Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων (ΕΓΖ) στην Ελλάδα;
«Το απαιτεί η ηθική μας, το απαιτεί η λογική»
Με τον όρο ‘εκτροφή γουνοφόρων ζώων’ (ΕΓΖ) (fur farming) εννοείται η αναπαραγωγή ή/και εκτροφή ορισμένων ειδών ζώων για τη γούνα τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν (2013) άνω των 100 εκτροφείων μινκ (45 στον νομό Καστοριάς, 50 στον νομό Κοζάνης, 8 στον νομό Γρεβενών, δύο στον νομό Φλώρινας) με παραγωγή η οποία ξεπερνά τα 1,000,000 γουνοδέρματα ετησίως[1].
Τα μινκ στη φυσική τους κατάσταση είναι άγρια, σαρκοφάγα, περίεργα και ιδιαίτερα δραστήρια ζώα, τα οποία ζουν κοντά στο νερό –καθώς είναι δεινοί κολυμβητές- σε σήραγγες οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα 4 χιλιόμετρα μήκος, και, σε κατάλληλες συνθήκες, φτάνουν στην ηλικία των 4 ετών.
Τα μινκ στις φάρμες εκτροφής τους ζουν σε κλουβιά τυπικών διαστάσεων 70εκ μήκος, 40 εκ πλάτος και 45εκ ύψος, από τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ. Καθώς δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οι περιπτώσεις στερεοτυπικής συμπεριφοράς (π.χ. συνεχείς κύκλοι μέσα στο κλουβί), αυτό-ακρωτηριασμών (π.χ. δάγκωμα της ουράς ή άλλων σημείων της γούνας), κανιβαλισμού και βρεφοκτονίας είναι συνηθισμένες[2]. Από αυτή τη μιζέρια θα «απαλλαχθούν» σε ηλικία 7-8 μηνών, όταν θα θανατωθούν, με ηλεκτροπληξία ή με ασφυξία, για τη γούνα τους.
Οι εμπλεκόμενοι στη βιομηχανία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, συχνά παραθέτουν μια σειρά «επιχειρημάτων» για να δικαιολογήσουν αυτή την αναίτια κακοποίηση έμβιων και συναισθανόμενων ζώων. Τα παραθέτουμε ένα προς ένα στις επόμενες γραμμές, αποκαθιστώντας παράλληλα και την πραγματικότητα.
- «Το να εκτρέφουμε γουνοφόρα είναι ακριβώς το ίδιο με το να εκτρέφουμε κότες, πρόβατα ή αγελάδες». Τα μινκ είναι άγρια ζώα τα οποία φυλακίζονται σε ένα κλουβί, ακριβώς όπως τα λιοντάρια του τσίρκου. Πρέπει να ζουν ελεύθερα στη φύση. Επιπλέον,τα εκτρέφουμε για να καλύψουμε τη ματαιοδοξία μας η οποία «επιβάλλει» το να φοράμε γούνες.
- «Πάντα οι άνθρωποι φορούσαν γούνες». Οι άνθρωποι ΚΑΠΟΤΕ φορούσαν γούνες, όπως κάποτε φορούσαν χιτώνες ή οι κυρίες φορούσαν καπέλα με φτερά εξωτικών πτηνών. Η χρήση της γούνας των ζώων δεν καλύπτει πλέον καμία ανάγκη μας για ζεστό ντύσιμο, αλλά μόνο την «ανάγκη» να επιδεικνύουμε τον πλούτο μας, μια «ανάγκη» που συντηρεί η βιομηχανία της μόδας της γούνας[3].
