Άρθρο του Τάσου Σαράντη στην Εφημερίδα των Συντακτών
Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας να θεσπίσει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας των ζώων μέσω ειδικής αναφοράς στο Σύνταγμα ● Τα «παράδοξα» με τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία και η υποκρισία της Ν.Δ. ● Μόνο το ΚΚΕ υπερψήφισε ● Υποψίες για… ψηφοθηρικές επαφές
Η καταψήφιση της πρότασης που κατατέθηκε στη Βουλή ώστε η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να περιλάβει ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ζώων με την προσθήκη διάταξης στο άρθρο 24Α θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… ναυάγιο.
Πρωτίστως, ένα ναυάγιο της ανθρωπιστικής συνείδησης, της ενσυναίσθησης και της αλληλέγγυας στάσης απέναντι σε πλάσματα που υφίστανται καθημερινά και με τον πιο βάναυσο τρόπο την ανθρώπινη βία. Και, δευτερευόντως, ένα ναυάγιο που συνέβη μέσα σε μια θαλασσοταραχή αντιφατικών στάσεων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Πώς, όμως, φτάσαμε ώς εδώ; Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων ήταν ένα αίτημα που έθεσε πριν από 5 χρόνια η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), ώστε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται από τον νομοθέτη ως αντικείμενα.
Τον Ιούνιο του 2014 ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, παρουσίασε και τεκμηρίωσε την πρόταση της ΠΦΠΟ σε συνέντευξη Τύπου που είχε πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Οπως είχε αναφέρει ο κ. Χρυσόγονος, στο Σύνταγμα της Ελλάδας δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα ζώα, αφού αυτά συγκαταλέγονται στο φυσικό περιβάλλον, και αν και αποτελεί συμβατική υποχρέωση της πολιτείας να τα προστατεύει, αυτό δεν συμβαίνει. Επισήμαινε δε ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται ουσιαστική έλλειψη συμβιωτικού πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.
Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι το ελληνικό δίκαιο είναι ουσιαστικά μετεξέλιξη του ρωμαϊκού και, έτσι, αντιμετωπίζει κάθε τι που δεν είναι άνθρωπος ως αντικείμενο, ως ιδιοκτησία, με την κυριότητα να είναι πάντα ο γνώμονας για την απονομή του δικαίου.
Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων να φτάσει πιο κοντά στην πραγματικότητα, κάτι που συνέβη με πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή από 55 βουλευτές, εκ των οποίων οι 52 του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.
Το υποβληθέν στην Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος αίτημα πρότεινε την προσθήκη διάταξης στο άρθρο 24Α με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων έμβιων όντων.
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ κατά ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων, με το ΚΚΕ να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ωστόσο, η αρχική αισιοδοξία για την επίτευξη ενός στόχου που αποτελούσε ελπίδα για χιλιάδες φιλόζωους πολίτες κατέπεσε σύντομα, αφού την πρόταση για την αλλαγή του Συντάγματος γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα καταψήφισαν 130 βουλευτές, 92 την υπερψήφισαν και 40 δήλωσαν «παρών». Το μόνο κόμμα που κράτησε αμιγή στάση, καθώς όλοι οι βουλευτές του υπερψήφισαν την πρόταση, ήταν το ΚΚΕ. Κι εδώ αρχίζουν τα παράδοξα.
Μία από τις μεγαλύτερες παραδοξότητες που καταγράφηκαν ήταν η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, από τους 145 βουλευτές που διαθέτει, την ψήφισαν μόλις 69, και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η πρόταση απορρίφθηκε.
Οι υπόλοιποι έδωσαν με διαφορετικό τρόπο αρνητική ψήφο (39 όχι, 42 παρών, 3 τίποτα). Το ανεξήγητο είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και 14 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που είχαν υπογράψει το αίτημα για το 24Α έπειτα από την πρωτοβουλία του Γ. Κυρίτση. Δηλαδή, δεν ψήφισαν τη δική τους πρόταση!
