Να επιτραπεί το κυνήγι προστατευόμενων ειδών ζητά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!!

Share with your friends


Submit

Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Παρασκευή 13/05 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Δήμο Ρόδου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο ΚΕΔΕ με θέμα το κυνήγι προστατευόμενων ειδών που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητά να επιτραπεί!! Η Επιστολή Κοινοποιήθηκε στις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της χώρας και στα ΜΜΕ
 
Με πρόσχημα τις ζημιές στα ελαιόδεντρα οι αγρότες της Νότιας Ρόδου στρέφονται κατά των ελαφιών και συγκεκριμένα μέσω επίσημου εκπροσώπου του κράτους!

Αναρωτιόμαστε βέβαια πόσα απο τα χωράφια, που φέρονται οτι ζημιώθηκαν είναι περιφραγμένα, όπως οφείλουν οι ιδιοκτήτες τους, εφόσον αποτελούν περιουσία;

Σε συνέντευξη τύπου του, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, στις 9/5/2016 χαρακτήρισε ανεξέλεγκτη την αύξηση του αριθμού των ελαφιών στη Νότια Ρόδο, κυρίως στους πρώην δήμους Αταβύρου, Καμείρου και Λινδίων.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια αφορούν την σύλληψη μεγάλου μέρους ελαφιών και την διάθεσή τους σε άλλες Περιφέρειες ή σε άλλους Δήμους, ή στη συγκέντρωσή τους σε περιφραγμένο χώρο. Ο κ. Ζαννετίδης είπε ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί οδηγία από την Αποκεντρωμένη, ώστε να επιτραπεί το κυνήγι σε ελεγχόμενο βαθμό”, όπως αναφέρεται από την dimokratiki.gr.

Ο πληθυσμός του ελαφιού στη Ρόδο δεν δικαιολογεί τέτοια κίνηση, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς και με την παρουσία του στο κόκκινο βιβλίο, θεωρείται προστατευόμενο
τρωτό είδος.

Το πλατόνι της Ρόδου, θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του. Είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

Αν η αδυναμία της πολιτείας να αποζημιώσει τους αγρότες και να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα, αν η ανικανότητα του ανθρώπινου είδους να συμβιώσει με άλλα ζώα και να προστατεύει κατάλληλα τα όποια περιουσιακά του στοιχεία, αν οι ουκ ολίγες περιπτώσεις λαθροθηρίας ελαφιού που αποκαλύπτονται αποτελούν ουσιαστικά προσπάθεια νομιμοποίησης της ιδέας αυτής που ετοιμάζεται και που έχει ως αποτέλεσμα την “ελεγχόμενη” δολοφονία του ελαφιού, τότε έχουμε αποτύχει για ακόμα μία φορά ως άνθρωποι, ως κράτος, ως πολιτισμός.

Ζητούμε να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση το κυνήγι του ελαφιού και να λάβετε μέτρα για τη προστασία του πληθυσμού του, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να καταγγείλουμε τις ενέργειες αυτές στις αρμόδιες Αρχές εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (55 Σωματεία)
και
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων