• info@pfpo.gr
Π.Φ.Π.Ο. Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Π.Φ.Π.Ο. Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Δωρεά
  • Η Δράση μας
    • Καμπάνιες
      • Οπτικοακουστικό υλικό
        • Αφίσες
        • Σποτ
    • Επιστολές
    • Ημερίδες
    • ΜΜΕ
  • Δελτία Τύπου
  • Νομοθεσία
  • Εκπαιδευτικά
    • Τα προγράμματά μας
    • Η εκπαιδευτική μας δράση
      • Συγκάτοικοι
      • Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου
    • Respect4All
  • Βιγκανισμός: Στάση ζωής
  • Επικοινωνία
Μεταπτυχιακό Στην Φόλα Στο Πανεπιστήμιο Της Πάτρας Από Πανεπιστημιακό Προσωπικό.
in Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις, Ειδήσεις, Νομοθεσία, Φιλοζωικά Νέα

Μεταπτυχιακό Στην Φόλα Στο Πανεπιστήμιο Της Πάτρας Από Πανεπιστημιακό Προσωπικό.

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, 2022Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, 2022
Διαιωνίζεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα στο χώρο του Πανεπιστημίου-Νοσοκομείου στην Πάτρα.

Στην ΠΦΠΟ υπήρξε αυτή η καταγγελία:
Σε ανακοίνωση στο ΒΗΜΑ του Πανεπιστημίου Πατρών,η οποία λειτουργεί ως ένα ελεύθερο βήμα διαλόγου μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών. και χρησιμοποιείται για αποστολή ανακοινώσεων από τη διοίκηση του ιδρύματος (Συμβούλιο, Πρύτανης και αναπληρωτές του, Σύγκλητος, Κοσμητείες, Πρόεδροι Τμημάτων, Διευθυντές διοικητικών μονάδων),αναρτηθήκαν τα εξής άρθρα από μέλος του ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) με το σκοπό να προτείνει΄’λύσεις”για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο με τα αδέσποτα.
Προλογίζει λοιπόν το άτομο αυτό λέγοντας οτι:
οι πόροι πλέον είναι ελάχιστοι και για τους ανθρώπους, τότε να η λύση καντε διαγωνισμούς να προμηθευτείτε:
ανεβάζει άρθρο που αφορά τις φόλες, κτηνιατρικά φάρμακα για ευθανασίες, και νεκροταφεία ζώων και προσθέτει:
ή εναλλακτικά πληρώστε οι ιδιοκτήτες σκύλων φόρους,ώστε τα έσοδα να διατεθούν στα αδέσποτα,αλλά πόσοι φόροι να μπούν;
διερωτάται και προτείνει αυτό το άρθρο με τίτλο Σκυλόσημο: Ο “ΕΝΦΙΑ” των Γερμανών για ιδιοκτησία σκύλου,το οποίο αφορά φόρους για τα δεσποζόμενα στη Γερμανία, με άλλοθι την καταπολέμηση της λύσσας, αλλά στην πραγματικότητα, αφού το αντιλυσσικό τελειοποιήθηκε από το 1908, ήταν για να αποσβεστούν τα χρέη από τον πόλεμο. Το ίδιο έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως μέχρι το 1970 ο νόμος στις περισσότερες χώρες καταργήθηκε.

Η απροκάλυπτη αυτή προτροπή σε πράξεις κακουργηματικές κατά των ζώων γίνεται με την ανοχή, της διοίκησης του ιδρύματος (Συμβούλιο, Πρύτανης και αναπληρωτές του, Σύγκλητος, Κοσμητείες, Πρόεδροι Τμημάτων, Διευθυντές διοικητικών μονάδων). Είναι απαράδεκτη και τελείως αντίθετη με το ήθος και τον πολιτισμό που οφείλει να πρεσβεύει ένα Πανεπιστήμιο.

Ενημερώνουμε λοιπόν τον Πρύτανη και το Πανεπιστημιακό και Διοικητικό και Διδακτικό Προσωπικό ότι είναι αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 10 έτη όποιος θανατώνει ή βασανίζει ζώο με το νόμο 4745/2020 όπως ενσωματώθηκε στο Ν. 4830/2021.  Επίσης, το 2020 με τον ίδιο νόμο 4745/2020 προβλέφθηκαν αντικαταστάσεις διατάξεων στο νόμο 1197/1981, που προβλέπουν μεγαλύτερες ποινές και χρηματικά πρόστιμα και εισαγγελική προστασία στην κακοποίηση των ζώων. Άλλωστε η Ελλαδα ως μελος της Ε.Ε έχει επικυρώσει την Ευρωπαικη Συμβαση με το νομο 2017/92 και ως εκ τουτου οι ενέργειες αυτές  του Πανεπιστημίου παραβιάζουν τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες και αξιόποινες βάσει του άρ. 184 Π.Κ. περί διεγέρσεως σε διάπραξη εγκλημάτων κατά της δημόσιας τάξης, ιδίως εάν κάποιες από αυτές τις  πράξεις υλοποιηθούν ακολούθως από παρακινηθέντες.

 Επιπλέον,σύμφωνα με το Ν. 4830/2021 ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια, για τις υιοθεσίες και την επανένταξή τους κ.ο.κ.  Ωστόσο είναι γνωστό τοις πάσι ότι κανένας Δήμος δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιλύσει το πρόβλημα εξ ολοκλήρου  σε μια χώρα εκατομμυρίων αδέσποτων,  προστιθέμενης μιας συνεχιζόμενης προβληματικής κουλτούρας αναφορικά με τις εγκαταλείψεις, κακοποιήσεις, και γενικά της έλλειψης σεβασμού προς τα ζώα. Η προσπάθεια φυσικά θα πρέπει να συνεχιστεί. 

Διαβάζουμε πως το Πανεπιστήμιο με απόφαση της Συγκλήτου έχει στείλει εξώδικο στον αρμόδιο φορέα, ο οποίος είναι ο Δήμος Πατρέων, προσφέρθηκε να παραχωρήσει χώρο στο Ρηγανόκαμπο για τη δημιουργία επιπλέον καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ( δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλος ο χώρος και καμία λεπτομέρεια επ αυτού, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται ούτε με τα μεγάλα κυνοκομεία, ούτε με τους όσους επί πλέον χώρους ), κι επίσης διαβάζουμε ότι συνεργεία του Δήμου Πατρέων απομακρύνουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς με ρυθμούς όμως που δεν λύνουν το πρόβλημα (δεν γνωρίζουμε τους ρυθμούς αλλά οι αθρόες περισυλλογές δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα). Οι προσπάθειες πρέπει να είναι συνεχείς και προς πολλές κατευθύνσεις συμπεριλαμβανομένης την παιδείας και ενημέρωσης.

Πέραν όλων η Πρυτανική Αρχή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για το θέμα που την απασχολεί ευθύνεται εν πρώτοις και εδώ και πολλά χρόνια η κρατική ανεπάρκεια καθώς καλούνται οι Δήμοι Πανελλαδικά να επιλύσουν ένα τεράστιο κοινωνικό-οικονομικό θέμα με εξωφρενικά ανεπαρκείς πόρους και χρηματοδοτήσεις “ψίχουλα”  ή χρηματοδοτήσεις προς λάθος κατεύθυνση, με προσωπικό όλο και μειωμένο λόγω μνημονιακών τακτικών. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως οι Δήμοι δεν είναι υποχρεωμένοι να προσπαθούν να προχωρήσει το έργο τους και να τονίζουν τις ελλείψεις τους κι όχι να τις “κουκουλώνουν”.  Επίσης θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν το έργο διαχείρισης ζώων ως “πάρεργο” ή ελάχιστης σημασίας και να αδιαφορούν. Έχουν κατ’ ελάχιστον υποχρέωση βάσει νόμου να “προσπαθούν τα μέγιστα” όπως με άλλα ζητήματα του Δήμου τους.


Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα στο σύνολο. Όμως επ’ ουδενί  δεν δικαιολογεί και επ’ ουδενί δεν θα μπορούσε να σχετίζεται με την ανεκτικότητα προτροπής σε κακουργηματικές πράξεις ως μέσο επίλυσης των όποιων προβλημάτων. Είναι αντίθετο με το σκοπό του Πανεπιστημίου και τις αξίες που αντιπροσωπεύει ως Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επίσης αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι δεν υπήρξε καμια άλλη πρόταση, δράση, ιδέα της Πρυτανικής Αρχής όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι της σχέσης μας με τα ζώα. Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα άλλων Πανεπιστημίων που έχουν συμβάλει πρωτοποριακά, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά τους ακόμα και Μεταπτυχιακά  Προγράμματα με θέμα την περί ζώων ηθική τιμώντας το Πανεπιστήμιο και προσφέροντας δυναμικά στην αλλαγή της κοινωνίας μας στα προβληματικά σημεία.

Το ίδιο το πανεπιστήμιο, θα μπορούσε να συμβάλλει στο έργο της παιδείας, ενημέρωσης και καλλιέργειας της ενσυναίσθησης και κουλτούρας σεβασμού προς κάθε ύπαρξη, να προτρέψει το προσωπικό και τους φοιτητές και φοιτήτριες του να υιοθετήσουν ένα ζώο, να οργανώσει και προωθήσει  ίσως μια καμπάνια ενημέρωσης αλλά και προσπάθειας για υιοθεσίες σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές και τους εθελοντές μιας και είναι κοινό μυστικό στους κατοίκους της πόλης ότι ο χώρος του Πανεπιστημίου – Νοσοκομείου  είναι ο κατεξοχήν χώρος εγκατάλειψης ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Ο δήμος από την άλλη περισυλλέγει ως διαβάζουμε σταδιακά για να προλαβαίνουν να προωθούνται για υιοθεσίες και να υπάρχει ροή έτσι ώστε να μη στοιβάζονται μέσα στα κλουβιά. 

Είναι σίγουρο πως σε όλα μπορεί να υπάρξει βελτίωση. Ωστόσο χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία και εγρήγορση εκατέρωθεν καθώς είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο καθημερινά υπάρχουν καινούργιες εγκαταλείψεις, και κυρίως νέα κουτάβια,  κάτι που υπερτονίζει  το πρόβλημα της έλλειψης επιμόρφωσης όσον αφορά τις στειρώσεις και τις υποχρεώσεις κάθε ιδιοκτήτη.

Τα φιλοζωικά σωματεία δείχνουν απεγνωσμένα -ως φαίνεται από το ακόλουθο ΔΤ-  και διερωτόμαστε για ποιο λόγο θα μπορούσαν οι εθελοντές να αντιμετωπίζονται εχθρικά ή απαξιωτικά από την Πρυτανική Αρχή  αφού το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν κοινωνικό έργο, και δεν είναι λίγες οι φορές που καλύπτουν τις αδυναμίες της πολιτείας με κόστος της δική τους ποιότητα ζωής. 

Διαβάστε λοιπόν το ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των 3 Φιλοζωικών Σωματείων/Συλλόγων ένα από τα οποία ανήκει στα σωματεία μας.