- «Η γούνα των ζώων είναι το πιο ζεστό ρούχο που μπορείς να φορέσεις». Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι ορειβάτες και οι εξερευνητές των πόλων θα φορούσαν και σήμερα γούνες. Σήμερα υπάρχουν υλικά –μεταξύ των οποίων και οι συνθετικέςγούνες- τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, πιο θερμαντικά και πιο φτηνά από μία γούνα. Όπου συνεχίζει να προτιμάται (π.χ. στη Ρωσία) αυτό οφείλεται σε πολιτισμικές παραδόσεις και, κυρίως, στις επιταγές της βιομηχανίας της μόδας, και όχι στις «ανώτερες» θερμαντικές ιδιότητες της φυσικής γούνας: το κλίμα του Καναδά είναι εξίσου κρύο με αυτό της Ρωσίας, αλλά οι Καναδοί δεν φοράνε φυσικές γούνες για να βγουν στο δρόμο.
- «Συνθετικές γούνες; Η φυσική γούνα είναι οικολογική/φιλική προς το περιβάλλον». Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2013) οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας φυσικής γούνας μινκ είναι 4 (τέσσερις) φορές περισσότερες από μια συνθετική γούνα (βάσει των αποτελεσμάτων Ανάλυσης Κύκλου Ζωής- Life Cycle Assessment) [4] .
- «Γιατί να απαγορευτεί η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους στην Ελλάδα, αφού συμβαίνει και αλλού;». H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός γουνών παγκοσμίως, με το 64% ή 30 εκατομμύρια γούνες μινκ να προέρχονται από εκτροφεία χωρών-μελών της ΕΕ[5]. Παρόλα αυτά, μια σειρά από χώρες έχουν απαγορεύσει ή είναι στη διαδικασία απαγόρευσης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Συγκεκριμένα:
- Σουηδία: Η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη (λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας) από το 1995.
- Ηνωμένο Βασίλειο: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2000-2002.
- Αυστρία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί σε 5 κρατίδια και έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη (λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας) στα υπόλοιπα τρία κρατίδια από το 2004.
- Ελβετία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2005.
- Κροατία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2007 με 10ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία.
- Δανία: Η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει απαγορευτεί από το 2009 με περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία
- Ολλανδία (ο μεγαλύτερος παραγωγός γουνών μινκ στην ΕΕ): Η εκτροφή των υπολοίπων ειδών γουνοφόρων ζώων έχει απαγορευτεί από το 2012 και η εκτροφή των μινκ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2024.
- Σλοβενία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2013 με 3ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία.
- Βέλγιο: Το κρατίδιο της Βαλλονίας θα απαγορεύσει την εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου από 1/1/2015.
- Γερμανία: Λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2016, είναι πολύ πιθανόν ότι η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη.
- «Δε με νοιάζει τι έχει απαγορευτεί αλλού, η εκτροφή γουνοφόρων ενισχύει την Ελληνική οικονομία». Είναι λάθος να επιτρέπουμε μια εμπορική δραστηριότητα στο βαθμό που ‘ενισχύει την Ελληνική οικονομία’: ο τζίρος των αναβολικών στη χώρα μας ξεπερνά το 1 δις ευρώ ετησίως[6], αλλά κανείς δεν ζητά τη νομιμοποίηση της αγοροπωλησίας τους επειδή θα ενισχυθεί η οικονομία μας! Οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων γούνας το 2012 εκτιμάται ότι κινήθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ, και σχεδόν το 98% κατευθύνθηκε στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Λόγω των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες, οι ελληνικές εξαγωγές γούνας έκτοτε καταρρέουν. Το 2013 σημειώθηκε μείωση -40% σε σχέση με το 2012, και το 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση -60% σε σχέση με το 2013[7]. Συνολικά μεταξύ 2012-2014 οι ελληνικές εξαγωγές γούνας μειώθηκαν κατά -76%! Συνεπώς, όχι μόνο η συνεισφορά του συγκεκριμένου κλάδου στην εθνική οικονομία συρρικνώνεται συνεχώς αλλά, επιπλέον, η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στις παραδοσιακές αγορές των ελληνικών προϊόντων γούνας (Ρωσία και Ουκρανία)[8] καθιστούν την όποια ανάκαμψη εξαιρετικά αμφίβολη και αδύνατη να συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Συνεπώς, αντί να επιμένουμε σε μια περιβαλλοντικά επιβλαβή, φιλοζωικά μη ηθική, κοινωνικά ματαιόδοξη και οικονομικά ατελέσφορη παραγωγική διαδικασία, ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να σχεδιάσουμε τη μετάβαση των τοπικών κοινωνιών στην «Εποχή-Μετά-Τη-Γούνα».
- «Ωραία όλα αυτά αλλά στη Δυτική Μακεδονία απασχολούνται τόσοι άνθρωποι στη εκτροφή γουνοφόρων ζώων- θέλετε να χάσουν τις δουλειές τους και να καταστραφούν;». Σε καμία περίπτωση! Το να κλείσουν αύριο το πρωί όλα τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και να βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο είναι εξίσου εγκληματικό με το να αφήσουμε να διαιωνίζεται η συγκεκριμένη πρακτική και να προσπαθούμε να διασώσουμε μια ηθικά κατακριτέα και οικονομικά φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα. Η Ελληνική Πολιτεία, η οποία σε καιρούς οικονομικής κρίσης ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να επιδοτεί, πέρα από κάθε ηθικό έρεισμα και οικονομική λογική, την εκτροφή γουνοφόρων ζώων [9] θα έπρεπε η ίδια ακριβώς ΤΩΡΑ να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει τη Δυτική Μακεδονία στην «Εποχή-Μετά-Τη-Γούνα». Οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένης διαδικασίας είναι προφανώς ανοιχτές προς διαβούλευση αλλά τα βασικά σημεία πρέπει οπωσδήποτε να περιέχουν τα εξής:
- Νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία.
- Καθορισμός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου σταδιακής κατάργησης
- Αντίστοιχη περίοδος σταδιακής κατάργησης όλων των οικονομικών ενισχύσεων προς τις εταιρίες εκτροφής γουνοφόρων.
- Ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των υπαρχόντων εκτροφέων ώστε να βοηθηθούν στην αλλαγή της παραγωγικής τους δράσης προς δραστηριότητες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.
Παρότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας είναι σήμερα στενά συνυφασμένη με την γουνοπαραγωγική δραστηριότητα, η κρίση του κλάδου, η ηθική επιταγή αλλά και η κοινή λογική συνηγορούν στο ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί δρόμοι οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Και αυτοί οι δρόμοι υπάρχουν: το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος και η σπουδαία πολιτισμική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας εξασφαλίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση μπορούν να συνδεθούν με την προώθηση αυτών των «προϊόντων» της Μακεδονικής γης[10]- και όχι με τα γδαρμένα κουφάρια ανυπεράσπιστων ζώων. Το απαιτεί η ηθική μας, το απαιτεί η λογική.
—————————————————
[1] Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (12/04/2014), Ελληνική «άνοιξη» της γούνας
[2] Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (2001) The Welfare of Animals Kept for Fur Production. Pp 84-89.
[3] Περιοδικό VOGUE (23/12/2014), 7 Russian Street Style Stars Share Their Styling Tips for Staying Warm in Winter
[4] CE Delft (2013), Natural mink fur and faux fur products, an environmental comparison
[5] European Fur Breeders Association, Fact Sheet
[6] Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (25/8/2014), «Μαύρη» πρωτιά με 1 δισ.€ τζίρο στα αναβολικά
[7] Εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (13/11/2014), Το εμπάργκο των Ρώσων έκαψε την ελληνική γούνα
[8] Η Ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ύφεσης, με για το Ρωσικό ΑΕΠ να αναμένεται να παρουσιάσει μείωση -4,5% με -4,7το 2015 και -0,9% με -1,1% για το 2016 (Πηγή: Bloomberg (15/12/2014), Russia Sees GDP Shrinking at Least 4.5% in 2015 With $60 Oil).