Ενδεικτική, μεταξύ άλλων, η στάση της Χαράς Καφαντάρη, που ψήφισε «παρών», ενώ λίγα χρόνια πριν είχε παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει ο κ. Χρυσόγονος και η ΠΦΠΟ, όπου είχε αναφέρει ότι είναι κρίσιμο να υπάρχει ρητή αναφορά στα ζώα στο νέο Σύνταγμα. «Παρών» ψήφισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος την ημέρα που συζητήθηκε το θέμα στην Επιτροπή (28/1) είχε δεχτεί με χαρά στελέχη της ΠΦΠΟ όπου είχε τονιστεί εκατέρωθεν η σημαντικότητα αυτής της κοινοβουλευτικής εξέλιξης.
Ανάμεσα στους 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν την πρόταση ήταν και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, κτηνίατρος στο επάγγελμα και επιφορτισμένη με την κατάρτιση νέου νόμου για την προστασία των ζώων! Επιπλέον, όχι ψήφισαν και υπουργοί που έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή με τα θέματα της προστασίας των ζώων: ο επίσης αρμόδιος για την προστασία των ζώων υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Γιώργος Δημαράς, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, το υπουργείο της οποίας εμπλέκεται άμεσα στις κακοποιήσεις των ζώων, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο ευαίσθητος σε δηλώσεις του για τα ζώα στο παρελθόν Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κι αυτά συνέβησαν όταν την εισήγηση για το 24Α εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, που είχε και τη γενικότερη ευθύνη της αναθεωρητικής διαδικασίας και επιχειρηματολόγησε αρκούντως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Κι όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε επίσης θετική ψήφο, όπως έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμη μια έκπληξη αποτέλεσε η στάση του συνεργαζόμενου με την κυβέρνηση κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, αφού, εκτός του Γ. Δημαρά, αρνητική ψήφο έδωσε και ο Γιάννης Τσιρώνης, από τον οποίο όμως δεν θα περίμενε κανείς διαφορετική στάση, αν αναλογιζόταν ότι ήταν ο άνθρωπος που ως αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχείρησε να αναμορφώσει τον υπάρχοντα νόμο για την προστασία των ζώων προκαλώντας την οργή και τα πυρά των φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς, εάν ψηφιζόταν το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θα έφερνε μόνο αρνητικά αποτελέσματα, παρά τους ευαγγελιζόμενους στόχους του.
Ωστόσο σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την αρνητική στάση του στο ζήτημα, ανέφερε ότι το σημαντικό σε αυτή την ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν να μην ανοίξει το άρθρο 24, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, ειδικά τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες, το Κτηματολόγιο και την αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδιασμών. Αυτό που διέβλεπαν, δηλαδή, ήταν μην τυχόν η προσθήκη για την προστασία των ζώων άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 24 κατά την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, κάτι που φοβόντουσαν ότι αποτελεί πόθο της Νέας Δημοκρατίας. Τους ίδιους φόβους για το άρθρο 24, που πράγματι αποτελεί τον θεματοφύλακα για την προστασία του περιβάλλοντος στο Σύνταγμα, φαίνεται ότι υιοθέτησε και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν την πρόταση, γεγονός που εξηγεί και την αντιφατική στάση που επικράτησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Διευκρίνιση Κυρίτση στην «Εφ.Συν.»
Αυτό που τελικά συνέβη το επιβεβαίωσε και ο βουλευτής Γ. Κυρίτσης σε συνομιλία που είχε μαζί του η «Εφ.Συν.»: «Κρίνοντας εκ των υστέρων, θεωρώ ότι αν είχαμε λίγο μεγαλύτερο διάστημα να ζυμώσουμε το θέμα και να συνεννοηθούμε καλύτερα, δεν θα υπήρχαν ζητήματα. Κατάλαβα ότι υπήρξε ένας πανικός σε σχέση με το άρθρο 24 που είχε να κάνει με το ενδεχόμενο να λειτουργήσουμε ως κερκόπορτα στο άνοιγμα του άρθρου 24 από μια Βουλή που με πλειοψηφία της Ν.Δ. θα το αναθεωρούσε στην κατεύθυνση της άρσης της προστασίας των δασών».