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Achaic Society for the Care of Animals, Patras Greece – ASCA
Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας SAVE PATRAS STRAYS (SPS)
Patras For All Animals
 
Παρακολουθούμε τελευταία τη διαρκή και στοχευμένη αύξηση δημοσιευμάτων, κινήσεων και πιέσεων εκ μέρους της Πρυτανικής Αρχής και συγκεκριμένα του κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Επιλέξαμε να δείξουμε μια διακριτικότητα και κατανόηση σεβόμενοι το θεσμό που εκπροσωπεί. Όμως είναι απόλυτη ανάγκη να επιστήσουμε την προσοχή, καθώς οι υπερβολές είναι πλέον βέβαιο ότι θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερο σε αδιέξοδο και κινδύνους τους ανθρώπους και τα ζώα. Οι υπερβολές δύνανται να προκαλέσουν ακόμα και εγκληματικές πράξεις.
 
Ο κ. Πρύτανης με μια συγκεκαλυμμένη εχθρο-ζωική στάση απαιτεί να του «αδειάσουν» το χώρο από τα αδέσποτα σαν να μην είναι το Πανεπιστήμιο ένα κομμάτι της υπόλοιπης χώρας με τα εκατομμύρια αδέσποτα, αλλά ένας άλλος πλανήτης.
 
Παρότι εκπροσωπεί το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα , το Πανεπιστήμιο της πόλης μας, την ίδια στιγμή που γίνεται τεράστια προσπάθεια σε ολόκληρη τη χώρα για μια σημαντική αλλαγή της κουλτούρας και αντιμετώπισης των ζώων με προσοχή, σεβασμό και κατανόηση πως μοιραζόμαστε αυτή τη γη, την ίδια ώρα που η εκπαίδευση θεωρείται ως το σημαντικότερο κομμάτι για τη λύση του προβλήματος, ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής κοινότητας διεγείρει το αίσθημα του πανικού και του φόβου στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βλέπουν ως επίγεια τέρατα τα αδέσποτα, να φοβούνται, και ξαφνικά οι επιθέσεις να γίνονται όλο και περισσότερες.
 
Αν και πανταχόθεν άνθρωποι που ξέρουν εξηγούν ότι η λύση δεν είναι η σαρωτική περισυλλογή των ζώων, – άλλωστε ακόμα κι αν γινόταν κάτι τέτοιο, αμέσως καινούργια αδέσποτα θα εμφανίζονταν από τις γύρω περιοχές αλλά και από καινούργιες εγκαταλείψεις – ο κ. Πρύτανης – ως ανθρωπιστής – αναλαμβάνει ρόλο προστάτη των φοιτητών και των λοιπών πολιτών από τα επικίνδυνα κτήνη.
 
Απαιτεί να «φορτώσουν» και να πάρουν όλα τα ζώα από το χώρο «του» κι ας τα πάνε στου γείτονα, ή όπου θέλουν. Συνεχίζει να μην ικανοποιείται με καμία απολύτως προσπάθεια σταδιακής αποκατάστασης πολλών ζώων προερχομένων από το χώρο, προκαλώντας διαρκώς πανικό. Ναι αυτό είναι ανθρωπισμός…
 
Άλλωστε, όλοι οι ενεργοί εθελοντές θυμόμαστε ακόμα καλά την απαράδεκτη στάση του το 2018 και τη δυσάρεστη εμπειρία που ζήσαμε τότε που ακόμα δεν ήταν Πρύτανης, όταν, ενώ είχε παραχωρηθεί ο χώρος της Μέριμνας στο Δήμο για κάποιες ομαδικές στειρώσεις από τον ΠΚΣ και εκεί φιλοξενούνταν ζώα, που οι εθελοντές έτρεχαν να φροντίσουν και να τους δώσουν τις αντιβιώσεις τους μέχρι αποθεραπείας τους, ο κ. Μπούρας έκανε κόλαση τη ζωή των εθελοντών, απαγορεύοντάς τους να περνούν στο χώρο τις ώρες που είχαν βάρδια κανονισμένη, και επί πλέον ξαφνικά απαίτησε να πάρουν τα ζώα από εκεί εν μία νυκτί, ασχέτως αν ακόμα έπαιρναν αντιβιώσεις.
Βιώσαμε μία αληθινή τρομοκρατία .
 