Για τη Ουκρανική οικονομία η ύφεση θα συνεχιστεί, με την ίδια την Ουκρανική κυβέρνηση να υπολογίζει τη μείωση του ΑΕΠ κατά -4,3% το 2015 (Πηγή: The Moscow Times (23/12/2014), Ukraine Predicts 4.3 Percent Drop in GDP in ‘Difficult’ 2015).
[9] Δες Αγροτικές Επενδύσεις που επιδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο – ΦΕΚ 465-25.02.2014
[10] Δες ενδεικτικά, Deutsche Welle (27/06/2012), Καστοριά: από τη γουνοποιία στον τουρισμό
Follow us on fb
OPINION TEXT
“Our morals demand it, reason demands it”:
Why fur farming has to be banned in Greece
“Fur farming” is the breeding of certain animals for their fur. In Greece there are (2013) more than 100 mink farms (45 in the prefecture of Kastoria, 50 in the prefecture of Kozani, 8 in the prefecture of Grevena, two in the prefecture of Florina) with a production of over 1,000,000 fur leathers yearly[1].
Mink in its natural condition is a wild, carnivorous, strange and very active animal, which lives near water – as it is a very good swimmer – in tunnels up to 4 km in length, and, in appropriate conditions, it can live up to 4 years.
Minks in farms live in cages with dimensions 70cm long, 40 cm wide and 45cm height, from which they never go out. As they are not allowed to live a natural life they often have unnatural behavior (e.g. running continuously around the cage), they wound themselves (e.g. biting their own tail or other parts of their fur), eat other animals and kill the babies[2]. They will be saved from this misery when they are killed at the age of 7-8 months HOW ARE THEY KILLE IN GREECE??? for their fur.
Those involved in fur farming usually present a series of “arguments” to justify this untold animal abuse. These are the arguments and the truth.
- “Breeding fur animals is exactly the same as breeding chickens, sheep or cows”. No, it ISN’T! Chickens, sheep and cows are domesticated animals which depend on humans. Minks are wild animals which are imprisoned in a cage, just like circus lions. Moreover, domestic animals are bred to produce food – not to satisfy our vanity by wearing furs.
- “Humans have always worn furs”. Humans USED TO wear furs, just like they used to wear mantles or just like ladies used to wear hats with exotic feathers. The use of fur does not anymore cover the need for warm dressing, just the “need” to show off one’s wealth. That’s what sustains the fashion fur industry[3].
- “The fur of animals is the warmest thing you can wear”. If this was true, mountaineers and pole explorers would still wear furs. Today there are materials – among them also synthetic furs – which are stronger, warmer and cheaper than furs. In some places the fur is still preferred (e.g. in Russia) because of cultural traditions and because of the fashion industry and not because natural fur is warmer. The climate of Canada is equally cold to that of Russia, but Canadians do not wear natural furs to go out in the street.
- “Synthetic furs? Natural fur is more environment friendly”. According to recent research (2013) the consequences to the environment of a natural mink fur are 4 (four) times worse than those of a synthetic fur (according to the results of Life Cycle Assessment) [4] .
- “Why prohibit the breeding of animals for their fur in Greece, if it happens elsewhere?”. The European Union is today the largest fur producer worldwide, with 64% or 30 millions mink fur being produced in farms in the EU[5]. However, some countries have prohibited the breeding of fur animals or are in the process of prohibiting it. More precisely:
- Sweden: The breeding of foxes for their fur has become economically unviable (due to the environmental/animal welfare legislation) since 1995.
- United Kingdom: The breeding of any fur animal has been prohibited since 2000-2002.
- Austria: The breeding of any fur animal has been prohibited in 5 states and has become economically unviable (due to environmental/animal welfare legislation) in the remaining three states since 2004.
- Switzerland: The breeding of any fur animal has been prohibited since 2005.
- Croatia: The breeding of any fur animal has been prohibited since 2007 which a 10 year period for existing farms to close gradually.
- Denmark: The breeding of foxes for their fur has been prohibited since 2009 with a period for existing farms to close gradually.
