταποκρίνονται, αλλά ακόμα και όταν ανταποκριθούν οι ανάγκες δεν εξυπηρετούνται.

Υπάρχουν οικόσιτα ζώα σε εξοχικά εκτός ορίων δήμου που χρειάζεται να σιτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην πεθάνουν από την πείνα, υπάρχουν μεμονωμένοι φιλόζωοι που μέχρι πρότινος τάιζαν αδέσποτα ζώα σε διάφορες περιοχές και τώρα από φόβο εφόσον οι Δήμοι δεν ανταποκρίνονται με βεβαιώσεις δεν συνεχίζουν να προσφέρουν έργο, τα μαγαζιά εστίασης που τάιζαν κατά τόπους αδέσποτα ζώα είναι κλειστά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με τα γραφεία των Δήμων ξανά και ξανά καθώς οι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω του ότι υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας, και τόσες άλλες περιπτώσεις που είναι δύσκολο να αναφερθούν σε μία επιστολή.

Παρακαλούμε θερμά για την άμεση παρέμβασή σας καθώς μέρα με τη μέρα χάνεται ο έλεγχος.

Τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι ο μοναδικός τρόπος, η μοναδική λύση, είναι να συμπεριληφθούν οι πολίτες που σιτίζουν και φροντίζουν ζώα, όπου δει, ως απολύτως απαραίτητη ανάγκη, μέσα στη φόρμα μετακίνησης του Υπουργείου, ως ξεχωριστή περίπτωση.

Ευελπιστώντας σε ενέργειες σας σχετικά με το θέμα σας ευχαριστούμε.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ( ΠΦΠΟ )

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η Ομοσπονδία μας απευθύνει επείγουσα έκκληση προς όλους τους Δημάρχους της χώρας, προκειμένου έγκαιρα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών των αδέσποτων ζώων και πιθανότατα δεσποζόμενων που για λόγους υγείας οι κηδεμόνες δεν θα μπορέσουν να τα φροντίζουν.

Στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω της πανδημίας covid-19, καλούμαστε όλοι και ο καθένας εκ θέσεως και δυνατοτήτων να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε κάθε αδύναμο ον, επιβεβαιώνοντας πως ο πολιτισμός και η ανθρωπιά μας κρίνεται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Η κοινωνία μας συμπεριλαμβάνει και τα ζώα που ζουν δίπλα μας, με τις ανάγκες τους διαρκείς, και τις συνέπειες κάθε παράβλεψης να επηρεάζουν εμάς τους ίδιους και την αρμονική συνύπαρξή μας.

Κατόπιν αυτών, και σύμφωνα με το Ν.4039/12 περί υποχρεώσεων των Δήμων, και σύμφωνα με το πνεύμα της από 22/03/2020 επιστολής του Υφυπουργού κ. Θ. Λιβάνιου (επισυνάπτεται), που εστάλη μετά από γραπτό αίτημα της Ομοσπονδίας μας, εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας άμεσα:

Α) Τίθεται μεγάλο θέμα με τη σίτιση των αδέσποτων ζώων. Τα μαγαζιά εστίασης που μέχρι πρότινος πρόσφεραν κατά τόπους τροφή στα άστεγα ζώα είναι πλέον κλειστά, οι πολίτες που επίσης συνέδραμαν σ’ αυτό είναι εκ νόμου κλεισμένοι στα σπίτια τους και οι μόνοι που παραμένουν στις επάλξεις είναι εθελοντές φιλοζωικών σωματείων ή μεμονωμένοι εθελοντές που εξακολουθούν με κάθε τρόπο να προσφέρουν έργο.

Οι ανάγκες όμως για τροφές είναι αυξημένες ενώ συγχρόνως οι δυνατότητες των ανθρώπων αυτών όλο και μειώνονται. Συνεπώς παρακαλούμε θερμά για την άμεση παροχή επί πλέον τροφής με κονδύλια των δήμων, και το δυνατόν αγαστή συνεργασία με τους εθελοντές ούτως ώστε να μην πεθάνουν από την πείνα ζωντανά πλάσματα δίπλα μας.

Επί πλέον τονίζουμε ότι αναπόφευκτα κάθε πεινασμένο ον εκ φύσεως αναζητά να καλύψει την πείνα του με κάθε τρόπο και αυτό σημαίνει απώλεια αρμονικής συμβίωσης με συνέπειες και για τους ανθρώπους.

Στα πλαίσια της συνεργασίας σας με τους εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν πραγματικά να βοηθήσουν το έργο σας, είναι υποχρέωση κατ’ ελάχιστον η άμεση εξυπηρέτησή τους και παροχή εκτός των άλλων, των τυπικών βεβαιώσεων σίτισης που απαιτούνται σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Β) Ένα ακόμα θέμα είναι η με κάθε τρόπο εξασφάλιση εκ μέρους σας επί πλέον κονδυλίων για φάρμακα, έκτακτα περιστατικά και γενικώς κάθε είδους μέριμνα για τα αδέσποτα του δήμου σας.

Θεωρούμε απόλυτη ανάγκη, την διάθεση μέρους του κονδυλίου που αποδόθηκε εκτάκτως στους Δήμους της Χώρας, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών με την Α.Π.: 18209 /13-03-2020, προς κάλυψη αναγκών λόγω του COVID-19.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρχει ενεργή διαρκώς σύμβαση με κτηνιάτρους, και πλήρης διαρκής υποστήριξη εκ μέρους των δήμων.

Επισημαίνουμε πως κάθε καθυστέρηση θα είναι ένα μεγάλο φορτίο για το κοινωνικό σύνολο, όπως επίσης και ότι η διάθεση εκ μέρους ορισμένων Δήμων ελάχιστης ποσότητας τροφής είναι κατακριτέα και μη αποδεκτή από την κοινή γνώμη.

Ελπίζοντας στην ανταπόκρισή σας που είναι και υποχρέωσή σας, σας ευχαριστούμε.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ( ΠΦΠΟ )