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Πόλης μας, αντί να είναι πιο μπροστά με ιδέες καινοτόμες και προοδευτικές, να εμμένει σε πρακτικές και αντιλήψεις σκληρού συντηρητισμού, σπρώχνοντας την κοινωνία σε μία απογοητευτική οπισθοδρόμηση και σε απαρχαιωμένες μεθόδους.
 
Η σημερινή κοινωνία καταδικάζει τέτοιες πρακτικές, αναζητά και αγωνίζεται για λύσεις που παρέχουν ασφάλεια και ευζωία για ανθρώπους και ζώα. Η σημερινή Ελληνική κοινωνία θέλει πρόοδο. Και σ’ αυτή την πρόοδο το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι οδηγός και συνεργάτης και όχι ένας μίζερος εχθρός.
  • Tweet
  • Email
Πάνω Από 100.000.000 Καρχαρίες Το Χρόνο Σκοτώνονται Για Ένα Πιάτο Σούπα Με Τα Πτερύγια Τους.Previous PostΠροτροπή της αρμόδιας αντιδημάρχου για τ’ αδέσποτα Ηρακλείου για το χιονιάNext Post

More posts

Επιστολή της ΠΦΠΟ στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula vd Leyen για το θέμα των κακοποιήσεων των ζώων στην Ελλάδα Letter to the President of the European Commission Ursula von der Leyen about the reports of heinous animal abuse in Greece
Επιστολή της ΠΦΠΟ στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula vd Leyen για το θέμα των κακοποιήσεων των ζώων στην Ελλάδα Letter to the President of the European Commission Ursula von der Leyen about the reports of heinous animal abuse in Greece
Γίνε τα πόδια του Περσέα, βοήθησε κι εσύ να περπατήσει ξανά! Become perseus feet help him walk again!
Γίνε τα πόδια του Περσέα, βοήθησε κι εσύ να περπατήσει ξανά! Become perseus feet help him walk again!
Μία ευχάριστη έκπληξη, η Ελλάδα καινοτομεί! Απαγόρευση σφαγής ιπποειδών στη χώρα μας! A pleasant surprise, Greece first in equine slaughter prohibition!
Μία ευχάριστη έκπληξη, η Ελλάδα καινοτομεί! Απαγόρευση σφαγής ιπποειδών στη χώρα μας! A pleasant surprise, Greece first in equine slaughter prohibition!

Kατηγορίες

  • Άρθρα
  • Βιγκανισμός: Στάση ζωής
  • Βίντεο
  • Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
  • Ειδήσεις
  • Επιστολές
  • Ημερίδες
  • Καμπάνιες
  • Κείμενα
  • ΜΜΕ
  • Νομοθεσία
  • Περιβαλλοντικα Νεα
  • Συγκάτοικοι
  • Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου
  • Συνεργασίες
  • Σχολικά Προγράμματα
  • Φιλοζωικά Νέα
  • Χωρίς Κατηγορία

Δείτε Επίσης

  • Δημοτικά Κτηνιατρεία
  • Συμβιώνω με τα ζώα
  • Συγκάτοικοι
  • Θέσεις εργασίας για κτηνιάτρους

———————

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Περί

  • Η Ομοσπονδία μας
  • Το προφίλ της ΠΦΠΟ
  • Θεμελιώδεις Αρχές
  • Τα σωματεία μας
  • Επικοινωνία

Newsletter

Κάνε τώρα εγγραφή και μάθε πρώτος τα νέα και τις δράσεις της μεγάλης φιλοζωικής μας κοινότητας! Με την εγγραφή σου αποδέχεσαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων.

Ελληνικά Αγγλικά
Απενεργοποιημένο! Για να ενεργοποιηθεί, τσεκάρετε το πεδίο αποδοχής.
Copyright © 2020 Π.Φ.Π.Ο. Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. All Rights Reserved.