- Netherlands (the largest producer of mink in the EU): The breeding of other fur animals has been prohibited since 2012 and the breeding of mink will be gradually banned until 2024.
- Slovenia: The production of any fur animal has been prohibited since 2013 with a three year period for existing farms to close.
- Belgium: The state of Vallony will prohibit the breeding of any fur animal from 1/1/2015.
- Germany: Due to the environmental/animal welfare legislation which will be in force from 2016, it is very possible that the breeding of foxes for their fur will be economically unviable.
- “I don’t care what has been prohibited elsewhere; the breeding of fur animals strengthens the Greek economy”. It is wrong to allow a business just because it strengthens the Greek economy: Anabolic drugs have a turnover of 1 billion euro[6], but nobody asks their legalization to strengthen our economy! The exports of Greek fur products in 2012 are estimated to have summed up to 500 million euro, and about 98% was directed to Russia and Ukraine. Because of the economical and political problems in these countries, the Greek fur exports have collapsed. In 2013 there was a 40% fall in relation to 2012 and it is expected that in 2014 there will be a further fall of 60% in relation to 2013[7]. In total, between 2012-2014 the Greek fur exports where reduced by 76%! Therefore, not only is the contribution of this business to the national economy is constantly shrinking, but it is very unlikely that the situation will be improved in the near future, because of the continuous economic and political crisis in the traditional markets of the Greek fur products (Russia and Ukraine)[8].
Therefore, instead of persisting in an environmentally harmful, immoral and socially vain and economically useless production process NOW is the time to plan the transition of the local societies to an “after-fur-era”.
- “All this is very nice but in West Macedonia so many people work in the fur industry – do you want them to lose their jobs and be destroyed?” No way! Closing all the farms tomorrow and making those people unemployed is equally unacceptable to the criminal practice of producing furs, which is also economically useless. Now is the time to plan a road map that will lead West Macedonia to an “after-fur-era”. The details of this process can be discussed but the basic points are the following:
- Legislative initiative for the prohibition of the breeding of fur animals in Greece after a certain date.
- Deciding on of a certain period of gradual ban.
- Period of gradual ban of the economic support fur farms receive.
- Substantial measures to economically support existing breeders so that they are able to change their production activity.
Although the economy of West Macedonia is today closely connected to fur farming, the crisis in the branch, the moral issues and the common sense make it necessary for alternatives to be found for the development of the region. And alternatives do exist: the impressive natural beauty and the great cultural tradition of West Macedonia can create development from the “products” of the Macedonian earth[9]– and not from the skinned carcasses of unprotected animals. Our morals demand it, reason demands its.
[1] KATHIMERINI newspaper (12/04/2014), Greek “spring” of the fur
[2] Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (2001) The Welfare of Animals Kept for Fur Production. Pp 84-89.
[3] VOGUE magazine (23/12/2014), 7 Russian Street Style Stars Share Their Styling Tips for Staying Warm in Winter
[4] CE Delft (2013), Natural mink fur and faux fur products, an environmental comparison
[5] European Fur Breeders Association, Fact Sheet
[6] PROTO THEMA newspaper (25/8/2014), “Black” first place with a 1 billion € turnover in anabolic drugs
[7] NAFTEMBORIKI newspaper (13/11/2014), the embargo of the Russians has burnt the Greek fur
[8] The Russian economy is in recession, with a GDP drop of -4,5% to -4,7το 2015 and -0,9% to -1,1% for 2016 (Source: Bloomberg (15/12/2014), Russia Sees GDP Shrinking at Least 4.5% in 2015 With $60 Oil).For the Ukrainian economy the recession will continue. The Ukrainian government estimates a GDP drop of -4,3% in 2015 (Source: The Moscow Times (23/12/2014), Ukraine Predicts 4.3 Percent Drop in GDP in ‘Difficult’ 2015).
[9] See, Deutsche Welle (27/06/2012), Kastoria:from fur farming to tourism