«Ομως η ανησυχία αυτή ήταν υπερβολική, διότι η ίδια η Ν.Δ. αντέκρουσε την πρότασή μου με νύχια και με δόντια. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θεωρούσαν ότι μέσω αυτού θα βάλουν χέρι στον πυρήνα του 24. Δυστυχώς, όμως, αυτό δίχασε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται, υπήρξε ένας υπόγειος προβληματισμός, που εγώ τον κατάλαβα μόλις την τελευταία μέρα που με πήραν τηλέφωνο οι Οικολόγοι Πράσινοι και μου είπαν να το αλλάξουμε και να το βάλουμε σε άλλο άρθρο, αλλά πλέον δεν υπήρχε χρόνος, είχαν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια», μας είπε.
Η διχογνωμία που επικράτησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και που επέφερε το αρνητικό αποτέλεσμα δεν αναιρεί την υποκριτική στάση που επέδειξε η Ν.Δ., η οποία καταψήφισε την πρόταση, αν και περίπου 3 μήνες πριν ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιόταν με φιλοζωικά σωματεία μοιράζοντας υποσχέσεις.
Για να αφήσει να διαρρεύσει στη συνέχεια ότι θεώρησαν πως το άρθρο 24 κατοχυρώνει μέχρι κεραίας τα δικαιώματα των ζώων μέσα από την πολύ αυστηρή διάταξή του για υποχρεωτική προστασία και σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και πως το ζήτημα της προστασίας των ζώων είναι καθαρά θέμα νομοθεσίας και όχι του Συντάγματος!
Ενα τελευταίο, αλλά κορυφαίο παράδοξο σε αυτήν την αποτυχημένη προσπάθεια της προστασίας των ζώων και της ευημερία τους μέσα από ένα θεμελιώδες νομοθέτημα του Συντάγματος ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ) μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Σε αυτήν ευχαριστεί τους βουλευτές που απέτρεψαν την προστασία των ζώων μέσω του Συντάγματος. Υπό τον τίτλο «Οι βουλευτές και τα κόμματα “άκουσαν” την ΚΣΕ», αναφέρει: «Η ΚΣΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τον ώριμο και συγκροτημένο τρόπο που η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της χώρας μας απέτρεψε το ενδεχόμενο της εξίσωσης ανθρώπων και ζώων στο Σύνταγμα της χώρας μας».
Και συνεχίζει: «Ολο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, η ΚΣΕ επιδόθηκε σε ένα μπαράζ επαφών με το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ώστε βουλευτές, υπουργοί, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου να αντιληφθούν στην πραγματική τους διάσταση τους κινδύνους που εγκυμονούσε η συγκεκριμένη πρόταση (…). Η ΚΣΕ ενημέρωσε και κατάφερε να πείσει τους περισσότερους από τους συνομιλητές που αναζήτησε στην πολιτική τάξη της χώρας για όλα αυτά που θα ακολουθούσαν εάν και εφόσον όλων των ειδών τα ζώα αποκτούσαν… “συνταγματικά δικαιώματα”».
Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε πολλές καχυποψίες περί αλίευσης ψήφων εν όψει εκλογών. Σχετική απάντηση υπήρξε από τον Νίκο Φίλη σε δήλωσή του όπου χαρακτηρίζει λάθος την απόρριψη της συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας των ζώων: «Ατυχώς, η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24Α ναυάγησε, μέσα σε ένα κλίμα ακατανοησίας, σύγχυσης και διφορούμενων ερμηνειών για την τύχη του συγκεκριμένου άρθρου στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή. Το αρνητικό κλίμα επιδείνωσε ακόμη πιο πολύ η συγχαρητήρια ανακοίνωση της ΚΣΕ που ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει να εννοηθεί ότι επηρέασε έμμεσα και άμεσα βουλευτές και υπουργούς, ώστε να καταψηφίσουν την πρόταση. Προβληματική, το λιγότερο, αυτή η παρέμβαση, που πιστεύουμε ότι θα διαψευστεί αρμοδίως» ανέφερε.
Δείτε το άρθρο στην «Εφ.Συν.»
https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/184696_nayagise-i-syntagmatiki-prostasia-ton-zoon
Πηγή : https://www.efsyn.gr/