Με αφορμή το ομαδικό έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος των ζώων και στο Δήμο της Σκοπέλου η Π.Φ.Π.Ο. απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο του νησιού κρούωντας και εκεί τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί όσο δεν τηρείται κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα, για την κατάσταση αυτή ενημερώθηκαν ο Διοικητής του Α.Τ. Σκοπέλου καθώς επίσης και το Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ και ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας με αίτημά μας για την εφαρμογή του Ν.4039/2012, έρευνα για τις μαζικές δηλητηριάσεις και επιβολή διοικητικών προστίμων.
2/12/2014
Προς Δήμαρχο Σκοπέλου
Θέμα:Πρόγραμμα μέριμνας για τα ζώα του Δήμου Σκοπέλου
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των αδέσποτων που υπάρχει στην πόλη σας, ιδιαίτερα μετά τη μαζική θανάτωσή τους από άγνωστους προς το παρόν δράστες.
Πιστεύει πως σύντομα θα έχετε μη διαχειρίσιμο αριθμό αδέσποτων, αν δεν δοθεί έμφαση από την Δημοτική Αρχή, (η οποία είναι σύμφωνα με το Νόμο 4039/12 υπεύθυνη τόσο για τη διαχείριση όσο και για την ευζωία τους), στην συστηματική ενημέρωση και την παιδεία, ώστε να κτυπηθεί το κακό στην ρίζα του.
Για το σκοπό αυτό έχουμε να σας προτείνουμε τα κάτωθι:
1.Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν η με κάλυψη των εξόδων τους τις υπηρεσίας τους οι Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα. Σε αυτά τα δημοτικά κτηνιατρεία να μπορούν, εκτός των ΑΜΕΑ, να εξυπηρετηθούν και πολίτες με ιδιόκτητα ζώα, οι οποίοι είναι άνεργοι ή χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος.
2.Δημιουργία βάσης δεδομένων στον Δήμο με τα στοιχεία όχι μόνο των αδέσποτων ζώων, αλλά και των ιδιόκτητων σκύλων και των κατόχων τους, σύμφωνα με τον νόμο 4235/14 ώστε να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητα τους. Αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων, θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις αυτών, αφού τυχόν θάνατος η απώλεια του, έχοντας υποχρεωτικά τσιπ, το ζώο θα δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στον Δήμο.
3.Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας .
- Ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία. Το πρόγραμμα ‘’ Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου ‘’ διαθέτει καταρτισμένους ομιλητές που έχουν προσφέρει ενημέρωση σε χιλιάδες μαθητές όλης της χώρας.
- Αξιοποίηση ραδιοφωνικών σταθμών που συνεργάζονται με τον Δήμο με εκπομπές για όλα τα ζώα, που θα μπορούσαμε να τις προσδιορίσουμε
- Χρήση στα τοπικά κανάλια -με το λογότυπο και του δήμου – σποτ σχετικά με διάφορα θέματα π.χ. την μη δηλητηρίαση , την μη εγκατάλειψη , την σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων κλπ και προβολή τους στα ΜΜΕ.
- Διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων με ειδικούς επιστήμονες
- Προβολή μηνυμάτων σε φωτεινούς πίνακες, όπως σε άλλους δήμους, τα οποία να αφορούν τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών, τα δικαιώματα των ζώων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του Ν.4039/12 και των τροποποιήσεων του και άλλες πληροφορίες.
- Να μπουν αφίσες που αφορούν θέματα φιλοζωίας σε λεωφορεία.
- Προγραμματισμός παραστάσεων για τα παιδιά των δημοτών του Δήμου σε συνεργασία με καλλιτέχνες και δημιουργούς που έχουν σχέση με τα ζώα
4.Να γίνουν καμπάνιες για το θέμα της στείρωσης, του εμβολιασμού και της ηλεκτρονικής σήμανσης. Θα είναι σκόπιμο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων όσο αφορά την στείρωση π.χ. να γίνει σύμβαση με εταιρείες τροφών να δίνουν για κάποιο διάστημα δωρεάν τροφές ή τροφές μια καλή έκπτωση σε πολίτες που στειρώνουν τα ζώα τους . Επίσης στα πλαίσια της ίδιας καμπάνιας να γίνουν προγράμματα μαζικών εμβολιασμών στείρωσης και ηλεκτρονικών σημάνσεων αφού πρώτα ο Δήμος έχει συνεννοηθεί με τους ιδιώτες κτηνιάτρους και έχει πετύχει ένα πολύ οικονομικότερο τιμολόγιο για αυτές τις πράξεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
5.Καμπάνια για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων είτε από τον δρόμο είτε από το καταφύγιο σε αντιπαραβολή με την αγορά ζώου από τα petshop και να δοθούν επίσης κίνητρα γι’ αυτό. Απόλυτα αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί εκτενές δίκτυο υιοθεσιών εκτός από τον ισότοπο του δήμου και με ομάδες εθελοντών πολιτών
6.Τοποθέτηση αριθμού ταϊστρών και ποτίστρων εξεύρεση χορηγών η με έξοδα του δήμου
7.Ανεύρεση χώρων και δημιουργία πάρκων ζώων όπου θα πηγαίνουν οι ιδιοκτήτες τα ζώα τους να παίξουν και να τρέξουν όπως σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και Δήμους στην Ελλάδα (Δήμος Χολαργού, Π. Φαλήρου κλπ)
8.Προσπάθεια πάταξης του παράνομου εμπορίου μέσω ελεγκτικού μηχανισμού του Δήμου στις λαϊκές αγορές. (πουλερικά, ζώα συντροφιάς κλπ)
Με εκτίμηση
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων